Pumpa za ulje
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Pumpa za ulje
Na koji nacin najlakse mogu da skinem pumpu za ulje,nikad to nisam radio? I kakko mogu da proverim da li ona radi ili treba nova?
Pre neki dan mi se upalila lampa za ulje i stop svetlo,najverovatnije je pritisak ulja opao jer je pumpa otisla nije digao temperaturu odmah vec nakon malo duze voznje,majstor mi je rekao da je najverovatnije pumpa otisla,sta vi mislite?
Pre neki dan mi se upalila lampa za ulje i stop svetlo,najverovatnije je pritisak ulja opao jer je pumpa otisla nije digao temperaturu odmah vec nakon malo duze voznje,majstor mi je rekao da je najverovatnije pumpa otisla,sta vi mislite?
[img]http://s10.rimg.info/6a9e91b8c91890eb51f1f9c549cf7b6d.gif[/img] [b][/b]
- ljubisa.va
- Automobil: Niva 1.6
Re: Pumpa za ulje
Koji ti auto imas?
I kako dolazis do tih zakljucaka,a nisi naveo sta te navelo na njih?
Kako je majstor mogao da tvrdi da je pumpa otisla?
Evo ti tema za rasturanje motora,pa i vadjenje pumpe....Koliko sam ja upoznat to se ne radi za 5 min.
phpBB3/viewtopic.php?f=28&t=2688&start=0
I kako dolazis do tih zakljucaka,a nisi naveo sta te navelo na njih?
Kako je majstor mogao da tvrdi da je pumpa otisla?
Evo ti tema za rasturanje motora,pa i vadjenje pumpe....Koliko sam ja upoznat to se ne radi za 5 min.
phpBB3/viewtopic.php?f=28&t=2688&start=0
Da je pumpa,nakon malo duze voznje bez pritiska ulja bi zaribao motor 190 %,kvar je negde u elektro-instalaciji,jer i sam kazes da se lampica palila zajedno sa stop-svetlom.
A za proveru pumpe koristi se manometar,koji se poveze na mesto davaca za ulje.
A za proveru pumpe koristi se manometar,koji se poveze na mesto davaca za ulje.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
Ista ta lampica je i za ulje u kocnicama , a jednoistavniji metod provere rada pumpe ti je da dok motor radi otovorish cep na glavi pa ako prsti ulje iz nje znaj da ti je pumpa ispravna !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
- ljubisa.va
- Automobil: Niva 1.6
a i motorSamar-Guja wrote:Ista ta lampica je i za ulje u kocnicama , a jednoistavniji metod provere rada pumpe ti je da dok motor radi otovorish cep na glavi pa ako prsti ulje iz nje znaj da ti je pumpa ispravna !!!
Kad ostanes bez ulja u kocnicama pali se samo stop lampica kad nema pritiska ulja pale se zajedno i stop i lampica za ulje, posto je digao i temperaturu sigurno nije imao pritisak ulja...meni samo nije jasno zasto si vozio uopste kad ti je upalio lampice trabao si stati i utvrditi razlog paljenja.
Ako se upali lampica za Pritisak ulja,Lampica za kocionu tecnost i rucna kocnica automacki se pali i STOP jer je STOP lampica povezana diodama za gore navedene lampice!
Cim ti se upalila lampica trebao si da stanes i ugasis motor jer je mogao da zariba,posto kazes da si vozio naj verovatnije je pumpa pri kraju to jet povecao se zazor u pumpi pa nema dovoljnog pritiska ulja da iskljuci davac za ulje!
Cim ti se upalila lampica trebao si da stanes i ugasis motor jer je mogao da zariba,posto kazes da si vozio naj verovatnije je pumpa pri kraju to jet povecao se zazor u pumpi pa nema dovoljnog pritiska ulja da iskljuci davac za ulje!
- elektronicar
- Automobil: 2108 + 21093 +2109
imao sam nekada slican problem ali je bilo reci da motor dize temperaturu jer se nije palio ventilator hladnjaka.
Naime u boci i nije bilo dovoljno rashladne tecnosti pa se nije primecivalo kad pocne da kuva a temperatura motora toliko je uticala na promenu gustoce ulja da ulje vise nije moglo da savlada pritisak opruge na davacu za pritisak ulja i palila se lampica od ulja i stop.
Znaci ako je rec o duzoj voznji i da motor dize temperaturu (kuva jer se ne pali ventilator hladnjaka) onda to prvo treba resiti pa proveravati dalje sta se desava sa pritiskom motornog ulja.
Naime u boci i nije bilo dovoljno rashladne tecnosti pa se nije primecivalo kad pocne da kuva a temperatura motora toliko je uticala na promenu gustoce ulja da ulje vise nije moglo da savlada pritisak opruge na davacu za pritisak ulja i palila se lampica od ulja i stop.
Znaci ako je rec o duzoj voznji i da motor dize temperaturu (kuva jer se ne pali ventilator hladnjaka) onda to prvo treba resiti pa proveravati dalje sta se desava sa pritiskom motornog ulja.
Ovako;lampica za ulje i stop-svetlo na instrument tabli upalilo mi se ispred Zejecara ja zivim u Boru,stao sam odmah i pregledao motor da se nije otkacila zica koja daje signal za ulje to je bilo u redu,ulje je isto bilo u redu pomislio sam da nije ostao nekim slucajem bez ulja,temperaturu tad nije digao.Krenuo sam polako do Zajecara i vratio se u Bor sa jednom pauzom od 15 min.razdaljinu koju sam presao sa tako upaljenom lampicom na instrument tabli bila je oko 35km,tek na parkingu ispred zgrade podigao je temperaturu i ukljucio ventilator. E sad dal da skidam pumpu jer je instalacija koliko sam proverio ok
Moje je misljenje da je pumpa pri kraju pa stvara mali pritisak ulja,ali prvo probaj sa zamenom davaca mozda je on crko!
Mislis ona kao ampula u bloku motora tu ispod termostata,nisam to skidao zato nisam siguran
i kada si menjao ulje(koji si upste viskozitet sipao)? , da se nije mozda benzin slio u ulje i razredio ga? ili negde curi(kaplje)?, oksidirala buksna na davacu pritiska ulja? ... previse je varijanti treba to pregledati (opticki),premeriti(manometrom) i unimerom ili ispitnom lampom davac i instalaciju i onda se zna inace je sve tapkanje u mraku i menjanje mozda ispravnih delova....
savet...oko svakog moguceg kvara krenuti od jednostavnijih resnja(problema) ka komplikovanijem...
savet...oko svakog moguceg kvara krenuti od jednostavnijih resnja(problema) ka komplikovanijem...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
Ne mora da znaci da je pumpa mozda je neko trunje ili parce lezaja zapusilo odvod u 99 odsto slucajeva pumpa retko crkava , namenjao sam se na jugicima i kecicima i ladama 2101-2107 ali nijednom na samari !
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)
Pre ce da se zapusi dovod,tj.onaj sifon u karteru,ali se i to retko desava.Proveri ti dobro struju.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
nadji nekog ko ima manometar i adapter koji se uvrce umesto davaca pritiska ulja i izmeri pritisak da ne bi bacao pare na gluposti. tako ces znati jel' ti treba elektricar, mehanicar ili davac od 300din
j***** auto bez kardana