TNG u Ladi
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Re: TNG u Ladi
5.5 to mi je i bilo cudno PROSTO NEVEROVATNO!
Ljudi verujte da moze da se na Samari 1500 izvuce prosek i manji od 5,5 litara gasa na 100km.....uslov je da je put ravan bez uzbrdica,gas samo koliko mora da ide,odmah visi stepen prenosa i ne preko 80h u 5-oj....verujte ili ne ,sa tim motorom sam pet puta zaredom ponavljao istu radnju,ista pumpa i stalno pun do kraja i opet pun do kraja kad predjem otprilike okruglih 100 km...svi pet puta sa tim nacinom voznje toceno od 5,2l do 5,5 l....Kada je sve lepo ustelovano SIGURNO MOZE,ali sa gore navedenim preduslovima..
ja ladu teram na 80kmh u cetvrtoj ( nema petobrzinski menjac) i tada mi naj manje jede padne ispod 10 lit na 100km na otvorenom 
a lada je 1.6...
a lada je 1.6...
Koliko sam ja razumeo ovde se govori o potrosnji lade u toku voznje a ne kad idemo pesice ili je pustimo niz brdovladista wrote:Ljudi verujte da moze da se na Samari 1500 izvuce prosek i manji od 5,5 litara gasa na 100km.....uslov je da je put ravan bez uzbrdica,gas samo koliko mora da ide,odmah visi stepen prenosa i ne preko 80h u 5-oj....verujte ili ne ,sa tim motorom sam pet puta zaredom ponavljao istu radnju,ista pumpa i stalno pun do kraja i opet pun do kraja kad predjem otprilike okruglih 100 km...svi pet puta sa tim nacinom voznje toceno od 5,2l do 5,5 l....Kada je sve lepo ustelovano SIGURNO MOZE,ali sa gore navedenim preduslovima..
Auto sluzi da se vozi a ne da sepamo po putu sanjim.
Samaru imam najduze na ovom forumu ako sam dobro pratio, ako gresim izvinite, kupio sam je kad je imala 10god i 36 000 km i bila je u izuzetno dobrom stanju pa ni tada nije imala manju potrosnju od 6l benzina i to penzionerske voznje (100 - 110km/h) a vi govorite o porosnji od 5l gasa sa automobilima starim 20 godina i sa preko 100 000 km...budite malo realniji svi mi vozimo lade a ne dizelase novije generacije.
I interesuje me koju brzinu mogu da dostignu ti vasi automobili sa potrosnjom od 5l gasa
Upravo tako,ja Samare vozim od 2003 godine,jedna 1.3(stara) i sadasnja 1.5.Obe su maksimalno odrzavane,i na obe je radjena generalna motora,ali da se izvuce 5 litara plina na sto je ravno naucnoj fantastici.A posto ovde ima vise ljudi koji to tvrde,onda ja lepo predlazem da se svi skupimo,svako ponese jedno 1000 din i sipamo u svaku i merimo.Daj boze da na par komada potrosnja bude 7 litara/100,a kamoli manje.Jedno je teorija,a drugo praksa.
A da ne govorimo kolko je dobro za motor da se vozi na jako malim obrtajima i na istima salta.Izem ti ja potrosnju od litar manje,a da mi se motor raspadne na duplo manjoj kilometrazi od predvidjene.Kakva je to voznja u petoj ispod 80 majke ti???To i ovako nije nesto jak motor i mora da radi na odredjenim obrtajima,a ovako ces ga udaviti samo tako.
A da ne govorimo kolko je dobro za motor da se vozi na jako malim obrtajima i na istima salta.Izem ti ja potrosnju od litar manje,a da mi se motor raspadne na duplo manjoj kilometrazi od predvidjene.Kakva je to voznja u petoj ispod 80 majke ti???To i ovako nije nesto jak motor i mora da radi na odredjenim obrtajima,a ovako ces ga udaviti samo tako.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
Ja od kad znam za sebe imamo i jednog rusa u voznom parku. Samaru vozim od 99-te. Presala je 283 000 km generalnu jos nisam radio, kompresija je 12 a iber jos uvek u karburatoru mislim da to dovoljno govori o tome kako je odrzavana. Sad na otvorenom trosi od 7 do 8l gasa benzina za 0,5-1l manje a u gradu od 10 -12l gasa, benzina oko 10 sve zavisi od kvaliteta gasa- goriva i naravno od nacina voznje. Ovo su odokativne mere za portosnju jer se ne zamaram time dal mi trosi litar vise ili manje, bitnije mi je da je ispravna i pouzdana posto cesto u dva dana predjem po 1500km. A sto kaze Pera da izadjemo na put pitanje je dal ce jedna trositi 7l ( ali da se vozi a ne da mili po putu)
Zaboravio si jedan bitan preduslov, da se od tih 100 bar 40Km predje na benzin. E jedino tako moze.vladista wrote:Kada je sve lepo ustelovano SIGURNO MOZE,ali sa gore navedenim preduslovima..
Najzad plin na MBG 59.90
Plin u Bosni ima veliku oscilaciju u ceni - od 1.03km (oko 51.5din) do 1.25km (oko 62.5din). U Hr video samo na jednoj pumpi ako sam dobro preračunao 4.98kn ili oko 70din.
Nervira me da mi npr na semaforu dok cekam varira ler gas i da se auto trese.Majstor mi je lepo podesio ler gas i normalno vuce,ali npr kad veoma polako pustam kvacilo a auto se nalazi na ravnom,auto krece bez drzanja papucice gasa. I sad ne znam koliko brzo moze da ide tako,ali u najmanju ruku kao da drzim gas minimalno pritisnut... Kako da resim ovaj problem? Verujem da je resenje da se ler malo smanji,ali onda se plasim da opet ne krenu one vibracije u kolima pri mirovanju ... P.S. I u poslednje vreme mi se desava da npr kad idem iza traktora otprilike oko 20/25 km/h u drugoj brzini i krenem da ga preticem auto pocne da secka kao lud,skoro da se ugasi! Svecice i kablove sam menjao relativno skoro,jer kad mi se prosli put to desavalo,promenio sam kablove i problem je bio resen . . .
Samo Samara Srbina Spasava
a koliko ti trosi benzina na toj istoj relaciji? 4,5l mozda na 100km?vladista wrote:Ljudi verujte da moze da se na Samari 1500 izvuce prosek i manji od 5,5 litara gasa na 100km.....uslov je da je put ravan bez uzbrdica,gas samo koliko mora da ide,odmah visi stepen prenosa i ne preko 80h u 5-oj....verujte ili ne ,sa tim motorom sam pet puta zaredom ponavljao istu radnju,ista pumpa i stalno pun do kraja i opet pun do kraja kad predjem otprilike okruglih 100 km...svi pet puta sa tim nacinom voznje toceno od 5,2l do 5,5 l....Kada je sve lepo ustelovano SIGURNO MOZE,ali sa gore navedenim preduslovima..
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"
-
samara1500
Ma kad ga zavrnu, plina može da troši i manje nego benzina, ali auto ide ne pitaj kako.
Nego, otišao plin opet na 70d, svake nedelje po dinar dva, baš me zanima dokle će da stignu ove godine. Pretpostavljam da do decembra dolazi negde na 80-85...

Nego, otišao plin opet na 70d, svake nedelje po dinar dva, baš me zanima dokle će da stignu ove godine. Pretpostavljam da do decembra dolazi negde na 80-85...

"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
-
samara1500
Po ovakvom opisu, ukoliko je motor ok (ima dobru kompresiju na svim cilindrima) najverovatnije negde vuče falš vazduh. Prvi kandidat za to ti je servo i njegovo crevo a drugi vakuum regulator paljenja.Gago wrote:Nervira me da mi npr na semaforu dok cekam varira ler gas i da se auto trese.
I u poslednje vreme mi se desava da npr kad idem iza traktora otprilike oko 20/25 km/h u drugoj brzini i krenem da ga preticem auto pocne da secka kao lud,skoro da se ugasi!
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
kako mogu da provjerim ispravnost vakumskog regulatora paljenja.
sta se desava kada je neispravan/ kada bi mu skinuo crijevo?
sta se desava kada je neispravan/ kada bi mu skinuo crijevo?