Auto trza(seca) pri ubrzavanju

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

st@meni
Automobil: Sputnik

Auto trza(seca) pri ubrzavanju

Post by st@meni »

Pozdrav svima. Imam sledeci problem: auto mi seca tj trza pri ubrzavanju a najvise mi stvara problem prilikom preticanja, bez obira da li preticem auto ili traktor( mislim da pocetnu brzinu).
Taj problem mi se javio pre nekih mesec dana ili vise, ali s'obzirom da nisam puno vozio auto nisam ni zurio da ga resim.

Naime, bez obzira da li vozim na benzin ili TNG desava mi se ova pojava. Slabo je izrazena kada je auto hladan dok kad se zagreje bas je izrazeno. Dok je auto parkiran radi super i na nizim i na visim obrtajima( i na plinu i na benzinu) ali u voznji se javlja to trzanje. Posto u poslednje vreme vozim samo po lokalu to mi se dakle manifestuje samo prilikom ubrzavanja,a jednom prilikom mi se pojavilo i pri mirnoj voznji izmedju 70-80 km/h ali tada je auto postigao normalnu radnu temperaturu. Ovde u lokalu jedva da se tek zagreje pa mi se javlja samo pri ubrzavanju. Citao sam malo po forumu i zakljucio sam da je vakuumski korektor paljenja, i stvarno membrana jeste iscepana ( mogu da duvam vazduh kroz vakuum crevo od strane karburatora).

Da napomenem da je problem izrazeniji ukoliko jace pritisnem papucicu gasa, kada ga naglo sa ler gasa pritisnem u patos pojava je izrazenija nego pri nesto sporijem pritiskanju gasa. Dakle, radi se o opterecenju motora jer zahtevam maximalno ubrzanje. Ukoliko ga mazim skoro da je tesko primetiti trzaje. Zamenio sam svecice i nista. Elektricar je gledao i rekao da je sa strujom sve u redu a mehanicar je takodje rekao da nije struja a kada sam mu spomenuo vakuumski korektor nista nije rekao (na foru pravio se lud).
Korektor cu nabaviti sledece nedelje ali me interesuje da li je jos nesto( jer je on svakako neispravan).

Juce sam zapusio njegovo vakuum crevo da ne vuce fals vazduh i kada sam probao auto ni malo mi nije trzao, ali nije bio ni potpuno zagrejan, napolju je bilo hladno i gorivo mi bilo pri kraju, pa ga nisam zagrejao potpuno tako da nisam siguran ...(jer sam vozio na TNG a povecao malo potrosnju s'obzirom da je prethodno bilo na nekih 9.5 L/100 km,sto mi je majstor rekao da je malo za zimske uslove,"Pa ako sada lepo radi na plinu onda ce da se pozabavimo problemom vezanim za benzin").
Da dodam samo da mi se ovo dogadja i u prvoj brzini pa do trece, mozda i u ostalim ali ne mogu da tvrdima ali svakako je najizrazenije u prvoj i drugoj a cini mi se nesto manje u trecoj(mada kazem zavisi od toga koliko ga forsiram). Takodje se javlja i pri nizim i visim obrtajima( kada karb koristi i jedno i oba grla). Inace kada vuce on vuce solidno sto kaze i majstor.

Da rezimiram: vakuumski korektor ili jos nesto, da znam posto sledece nedelje stize mi deo. Dal da cackam jos nesto ili ne?

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

pa nista, posto si vec narucio taj deo, onda zameni samo njega, za pocetak. ako se ne promeni situacija, onda zameni i elektromagnetni davac. meni je zadavo probleme... to ti je ovo http://www.postimage.org/image.php?v=aV1EQR6r , a imas i nesto detaljnije ovde viewtopic.php?t=806&postdays=0&postorde ... a&start=60

ako ni to ne pomogne, zameni kompleto elektronsko paljenje, meni je to bio jedini izlaz, posle svih gore pomenutih izmenjanih delova...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

Aksentije

Post by Aksentije »

Imao sam identicne simptome, trzne kad je vece opterecenje, recimo uzbrdo a ja dam jaci gas. Skoro sam nastelovao paljenje i od tada mi se to ne javlja, a idem istim putevima svaki dan

Zoran666

Post by Zoran666 »

ja imam slican problem, meni trza kad pustim gas u prve 3 brzine. na leru radi normalno. u pitanju je riva 1.5 benzin. vakuum, ugao paljenja... sta li je?
Idi gledaj u sunce ili tako nesto!
[img]http://www.dodaj.rs/f/2T/WQ/2yFAIAVQ/1/2jb1wdi.gif[/img]

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

a ja imam problem da mi se auto gasi kad skrecem u desno kad je auto na leru, i da se oduzme, a potom se povrati ( da cimne ) kad je u brzini... :D zanimljiv problem, jos od letos me prati i ne znam sta je, sve sam zivo proveravao i radio, i nece... :evil:

st@meni

Post by st@meni »

Citao sam o tome nesto, mozda si bas ti o tome pitao.... Ako jesi izbaci samo link da ne trazim ponovo.... Bas me ineresuje, hocu ponovo da procitam sve komentare. POZZ

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

mislis na ovo sto se gasi kad idem u desno? ako na to mislis, evo: http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=28 ... c&start=15

eto tu sam pisao nesto o tome, ali problem je i dalje tu, nisam uspeo da ga resim. nemam ideju sta moze da bude... :?

st@meni

Post by st@meni »

Da to.... OK

Pera

Post by Pera »

Proveri da razvodnik paljenja nema lufta,skini kapu,i mrdaj ruku u svim pravcima,ako osetis da ima lufta to ne valja.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

st@meni

Post by st@meni »

Pera wrote:Proveri da razvodnik paljenja nema lufta
Skinuo sam razvodnu kapu i prvo sto sam primetio je da nedostaje sraf, na mestu oznacenom na slici (1). I naravno da je klimalo u svim pravcima, sraf je bio u kapi pa sam ga zavio i to je OK. Sledece sto sam primetio nakon zavijanja doticnog srafa jeste nazovi slobodan hod, oznacen na slici (2), u pravcu okretanja datog dela, kao sto je nacrtano. Upitanju je neki hod od recimo 4-5 mm. Pretpostavljam da je to normalno,ako gresim ispravite me.... Nisam stigao da probam auto, cekam da zamenim i vakuumski korektor pa cemo videti.... Takodje cu i semering da zamenim i da pogledam elektromagnetni davac... Da bude sve u redu. POZRAV
Image

Pera

Post by Pera »

Taj slobodni hod je normalan,nego probaj da mrdas ruku a sa njom i osovinu gore-dole i levo-desno,tu ne sme biti lufta.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

st@meni

Post by st@meni »

Osovina nema lufta, naravno sada kada sam onaj sraf stavio... Ovo je svakako bio ozbiljan kvar, nadam se da kada zamenim i vakuumski korektor da ima da ide kao zmaj. Javicu.... Pozz

st@meni

Post by st@meni »

Da to je to, problem je resen, ide kao zmaj.
Ne mogu nigde da nadjem vakuumski korektor paljenja, jedino je to ostalo da zamenim, jeste da na prvi pogled ne primecujem kako utice njegova ne ispravnost na rad motora, al svakako da utice, trazicu jos malo po radnjama ili cu potraziti na ovom forumu u delu predvidjenom za to. POZDRAV I HVALA !!!

msenic

Re: Auto trza(seca) pri ubrzavanju

Post by msenic »

znaci problem je u razvodnoj kapi?
Jer se i meni u zadnjih 10 dana pocelo isto desavati (aaa, nikad problemima stati u kraj)

prije mjesec dana sam zamjenio komutator, koji je gasio motor bez ikakvoga pravila, a kasnije se palio opet normalno.
Elektricar se kleo da nije do komutatora, da je do bombine, razvodne itd.
(nakon zamjene s nekim polovnim komutatorom, prestao se gasiti, normalno radio)

Meni se to trzanje desava pri vecem opterecenju ali ne na radnoj ni hladnoj temp. nego u toku zagrijavanja.
Moze li da bude do smjese tng?
Takodje, malo mi fals vazduha vuce na servu.
Jos jedna stvar, ako pravi razliku.. Neki mi se konj (prije 20 dana) popeo na auspuh da bere jabuke i odlomio cijev.

Ajd samo sta cu kojim redoslijedom provjeravat ako ikako moze?

sefic
Automobil: Lada Samara

Re: Auto trza(seca) pri ubrzavanju

Post by sefic »

Ja sam danas resavao ovaj problem i zamenio sam membrane na pumpi za gorivo, posto sam primetio da tamo pusta ulje kada se zagreje motor i jako je smrdelo u kabini, zamenio sam membrane i sad auto radi ponovo sasvim dobro, ne seca vise kada ga vozim.

Post Reply