Generalka

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Post Reply
zebic

Generalka

Post by zebic »

Izgleda da je doslo vreme da se radi generalna.
Simptomi su sledci: Cim se zagreje i na malo vecem opterecenju siba belo-plavi dim iz auspuha a na uzbrdici kakav je Bubanj potok jedva da se popne.
Jos nisam isao kod majstora (doduse ni neznam nekog ko bi to uradio) pa bi mi misljenje i savet dobro dosao. Ako sam dobro procitao forum jedino je
Goxxy to raio i opisao kako treba.
Koliko bi to sad otprilike kostalo i koja je preporuka gde da se uradi (naravno pre toga bih ustanovio pravu dijagnozu)

Svaki savet i sugestija su dobro dosli.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Re: Generalka

Post by elektronicar »

Belo - plavi dim ukazuje na sagorevanje ulja, nedostatak snage je samo jos jedan simptom. Prvo se meri kompresija, pa se posle ponovo meri kompresija nakon dodavanja malo ulja kroz otvore za svecice. Ako je kompresija sa dodanim malo ulja mnogo veca ili zadovoljavajuca u odnosu na prvobitno izmerenu kompresiju onda je definitivno da se radi o istrosenju karika i cilindara; ukoliko je ta razlika neznatna onda moze da bude rec i o necem drugom. Parametri merenja kompresije uporede se sa specifikacijom i vec se mnogo toga moze naslutiti o stanju motora.
Naime belo plavi dim moze se pojaviti usled sagorevanja ulja koje je procurilo na dotrajalim gumicama ventila ili slicno. Gubitak snage moze nastupiti usled niza neispravnosti, tako da svakako pre otvaranja motora preporucljivo je izmeriti kompresiju normalno i ponoviti merenje kad se kanticom malo doda ulja kroz otvore svecica (majstorske kantice mazalice gde se samo par puta spricne malo ulja, preveliko dodavanju ulja moze dovesti do hidroudara ! ), pa tek posle tih merenja upustati se u daljnju dijagnozu.

zebic

Post by zebic »

Koliko sam razumeo merenjem kompresije bi se uspostavila kakva-takva dijagnoza. Jos da nadjem majstora koji to zna da uradi kako valja (elektricar, preporuka za Bgd ako moze, moze i na pp).
Sto se tice potrosnje ulja do sada je trosila na 2000 km oko 0.5 l.
Do sada sam sipao mineralno ulje i menjano je redovno na svakih 5-5500 km.
Dnevno prelazim oko 100 km (na posao) i ne tovarim je sa teretom.
I naravno vozim je na plin.
Da li je neko radio skoro motor i koliko bi to sve kostalo.

gedora
Automobil: zil

Post by gedora »

tako je druze...losa (slaba) kompresija, povecana potrosnja ulja, dim na izduvu i iberu, smanjena snaga- sve su simptomi da je motor pri kraju i da je potrebno remontovati ga. koliko je taj motor presao km (ukupno i kod tebe i kod prethodnog-ih vlasnika, ako ih je bilo)?

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

i moja ima iste simptome, ali sa malo manjom potrosnjom ulja. inace, moja zgazila nesto manje od 200.000 km... tako da i mene zanima koliko bi izasao ovaj remont i da sastavljam racunicu da pravim matematiku ako mogu. da li da je radim ili da je zenim...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

gedora

Post by gedora »

cene u nisu (kod brace verzio- provereno), odneses ceo motor, ljudi rastave i sastave- komplet sa delovima(hilznovanje bloka, std klipovi-karike,remont klipnjaca, obrada radilice, lezajevi radilice, obrada-remont glave,novi ventili, vodjice,gumice, komplet dihtunga,semerinzi, lanac lancanici tj zupcasti kais, obradom i njihovom rukom (mislim na rasklapanje i sklapanje),znaci full generalna- izadje oko 400 eura. na to treba dodati (ako sam ne odradis skidanje i vracanje motora) jos koju desetinu evra. pozz

elektronicar

Post by elektronicar »

gedora wrote: oko 400 eura. na to treba dodati (ako sam ne odradis skidanje i vracanje motora) jos koju desetinu evra. pozz
+ na to treba dodati prevoz do Nisa i nazad tj. jednom kad nosis i drugi put kad preuzimas :dialup

slicna cena je i u Beogradu, odvezes auto kod majstora i ostavis kljuceve; kad je gotovo dodjes po njega i platis 450-500 eur :angry

ma sve to moze biti i manje bolno al sad da ne pricamo javno te stvari se dogovaraju u cetiri oka i onda cena moze biti solidno prihvatljivija :angel

gedora

Post by gedora »

nisi u pravu .. u nisu se komplet generalna zavrsava za jedan dan, tj doneses motor ujutru u pola 8 i popodne oko pet je sve zavrseno(tako da su troskovi puta upola manji- ne ide se dvaput), podrazumeva se da se telefonom pre odlaska zakaze dan u kome ce se raditi generalna. poz

zebic

Post by zebic »

U svakom slucaju cu prvo da uradim ovo sto elektronicar preporucuje (mislim na proveru kompresije i ostalo) kako bih koliko toliko znao sta me ceka.

Pera

Post by Pera »

Ima ovde par temi o generalkama,ali je izgleda fora da svako ima svoju :mrgreen:
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

zebic

Post by zebic »

Pero, znas ono kad nesto trazis onda nemozes da nadjes.
U svakom slucaju ja danas merio kompresiju i slika pokazuje sledece
Image
Racunaju se samo prve cetiri ona donja je proba.
Uzgred kompresija merena na vrucem motoru (jedva smo skinuli svecice) a i kako smo kasnije saznali uredjaj za merenje kompresije je greskom prikljucen na dizel motor pa sad laze merenje i najverovatnije pokazuje vecu kompresiju od stvarne.
Da li ovo sad nesto govori ili jos uvek nista necu znati dok se motor ne otvori.

elektronicar

Post by elektronicar »

S obzirom da je rec o zagrejanom motoru, merenje je diskutabilno. Pogotovo sto sumnjamo u ispravnost manometra, mada smo ga nabavili novog pre par meseci, ali je kolega pogresio i pokusao da meri diesela :angry :x
Interesantna je ujednacenost, tj. neujednacenost merenja po cilindrima. :roll:
Na osnovu ovoga jos uvek ne mozemo potpuno biti sigurni o istrosenju cilindara, mada ja samtram da bi bilo dovoljno obraditi glavu motora, nove gumice, vodjice i slajfovanje ventila; naravno garnitura dihtunga i semeringa, zamena karika i lezajeva radilice. Ustvari najbolje ce se videti istrosenje cilindara kad se skine glava motora, tada se moze videti i koliko klipovi "rade" (imaju lufta) u cilindrima. Ili su zapekle uljne karike ? :?
Zbunjuje malo ovo merenje kad se uzmu u obzir simptomi slabe snage i dima iz auspuha. :shock:
Dajte vasa misljenja i predloge :shoot , nije rec o nadmudrivanju, :hit svi cemo na kraju videti koliko je istrosenje u pitanju i sta sve prouzrokuje gubitak snage i taj dim ali rec je da pokusamo biti dobri dijagnosticari i da utvrdimo neispravnost pre otvaranja motora na osnovu simptoma i merenja. :lock :D

gedora

Post by gedora »

zasto je merenje kompresije na vrucem motoru diskutabilno?naprotiv. nema razloga da bude jer je i ispravan postupak meriti kompresiju kad je motor zagrejan. sto se tice ovih rezultata- sve sto je iznad 11 bara, je skoro odlicna kompresija i to se nemora dirati, taj auto ce jos mnogo kilometara preci sa tom kompresijom.simptome slabe snage treba potraziti na drugom mestu- ova kompresija nemoze biti uzrok tome. sto se tice dima na izduvu- trebalo bi proveriti da nije nastradala slucajno neka od uljnih karika.takodje, sumnjam i na lose gumice, a velika verovatnoca je i da je neka od vodjica nastradala(nije redak slucaj kod lada). ja bih na tom motoru jos izmerio pritisak ulja (naravno opet na zagrejan motor), cisto da bi bili sigurni da radilica nije za obradu tj lezajevi za zamenu. ako je pritisak u redu- kompletan remont glave (ravnanje, zamena ventila, vodjica, gumica, provera opruga) ce resiti probleme sa povecanom potrosnjom ulja i dimom na izduvu.stelovanje ventila, pravilno uzubljenje, fino podesavanje razvodnika i karburatora, ce dati rezultate po pitanju snage. pozz

Pera

Post by Pera »

Taj cetvrti cilindar je vrlo sumnjiv.
Inace tema za generalku je samo 5-6 mesta ispod ove novootvorene.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Post Reply