Podesavanje karburatora

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Post Reply
Lenjin

Podesavanje karburatora

Post by Lenjin »

Kako podesiti karburator na Samari?
Trazio sam po forumu odgovor na ovo pitanje ali nigde nisam nasao, a ovo je valjda jedna od vaznijih stvari koje treba znati. Imao sam problem da nije u opste hteo da radi na benzinu, onda sam se malo igrao sa ona dava srafica za podesavanje i nekako dosao do toga da sad lepo pali i radi u leru, ali kao da je izgubio snagu. Kad malo jace dam gas onda zastuca, proguta knedlu pa tek onda odreaguje, a i ta reakcija nije ono sto bih ocekivao i na sta sam navikao, nekako je skroz kilav. Sa druge strane u jednom trenutku sam potrefio podesavanje tako da je lepo vukao ali je onda knedla bila znatno izrazenija. Da ne ni bi nasumicno okretao onaj plasticni srafic za ler na karburatoru i onaj ispod sa stelovanje smese molim nakog sa iskustvom da mi kaze kako treba nastelovati. Kao sto znate samara nema obrtaljku a analizator izduvnih gasova mi nije bas pri ruci, tako da mi ostaje jedino sluh i osecaj. U svakom slucaju jel postoji neka procedura i redosled okretanja tih srafica kako bi se podesio rad. Inace na plinu mi radi odlicno, znatno bolje vuce i odzivniji je, a trebalo da izgubi nekih 10% snage, kod mene je obratno samo sto na benzinu izgubi jedno 30% snage u odnosu na plin.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Re: Podesavanje karburatora

Post by elektronicar »

prvo proveri da ti nije busan vakum sesiric na razvodniku, na to upucuje tvoj opis knedle
sto se tice podesavanja karburatora to jedino da mucis nekog od nas jer postoji cela knjiga samo o podesavanju karburatora ... tako da je to izvan obima mogucnosti clanova da toliko kuckaju u jednom postu. Najbolje nadjes neku knjigu o karburatorima pa sve lepo proucis i bice ti jasnije i posle sve to lakse primenis i na tvoj karburator.
postoje uproscena objasnjenja rada karburatora u knjizi uputstvo za odrzavanje samare, pa potrazi tu knjigu na nasem forumu

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Gutanje knedle je često posledica zapušene "ajnšpric" dizne. To je dizna koja ubaci dodatnu količinu goriva kad dodaš gas. Obično se vidi kako špricne benzin ako pogledaš odozgo u karburator. Treba je isprati sprejem za karburatore i radiće.

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Ako se ne snadjes za knjigu, slikacu ti ja deo iz knjige oko podesavanja karburatora ako je potrebno :)
Samo Samara Srbina Spasava

Lenjin

Post by Lenjin »

Mislio sam da postoji neko resenje tipa odvrnes malo jednu diznu pa oslusnes, zavrnes drugu, pa opet oslusnes ili prosto tako nesto za nas koji se ne razumemo bas najbolje i ne znamo ruski :)
Sta je to vakum sesiric kako da dodjem do njega i proverim?
Jel moze do te ajnspric dizne da se dodje a da se ne rastura ceo karburator?
Svaka slika naravno znaci pa ako vas ne mrzi da uslikate ta uputstva i delove koje treba da proverim. Mislim ako ovo nije tesko proveriti rado cu da probam u suprotnom dobro je i ovako jer na benzin sada ako nista drugo lepo pali i mirno radi u leru a kad bude krenulo hladno vreme benzin ce mi samo za to i koristiti (da upalim i vozim dok ne izadjem sa parkinga).
Imao sam i pre godinu i po dana slican problem pa sam otisao kod majstora i on je cackao ta dva srafica i posle desetak minuta sve je lepo radilo, ali ovaj put me je isti majstor odje..., mrzelo ga da se cima sa starom ladom.
E jos jedna sitnica mada joj ovde mozda nije mesto. Onaj prekidac na koji naleze rucica sauha ne radi bas najbolje tj. rucica u krajnjem (spustenom) polozaju samo ovlas dodiruje prekidac, pa mi stalno gori ili blinka (preko neravnina) lampica za sauh i ako je spusten. U karburatoru je sve ok (leptir se pomera i ide do oba krajnja polozaja). Jel to moze nekako da se nasteluje ili mora nova sajla komplet?

Gago

Post by Gago »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Lenjin

Post by Lenjin »

Gago hvala ti na trudu. To je knjiga Dusana Lucica ako se ne varam, vec je imam ali je objasnjenje o podesavanju dosta sturo pise da se vijkom broj taj i taj rad motora podesi tako da broj obrtaja bude taj i taj, pri tom se ona dizna ispod za podesavanje kolicine ne pominje a i samara nema obrtaljku. U ruskom upustvu http://www.autoprospect.ru/vaz/2109-samara/ pise da se steluje prema analizi izduvnih gasova sto je opet nedostupno u sopstvenoj radinosti.

Gago

Post by Gago »

Jeste ta knjiga. Evo jose jedne knjige koja moze da se stavi i u download sekciju, mozda ti pomogne...
http://www.motorna-vozila.com/knjiga-po ... svoj-auto/ - tu imas download link

Lenjin

Post by Lenjin »

Zao mi je sto ne znam ruski. Deka je cini se objasnio neke stvari. Vredi ga poslusati cak i ako nista ne razumete, jako je simpatican. Da imam ovakvog majstora radovao bih se svakom kvaru :)
http://www.youtube.com/watch?v=uo8yQZtiTvE

Dare

Post by Dare »

Tu lampicu za sauh rešavaš na sledeći način: Gurneš sauh do kraja da se spusti. Onda na karburatoru nađeš sajlu. Olabaviš, gurneš iz kabine ručicu da se još spusti i stegneš opet sajlu. U položaju kad je sauh skroz vraćen, njegov leptir u karburatoru mora da bude skroz otvoren. Tj ni malo zakošen.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

Lenjin wrote:Mislio sam da postoji neko resenje tipa odvrnes malo jednu diznu pa oslusnes, zavrnes drugu, pa opet oslusnes ili prosto tako nesto za nas koji se ne razumemo bas najbolje i ne znamo ruski :)
Sta je to vakum sesiric kako da dodjem do njega i proverim?
Jel moze do te ajnspric dizne da se dodje a da se ne rastura ceo karburator?
Svaka slika naravno znaci pa ako vas ne mrzi da uslikate ta uputstva i delove koje treba da proverim. Mislim ako ovo nije tesko proveriti rado cu da probam u suprotnom dobro je i ovako jer na benzin sada ako nista drugo lepo pali i mirno radi u leru a kad bude krenulo hladno vreme benzin ce mi samo za to i koristiti (da upalim i vozim dok ne izadjem sa parkinga).
Imao sam i pre godinu i po dana slican problem pa sam otisao kod majstora i on je cackao ta dva srafica i posle desetak minuta sve je lepo radilo, ali ovaj put me je isti majstor odje..., mrzelo ga da se cima sa starom ladom.
E jos jedna sitnica mada joj ovde mozda nije mesto. Onaj prekidac na koji naleze rucica sauha ne radi bas najbolje tj. rucica u krajnjem (spustenom) polozaju samo ovlas dodiruje prekidac, pa mi stalno gori ili blinka (preko neravnina) lampica za sauh i ako je spusten. U karburatoru je sve ok (leptir se pomera i ide do oba krajnja polozaja). Jel to moze nekako da se nasteluje ili mora nova sajla komplet?
Eto gledao si dedin youtube pa vidis da ni ti kad bi probao to sve da kucas u postu ne bi umeo u kratkim crtama nego bi potrajalo ... i opet je pitanje dal bi svima bilo jasno

OK. deda ti na videu objasnjava kako da ispitas elektronsku diznu za ler gas. Pod uslovom da je gas otpusten tako da jedna zica sto ide najblize sajli gasa ostvaruje kontakt na masu, pod tim uslovom treba da proradi elektronika za regulaciju ler gasa preko elektronske dizne. Karburator ako je dobro podesen, kad sa elektronske dizne iskljucis zicu - motor mora da se ugasi. Ako se ne gasi onda imas neki problem (vise mogucnosti)
Drugo sto ti deda objasnjava je podesavanje sastava smese na leru preko srafa ispod sajle gasa. Problem prvenstveno tu moze doci usled prljavog karburatora pa da ne uspevas regulisati smesu tim srafom. Deda ti lepo kaze da uvrces tu diznu sve dok ne pocne padati broj obrtaja i onda vratis na onu vrednost koja je tik uz granicu gde pocinje padati broj obrtaja motora (deda objasnjava to kasnije na tabli crtanjem dijagrama)
Lenjin wrote: Sta je to vakum sesiric kako da dodjem do njega i proverim?
Kad gledas u razvodnik, na njegovom metalnom delu postoji nekakva metalna budza koja lici na sesiric na koji je nakaceno tanje vakum crevo, i obicno je na razvodniku okrenuto tako da je okrenuto prema kabini, tj. izmedju benzinske pumpe i glavnog kocionog cilindra. E sad ako ga pronadjes, a velicine je teniske loptice, proprati crevo gde se utacinje u dnu karburatora sa zadnje strane. Tu ga svuces tako da upamtis gde je stajalo. Kad izvuces taj kraj creva tu pokusas vuci ustima vazduh iz creva tako da napravis sto je moguce veci vakuum i onda zacepis vrhom jezika. Trebalo bi da ti drzi vakum najmanje desetak sekundi. Ako ne drzi vakum ili ga ne mozes osetiti onda ispitaj dali ti je busno to tanje crevo (oko 6mm precnik) prema vakuum sesiricu razvodnika ili ti je busan sam vakuum sesiric. Taj vakuum sesiric ima ulogu da pomeri ugao palenja na ranije u trenutku postojanja vakuuma (ustaljen neki broj obrtaja) a da pri naglom dodavanju gasa nestane korekcija ugla palenja i omoguci lakse prihvatanje tvoje komande primanja gasa noznom pedalom. Mozes to i pogledati vizuelno kako izgleda ako skines razvodnu kapu, razvodnu ruku i onu plastiku koja ispod razvodne ruke stiti centrifugalni mehanizam i taj vakuum korektivni mehanizam razvodnika od prasine. Tada mozes opet povlaciti ustima vakuum na crevo i vizuelno pratiti kako se mehanizam u samom razvodniku pomera na ranije palenje.
Lenjin wrote: Jel moze do te ajnspric dizne da se dodje a da se ne rastura ceo karburator?
Sto se ajnspric dizne tice to je lako proveriti. Pustis motor da radi koji minut pa ga ugasis. Skines poklopac kucista filtera vazduha i gledas u prvo grlo karburatora odozgo (to je grlo koje se prvo otvara povlacenjem sajle gasa). Sad dok tako gledas u grlo pozeljno je da imas i neki izvor svetla da bolje vidis, da je motor zagrejan i da je saug klapna otvorena tako da mozes da vidis sta se desava ispod nje prema klapni gasa). Gledajuci tako u to grlo povuces naglo sajlu gasa (motor je ugasen) a vidis u tom grlu da sprica benzin. Tako mozes trznuti nekoliko puta (brzo uz sto vece otvaranje leptira gasa) sve dok ne utrosis benzin koji se nakupio kod ajnspritz membrane a posle toga daljnje trzanje sajle gasa nece pokazivati spricanje benzina jer ti motor ne radi pa ni benzinska pumpa a prostor oko anjspritz membrane ti je tada ostao bez benzina. Ukoliko ne vidis to spricanje benzina uopste moguce je da ti je busna anjspritz membrana (menja se bez otvaranja karburatora) a moguce je i da ti je neki od kanala karburatora zapusen.
Lenjin wrote:Mislio sam da postoji neko resenje tipa odvrnes malo jednu diznu pa oslusnes, zavrnes drugu, pa opet oslusnes ili prosto tako nesto za nas koji se ne razumemo bas najbolje i ne znamo ruski :)
za sajlu ti je Dare objasnio, mada desava se da se sajla uvrce pa da "sklizne" sa kontakta koji pali lampicu na instrument tabli, u tom slucaju podesavanje ucvrscivanja buzira nema veze, nego samu krutu zicu sajle moras otpustiti i u kontra je uvrtati pri stezanju tako da ti se spustanjem sauga ne uvija sajla da bezi sa tastera.

Sad ako si sve ove preduslove gore navedene ispunio i pod pretpostavkom da drugih kvarova nemas, onda plasticnim velikim srafom rukom podesavas ukupan broj obrtaja motora u ler gasu, pri tome vodis racuna da na leru ona zica o kojoj sam govorio mora dodirivati masu. Ta zica dodiruje masu samo ako je sajla gasa otpustena i ako nisi previse podigao ler gas plasticnim srafom kojim rukom podesavas broj obrtaja motora na leru. Cim malo dodas gas ta zica gubi spoj sa masom i iskljucuje elektroniku za regulaciju lera preko elektronske dizne. Drugo podesavanje o kojem ti govoris je podesavanje stohiometrijskog odnosa goriva i vazduha u leru onom diznom koju moras okretati uskim srafcigerom, a o tome sam ti gore pisao da deda objasnjava na videu crtanjem na tabli.

Sad nemoj previse da zameris ali o karburatorima ljudi uce mnogo da bi znali sta i kako i tesko je da bi mogli jasno da ti o tome objasnimo u par reci. verovatno ni ja ne znam sve o tome i najverovatnije i na forumu ima ljudi koji znaju o tome vise od mene ali veruj mi da je jednostavno onda bi svi uspeli time da se bave ne bi postojale specijalizovane radionice i strucnjaci.

Osnovno kod tvog problema kako si opisao knedlu moze da bude iz dva razloga: izostajanje korekcije ugla palenja preko vakum ragulatora (sesirica) ili izostajanje goriva preko ajnspritz dizne.
Za vise od toga preporucio bih ti da se obratis profesionalcima jer je preobimno za forum, pa vidi samo koliko sam se ja raspisao u pokusaju da ti objasnim osnove osnovnog. :(
:cool

Lenjin

Post by Lenjin »

Hvala na isrpnom odgovoru, pogledacu to sto si rekao.
Za one koji znaju ruski i imaju vremena i zelje da se upaznaju sa ladainim karburatorom evo literature:
http://2108.info/knigi/145-karbjuratory ... kniga.html
http://2108.info/knigi/103-karbjuratory ... emont.html

Lenjin

Post by Lenjin »

Elektronicar, gagao i dare hvala na pomoci. Resio sam problem bar donekle. Metodom jezika sam utvrdio da je vakuum ok. Medjutim kada sam skinuo kuciste filtera za vazduh video sam da mi iz karburatora curi gorivo kada jace dam gas. Gledajuci razna uputstva i video snimke sa youtube-a zakljucio sam da mi gorivo curi na membrani pumpe akceleratora gasa (gugl prevodilac sa ruskog tako kaze) to je verovatno ono sto elektronicar i strucniji clanovi nazivaju membrana ajnspric dizne. Zamenio sam tu i ostale dve membrane i sada vise nema knedle, a rad na leru je i dalje ok.
Gledajuci one snimke proverio sam i ler diznu, medjutim kada skinem zicu sa nje meni motor i dalje radi bez promena a trebalo bi da se ugasi. Skinem diznu pogledam, vidim radi (klikce) doduse kliktanje se ne cuje bas uvek kad spojim zicu vec svaki drugi, treci put. Medjutim u samoj dizni ispod mesingane casice nema one plasticne iglilice kao da je neko otkinuo (wtf!?) pa se cela dizna ponasa kao da je uvek otvorena. Kazem cini mi se da mi lada sada lepo radi bez obzira na ovu diznu ali sam za svaki slucaj uzeo novu, stavljam je sutra pa cu da vidim kakve ce eventualne promene da donese nova dizna.

Dare

Post by Dare »

Eto, pogodili smo šta je u pitanju :)

Dobro si zaključio. Ako je elektro dizna ispravna, motor mora da se ugasi kad skineš žicu s nje. Naravno ako je na ler gasu. U suštini, neispravna elektro dizna znači trošenje goriva nizbrdo kad je pedala gasa puštena. Ostalo je isto. Ali svakako je bolje kad je ispravna.

Evo jednog testa da li je kontrolna elektronika za diznu ispravna: Daj gas malo jači, kao kad menjaš u veću brzinu. Onda naglo pusti gas i osluškuj. Neposredno pre nego obrtaji padnu na ler, dizna treba da "cakne".

Princip je da kad je motor u višim obrtajima, a pustio si gas, to znači da želiš da usporiš ili da kočiš motorom nizbrdo. Za to ti, naravno, ne treba gorivo i tad dizna reaguje i zatvara. Kad se obrtaji približe leru, tad se dizna otvara da se motor nebi ugasio.

Lenjin

Post by Lenjin »

Da prenesem svoja iskustva sa karbom i sta sam sve radio na njemu pa mozda nekom pomognem. Unapred napominjem da sam potpuni laik i odricem se svake odgovornosti. Ako negde gresim iskusnije clanove molim da me isprave.
Prvo ako ste laik kao ja potrudite se da prelistate razna uputsva i jos bolje pogledate gomilu snimaka koji postoje na temu samarinog ali i ostalih ruskih solex karburatora. Kucajte u yutubu: "2108 карбуратор" i videcete razne video klipove koji vam mogu biti od velike pomoci. Ako se odvazite da rasklopite ceo karburator i detaljno ocistite preporucujem ovaj snimak: http://www.youtube.com/watch?v=fYUlkEtgByw.
Treba ce vam malo vremena par osnovnih alata (srafciger par kljuceva i eventualno sredstvo za ciscenje). Sto se tice sredstva za ciscenje preporucujem mannol (http://www.mannol.de/en/?action=accesso ... %20Cleaner) neverovatno sta je ovo sredstvo u stanju da uradi. Na primer meni je leptir sauha bio skroz crn masan i cadjav posle samo jednog spricanja se bukvalno sija. Na uputstvu pise da se sredsvo moze koristiti i na sastavljenom karburatoru dok motor radi tako da pretpostavljam da nije stetan po membrane i gumice, vodite racuna samo da ne prskate po farbi i naravno izbegavajte da udisete isparenja ili ne daj boze da slucajno prsnete sebi ili u pomagacu u lice.
Kada skinete kuciste filtera videcete da na karbu postoje kucista za tri membrane. Gorivo direktno prolazi kroz kucista dve donje (trouglasta membrana ekonomajzera i membrana akeleracije goriva odnosno ajnspric membrana). Ako vam odavde curi gorivo (kao meni) membrane su se rasusile i treba ih zameniti. Ovde ne mozete mnogo da pogresite, treba samo voditi racuna da se u svakom kucistu pored membrana nalazi i po jedan odgovarajuci feder pa pazite da vam ne ispadne. Federi su inace razlicitog oblika i elasticnosti pa pazite da ih ne pomesate i zapamtite sta prvo ide membrana ili feder.
O stelovanju smese i kolicine je vec bilo reci. Stelovanje se izvodi na zagrejanom motoru sa spustenom rucicom sauha (leptir sauha je skroz otvoren). Znaci mali srafic (dizna) se odvrne i onda polako zavrce sve dok obrtaji ne pocnu da padaju, kad se to desi vratite se malo nazad (odvrnite samo malo da obrtaji ponovo budu maksimalni). Sam broj obratja prilikom stelovanje te donje dizne je nebitan. Bitno je da bude maksimalan moguc (konkretan broj ovde nije od interesa) i da to bude u polozaju srafica pre nego sto daljim zavrtanjem obrtaji ne pocnu da padaju. Kada ste ovako nastelovali smesu sada treba da nastelujete i kolicinu. To se radi na plasticnom sraficu iznad. Ovde je konkretan broj obrtaja od interesa i treba ga nastelovati tako da iznosi 800-900. Posto verovatno nemate obrtaljku u kolima mozete se posluziti nekim auto-unimerom koji ima ovu funkciju ili po sluhu i iskustvu. I obican unimer koji ima mogucnost da meri frekvenciju moze da posluzi ali to nisam isprobavao i ne preporucujem osim ako sa sigurnoscu znate sta radite. Sta god radili nemojte ni jedan instrument vezivati direktno za izlaz bobine jer su naponi ogromni (sprzicete nesto) ili se povrditi.
Ono o cemu zapravo hocu da kazem koju rec a video sam na nekim starijim temama da je mucilo neke clanove je ler gas pod sauhom. Posle gornje intervencije je i mene to mucilo pa sam sredio i to. Znaci ako vam auto kad je hladan tesko pali pod sauhom i radi nepravilno (tresese se i gasi) kad oduzmete gas pa morate da zonglirate nogom po papucicama da se ne ugasi na semaforu to je verovatno zbog ne podesenog lera pod sauhom. Podrazumeva se da vam zagrejan auto bez sauha lepo radi i pali. Ovo stelovanje vrsi se na hladnom motoru pri maksimalno podignutoj rucici sauha (leptir zatvoren). Dakle postoji i gornja membrana (ona sa polugicom) i sluzi da kad je rucica sauha podignuta a leptir skroz zatvoren na iskljucenom motoru prilikom startovanja i rada hladnog motora ipak malo otvori leptir sauha. Ova membrana se steluje preko zavrtnja na kucistu i treba je podesitit tako da kad je membrana skroz pritisnuta (pritisnitie rukom polugicu koliko mozete) leptir otvori 3mm, tj. zazor izmedju leptira i zida grla treba da bude 3mm. Burgija debljine 3mm ce vam ovde pomoci.
Evo i uputstva na ruskom: http://www.autoprospect.ru/vaz/2109-sam ... jstva.html.
Ako i posle ovoga nesto nije u redu treba podesiti donji leptir da se otvori malo kad je sauh podignut a to se radi preko srafica (povezanog sa elementom na koji se vezuje sajla gasa) na koji naleze ona kruzan ploca koju pokrece sajla sauha. Taj srafic zavrcite/odvrcite tako da vam da miran i stabilan rad motora dok je sauh u funkciji (rucica u potpunosti podignuta). Ono sto je mene konkretno zezalo nije taj srafic nego onaj veliki sraf (kljuc 14) koji sluzi kao osovina ove kruzne ploce koju pokrece sajla suha. Taj sraf se vremenom olabavio pa je cela plocica imala lufta i nije nalezala na donji srafic (za stelovanje otvora donjeg leptira u radu pod sauhom ) nego je isla mimo njega. Proverite i to. Napominjem da ova stelovanja nemaju nikakvu funkciju na rad zagrejanog motora kada je rucica sauha skroz spustena.
Eto toliko...
Nadam se da ste razumeli :)

Post Reply