Auto trza(seca) pri ubrzavanju

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

st@meni
Automobil: Sputnik

Re: Auto trza(seca) pri ubrzavanju

Post by st@meni »

Pozdrav drugari,

Nastanio mi se izgleda gremlin u autu, imam problem sličan kao ranije, samo što sada seca bilo kada, nije vezano za režim vožnje.

Elem,

Sve je radilo OK dok nisam vršio servis TNG uređaja zbog re-atesta. Od prvog starta, auto se tresao i štucao, komentar servisera je da je do struje... :? :roll: Kasnije utvrdim da je vakum crevo do isparivača loše stegnuto na usisnoj grani. Zamenio crevo i lepo ga pričvrstio da ne vuče falš vazduh i problem se rešio.

Međutim,

Posle kratkog vremena pojavio se ponovo isti problem, možda manjim intenzitetom, samo što je počeo i na benzinu isto da seca. Takođe, razlika u odnosu na stari problem, je što se secanje dešava sporadično, na trenutke seca pa posle po ceo dan radi lepo, i tako u krug. Čini mi se da je pojava češća kada je hladan auto.

Pošto nisam bio kući, ćale oterao auto do električara koji je konstantovao da je sve OK.

Potom sam ga ja malo pogledao, u mraku sam primetio da baca varnicu između stubica gde je VN kabl bobine i NN priključaka :xixi . Zamenio ruku, kapu, bobinu, pregledao holov davač i dalje siptomi isti. Probao sa drugim komutatorom - sve isto. Doveo direktno napon na bobinu sa akumulatora, očistim lepo masu na bobini - sve isto. :sad:

OK, sada sumnjam na vakum. Proveravao servo po principu auto ne radi, nadrukam kočnicu da postane tvrda, palim auto postaje meka. Ler ne varira. U toku ove probe, inače je auto lepo radio.

Potom malo gledao pod haubom i pronađem da je onaj konektor, čep ili kako ga već po forumu zovete, kojim se crevo spaja sa servom, labav i kada ga pomeram čuje se ispuštanje vakuma.

Čitam po forumu da to može da se zameni - sredi. Kako? Ima li da se kupi samo taj deo?

Predlažete li još šta da proverim? Problem mi je što nisam često kući pa da više vremena mogu da posvetim samari :prvi

Pozdrav

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Skineš crevo a čep isčupaš (malo levo desno), odeš u radnju i tražiš "TO" odgovara i od zastave i košta 100-150din. Oće da zeza od toga a ako skroz pukne auto se gasi.

st@meni

Post by st@meni »

Hvala na odgovoru,

Prilikom skidanja nepovratnog ventila vakuuma serva pronasao sam da je spoj creva i ventila bio bukvalno labav, crevo se stvrdnulo i izgubilo elastičnost pa samim tim i nije stezalo ventil. Dok ne nabavim novo crevo, stavio sam šelnu i zalepio ventil sa servom i sada je bolja priča :twisted: . Dosta manje seca ali i koči znatno boje.

Trenutno mi se trese volan kada idem oko 60 i više, a manje je izraženo kada idem recimo trećom, dok petom skoro da ne može da se vozi brzinom od 60-70 km/h.

Takođe sam malo pre u mraku video da ponovo imam varničenja na bobini između VN i NN krajeva, ali sam takođe spazio i da mi jedan kabl varniči. Mišljenja sam da probijanje na kablu izaziva i verničenja na bobini, pošto je bobina nova, nadam se pošto zamenim kablove da će se ovo varničenje srediti.

Imate li predloge šta još da proverim, dakle planiram da:
- zamenim kablove,
- zamenim vakuum crevo do serva,
- zamenim ili sta već, tegiće i opruge na centrifugalnom regulatoru.
:cool

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

To sto ti trese volan idi kod vulkanizera da ti proveri gume, ako nisu krive neka ti ih izbalansira.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

I ja sam imao probleme sa trešenjem i bilo je do felni, ali se nije moglo srditi balansiranjem.

st@meni

Post by st@meni »

Svakako ću to da proverim uključujući i reglažu, jedino što mi se čini da kada pustim gas manje se trese ili skoro da se ne trese, nisam siguran, moraću da proverim.

st@meni

Post by st@meni »

Ovako,

Pošto mi se varničenje na bobini nije sredilo zamenom bobine, razmotrao sam potencijalni uzrok istog. Pojava varnice na VN priključku ukazuje na pojavu visokog napona, pošto je probojni napon vazduha reda 30kV/cm, dolazim do zaključka da u nekom trenutku bobina generiše napon ali on ne dolazi do svećice gde bi se zbog razmaka elektroda varnica ranije pojavila i ograničila pik napona pa samim tim na bobini ne bi moglo da dodje do pojave varnice.

Trešenje motora pa i volana, i pomeranje ekonomajzera skroz u levu stranu, može da potvrdi ovu predpostavku, tj da auto radi na tri klipa (u tim trenucima).

Opet, problem je taj što se ovo ne javlja često nego povremeno. :!:

Onda sam dugo u mraku gledao kablove i pronašao da jedan kabl svetlucka u dužini od par cm, vrlo povremeno ali u tom istom trenutku pojavi se varnica na bobini.

Elem, kablovi zamenjeni i sada auto radi normalno. 8)

Da rezimiram šta je sve urađeno a jeste doprinosilo problemu:

1. Gubio se vakuum na crevu za servo kočnice, sređeno stavljanjem šelne. Mirniji rad motora i bolje kočenje.
2. Ranije ćale je zamenio svećice mislio je da je do njih, razmak je bio "fabrički" oko 0.5 mm, povećao sam na oko 1 - 1.1 mm.
3. Zamenjeni kablovi za svećice.
4. Korigovao ugao paljenja.

:cool

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

meni trza na 80-90 i koliko dodajem gas ne reaguje, ali ako popustim gas i dodajem opet malo je bolje, sta je problem?

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Odvrti malo sraf za plin, pola krug pa probaj ili pomeri malo razvodnik u smeru kazaljke na satu.

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

I meni se desava da mi auto zastuca ponekad, ali retko... I to obicno zastuca dva puta...
Npr desilo mi se to kada sam sa Skorom i Travijem isao u Kraljevo i od tada mi se nije desavalo do pre nekog dana kada sam isao da zamenim regler...
Krenucu od kape i ruke, svecica, kablova i bobine :mrgreen:
Pa polako :)
Samo Samara Srbina Spasava

Post Reply