Vec neko vreme ventilator palim preko prekidaca u kabini pa reko aj' sad kad imam vremena da sredim i taj problem, ali... nece.
Na one dve zice, koje idu na termoprekidac ja imam minus (tj dva minusa) a na onom dzeku (gde se ubodu zice sa ventilatora) opet dva minusa i naravno da ne radi ventilator, tj. nece sam da se pali.
Sta treba da bude na one dve zice na termoprekidacu? Sta imate na dzeku? (mislim na +/-)
Kad se da kontakt, na džeku ternoprekidača su + i - ali nisam siguran da će signalna lampa da svetli (jer sa jedne strane struja ide preko releja) dok unimer svakako treba da pokazuje tako. Mada, nema tu neke posebne filozofije i ne trebaju ti nikakvi instrumenti da ustanoviš da li je veza termoprekidača ok. Samo spojiš kratko izvode, ako neće, proveriš osigurač (ako je do njega ne radi ni sirena) i zameniš relej, ako ni tada neće onda imaš problem sa tablom ili su žice negde u prekidu, ako ne nađeš gde onda pravac autoelektričar...
PS mislim da već ima više tema u vezi ventilatora, pa bi moderator mogao tamo da prebaci i ovo
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."
Na termoprekidacu moze na jednoj zici da bude minus a prekidac treba da prespoji i pusti minus na drugu, odlaznu zicu- kod mene je minus i na jednoj i na drugoj- ugasen, hladan motor.
Ista stvar i na dzeku. Valjda bi tu trebao da imam + a minus da dobijem tek kad termoprekidac prespoji... a ja i tu imam dva minusa (minus na obe zice). Bem li ga.
Da ne mesamo babe i zabe, dok su kontakti termoprekidaca otvoreni do njega u tom trenutku dolazi zica koja je na plusu( prethodno prolazi kroz relej i posto je otvoreno strujno kolo ostaje na + potencijalu), kada termoprekidac zatvori kontakt i uspostavi strujno kolo, tada je na njegova oba kraja minus( unazad sve do releja). Detaljnije od ovoga nije potrebno, znaci ako hocete na ovaj nacin da ispitujete to je to...
I naravno ovo je bitno:
samara1500 wrote:Kad se da kontakt, na džeku ternoprekidača su + i - ali nisam siguran da će signalna lampa da svetli (jer sa jedne strane struja ide preko releja) dok unimer svakako treba da pokazuje tako.
Imam jedan nov termoprekidac koji mi je dao drug i na njemu pise 87-92. Sta to tacno znaci? Pretpostavljam da na 92 pali ventilator, ali ne znam sta radi na 87? A u kolima mi je ja mislim fabricki i nisam gledao odavno, ali mislim da nema iste brojke...
Sad sam pogledao, fabricki je ima utisnut zig 08 89, i utisnuto je 94 - 99. Znaci meni tek na 99 pali ventilator. Bas cu da zamenim sa ovim drugim, da vidim kako ce da se ponasa