Ventilator, termoprekidac... i ostalo

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Post Reply
Coa123

Ventilator, termoprekidac... i ostalo

Post by Coa123 »

Vec neko vreme ventilator palim preko prekidaca u kabini pa reko aj' sad kad imam vremena da sredim i taj problem, ali... nece.

Na one dve zice, koje idu na termoprekidac ja imam minus (tj dva minusa) a na onom dzeku (gde se ubodu zice sa ventilatora) opet dva minusa i naravno da ne radi ventilator, tj. nece sam da se pali.

Sta treba da bude na one dve zice na termoprekidacu? Sta imate na dzeku? (mislim na +/-)

Ala sam objasnio :mrgreen:

samara1500

Post by samara1500 »

Kad se da kontakt, na džeku ternoprekidača su + i - ali nisam siguran da će signalna lampa da svetli (jer sa jedne strane struja ide preko releja) dok unimer svakako treba da pokazuje tako. Mada, nema tu neke posebne filozofije i ne trebaju ti nikakvi instrumenti da ustanoviš da li je veza termoprekidača ok. Samo spojiš kratko izvode, ako neće, proveriš osigurač (ako je do njega ne radi ni sirena) i zameniš relej, ako ni tada neće onda imaš problem sa tablom ili su žice negde u prekidu, ako ne nađeš gde onda pravac autoelektričar...
:roll:
PS mislim da već ima više tema u vezi ventilatora, pa bi moderator mogao tamo da prebaci i ovo ;)
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

Coa123

Post by Coa123 »

Nesto nije u redu.

Na termoprekidacu moze na jednoj zici da bude minus a prekidac treba da prespoji i pusti minus na drugu, odlaznu zicu- kod mene je minus i na jednoj i na drugoj- ugasen, hladan motor.

Ista stvar i na dzeku. Valjda bi tu trebao da imam + a minus da dobijem tek kad termoprekidac prespoji... a ja i tu imam dva minusa (minus na obe zice). Bem li ga.

Ima vise tema o tome ali niko ne spominje struju.

turbo dvigatelj

Post by turbo dvigatelj »

Termo prekidač treba da prespoji "-",a ne + i - jer bi u tom slučaju došlo do kratkog spoja.

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Zar ne bi trebalo da bude obrnuto. Minus je uvek spojen a termoprekidac ce kad dostigne potrebnu temperaturu da spoji pluseve ?
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

Pera

Post by Pera »

Nije,termoprekidac spaja minus.

st@meni
Automobil: Sputnik

Post by st@meni »

Da ne mesamo babe i zabe, dok su kontakti termoprekidaca otvoreni do njega u tom trenutku dolazi zica koja je na plusu( prethodno prolazi kroz relej i posto je otvoreno strujno kolo ostaje na + potencijalu), kada termoprekidac zatvori kontakt i uspostavi strujno kolo, tada je na njegova oba kraja minus( unazad sve do releja). Detaljnije od ovoga nije potrebno, znaci ako hocete na ovaj nacin da ispitujete to je to...

I naravno ovo je bitno:
samara1500 wrote:Kad se da kontakt, na džeku ternoprekidača su + i - ali nisam siguran da će signalna lampa da svetli (jer sa jedne strane struja ide preko releja) dok unimer svakako treba da pokazuje tako.

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Re: Ventilator, termoprekidac... i ostalo

Post by Gago »

Imam jedan nov termoprekidac koji mi je dao drug i na njemu pise 87-92. Sta to tacno znaci? Pretpostavljam da na 92 pali ventilator, ali ne znam sta radi na 87? A u kolima mi je ja mislim fabricki i nisam gledao odavno, ali mislim da nema iste brojke...
Samo Samara Srbina Spasava

st@meni
Automobil: Sputnik

Post by st@meni »

87 isključuje. 5 stepeni je opseg ili histerezis.

Gago

Post by Gago »

Hvala :)
A da li su fabricki dolazile sa tim opsegom i vrednostima, ili fabricki termoprekidaci imaju druge vrednosti?

Gago

Post by Gago »

Sad sam pogledao, fabricki je ima utisnut zig 08 89, i utisnuto je 94 - 99. Znaci meni tek na 99 pali ventilator. Bas cu da zamenim sa ovim drugim, da vidim kako ce da se ponasa :)

Post Reply