Mijenjač

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Boki78

Re: Mijenjač

Post by Boki78 »

Ako ti se to dogodi jednom u mesec dana onda je majstor u pravu, ako se pak kao i meni desava svakodnevno onda nije. Verovatnoca da ti se zupcanici potrefe napadnim ivicama tako da podglave je jako mala. Ulje mozes sipati bilo koje motorno 15w40. Za menjac ti aditivi ne trebaju.

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Ubaci u drugu pa kreni lagano !
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Haha, kupicu onda neko skuplje. Pa desava se svakodnevno, ne bas uvek kada treba da krenem, ali cesto. Nadam se da ce se zamenom ulja nesto poboljsati situacija... :)
Samo Samara Srbina Spasava

Boki78

Post by Boki78 »

Najverovatnije nece, na zalost. Nema potrebe za skupljim uljem, pogotovu u svetlu postojanja ovog problema.

I da majstor ti je dao pogresnu informaciju. Losa stvar je sto resavanje toga kosta I to ne bas malo.

Gago

Post by Gago »

Nalazim na internetu na oprecna misljenja pa me zanimaju odgovori...
Kada se ostavlja auto na uzbrdici da li se prvo vuce rucna ili se prvo osloni auto na menjac pa tek onda rucna? Ja uvek radim ovo drugo, ali sad citam da to steti menjacu...
I kada se pali auto da li se drzi pritisnuto kvacilo ili ne? Ja uvek izbacim iz brzine i palim bez pritisnutog kvacila. To radim iz navike,pa me zanima da li je pogresno pa da menjam navike :)

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Svako ima svoju teoriju, u testovima za vozacki pise kad se auto ostavlja n auzbrdo-nizbrdo treba da se nasloni na ivicnjak ako ga ima a kad sam bio u servisu sa fiestom kaze majstor otisla ti spona zato sto si na nizbrdici drzao namotane tockove ili ti naslonjenje na ivicnjak i trpe opterecenje

Gago

Post by Gago »

Ja nadjoh na onom sajtu autoprospekt.ru da kada su negativne temperature da se kvacilo pritiska. Ne pise nista kada su u plusu.

,,2.. на негативним температурама да притиснете папучицу квачила до краја и држите га када покренете мотор."

http://www.autoprospect.ru/vaz/2109-sam ... telya.html

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Ja tako i radim, izbacim iz brzine, pritisnem kvacilo i onda palim. Jer kad je izbacen iz brzine a ne pritisnes kvacili tad se i deo menjaca okrece a to je tek nezgodno zimi kad sve utegne i ulje se zgusti u menjacu.
Kad je hladno izbaci iz brzine i pritisni kvacilo i pali. Kad uplali u brzinu ne ubacuj nego polako pusti kvacilo, osetices kako se malo auto pomeri i padnu obrtaji. E to je prednost paljenja izbacenog iz brzine sa pritisnutim kvacilom.

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

ja uvek prvo vucem rucnu pa onda ubacujem u brzinu. a u poslednje vreme sve cesce hvatam sebe, ako ima potrebe da se vuce rucna pri parkiranju, ne vucem rucnu skroz nego malo da uhvati pa onda pustam polako kvacilo i kad krene da zateze ja onda cimnem rucnu do kraja, takoreci da se rucna i menjac nadju na pola puta :D

a palim uvek sa pritisnutim kvacilom i menjac u neutral, bas zbog ovog sto je dejca napisao, i to je najpravilnija teorija. tako su i mene ucili.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

Gago

Post by Gago »

Zbog ovoga sam bio u nedoumici, ali cu i ja poceti da palim sa pritisnutim kvacilom..

MIT BR. 1

Paliti auto sa pritisnutim kvačilom ili bez

Teorija Br. 1 sa pritsnutim kvačilom

Klasičan sistem u kome se kvačilo pritisne,menjač izbaci na ler,pritisne kočnica ili podigne ručna i startuje se auto

Većina se složila oko ovoga a argumenti su im se uglavnom sveli na to da se sa pritisnutim kvačilom menjač,alnaser i još neke stvari oslobadjaju opterećenja jer to opterećenje na sebe preuzima kvačilo a u suprotnom bi alnaser morao da sam zavrti ceo menjački sklop i pogura ulja u sistemu itd

Teorija br. 2 Bez kvačila

Sistem u kome se menjač izbaci na ler,pristine kočnica,nožna ili se podigne ručna i auto se startuje

Pristalice ovog sistema se brane da se ovako štedi kvačilo

Teorija br. 3 Sa kvačilom i menjačem u brzini
(zbog ovoga je umalo krv pala Mr. Green )

Sistem u kome se pritisne kvačilo,menjač ostaje u brzini (prvoj) i auto se startuje.

Pristalice ove teorije na ovaj način štede neke aksijalne ležajeve na menjaču još neke razne sklopove a samim tim što je kvačilo pritisnuto štedi se i alnaser koji ne mora da gura ulja i da vrti ceo menjački sklop pošto je menjač već u brzini i samim tim nema opterećenja na alnaser i akumulator...
(ovo prenosim tačno onako kako sam čuo)

Boki78

Post by Boki78 »

Gago wrote:Pristalice ove teorije na ovaj način štede neke aksijalne ležajeve na menjaču još neke razne sklopove a samim tim što je kvačilo pritisnuto štedi se i alnaser koji ne mora da gura ulja i da vrti ceo menjački sklop pošto je menjač već u brzini i samim tim nema opterećenja na alnaser i akumulator...
(ovo prenosim tačno onako kako sam čuo)
U samarinom menjacu takvih nema :)

Inace sve te teorije su rezultat viska slobodnog vremena. Jbg zivot kosta, a kola nisu pod mora :)

Gago

Post by Gago »

Pojavila mi se jedan problemcic, pa me zanima do cega moze biti.. Kada sam se spustao niz brdo Bubanj Potok u cetvrtoj brzini, nisu pritisnuti ni gas ni kocnica, pocinje oko rucice menjaca da se javlja neki zvuk i vibracija. Cim uhvatim rucicu menjaca i zadrzim je rukom ti zvukovi nestanu i cim je pustim jave se... Ali tacno u tom predelu oko rucice dolazi taj zvuk i vibracija... Do cega moze to biti?

dajko3
Automobil: Samara 2108, 2115

Post by dajko3 »

Gago wrote:Pojavila mi se jedan problemcic, pa me zanima do cega moze biti.. Kada sam se spustao niz brdo Bubanj Potok u cetvrtoj brzini, nisu pritisnuti ni gas ni kocnica, pocinje oko rucice menjaca da se javlja neki zvuk i vibracija. Cim uhvatim rucicu menjaca i zadrzim je rukom ti zvukovi nestanu i cim je pustim jave se... Ali tacno u tom predelu oko rucice dolazi taj zvuk i vibracija... Do cega moze to biti?
Iste te vibracije su se pojavile kada sam zamenio nosace motora.Crko prednji ja reko kad vec menjam da zamenim sve i eto ti.Evo gde je problem i kako sam ga ja resio bez ikakvih investicija
rucica menjaca
Image
skines oblogu
Image
odvrnes i skines sraf treba ti dva kljuca 13
Image
Izvuces ovaj deo
Image
skratis ga za pola milimetra podmazes tovatnom mascu i one plastice prstenove sve vratis kako je bilo i zveckanja vise nece biti :)
Samara 4ever

Gago

Post by Gago »

Hvala 8)

Post Reply