Mane na koje treba obratiti pažnju pri kupovini Samare

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

vigmir

Post by vigmir »

Jing_Ko wrote:Trebalo bi da popodne odem da pogledam 1 samaru koja je '91 godiste, 1300 ccm. Prema prici vlasnika, auto je od 1 dana garaziran, patos je zdrav, a ima rdje na mestu gde je tecnost za prskanje soferke (tu je izrdjao i otpala je kantica) i ima na zadnjim kosevima mesta gde je nabubrila farba. Od mana jos treba reci da zeza karburator (originalan je, nije menjan) i da je pre dosta godina ulubljeno krilo, ali je to ispravljeno i zafarbano. Auto je presao 80000 hiljada, od cega 3000 do 4000 hiljade posle generalne kada je radjen na 2 specijalu, a tom prilikom je pomenjano jos dosta stvari, sve u svemu zvuci jako dobro. Istice mu registracija i to je otprilike to. Cena je 1100 e, ali ce biti spustena barem za 100 do 200 evra. Da li bi neko mogao da me posavetuje nesto pametno? Sta da gledam, da li da na nesto posebno obratim paznju i tako to... :D
I sta si uradio danas?Valja li sta ta Samara :?:

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

PaAaAaAa...da ti pravo kazem i valja i ne valja. Ajd' da obrazlozim sve detaljno. Motor je naravno dobar, jer je presao smesno od generalne i vuce k'o blesav, a i ostali agregati rade kako treba, kao i menjac i ostala mehanika (kocnice i sl.). Enterijer je odlican, auto je u prvoj boji i garaziran. Ima dosta solidnih elemenata na njemu, ali...uvek ima neko ali...nisu nikada stavljene korube, tako da su zadnji kosevi poceli da trule po sredini. Takodje i na prednjem desnom kosu, tamo gde stoji tecnost za prskanje (inace skinuta je posuda), je istrulio. To je po prici vlasnika zato sto je procurila tecnost, a posto je vozi zena, nije obracala paznju i to je izrdjalo. Cini mi se da je farba pocela da se polako guli, sitno ali deluje da bi to moglo da eskalira. Malo sam provozao i nije lose (1 put sam vozio samaru i zadovoljan sam), ali lupka nesto kod zadnjeg levog tocka kad se koci. Isto ima problema sa osiguracima i onom kutijom, ali to ne pravi ceste probleme. Sve u svemu misliim da tju nastaviti potragu. Nisam raspolozen za limarijske zahvate na kolima, preferiram da na tom planu budu dobra. Ako ne naidjem do sredine septembra na neki adekvatan primerak, onda cu ici na novija godista, jer ce u medjuvremenu doci do priliva kesha!!! :D

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Da zaobidjes takav primerak.

Za 200 eura gore, mozes da nadjes da bude bez ijedne mane, bez generalne, bez farbanja i korozije. Samo budi uporan.

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Definitivno zaobilazim (ne znam dal' si odgovor napisao pre ili posto sam ja komentarisao danasnja desavanja). Sad sam bez nagomilanih obaveza, tako da u proseku pogledam po 1 auto dnevno i dok ne budem naishao na neshto da valja necu ni da razmisljam o kupovini!!! :D

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Jel moguce da je posle 80000 izasla tek na drugu specijalu?
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Ocito da je moguce. Fora je sto je motor "bez razloga" otisao na generalnu...radi se o tome da je ostao bez ulja (ako se dobro secam price), e sad zasto to ne znam, i onda je pukla karika i napravila zlo.

gorstak

Post by gorstak »

e kad zena i penzioneri voze...cast izuzecima,ali to isto moze da pohaba motor samo tako..
TNG?.....Aaaaa,plin,tj LPG!!! ....Ugradio!

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Da li neko zna kakv su samare dizeli, tj. koliko mogu da predju, koje su cene delova i slicno...idem danas da pogledam jednu, presla je oko 130000 pa cisto da znam sta da ocekujem.

Goxxy

Post by Goxxy »

Očekuj:
- izdržljiviji motor koji više prelazi nego originalan Samarin (PSA grupacije)
- identičnu karoseriju sa istim manama po pitanju plastike i limarije (ako ne i goru)
- skuplji delovi za kompletan motor (po pitanju karika, klipova, ležajeva, alternatora i tome slično...)
- mnogo, mnogo teže okretanje volana u mestu, zbog težine dizel motora (nemaju servo volan)
- slabije kočenje - teži auto, a kočnice su ostavljene identične kao i kod originalnih benzinaca
- slabiju upravljivost
- manju potrošnju (zavisno od stanja motora), ali svakako manju od benzinskog

Kako si krenuo sa kupovinom, kupićeš je sledeće godine ;) Što meni i odgovara, dogodine možda Sputnik ide na doboš :mrgreen:
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Jao Goxxy, ne staj mi na muku... :D

Otici cu da pogledam ovaj primerak sporta radi, lik trazi za nju 1500 evra, pa ako mi se svidi oteracu je do majstora da je isproverava. Jedina svetla tacka ove odiseje oko trazenja kola je to sto sada barem imam neki posao sa ilustrovanjem=300 evra mesecno u steku za kola (do decembra)=otprilike 2500 evro-a (do decembra). Nadam se da cu ipak u naredna 2 meseca da se konacno ponovo motorizujem!!! :D

vigmir

Post by vigmir »

Koje je godiste ta dizelka i gde se nalazi? Ja sam vozio jedno kratko vreme dizelku i mogu ti reci da imam pozitivno iskustvo sa njom.

Pera

Post by Pera »

Ti dok kupis samaru,prestace da se proizvode delovi za nju :mrgreen: :lol: :lol:
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Samara je na zvezdari i 2000 je godiste. Nisam stigao da je pogledam danas, verovatno sutra ili prekosutra idem.

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Eto mene opet, ako niste primetili u medjuvremenu sam nabavio kola i stoje u rubrici "vozila clanova"!!! Imam par pitanja koja su mozda banalna, a mozda i nisu. Prvo je vezano za sajlu kvacila. Na koliko se menja kod samare ovaj deo (imam traume iza stojadina posto je 2 puta zezalo). Drugo sto bih pitao je na koliko se km menjaju kaisevi? Ulje je zamenjeno pre 3000 i cini mi se da je auto odrzavan po ps-u. Trece sto me zanima je sledece...cini mi se da mi menjac ide isuvise u desno kad ubacijem u rikverc, e sad, meni se cini da je to zato sto je vozacevo sediste malko "uleglo" posto je najvise i korisceno. Kada ubacujem u rikverc rucica menjaca dotacinje sediste. Eto to je to otprilike, ako neko misli da bi jos nesto valjalo da se odradi neka kaze (tipa zamena ulja u menjacu i sl.). Inace sve vreme je kola odrzavao jedan majstor (Ranko Simic, ima servis blizu ustanicke) tako da cu i do njega svratiti da se raspitam.

P.S. Ako sam u pogresnu rubriku stavio temu, neka je neko premesti gde treba!!!

buzald

Post by buzald »

Jing_Ko wrote:Eto mene opet, ako niste primetili u medjuvremenu sam nabavio kola i stoje u rubrici "vozila clanova"!!! Imam par pitanja koja su mozda banalna, a mozda i nisu. Prvo je vezano za sajlu kvacila. Na koliko se menja kod samare ovaj deo (imam traume iza stojadina posto je 2 puta zezalo). Drugo sto bih pitao je na koliko se km menjaju kaisevi? Ulje je zamenjeno pre 3000 i cini mi se da je auto odrzavan po ps-u. Trece sto me zanima je sledece...cini mi se da mi menjac ide isuvise u desno kad ubacijem u rikverc, e sad, meni se cini da je to zato sto je vozacevo sediste malko "uleglo" posto je najvise i korisceno. Kada ubacujem u rikverc rucica menjaca dotacinje sediste. Eto to je to otprilike, ako neko misli da bi jos nesto valjalo da se odradi neka kaze (tipa zamena ulja u menjacu i sl.). Inace sve vreme je kola odrzavao jedan majstor (Ranko Simic, ima servis blizu ustanicke) tako da cu i do njega svratiti da se raspitam.

P.S. Ako sam u pogresnu rubriku stavio temu, neka je neko premesti gde treba!!!
1. Menjas kad i set kvacila otprilike. Trajace za jednu lamelu.
2. Promenio sam skoro zupcasti (good year) i planiram ga menjati posle 40 000 km.
3. Kais za alternator pogledas, pa ako se ofucao menjas. Inace uvek jedan drzim rezervni jer ga je lako zameniti.
4. Ne znam sta bi ti rekao za menjac. Mozda je sediste. Ulje u menjacu proveri, pa ako fali ti dolij dok ne pocne suriti.
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

Post Reply