Mane na koje treba obratiti pažnju pri kupovini Samare
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Ako je originalna sajla,one stvarno retko pucaju kod Samare
Menjac ti kaci sediste zato sto je birac ispod poda tako lose podesen.Treba da dignes auto,odvrnes onaj sraf sto steze birac sa sipkom,namestis ga u odgovarajucem polozaju da ne kaci sediste i stegnes i onda nece kaciti.Kad vec to radis pogledaj i kakav je birac,skini onu zastitnu gumu s njega,mrdaj rucku menjaca levo-desno,ako tu primetis da ima lufta zameni ga.
Menjac ti kaci sediste zato sto je birac ispod poda tako lose podesen.Treba da dignes auto,odvrnes onaj sraf sto steze birac sa sipkom,namestis ga u odgovarajucem polozaju da ne kaci sediste i stegnes i onda nece kaciti.Kad vec to radis pogledaj i kakav je birac,skini onu zastitnu gumu s njega,mrdaj rucku menjaca levo-desno,ako tu primetis da ima lufta zameni ga.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
Ni ja ne verujem da je nesto bitno skuplja. Sto se tice menjaca on radi fino, ali verovatno da bi mogao da se promeni birac brzina u neko skorije vreme. Jos jedna stvar me buni. Na instrument tabli mi se do sada 2 puta upalila lampica za ulje, ali ne ona crvena (u pitanju je novi tip table), nego ona pored koje stoji zuto svetlo to je donja desna lampica na novoj tabli. Desavalo se samo kada upalim motor, dosta spustim sauh (ustvari prakticno do kraja) i onda se posle nekog vremena ugasi. Sta uopste predstavlja ta lampica?
P.S. Nasao sam da ta lampica ukazuje na to da nema ulja u karteru. Sta ciniti tim povodom?
P.S. Nasao sam da ta lampica ukazuje na to da nema ulja u karteru. Sta ciniti tim povodom?
-
vojislavbb
Ulje je na sipki do maximuma tako da verovatno zeza taj instrument. Imam par (nepar) pitanja, nista posebno urgentno:
1. Ne rade mi lepo sve brzine na brisacima, a kada ih iskljucim ostaju u zatecenom polozaju (tj. ne vracaju se dole). Sta mi valja ciniti, pretpostavljam da je crko automat za brisace (ako se tako zove).
2. Koje ulje strpati u motor i koje filtere (neke obicne ili neobicne).
3. Kakvo ulje ide u menjac, cuo sam da ide motorno. Cini mi se da nikada nije menjano i da bi menjac bio manje bucan i labav da se zameni ulje (da me neko ne razume pogresno, menjac odlicno radi ali...)
4. Da li uredjaj koji signalizira nivo ulja u karteru stoji u karteru (pretpostavljam da je u pitanju neki plovak) i da li da ga cupam, popravljam, perem, menjam...
5. Vidim da je bila tema se retrovizorima koji su losijeg kvaliteta, pogotovu one rucice u kabini. Jel neko nesto uradio po tom pitanju.
6. HmmMMmm...nesto i nemam daljih pitanja, kada budem stigao verovatno cu zameniti kablove, svecice, kapu, ruku, komutator, a ove sadasnje cu da stavim u rezervu (ovo je vise konstatacija).
7. Kapiram da ima mozda jos sitnica, ako se setim pitacu.
1. Ne rade mi lepo sve brzine na brisacima, a kada ih iskljucim ostaju u zatecenom polozaju (tj. ne vracaju se dole). Sta mi valja ciniti, pretpostavljam da je crko automat za brisace (ako se tako zove).
2. Koje ulje strpati u motor i koje filtere (neke obicne ili neobicne).
3. Kakvo ulje ide u menjac, cuo sam da ide motorno. Cini mi se da nikada nije menjano i da bi menjac bio manje bucan i labav da se zameni ulje (da me neko ne razume pogresno, menjac odlicno radi ali...)
4. Da li uredjaj koji signalizira nivo ulja u karteru stoji u karteru (pretpostavljam da je u pitanju neki plovak) i da li da ga cupam, popravljam, perem, menjam...
5. Vidim da je bila tema se retrovizorima koji su losijeg kvaliteta, pogotovu one rucice u kabini. Jel neko nesto uradio po tom pitanju.
6. HmmMMmm...nesto i nemam daljih pitanja, kada budem stigao verovatno cu zameniti kablove, svecice, kapu, ruku, komutator, a ove sadasnje cu da stavim u rezervu (ovo je vise konstatacija).
7. Kapiram da ima mozda jos sitnica, ako se setim pitacu.
1. Imaš na početku teme - potraži
viewtopic.php?t=133
2. Imaš 1000 tema o ulju - potraži
viewtopic.php?t=1622&highlight=ulje+samara
viewforum.php?f=20
3. Imaš opet 1000 tema o ulju za menjač - potraži
viewtopic.php?t=154&postdays=0&postorder=asc&start=45
4. Odgovor na ovo ne znam... jebiga
5. Trajno rešenje za retrovizore nema... nažalost. Trebaš kupiti kvalitetnije a oni originalni koji su se kod nas ugrađivali (ХТД) su poprilično skupi. Mislim da u Pančevu koštaju oko 2400 dinara komad, dok je mala privreda oko 800 dinara, ali ne vredi ni tih 800. Original vrede, ali su preskupi, mada sam ja za vozačko morao da stavim ХТД a za suvozačko imam neko kvalitetnije od male privrede koje se nije pokazalo kao čisto govno... na tom suvozačkom je plastika ručice već napukla posle par meseci, dok se ХТД drži savršeno - upotrebljiv je u potpunosti i nije težak za pomeranje.
6. Ok
7. Bez ljutnje Miloše, ali ako se setiš - prvo iskoristi sve čari Search-a pa ako nešto nema - pitaj. Vrlo je verovatno da odgovor na tvoje pitanje već postoji, pa da se ne bi konstantno duplirale teme (zamisli 10 tema o ulju za Samaru, a sve daju iste iste ili slične...) - pretraži, pa ako nema - pitaj. Tu smo da odgovorimo na neodgovoreno - kao recimo pitanje broj 4. Ima li neko odgovor?
viewtopic.php?t=133
2. Imaš 1000 tema o ulju - potraži
viewtopic.php?t=1622&highlight=ulje+samara
viewforum.php?f=20
3. Imaš opet 1000 tema o ulju za menjač - potraži
viewtopic.php?t=154&postdays=0&postorder=asc&start=45
4. Odgovor na ovo ne znam... jebiga
5. Trajno rešenje za retrovizore nema... nažalost. Trebaš kupiti kvalitetnije a oni originalni koji su se kod nas ugrađivali (ХТД) su poprilično skupi. Mislim da u Pančevu koštaju oko 2400 dinara komad, dok je mala privreda oko 800 dinara, ali ne vredi ni tih 800. Original vrede, ali su preskupi, mada sam ja za vozačko morao da stavim ХТД a za suvozačko imam neko kvalitetnije od male privrede koje se nije pokazalo kao čisto govno... na tom suvozačkom je plastika ručice već napukla posle par meseci, dok se ХТД drži savršeno - upotrebljiv je u potpunosti i nije težak za pomeranje.
6. Ok
7. Bez ljutnje Miloše, ali ako se setiš - prvo iskoristi sve čari Search-a pa ako nešto nema - pitaj. Vrlo je verovatno da odgovor na tvoje pitanje već postoji, pa da se ne bi konstantno duplirale teme (zamisli 10 tema o ulju za Samaru, a sve daju iste iste ili slične...) - pretraži, pa ako nema - pitaj. Tu smo da odgovorimo na neodgovoreno - kao recimo pitanje broj 4. Ima li neko odgovor?
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
Ok Goxxy hvala ti jos jednom za linkove, odradio sam copy/paste, pa su zato ostala neka glupa pitanja (izvinjavam se). Glavno je da se srede ti brisaci jer su oni poprilicno bitni (posebno sada kada je jesen), ostalo je manje vise standardno odrzavanje i tome slicno. Sto se tice retrovizora, pretpostavljam da bi mogao da se stavi od nekih drugih kola koja imaju kvalitetniju izradu rezervnih delova (u ovom slucaju retrovizora), treba videti kako izgleda onaj cosak vrata kada se skine retrovizor i da li tu moze nesto drugo da se upase.
Ajd' ovde da postavim pitanje...cini mi se da u zadnjih par dana cujem neki cudan zvuk kada stisnem kvacilo. Kada ga nagazim pri kraju hoda zacuje se skriputav zvuk, kao recimo neki feder od kreveta kad zaskripi, a inace auto radi normalno i majstor mi je pre nekih 2 meseca (kada sam utezao mehaniku) rekao da je sajla u dobrom stanju. Takav zvuk sam cuo i na jednoj yugo florida-i koju sam gledao pre samare i vlasnik mi je rekao da je to do nekog federa i da je on probao sa zamenom, ali da se uvek cuje posle nekog vremena i da je bezopasno. Verovatno idem u ponedeljak do Zrenjanina, da brinem ili ne?