Grejač kabine i slavina grejača

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Jesi li prvo ocistio sve od prljavstine da ti se ne navuce bas odmah sve na novi hladnjak?
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

buzald

Post by buzald »

Danas sam napokon resio misteriju staru 2 godine. Gubila mi je Samara tecnost za hladjenje (antifriz). na prostoru gde su stopala onog koji sedi iza suvozaca bilo je mokro, bilo je antifriza. Nekad vise , nekad manje, nekad nikako, pa opet krene. nakon dugog mozganja zakljucio sam da jedini put kako moze doci pozadi je kroz vazduhovod koji ide od hladnjaka grejaca pa ispod centralne konzole i razdvaja se na dva dela, na zadnju klupu. skinuo sam centralnu konzolu i video da je vazduhovod suv ko barut. dilema. moram napomenuti da sam od prvog gubljenja tecnosti primetio trag tecnosti, sa donje strane vozila, na patosu, od motornog dela pa preko suvozacevog sedista po sredini do cepa koji se nalazi ispod zadnje klupe, ali nisam mogao shvatiti odakle. logika i razmisljanja drugih clanova foruma je, da ako slavina pusta, ona pusta na prostor oko suvozacevih nogu. medjutim tu je meni bilo suvo. proteklih mesec dana dosuo sam jedno 2-3 litre antifriza.

neki dan parkirao auto, bio u prodavnici pola sata, vratim se, kad ispod auta lokva. zavucem se i vidim da pusta na slavini. ali polako kaplje pa se sliva pravo dole na patos pa prolazi ispod suvozacevog sedista, ne kvasi gore, veca smao dole i ode na "zadnje noge". a jedan deo se sliva sa vanjske strane lima, prema motoru i kaplje.

danas sam zamenio slavinu. sad testiram pa cu da vidim. nisam imao vremena za vikend da radim (ovaj sledeci, a posle ko zna kako vreme ce biti) pa sam oterao kod majstora. 380 din slavina + 800 ruke. :(
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

Pera

Post by Pera »

Aj da ja pitam jednu stvar,pre neki dan sam ugradio kompletnu klimu u moju Samaru,jos nije povezana elektrika i nije napunjena,posto je ona ventilaciona kutija sa klimom veca,sa njom sam dobio i drugu slavinu za grejanje,koja moze da stane iza kutije,imala je obrnut smer otvaranja-zatvaranja od originalne,ali sam to prepravio,desava se sledece:
Vozim se sinoc od Subotice i kada povucem klapnu za topao-hladan vazduh,kada nije ukljucen ventilator,kao da bije onako mlak vazduh,a valjda bi trebao hladan?
Odma mi pade napamet da slavina ne zatvori dop kraja,jedva pridjem nekako iza kutije slavini i vidim da je poluga povucena do kraja,sto bi trebalo da znaci da zatvara.
Onda uzmem i proverim creva koja idu do grejaca,kada je slavina otvorena,oba su podjednako vrela,a kda zatvorim slavinu vrelo je samo jedno,zar ne bi trebalo oba da budu hladna???
Mislim ovo mi u sustini ne smeta,nije u autu toplo kada ga vratim na hladno,ali bojim se da bi se mozda smanjila efikasnost klime ako je ovo problem?
Da napomenem da u ovoj varijanti otvor koji dovlaci spoljni vazduh je mnogo manji nego kod obicne,pa mozda i to ima nekog uticaja :?
Svaka savet dobro dosao,jer mi se ne skida ponovo cela tabla ni pod razno :evil:
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

buzald

Post by buzald »

ne znam da li cu ti pomoci i da li sam dobro razumeo problem, ali: i kad je zatvorena slavina ide topao vazduh (govorim ti sve kako je kod mene), valjda od toplote motora, ai vani nije neki zesci minus. jedno crevo ide od termostata do slavine i ono je uvek vrelo (mislim od kad se zagreje motor), a da li ce i drugo crevo koje izlazi iz slavine biti vrelo zavisi od toga da li je slavina otvorena ili zatvorena. ako je otvorena vrela voda udje u grejac i izadje na drugo izlazno crevo i tad je ono vruce. ako je slavina zatvorena nema sta da greje drugo izlazno crevo i ono je mlako ili hladno.
valjda si se snasao u ovom mom objasnjenju. ako je pomoglo uopste.
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

Pera

Post by Pera »

pa pazi bas je onako kao sto sam rekao,znaci kada je slavina otvorena,vrela su oba creva do grejaca,a kada je zatvorena,vrelo je jedno,to mi nema nikakve logike,ali je tako :roll:
Nijedno crevo u grejac ne ide od termostata,oba idu iz bloka,tj.ono jedno ide do termostata,ali izmedju bloka i termostata,ne znam da li mozda slavina ne zatvara dobro,pa deo vode ipak prolazi,ali ni to mi nema logike,jer je jedno hladno ili u najboljem slucaju mlako,a drugo vrelo kao i kad je otvorena.
Pogledau da li je sajla dobro podesena,ali mislim da to nije,jer sam to stelovao pola dana,da ima dobar hod.
mozda i slavina ne dihtuje skroz u zatvorenom polozaju.
Najgore od svega mi je sto ta slavina je drugacija od originalne,i nemam pojma od cega je,razlikuje se od originalne sto cevi ne idu pravo pa prave krivinu,nego odma skrecu,da bi mogla da stane kutija za grejanje,i ne daj boze ako ne valja,ne moze joj se prici bez skidanja ventilacione kutije.
Mada tesi me to sto kada ukljucim ventilator,ipak duva malo hladan vazduh,pa ce valjda hladnoca isparivaca nadvladati ovo malo toplote :mrgreen:
Ako neko jos ima ideju zbog cega bi jedno crevo moglo biti vrelo,a drugo ne pri zatvorenoj slavini,neka javi :?
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

turbo dvigatelj

Post by turbo dvigatelj »

Koliko se ja razumem,to je logično.Kada je slavina zatvorena do nje dolazi topla voda ali nemože drugim crevom da se vrati u sistem jeer slavina zatvorena.Ako je slavina otvorena,ona propušta toplu vodu kroz radijator,pa DRUGIM crevom nazaad u sistem. :sad:

Pera

Post by Pera »

Lose sam se izrazio,jedno crevo unutar kabine je toplo,a jedno ne.
I na kraju sam otkrio da izgleda slavina u zatvorenom polozaju ne dihtuje dobro,pa je dovodno crevo ipak donekle toplo,problem mi je sto uopste nemam predstavu od cega bi to mogla da odgovara ta slavina,a da je skidam i da na kraju ne nadjem mi je tek problem,tako da za sada ostaje ovako :?

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Danas sam popizdeo :x . Nasao sam slavinicu za grejanja, ali ona CREVA za grejanje, sto idu od motora, nikako. U dve radnje ima "komplet" creva za vodu kome nedostaje jedno crevo koje meni treba. E sad, da li ima da se kupe ta creva pojedinacno ili mora komplet. Sutra idem za Nis, imam neke obaveze, pa valjda cu da nadjem. :evil: To ti je kad covek zivi u selu zvano Vranje. Pozz

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Ok, hvala...

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Da se i ja požalim,pa da mi bude lakše. Kad sam radio sajtne skinuo sam tepih, a tamo močvara. Jedva sam provalio da vlaži na slavini (kad pritisnem onu gumu okolo izađe malo vode). Rešio sam da menjam slavinu, pa me zanima da li ima neka posebna marka koju bi neko preporučio i da li ima nekih caka kod zamene iste??. Hvala.

choksi

Post by choksi »

Zamenio sam slavinu - RU parts cena 450 din. Što se tiče zamene nikakva nauka, samo je trebalo podići auto malo više (samo desna strana), staviti lavor da se skupi antifriz, i obavezno kupiti nove šelne (jer su ruske one na uvrtanje pa je sex da se ponovo vrate).

zlatko83vr

Post by zlatko83vr »

Ta slavinica grejaca, je deo koji zadaje glavobolju. Curi korsantin a ne vidis ga, dok ne pomeris tepih, a ono katastrofa. Ja sam pred zimu sredio patos i spolja i iznutra, premazao sam ga izolacijom. Skoro sam provalio da mi pusta na istu korsantin, uzas... zamenio pre neki dan.
Usput da se i ja pozalim, zamenio sam sva creva za vodu, bilo je sve ok 2 dana. Danas pogledam ponovo curi korsantin, a ono puklo crevo ispod selne, drame. KVALITET CREVA ZA VODU JE OCAJAN...
A za shelne original ko nije menjao, ruske, su bolje od ovih novih. Ja sam stare vratio, pristegnes gidorom i bez muke i grebanja ruku.

choksi

Post by choksi »

Za creva sam rekao u nekoj drugoj temi - užas. :evil:

Zoran021

Post by Zoran021 »

Da se i ja požalim!A evo šta mi se deslilo juče.Krenuo na prvomajski izlet kad mi ono usred gužve provalila para u kabinu,skala za merenje temperature tečnosti za hlađenje stoji na 70 stepeni,znači da nije prokuvao.Pogledam u posudu za tečnost,a ona prazna,sipam malo antifriza,kad i on iscureo.Srećom je blizu bio servis AMSS i tamo jedan majstor pa on video šta u pitanju.Kaže pukla neka plastika koja služi kao reduktor između spoljneg dela creva (ispod) haube i onog u kabini koje vodi u mali hladnjak.A prošle godine sam menjao taj mali hladnjak!I to se otkrilo tek na kraju nakon sipanja 5 litara vode i poplave u kabini! :evil:

Lenjin

Post by Lenjin »

Meni je izgleda slavina ok (probao rukom) ali su sajle rucice za stelovanje temperature kao i one druge dve (nisam siguran cemu sluze) najvervatnije otkazale jer kad ih pomeram nista se ne desava.
Osim sto moram da se saginjem ispod suvozacevog mesta i direktno pomeram slavinu, ne bi li se ugrejao, poseban ugodjaj mi daje i gomila grancica i lisca koje me gadja iz ventilacije.
Jel postoji neki nacin da se promene(zategnu) sajle i ociste ventilacione cevi od zalutalog lisca i sl. prljvstine a da se pri tom ne skida cela instument tabla?

Post Reply