Razlike motora 1500 i 1300....

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Vigi

Post by Vigi »

da ali precnik cilindra moze da se napravi da bude veci od manjeg motora ako se cilindar razbusi ! eno bax je busio 1.3 rivin na 1.6 ? i stavljao od 2.0 gsi cadet-a klipove... doduse taj blok je prso al boze moj izvlacilo je to dosta snage...

da li je ovako fabrika radila (busenje cilindara manjeg motora pa stavljanje vecih klipova) ili su jos nesto izmenili u konstrukciji bloka... to je bilo moje pitanje ?

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Marko wrote:Ne, ceo blok je drugaciji.
Pa sta ispada, kad na 1,5 stignes da radis generalnu, moras da uzmes drugi blok, jer nemas vise gde da razbusis specijale? Daj molim te... :roll:

Spolja su isti, a da li znas koje su to jos razlike sem precnika klipa?

Goxxy

Post by Goxxy »

Takav sam odgovor i očekivao. U suštini, sve se razlikuje jako malo. Da bi se auto sa većom kubikažom efikasno hladio, sigurno su potrebni širi kanali za hlađenje i podmazivanje delova.

Razlike nisu boga pitaj kolike, ali su dovoljne za ozbiljniju razliku o kojoj marko priča. A čisto sumnjam da bi neko bio toliko lud da razbuši 1.3 na četvrtu specijalu... Takav auto bi brzo vrisnuo, najpre zbog slabijeg hlađenja.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Vigi

Post by Vigi »

Goxxy wrote:Takav auto bi brzo vrisnuo, najpre zbog slabijeg hlaðenja.
haha ja to gledam kao kod kompova... prvo su uveli ventilatore (vazdusno hladjenje), pa onda vodu (je li vodeno hladjenje) pa su u zadnje vreme krenuli i sa azotnim hladjenjem... haha mozda od toga nesto i krene u auto moto tehnologiju...

BKS_tmo

Post by BKS_tmo »

Pa ima nekih izuma kod turbo motora vezanih za hlađenje intercooler-a sa tečnim azotom ali to još nije zaživelo.
[img]http://i220.photobucket.com/albums/dd85/BKStmo/CopyofA002.jpg[/img]

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

BKS_tmo wrote:Pa ima nekih izuma kod turbo motora vezanih za hlađenje intercooler-a sa tečnim azotom ali to još nije zaživelo.
Sa tecnim helijumom ali to je za kamione odnosno Dumpere (ogromni rudarski kamion) :mrgreen:
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Samaritanac

Post by Samaritanac »

To je istina, meni je puknuo zupčasti remen na motoru 1500 i ništa se nije dogodilo, skinuo sam glavu i vidio da se ventili ne mogu sudariti s klipovima. Remen je puknuo zbog talijanske pumpe za vodu katastrofalne kvalitete, koja se na dan ugradnje raspala.

savke

Post by savke »

Samaritanac wrote:To je istina, meni je puknuo zupčasti remen na motoru 1500 i ništa se nije dogodilo, skinuo sam glavu i vidio da se ventili ne mogu sudariti s klipovima. Remen je puknuo zbog talijanske pumpe za vodu katastrofalne kvalitete, koja se na dan ugradnje raspala.

Pocinju poprilicno da me nerviraju losi rezervni delovi...

lengenda
Automobil: Dacia Sandero

Post by lengenda »

Opet ja dizem teme iz penzije...

Kolika je razlika u voznji izmedju 1300 i 1500, tj. izmedju 65 i 75 ks?

Ja vozim 1500, ali ne mogu da uporedim jer nikad nisam vozio 1300.

Jel kao izmedju Yugo 45 i 55, a bogami tu se bas oseti 10 konja razlike?

savke

Post by savke »

Iskreno nisam nikad vozio 1500 sa dobrim motorom, ali ako bog da do proleca cu srediti sebi samaru 1500, koju sam skoro kupio u dosta losem stanju, ali rastura se u param parcad, i nece se stedeti ni na jednom delu, a pogotovo na motoru. Bice verovatno poprilicno problema da dodjem do kvalitetnih delova, ali verujem da ce trud da se isplati...
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

ladilak90

Post by ladilak90 »

lengenda wrote:Opet ja dizem teme iz penzije...

Kolika je razlika u voznji izmedju 1300 i 1500, tj. izmedju 65 i 75 ks?

Ja vozim 1500, ali ne mogu da uporedim jer nikad nisam vozio 1300.

Jel kao izmedju Yugo 45 i 55, a bogami tu se bas oseti 10 konja razlike?
Pa ovako ja vozim Samaru 1500 sa 5v, a cale isto takvu samo 1300.
E sad caletova samara je u dosta boljem stanju (ali to se pre svega odnosi na limariju) i presla je nekih 30000 manje od moje odnosno (129000 : 97000)km.
Samara 1500 ima ugradjen Lovato plinski uredjaj a 1300 nema plin.
Razlika od 10KS koja je na strani 1500 se oseca i te kako. Najvise prilikom ubrzanja i naglih preticanja.
Samara 1500 ubrzava bolje bar za 10% i kada se vozi na plin.
Razlika u potrosnji je vrlo mala i po meni ne moze da nadoknadi osecaj koji u (ostrijoj) voznji pruza 1500. Ukoliko preferirate penzionerski stil voznje onda je sasvim nebitno.
Eh da, prijatelj je do skoro posedovao Golfa II, 3v, 1.6 benzinca koji je kao i moja Lajka imao 75KS. Pre par godina resismo da vidimo cija je masina startnija. Iako nisam na pocetku verovao, tri puta smo startovali i sva tri puta je Lajka bila ubedljivija i pored vece tezine.
Ne znam samo kakva je situacija kod registracije, mislim da je tu mala razlika u ceni, zbog razlike u kubikazi.
Pitao Bog Muju
-Hoces li Mujo da budes lep ili glup?
-A Mujo mu odgovori lepota je prolazna.

Pera

Post by Pera »

Kolko ja znam Samara 1500 sa karburatorom nema 75 konja nego 70,sa direktnim ubrizgavanjem ima 75,neka me ispravi neko ako gresim...
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Pera

Post by Pera »

Ok,ali zar imaju 75 konja i sa karbom i ubrizgavanjem?
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

bigmayk

Post by bigmayk »

za onu sa ubrizgavanjem :?

djape1977

Post by djape1977 »

sta ti je tu cudno? kod mnogih proizvodjaca je ubrizgavanje samo nacin da se smanji potrosnja i emisija izduvnih gasova a ne da se poveca snaga
j***** auto bez kardana

Post Reply