Razlike motora 1500 i 1300....
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
da ali precnik cilindra moze da se napravi da bude veci od manjeg motora ako se cilindar razbusi ! eno bax je busio 1.3 rivin na 1.6 ? i stavljao od 2.0 gsi cadet-a klipove... doduse taj blok je prso al boze moj izvlacilo je to dosta snage...
da li je ovako fabrika radila (busenje cilindara manjeg motora pa stavljanje vecih klipova) ili su jos nesto izmenili u konstrukciji bloka... to je bilo moje pitanje ?
da li je ovako fabrika radila (busenje cilindara manjeg motora pa stavljanje vecih klipova) ili su jos nesto izmenili u konstrukciji bloka... to je bilo moje pitanje ?
Takav sam odgovor i očekivao. U suštini, sve se razlikuje jako malo. Da bi se auto sa većom kubikažom efikasno hladio, sigurno su potrebni širi kanali za hlađenje i podmazivanje delova.
Razlike nisu boga pitaj kolike, ali su dovoljne za ozbiljniju razliku o kojoj marko priča. A čisto sumnjam da bi neko bio toliko lud da razbuši 1.3 na četvrtu specijalu... Takav auto bi brzo vrisnuo, najpre zbog slabijeg hlađenja.
Razlike nisu boga pitaj kolike, ali su dovoljne za ozbiljniju razliku o kojoj marko priča. A čisto sumnjam da bi neko bio toliko lud da razbuši 1.3 na četvrtu specijalu... Takav auto bi brzo vrisnuo, najpre zbog slabijeg hlađenja.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
haha ja to gledam kao kod kompova... prvo su uveli ventilatore (vazdusno hladjenje), pa onda vodu (je li vodeno hladjenje) pa su u zadnje vreme krenuli i sa azotnim hladjenjem... haha mozda od toga nesto i krene u auto moto tehnologiju...Goxxy wrote:Takav auto bi brzo vrisnuo, najpre zbog slabijeg hlaðenja.
- Samar-Guja
- Automobil: Lada Samara 1.3S
-
Samaritanac
- savke
- Automobil: Samara i Laguna
Samaritanac wrote:To je istina, meni je puknuo zupčasti remen na motoru 1500 i ništa se nije dogodilo, skinuo sam glavu i vidio da se ventili ne mogu sudariti s klipovima. Remen je puknuo zbog talijanske pumpe za vodu katastrofalne kvalitete, koja se na dan ugradnje raspala.
Pocinju poprilicno da me nerviraju losi rezervni delovi...
- savke
- Automobil: Samara i Laguna
Iskreno nisam nikad vozio 1500 sa dobrim motorom, ali ako bog da do proleca cu srediti sebi samaru 1500, koju sam skoro kupio u dosta losem stanju, ali rastura se u param parcad, i nece se stedeti ni na jednom delu, a pogotovo na motoru. Bice verovatno poprilicno problema da dodjem do kvalitetnih delova, ali verujem da ce trud da se isplati...
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!
Pa ovako ja vozim Samaru 1500 sa 5v, a cale isto takvu samo 1300.lengenda wrote:Opet ja dizem teme iz penzije...
Kolika je razlika u voznji izmedju 1300 i 1500, tj. izmedju 65 i 75 ks?
Ja vozim 1500, ali ne mogu da uporedim jer nikad nisam vozio 1300.
Jel kao izmedju Yugo 45 i 55, a bogami tu se bas oseti 10 konja razlike?
E sad caletova samara je u dosta boljem stanju (ali to se pre svega odnosi na limariju) i presla je nekih 30000 manje od moje odnosno (129000 : 97000)km.
Samara 1500 ima ugradjen Lovato plinski uredjaj a 1300 nema plin.
Razlika od 10KS koja je na strani 1500 se oseca i te kako. Najvise prilikom ubrzanja i naglih preticanja.
Samara 1500 ubrzava bolje bar za 10% i kada se vozi na plin.
Razlika u potrosnji je vrlo mala i po meni ne moze da nadoknadi osecaj koji u (ostrijoj) voznji pruza 1500. Ukoliko preferirate penzionerski stil voznje onda je sasvim nebitno.
Eh da, prijatelj je do skoro posedovao Golfa II, 3v, 1.6 benzinca koji je kao i moja Lajka imao 75KS. Pre par godina resismo da vidimo cija je masina startnija. Iako nisam na pocetku verovao, tri puta smo startovali i sva tri puta je Lajka bila ubedljivija i pored vece tezine.
Ne znam samo kakva je situacija kod registracije, mislim da je tu mala razlika u ceni, zbog razlike u kubikazi.
Pitao Bog Muju
-Hoces li Mujo da budes lep ili glup?
-A Mujo mu odgovori lepota je prolazna.
-Hoces li Mujo da budes lep ili glup?
-A Mujo mu odgovori lepota je prolazna.