Karburator - ispravnost istog pri voћnji na TNG

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

gorstak

Post by gorstak »

na benzin...a i potpis mi dosta govori ;)
TNG?.....Aaaaa,plin,tj LPG!!! ....Ugradio!

najoB
Automobil: Lada NIVA

Post by najoB »

gorstak wrote:h...,ali se desi ponekad da se opet ugasi,pogotovo kad je motor ujutro nezagrejan...sta bi to moglo biti?
moglo bi biti da je motor ne zagrejan :) , e ako ti se to deshava i kada je motor zagrejan ili ako voziz pod saugom... mozda bi bilo dobro da josh malo povecas ler gas...
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

gorstak

Post by gorstak »

da da,jesam malo kontradiktorisao,he he... :D ,kad kazem nezagrejan evo sta mislim.Dakle startujem ja motor,sacekam jedno minut,isteram ga iz garaze,sacekam jos jedan minut,onda imam jedna blagi uspon i kad izadjem na vrh njega,a to je nekih 100 m,sledi nizbrdica sve do asfalta nekih 700 metara(a s obzirom da je makadam vozim u prvoj,odnosno sto kaze moj brat puzhem se)i onda vec mogu da vratim sauh,i motor se nece ugasiti.Kad stupim na asfalt i njime vozim jeedno 9 km(toliko mi udaljena vojska,he he)nem puno uzbrdica,samo jedna mozda a sve ostalo je 3,4 brzina i s obzirom da se krecem njima sasvim dobro se hladi motor,pa tako ne stigne ni cestito da se ugreje.Cini mi se dok stignem na odrediste da je temperatura nekih 60-65 stepeni.Sad uradio sam to sto si ti rekao,tj majstor mi je povecao ler gas,i sve je ok,ali eto desi se ponekad kad zustrije stanem na kocnicu da se ugasi.Medjutim,nekako sam dohakao ovome,kad mi se jednom ugasi,onda ga upalim i malo ,za pola cm izvucem sauh i onda radi bez problema...tako to dok ne postigne temperaturu,e a onda je milina...

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Nije to samo do ler gasa, mozda negde ima fals vazduh, ili mu paljenje ne odgovara......
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

nessa

Post by nessa »

Slican problem kao gorstak... (i taj problem s gasenjem iz 3. u 2. sam imao ranije pa sam ustelovao ler gas)
Danas oprao karburator, zamenio svecice i zamenio filter za gorivo.
Ali je sada problem sto mi gas "potone" tj, kada menjam brzine lajka prvo stucne (kao da se gasi) i onda pocne da prima gas..
Ne znam da li je u pitanju pumpa ili karburator?
Za svaki slucaj, kupio sam novu pumpu i kablove za svecice pa cu i to zameniti cim stane kisa (glupi nepokriveni parking)
Ako ne pomogne, onda je karburator.. :roll:

E da, u karburatoru sam nasao ŠRAF kojeg je verovatno zaboravio neki od majstora, vrlih!!!! :evil:

Pera

Post by Pera »

To sto stuca je do karburatora,verovatno nije dobro opran,to te najverovatnije zeza ainspric dizna.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

gorstak

Post by gorstak »

opet mora da se steluje ler gas...jel bih ja to mogao sam ili tako nekako?Jel moguce da se sam od sebe popusti ,ili je tu kriv i kvalitet goriva..kako treba da se namesti pa da radi ok?Znam da bi trebalo omocu ona dva vijka,ali kako nemam uvo za to,videcu nekog da nadjem..sad nekako stucka..kupio sam i dve svecice,da zamenim..da nece ponekad zbog njih da stuca...sada kada skroz vratim sauh onda se gasi,tako da ga vozim sa trecinom duzine izvlacenja celog hoda(uh al se izrazih :shock: )...

lengenda
Automobil: Dacia Sandero

Post by lengenda »

Jedan vijak ti je za odnos u smesi, a onaj crni tockic iza karba je za ler-gas, videces po tome sto gura onu polugicu od noznog gasa, za koju se gas-sajla kaci. Ne treba ti uvo za to, bar ja tako ne radim.

Ako imas onaj aparat (zaboravih mu naziv), namesti na 850-900 obrtaja, a ako nemas, gledaj po volanu, zavrci crni tockic na desno malo pomalo, dok volan ne prestane da se trese, ili dok skroz ne prestanu vibracije kad sedis unutra, to je nekako najjednostavnije, ja motor na semaforu skoro da ne cujem, a ventilator kabine ga skroz pokrije, vise susti on zbog djubreta u kanalima, nego motor.

Ali ako ces menjati svecice i slicno, prvo sve to zameni ako je potrebno, pa onda.

Bitno je da je motor prvo dostigao punu radnu temperaturu, a da je sauh vracen do kraja.

Isto je bitno da ti nijedan elektricni uredjaj nije ukljucen, kao ni ventilator motora, jer to odvlaci obrtaje (bar kod mene).

Ovo ti je klasican laicki odgovor, ja sam medicinar, a studiram nesto peto, a sa (auto)mehanikom nemam nikakve veze, ali ovo sam radio, pa znam, samo nisam najbolje upoznat sa terminologijom.. :oops:
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

gorstak

Post by gorstak »

spposibo tovarish,spasibo kamrad...

gorstak

Post by gorstak »

e sad....promenio svecice,kablovi su ok,podesio ler gas pomocu onog crnog vijka,tako da sad kad vratim sauh,vise se ne gasi...ali je problem sto nepravilno radi...a kad vozim i stiskam kocnicu hoce malo da stuca...jos jedno sam primetio...onaj drugi srafcic sto se podesava(odnos u smesi),cini mi se koliko sam cuo da tu nesto sisti...stavim prst na rupu i zatisnem,i onda kao da se popravlja ard motora...dal je moguce da tuda vuce vazduh,i cini mi se da nema zapusac(i jel bi trebalo tu da ima to?)...

lengenda
Automobil: Dacia Sandero

Post by lengenda »

Hm, hm... sto bi rekli, fals-vazduh...

Nisam siguran, neka se jave momci koji znaju i bolje i vise, nisam siguran, ali mislim da je negde na ovom forumu vec pisano o tim i takvim problemima.

A za nepravilan rad moze biti puno uzroka, od lose pumpe, do vode u benzinu :D .

Mada je elektrika cesci uzrok, bar ja tako mislim.

Pretrazi forum, pogotovo podforume sa ostalim starijim (karb) modelima i mislim da ces naci odgovor. :?
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

Pera

Post by Pera »

Da nije tebi spalo vakum crevo sto ide na karb od razvodnika paljenja ili za ekonometar?
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

stara mo

Post by stara mo »

Gorstak zipa :twisted:
To gde stavis prst pa bolje proradi je mesto sa leve strane karba pri dnu i tu se nalazi dizna za vazduh obicno govance od srafa koje bi ako se ne varam trebalo da ima gumicu oko njega. NJime stelujes smesu da li ce ici manje ili vise vazduha da ne duzim oko toga sada .Ocigledno ako stavljanjem prsta tu remetis rad nesto tu ne valja .Inace imaju se kupiti setovi za remontovanje karburatora za lade pa....vidi i isam ili na odpadu.
Jos nesto :twisted: Elektronska dizna zna (80%)slucajeva da drka rad motora samo tako jos ako je neki bofl pa to ne mozes da ustelujes pa da vristis ko Damnjanov Zelenko :evil: Naravno brate to je u slucaju da radi auto na benzin gas ne zahteva dobru ler diznu jer njegovo stelovanje ide sa isparivaca
Ako na gasu jebe ler ili je do struje (citaj razvodnik) ili sam isparivac jos nesto ako ti je odvrnut gas malo jace da bi ti bolje isla a to nije propraceno stelovanjem lera na isparivacu jebuckacete ler jer dobija ogromno gasa kojeg motor ne moze odraditi na leru i obratno ako je odvijen ler a zategnut gas gasi se Sve je to uzrocnoposledicno povezano :roll:
:D
Pozzzz 8)
Сделано в СССР

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

ja taj sraf za podesavanje smese nemam... skinut je odavno. nesto tu nije bilo kako treba i cale ga skinuo jer je dosao do zakljucka da bez tog srafa auto bolje ide, ne stuca u voznji i manje trosi. :!:
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

Pera

Post by Pera »

BokeYGTi wrote:ja taj sraf za podesavanje smese nemam... skinut je odavno. nesto tu nije bilo kako treba i cale ga skinuo jer je dosao do zakljucka da bez tog srafa auto bolje ide, ne stuca u voznji i manje trosi. :!:
:roll:

Post Reply