Da li je ovo moguce??? Rele ventilatora IZGOREO!!!
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
zamenjen termoprekidac , za ne poverovati, ali na onom mom je pisalo 68/82
:
Naravno nisam nasao originalni samarin, pa sam stavio od golfa to mi je nekako izgledalo najlogicnije na njemu pise 90/95.
Sad mi se vent pali kad predje otprilike dve sirine skale u desno od one crtice na sredini, pa se posle par minuta skala spusti do bele crte na polovini (tik uz nju sa desne strane) i vent. se ugasi, ali sto je najbitnije GASI SE!!!
A sto se relea tice, samo sam ocistio kontakte koliko je to bilo moguce i "ubo" drugi i ne bih rekao da se greje... videcu vec.
Hvala svima!
Naravno nisam nasao originalni samarin, pa sam stavio od golfa to mi je nekako izgledalo najlogicnije na njemu pise 90/95.
Sad mi se vent pali kad predje otprilike dve sirine skale u desno od one crtice na sredini, pa se posle par minuta skala spusti do bele crte na polovini (tik uz nju sa desne strane) i vent. se ugasi, ali sto je najbitnije GASI SE!!!
A sto se relea tice, samo sam ocistio kontakte koliko je to bilo moguce i "ubo" drugi i ne bih rekao da se greje... videcu vec.
Hvala svima!
kupio sam ga pre nego sto sam procitao tvoj post, ali kod mene je uvek antifriz tako da nebi trebalo da prokljuca ni ako malo predje 95, uglavnom sad funkcionishe mnoooogo bolje nego ranije.... josh jednom HVALA poludeo sam bio zadnja 3 dana sa silnim "sitnim" samarinim problemima sa elektrikom....
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
Rashladna tecnost ne bi smela da prokljuca ni kada je 100 stepeni. Uslov je da koristis destilovanu vodu (nije skupa, u hipermarketima sam kupovao Pompu u flasama od 2L). Ona kljuca tacno na 100stepeni ali u uputstvu sam negde procitao da se u rashladni sistem nikad ne sipa cista voda vec mora i antifriz, koji povecava tacku kljucanja na preko 100 stepeni. Naravno i cep na ekspanzionom sudu mora da lepo dihtuje.
- savke
- Automobil: Samara i Laguna
Voda kljuca na 100 stepeni samo na otvorenom. Kada je u sistemu pod pritiskom usled zarevanja, tacka kljucanja je pomerena nesto iznad.borcham wrote:Rashladna tecnost ne bi smela da prokljuca ni kada je 100 stepeni. Uslov je da koristis destilovanu vodu (nije skupa, u hipermarketima sam kupovao Pompu u flasama od 2L). Ona kljuca tacno na 100stepeni ali u uputstvu sam negde procitao da se u rashladni sistem nikad ne sipa cista voda vec mora i antifriz, koji povecava tacku kljucanja na preko 100 stepeni. Naravno i cep na ekspanzionom sudu mora da lepo dihtuje.
- BokeYGTi
- Automobil: Lada 112 1.6 16v
isti slucaj i kod mene sa zastavinim termoprekidacem. inace,cim malo zahladni,vracam nazad Ladin jer u suprotnom nema dobrog grejanja u kolima...stara mo wrote:cim mrdne desno od pola kazaljke pali se ventilator ali max da radi 1-2. Po Beogradskoj gradskoj voznji(znaci kreni stani jedno sat i po) radi 1-2 pa ne radi 1-2 pa tako.
savke,
Cista destiovana voda kljuca tacno na 100 stepeni (jedan od parametara nastanka Celzijusove skale), ali zato i pise u uputstvu da se nikako ne sipa cista voda, jer antifriz povecava tacku kljucanja (vrlo malo). U pravu si za sistem pod pritiskom, on znatno povecava tacku kljucanja, zato sam i rekao da cep treba dobro da dihtuje.Voda kljuca na 100 stepeni samo na otvorenom. Kada je u sistemu pod pritiskom usled zarevanja, tacka kljucanja je pomerena nesto iznad.
Vracaj druze odmah, kakvo *ranje moze da napravi... joooojBokeYGTi wrote:isti slucaj i kod mene sa zastavinim termoprekidacem. inace,cim malo zahladni,vracam nazad Ladin jer u suprotnom nema dobrog grejanja u kolima...stara mo wrote:cim mrdne desno od pola kazaljke pali se ventilator ali max da radi 1-2. Po Beogradskoj gradskoj voznji(znaci kreni stani jedno sat i po) radi 1-2 pa ne radi 1-2 pa tako.
A nista bolje ne postizesh sa zatavinim jer ni ladin ti nece dozvoliti da se pregreje motor, a zastavin nema shanse da ga ohladi na 68 stepeni (sve i da moze ne znam koliko bi to bilo dobro za motor...)
- BokeYGTi
ma... desavalo mi se nekoliko puta da dodje blizu crvenog,cak mislim da je caletu kuvao jedanput,ali nisam siguran,ne drzite me za rec. od tad,leti zastavin a zimi ladin. i radi mi perfektno,nemam nikakvih problema par godina unazad... btw,zasto na 68 stepeni? zastavin otvara na 86 a ladin na 92 ako se ne varam...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.
jes... otvara, al ne zatvara dok ne dostigne (ohladi) onu drugu vrednost koja pise na njemu (onu manju)BokeYGTi wrote:ma... desavalo mi se nekoliko puta da dodje blizu crvenog,cak mislim da je caletu kuvao jedanput,ali nisam siguran,ne drzite me za rec. od tad,leti zastavin a zimi ladin. i radi mi perfektno,nemam nikakvih problema par godina unazad... btw,zasto na 68 stepeni? zastavin otvara na 86 a ladin na 92 ako se ne varam...
Nemo se ljutish odmah.... al cim covek kaze da mu drugacije rade zastavin i ladin pa ih zato menja leti i zimi, znaci da 99% ima 82/68, a to nikako ne valja.... ni leti ni zimi....Miljan wrote:Alo ljudi jel citate vi, i Zastavin i Ladin su 92/87, a to sto glupi prodavci uvaljuju 82/68 je druga stvar.
- BokeYGTi
setio sam se da odem u podrum i pogledam termoprekidač. gore pomenuti termoprekidač koji stavljam leti je za golfa diesel (bar tako pise na kutiji) 86/83. a ovaj sto vracam zimi je 95/90 ili je 92/87, nisam siguran (trenutno mi je on u funkciji pa nisam nisam mogao da pogledam). i tako radim 3-4 god unazad i nikad nisam imao problema...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara