Oziveo konj (lada ponovo radi)!!!

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

najoB
Automobil: Lada NIVA

Post by najoB »

Ma kad krene da zeza sa strujom onda covek poludi, pa il svakih par dana da otklanjash "sitne kvarove" il da, kao ja, odvojish par dana pa lepo pocupash komplet instalaciju napolje, kupish nove kablove, konektore, pola kile buksni ("normalnih" i onih uzanih), lezista za sijalice, .... i sklopish to sve lepo nazad (samo to je sizifovski posao i zahteva mnoooogo iskustva, znanja, a ponajvishe zivaca, ali se na kraju isplati) i povrh svega alternator od Fiata AR55 (60A) i akumulator od 66Ah i resio si duuuugotrajno samarin problem sa strujom 8)
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

A da ti to chuknes par puta pajserom po komutatoru? Moz da proradi :D
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Cale je iskoristio priliku da zbrise s' posla tako da smo odslepovali ladu do elektricara i riknuo je ni manje ni vise nego neki relej koji se nalazi medj' zicama ispod volana i kosta 250 din. Posto nije bilo da se kupi od 30A, morali smo da stavimo od 40A, a majstor kaze da je to cak i bolje. Sve u svemu 500 din je dobilo krila i lada je ponovo u voznom stanju!!! Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su pomagali savetima, a pogotovo Shone89-u koji je cak ponudio da odguramo kola do majstora i zato ima pice od mene prvom prilikom!!! Tema moza pod kljuc sto se mene tice!!! :D

Goxxy

Post by Goxxy »

DA!!!!!! Zaboravih potpuno da ubacim taj "relej" u spisak optuženih! Znao sam da sam nešto potpuno smetnuo sa uma, jebiga... Bitno je da radi i da možeš sa uživancijom da se vozaš ;)
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Shone89
Automobil: 2105

Post by Shone89 »

Komso kao sto ti rekoh - uvek sam tu za pomoc. Kako mogu tako cu ti pomoci, ja se oko elektrike i mehanike ne razumem mnogo al da guram to nikad nije bio problem :D
Kada rucnu dignem nema da se brinem, Lada ce od srece krenuti iz trece!

[b]Da zakopca jelece ne treba joj nano zna da momci vole kad je otkopcano[/b]

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Hvala komsija, to se ceni!!! Oko mehanike se razumem, ali samo one sa masinskog fakulteta, a elektrika...pa znam da zamenim sijalicu i tome slicno!!! :D

najoB

Post by najoB »

Ja... mamu mu njegovu relejsku, njega sam zaboravio totalno, a i mene je zezao.
PS odrao te taj majstor, to je najobicniji rele koji kosta cca 180din i mozesh sam da ga zamenish za manje od 1min, a sluzi za zastitu (rasterecenje) uloska brave za paljenje, ja sam pre 5-6meseci na mesto fabrickog ubo' neki sugavi od 20A i evo i dan danas radi i ne zeza. Stoji da je taj od 40A bolji, ali nepotreban...
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

Jing_Ko

Post by Jing_Ko »

Lepo to zvuci "mogao si sam da ga ubodes", samo sto treba porvaliti da je on crk'o, a nije bilo drugih releja u prodavnici, tako da sam morao da uzmem taj. Inace majstor je jedan od boljih elektricara u Bg, za njega samo reci hvale (ne samo od mene nego od gomile ljudi)!!!

outsider

Post by outsider »

kad god palim kola moram da slusam da li ce da se cuje kad ventil za plin dobije struju, ako je dobije-palim i teram, ako je ne dobije-drkam tak relej ispod volana dok ne pusti struju. Kod mene on pusta struju za bobinu a sa bobine struja ide u plinski uredjaj tj. za ventile za plin i benzin. Kupio sam drugi relej ali kad sam ga namontirao nije hteo da radi. vratio sam stari, slusam ga i za svaki slucaj uvek pri ruci imam probnu lampu da proverim da li struja stize do bobine. :evil:

uostalom, ne bi bilo interesantno kad bi na kolima sve uvek funkcionisalo :lol:

najoB

Post by najoB »

Jing_Ko wrote:Lepo to zvuci "mogao si sam da ga ubodes", samo sto treba porvaliti da je on crk'o, a nije bilo drugih releja u prodavnici, tako da sam morao da uzmem taj. Inace majstor je jedan od boljih elektricara u Bg, za njega samo reci hvale (ne samo od mene nego od gomile ljudi)!!!
Nemo' se ljutish odma! Ovaj forum sluzi za razmenu iskustava i znanja, jer da svi sve znamo zasto bi nam onda trebao forum. I vecina ljudi na ovom forumu se rukovodi metodom uradi sam (uz pomoc i savete drugih), tako da savete koji ti se svidjaju mozesh da prihvatis, a one koji ti se ne svidjaju, jednostavno ne prihvatish, mozda ce nekom drugom znaciti!

najoB

Post by najoB »

outsider wrote:kad god palim kola moram da slusam da li ce da se cuje kad ventil za plin dobije struju, ako je dobije-palim i teram, ako je ne dobije-drkam tak relej ispod volana dok ne pusti struju. Kod mene on pusta struju za bobinu a sa bobine struja ide u plinski uredjaj tj. za ventile za plin i benzin. Kupio sam drugi relej ali kad sam ga namontirao nije hteo da radi. vratio sam stari, slusam ga i za svaki slucaj uvek pri ruci imam probnu lampu da proverim da li struja stize do bobine. :evil:

uostalom, ne bi bilo interesantno kad bi na kolima sve uvek funkcionisalo :lol:
preispitaj ti malo tu instalaciju, a rele, mozesh i da ocistis... unutar njega ti se nalazi jedan namotaj sa kotvom koja "gura" kontakte, pa ako nekad oce, a nekad nece da radi, znaci da su kontakti "shmercovali' pa slabo spajaju... i uvek mozesh da ga proverish na jedan kontakt dolazi 12v , na drugi -, a treci i cetvrti se spajaju kad na ova dva dovedesh 12v i - i ako imash ampermetar mozesh da proverish i stanje namotaja. Ispravan namotaj bi trebalo da pri naponu od 13.8V "vuce" od 200 do 250mAh

samara1500

Post by samara1500 »

najoB wrote: PS odrao te taj majstor, to je najobicniji rele koji kosta cca 180din i mozesh sam da ga zamenish za manje od 1min
Izvinjavam se što vraćam ovu temu iz zaboravljenih, ali jednostavno sam morao da prokomentarišem ovo jer i sam kao majstor (ne za auto) zarađujem za lebac... 500din za tu popravku ne može nikako da bude dranje, jer su vremena jeftinih popravki od 200 i 300din davno za nama. Ko ima prijavljen servis i plaća porez (i ostala "dranja" od strane države) jednostavno ne može više sebi da dozvoli luksuz da radi za dž (ili 200-300 din, što mu je isto ko i dž) pa ni ovakve intervencije od 15ak min. 1min za zamenu koji se pominje, na žalost, samo je naučna fantastika, naročito za amatera, 1 sat je mnogo realnije... u najboljem sljučaju (pod uslovom da zna šta radi). Recimo, ja mogu mnoge zahvate (u svojoj oblasti) da obavim za 5-6min, ali ako računaš SVO izgubljeno vreme (razgovor, donesi-odnesi kofer, otvori-zatvori, izmeri napon na par mesta, demontiraj-montiraj deo, mozda koju buksnu zameni...), ispada da ni pola sata nije dovoljno.
I dobro, da ne tupim previše, popravljajte sami šta umete, ali poštujte i majstore i cenite njihovo vreme (i oni će ceniti vas)! Nije nikom lako...

PS nadam se da se NajoB neće naći uvređen, jer sam ovde pročitao mnoge njegove postove koji mogu biti od velike koristi...
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

Post Reply