TNG u Ladi
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Jes' vala tačno Kizo.
Evo, moji rezultati su pokazali da sam sa 33 litre prešao 286 kilometara, što je ustvari 11,538 litara na 100 kilometara u gradu.
Jednom prilikom sam samo skočio do Metroa, što je dodatno umanjilo potrošnju, a sve ostalo je voženo isključivo po gradu. Što će reći, da je samo po gradu potrošnja oko 12 litara na 100 km.
Pratićemo sada i samo u gradu pa ćemo da vidimo šta se dešava.
Evo, moji rezultati su pokazali da sam sa 33 litre prešao 286 kilometara, što je ustvari 11,538 litara na 100 kilometara u gradu.
Jednom prilikom sam samo skočio do Metroa, što je dodatno umanjilo potrošnju, a sve ostalo je voženo isključivo po gradu. Što će reći, da je samo po gradu potrošnja oko 12 litara na 100 km.
Pratićemo sada i samo u gradu pa ćemo da vidimo šta se dešava.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
za ovih par nedelja koliko vozim samaru na plin prvo sam stekao utisak da trosi oko 14 l/100km a sada mi se cini da je oko 16,5 (po gradu, uglavnom)
naravno, nisam obavio naucno istrazivanje nego sam jednostavnim posmatranjem pojave stekao utisak. znam da ima puno faktora koji mogu da uticu na potrosnju ali ja nekako tipujem na brojac predjenih kilometara. (npr. vozim po gradu, na tamo-na ovamo, pojma nemam da li sam realno presao 10, 15 ili 17km) ako bi odstupanje bilo npr. 30% onda bi to moglo znacajno da utice na racunicu o potrosnji, zar ne? znam da pravi zakljucak ne mogu da izvedem dok ne pristupim proucavanju ove materije znatno ozbiljnije a do tada recite da li je neko imao problema sa instrumentima za merenje brzine kretanja i duzine predjenog puta
naravno, nisam obavio naucno istrazivanje nego sam jednostavnim posmatranjem pojave stekao utisak. znam da ima puno faktora koji mogu da uticu na potrosnju ali ja nekako tipujem na brojac predjenih kilometara. (npr. vozim po gradu, na tamo-na ovamo, pojma nemam da li sam realno presao 10, 15 ili 17km) ako bi odstupanje bilo npr. 30% onda bi to moglo znacajno da utice na racunicu o potrosnji, zar ne? znam da pravi zakljucak ne mogu da izvedem dok ne pristupim proucavanju ove materije znatno ozbiljnije a do tada recite da li je neko imao problema sa instrumentima za merenje brzine kretanja i duzine predjenog puta
Nema sanse da bude toliko odstupanje.
Samo sam jednom video, i to na Floridi, znacajno odstupanje sata, konkretno glavni sat je bio tacan, a parcijalni je lagao.
Posto i ti imas dva, vidi da li obrcu usaglaseno, ako da, onda su tacni. Brzinomer 'oce da laze, cajger jok; tj. i ako laze, to je zanemarljivo malo.
Ja imam gume viseg profila (165/80 umesto fabricki preporucenih 165/70) pa to kod mene malo utice, ali toliko malo da ne kvari proracune.
A stos' tice potrosnje, evo po ko zna koji put: MERENjE POTROSNJE U GRADSKOJ VOZNJI JE MLACENJE PRAZNE SLAME!!!
Izmeri ti lepo potrosnju u cisto vangradskoj voznji, bez jurcanja, i ako se vrti oko devetke ne diraj nista.
Samo sam jednom video, i to na Floridi, znacajno odstupanje sata, konkretno glavni sat je bio tacan, a parcijalni je lagao.
Posto i ti imas dva, vidi da li obrcu usaglaseno, ako da, onda su tacni. Brzinomer 'oce da laze, cajger jok; tj. i ako laze, to je zanemarljivo malo.
Ja imam gume viseg profila (165/80 umesto fabricki preporucenih 165/70) pa to kod mene malo utice, ali toliko malo da ne kvari proracune.
A stos' tice potrosnje, evo po ko zna koji put: MERENjE POTROSNJE U GRADSKOJ VOZNJI JE MLACENJE PRAZNE SLAME!!!
Izmeri ti lepo potrosnju u cisto vangradskoj voznji, bez jurcanja, i ako se vrti oko devetke ne diraj nista.
Moj slucaj. Samara 1500 los karburator 12,5l benzina u gradu 10l na otvorenom ugradim gas pre mesec dana potrosnja na 100km u gradu 14l i nece ispod toga.Lik koji mi ugradio odem kod njega na reklamaciju da ne verujete steluje covek na uvo DEBIL doslo mi vec da vadim gas napolje i lepo odem kupim karburator isto mi ga dodje jedino mi ostane 180 eura od razlike tng, karburator.Praznim bocu do kraja.Ili neko neka mi da savet kako da ga ustrojim.
Ima tu mnogo faktora-stelovanje isparivaca,sam isparivac,filter plina,vazduha,da li je su dobro postavljene dizne ili mesac,kakva je smesa,svecice,zazor svecica,da li negde vuce fals vazduh,kakva je kompresija,da li su ventili nastelovani,kakav je plin,mozda sam nesto izostavio,ali to je manje-vise to...Probaj da smanjis malo nogu na gasu,pa vidi sta kaze onda 
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
meni je po gradu trosila 12-13 litara gasa (SAMARA 1300 kubika) do pre pola godine. onda sam odvezao auto kod amatera (nije decko automehanicar, nego eto onako radi) i nesto je stelovao (ventil za gas i najvise razvodnik paljenja). i slusa decko zvuk motora. ja nista ne razumem. meni stalno isti zvuk, ali on nesto cacka. namesti on nesto i kaze sad je dobro. ja je provozam i vuce mi isto kao ranije. ali... potrosnja pala za 20-30%. oko 10 i ispod 10 litara gasa na 100km u beogradu. i eto tako vec pola godine. a na otvorenom 8-9 litara gasa.
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]
Naprotiv, vrlo je bitno kakvi su uslovi.Pera wrote:16.5 u gradu nije mlacenje prazne slame ma kakvi da su uslovi,nego nesto ne valja
Jedino se slazem da kod potrosnje 16.5 u gradu postoji osnovana sumnja da nesto ne valja.
Ta sumnja se bilo dokazuje bilo opovrgava merenjem u vangradskoj voznji, pa ako u vangradskoj (bez auto-puta!) voznji ode preko 10, e onda stvarno nesto ne valja.
Bilo kako bilo, nece te nista kostati da probas sledecu stvar: pojacaj ler na karburatoru, uz istovremeno smanjenje lera na isparivacu (tako da broj obrtaja bude isti kao i pre intervencije). Mozda pomogne.
Kod mene je samo taj postupak oborio potrosnju za blizu 1 l /100Km.
U stvari... Pokusaj to ako imas BRC. Kontam da od isparivaca zavisi.
potrudio sam se da u prosloj poruci naglasim da nisam sprovodio naucno ispitivanje i nisam uzeo u obzir sve faktore koji mogu da uticu na potrosnju jer nisam hteo da opet ovako ozbiljno pricamo o tome sta utice na potrosnju (vec je o tome pisano u ovoj temi), ali vi ste suvise ozbljno svhatili moje pitanje.
naravno da cu detaljnije pristupiti merenju potrosnje ali tek za par nedelja. (juce sam imao ispit, danas sam ugradjivao cd player, zamenicu filter za vazduh, mozda i svecice, zakazati termin u servisu koji mi je ugradio plin a tek posle toga cu OZBILJNO i DETALJNO pristupiti merenju potrosnje).
inace, u utorak sam tocio plin na drugoj pumpi i, za sada, utisak je da je potrosnja veca nego ranije
ali, molim vas, nemojte da se nervirate zbog toga. kad budem sve lepo ispitao javicu vam sta sam postigao i zakljucio
naravno da cu detaljnije pristupiti merenju potrosnje ali tek za par nedelja. (juce sam imao ispit, danas sam ugradjivao cd player, zamenicu filter za vazduh, mozda i svecice, zakazati termin u servisu koji mi je ugradio plin a tek posle toga cu OZBILJNO i DETALJNO pristupiti merenju potrosnje).
inace, u utorak sam tocio plin na drugoj pumpi i, za sada, utisak je da je potrosnja veca nego ranije
ali, molim vas, nemojte da se nervirate zbog toga. kad budem sve lepo ispitao javicu vam sta sam postigao i zakljucio
Sta podrazumeva 100 % ispravan auto?dovoljno je da je paljenje malcice pomereno,smesa drugacije podesena,ne nastelovani ventili,pa da trosi vise nego sto treba.To se cesto u voznji ne oseti,a bitno utice na potrosnju.Ne znam kod drugih isparivaca,ali kod Lovata je ler jako bitan za potrosnju.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
Sve je to ukopcano OK kod proverenih majstora u AC Ognjanovic u LE.
MERENJE
Nakon farbanja vracena prazna boca, dva puta dosipao LPG za 1900 din, ukupno 37.5 litara (cena OMV 50.60).
Nestao plin nocas na 319km po satu. Vozeno po gradu sem jednog odlaska starim putem do Nisa (90km).
Potrosnja: 11.7 l/100km
MERENJE
Nakon farbanja vracena prazna boca, dva puta dosipao LPG za 1900 din, ukupno 37.5 litara (cena OMV 50.60).
Nestao plin nocas na 319km po satu. Vozeno po gradu sem jednog odlaska starim putem do Nisa (90km).
Potrosnja: 11.7 l/100km