Problem sa strujom

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Ajde mi baš slikaj taj sistem lambde za karb i to gde se šta podešava.

Pera

Post by Pera »

Hocu sutra,kad dodje od majstora ;)
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

zlatko83vr wrote:Bas me zanima kako ces resiti ovaj problem. Meni se ta "knedla" javlja samo kad vozim na benzin.
prekontrolisi tzv. 'einspritz' membranu (valjda je tako majstori zovu) a njena uloga je da u trenutku kad oduzimas gas malu komoricu napuni benzinom da bi u trenutku naglijeg pritiskanja pedale gasa malo spricnula benzina iz te komorice u usisno grlo karburatora i pomogla da se u tom prelaznom momentu ne pojavi knedla. Verovatno je sama 'einspritz' membrana dotrajala, ispucala ili probusena ili se zapusio neki kanalic prema ili od nje. Sve je moguce s obzirom da vozis na TNG pa su karburatorske membrane uglavnom suve i skracuje im se vek te lakse pucaju. Verovatno ako otvoris karburator na mestima gde treba da se nalazi benzin pronaci ces dosta necistoce i membrane u losem stanju.

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

@Pera
da li si proverio zupcasti kais ? susreo sam se sa situacijom na nekom stojadinu gde je kais preskocio za jedan zub, ustvari nekako pola zuba valjda zbog masinskog poravnavanja glave motora pa kad se gleda zupcenje nekako je bilo na pola zuba ni tu ni tamo i nismo bili bas sigurni kako da uzupcimo za to pola zuba dal na ovu ili onu stranu, u jednom slucaju svi simptomi su bili slicni ovima koje opisujes dok nismo pomerili zupcenje za taj jedan zub na onu drugu stranu. Veruj mi situacija je bila takva da smo nas nekoliko gledali ali zupcenje se uklapalo na pola zuba i eto u nasem slucaju mogli smo uzupciti i ovamo i onamo ali to dovodi kompletno do promene uglova bregaste, a samim tim i momenta otvaranja ventila a to dalje do kolicine usisanog vazduha u momentu kretanja klipa na dole pa to dalje do vakuuma koji se stvarao u usisnoj grani (bio je malo smanjen ako je za taj jedan zub zupcenje pomereno) a sve to dalje pomeralo je i paljenje drugacije preko vakuumskog korektora a i drugacije se odrazavalo na TNG ...
Kad smo kod sugestija, ne znaci da smo automatski resili problem ali razmenom iskustava POKUSAVAMO jedni drugima pomoci ma koliko to i kako izgledalo.

Pera

Post by Pera »

[quote="elektronicar"]@Pera
da li si proverio zupcasti kais ? susreo sam se sa situacijom na nekom stojadinu gde je kais preskocio za jedan zub, ustvari nekako pola zuba valjda zbog masinskog poravnavanja glave motora pa kad se gleda zupcenje nekako je bilo na pola zuba ni tu ni tamo i nismo bili bas sigurni kako da uzupcimo za to pola zuba dal na ovu ili onu stranu, u jednom slucaju svi simptomi su bili slicni ovima koje opisujes dok nismo pomerili zupcenje za taj jedan zub na onu drugu stranu. Veruj mi situacija je bila takva da smo nas nekoliko gledali ali zupcenje se uklapalo na pola zuba i eto u nasem slucaju mogli smo uzupciti i ovamo i onamo ali to dovodi kompletno do promene uglova bregaste, a samim tim i momenta otvaranja ventila a to dalje do kolicine usisanog vazduha u momentu kretanja klipa na dole pa to dalje do vakuuma koji se stvarao u usisnoj grani (bio je malo smanjen ako je za taj jedan zub zupcenje pomereno) a sve to dalje pomeralo je i paljenje drugacije preko vakuumskog korektora a i drugacije se odrazavalo na TNG ...
Kad smo kod sugestija, ne znaci da smo automatski resili problem ali razmenom iskustava POKUSAVAMO jedni drugima pomoci ma koliko to i kako izgledalo.[/quote]

Nisam to gledao,moglo bi biti i tako nesto.
Oko zupcenja sam imao problem kada sam radio motor,jer izgleda da se ona oznaka na zamajcu ne poklapa sa oznakom na remenici radilice.
Na zamajcu kada sam uzeo auto,nije bio nikakav zarez,bila je farbom naneta oznaka.Kada sam odneo zamajac na obradu,ta oznaka se skinula,toliko da se ne vidi tacno gde je oznaka,onda sam otprilike bonsekom napravio oznaku,ali nisam siguran da je na pravom mestu,zbog toga sam gledao oznaku na remenici radilice,i tako ga uzupcio.
Takodje sam i izvadio svecicu na prvom cilindru i unutra ubacio srafciger,kada reper na rem.radilice se poklopi sa reperom na uljnoj pumpi,prvi klip je u gornjoj mrtvoj tacki.
Da li je moguce da mu iz nekog razloga ne odgovara zupcenje po oznaci??? :?

Pera

Post by Pera »

Cak stavise,sad se sigurno secam,kada sam uneo motor u podrum da ga radim,pri sklapanju,odmah se videlo da se oznaka na zamajcu (nanesena farbom) ne poklapa sa onom na rem.radilice,samo sto kada sam uzeo auto i zupcio ga nisam gledaooznake na rem.radilice,nego samo tu na zamajcu.
Nesto je to sumnjivo,da li iz nekog razloga mora da se pomera zupcenje u odnosu na fabricko? :?

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

da li iz nekog razloga mora da se pomera zupcenje u odnosu na fabricko
MOze da se pomera samo mora da se broje taktovi od prvog pa nadalje licno to ne znam ali sam video mog druga (dobar mehanicar) koji uvek kad zupci motor kad okrece radilicu i zupci broji krugove i racuna taktove !!!
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

st@meni
Automobil: Sputnik

Post by st@meni »

Imas na zamajcu ono udubljenje sto smo ranije razmatrali u vezi dijagnostike i odredjivanja GMT. Cini mi se da se to udubljenje nalazi u blizini repera za zupcenje. Pa proveri to, ako je tako onda izmeri na drugom zamajcu koliko je udaljen reper od tog udubljenja pa preslikaj na tvoj zamajac. Ova slika ti sve govori...
st@meni wrote:Ja mislim da tome sluzi ovo udubljenje, e sada da li ih ima vise po celom obimu to ne znam, a cini mi se da senzor bas tu gadja.
Image
Oni srafcigerom je oznaka za uzubljivanje, pa vidi, mozes da prebrojis zupce...

Pera

Post by Pera »

Pogledacu to.

@choksi

Evo kako izgleda lambda kontrol:

Image

Uploaded with ImageShack.us

Image

Image

ilija90
Automobil: Samara

Post by ilija90 »

Koliko kosta lambda kontrol?
i dali si ugradjivao sam ili mora majstor!

Pera

Post by Pera »

Kosta 70 e sa ugradnjom,ali ti trebaju i sonda i grana od 110,ili da na tvoju granu navaris maticu za sondu.grana sa sondom me je kostala 20 e,ali nisam hteo da rizikujem sa sondom,jel je presla ko zna koliko,nego sam uzeo novu Bosch-ovu za Juga,na Bubanj potoku,za 3000 din.Treba ti jos i jedan obican relej.
Mozes da je ugradis sam,nikakva filozofija,ali sam ja morao kod majstora,jer nigde nije bilo da se nadje,mozda je bilo na Bubanj potoku,ali em nema garanciju,em pitanje koja je marka.Ova je Zavoli,i trebalo bi da valja.

samara1500

Post by samara1500 »

Može centrifugalni regulator da napravi problem na svim obrtajima, jer ako njegov mehanizam nije u redu onda dolazi do promene ugla paljenja u svim režimima. Ipak, malo je verovatna ta greška, ja se bojim da ipak kod tebe nešto nije u redu s glavom, naročito kad si pomenuo da mu fali snage na višim obrtajima. Mada, kao što i rekoh, Samarin motor 1.5 je izgleda zaista skoniji toj knedli, npr na staroj (1.5) sam je izlečio 90% ali je 10% ipak ostalo, naročito na uzbrdicama, dok kod nove (1.3) apsolutno je nema, koliko zgaziš toliko i povuče (u okviru svojih mogućnosti, naravno).
8)
Nego, u vezi tog lambda kontrola, ima li on neku mogućnost podešavanja, ili to što dobiješ uz uređaj ti je to i nema diranja? Mislim, dobra je stvar, ali mi se ne dopada ako ne postoji mogućnost korekcije njegove osetljivosti.
:?
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

Pera

Post by Pera »

Ne znam sta bi moglo da fali na glavi,jer je cela remontovana.Jedino treba da joj se presteluju ventili,a i na poslednjem merenju kompresija je bila 11.8 bara na svim cilindrima.
Ne stizem jos da pogledam razvodnik,ali uradicu i to ovih dana.
Poslednje sto mogu da kazem je da sam malo jos odvrnuo onaj sraf na step motoru,knedla je mozda malo manja,ali mi se cini da sad bolje vuce na visim obrtajima.
Ne postoji mogucnost korekcije osetljivosti kod ove mehanicke lambda kontrole,kod one koja ima softwersko podesavanje je to moguce,ovde ne,mozes samo preko srafa da povecavas protok,ostalih 30 % regulise elektronika.
Meni je prvenstveno dobra stvar,jer imas indikaciju preko dve lamprice,kada je smesa pravilna,u svakom momentu je optimalna,za sada primecujem da trosi sigurno litru-dve manje,a i ne moram uvek da se zezam da dostelavam.

Pera

Post by Pera »

Racunam danas potrosnju i ispada 11,2 litr/100 km-uglavnom sve kratke relacije,nesto zagrejan,nesto poluzagrejan,nesto hladan,ali plus sa radom klime u mestu od jedno 10-15 min,sve u svemu,pocinje boga mi ova Lambda kontrola da se isplacuje,pre bi za takvu voznju bez problema nabio 13-14/100.
Jedino sto moram resiti neku vakumsku klapnu,mnogo oduzima snage klima na leru,kada je upalim,moram sraf na karburatoru okrenuti celih sigurno 4-5 krugova,da bi imao stabilan ler.
I jos jedno zapazanje,danas po ovom vremenu standardan problem magljenja soferke,ukljucim klimu i podesim ventilaciju prema soferci,odmagljena je za najvise 20 sekundi :)

Pera

Post by Pera »

Jedan mali update od mene,na kraju sam skinuo i razmontirao razvodnik,unutrasnja caura je imala luft,centrifugalni mehanizam je zaribao,tesko se pokrecu tegici i izgleda da su opruge zamenjene za neke dosta jace pa su se tegici jako slabo pomerali,vidim nema vajde od njega,probam jos neka dva stara i da medjusobno kombinujem delove,nema vajde i na kraju kupim novi.
Nov razvodnik,marke Master Sport,u principu isti kao i originalni,no zasmetala mi je jedna stvar sto nema one crtice na vrhi,prema kojima sam se uvek orijentisao kada sam ga stelovao,bonsekom ja lepo napravim te crtice,malo omasim,al nema veze.
Rezultat,auto vuce mnogo bolje,tj sad prima gas i na vecim obrtajima,sto pre nikako nije hteo.Knedla skoro da i ne postoji.
Ali,desava se sledece,u startu je razvodnik otprilike morao da ide za jednu onu crticu u plus,jer su bile detonacije cak i pri malom dodavanju gasa na ravnom,i sad se jave ponekad kada se naglo da gas uzbrdo ili se vozi na visim obrtajima,ne znam da li da ga vracam jos u plus???pretpostavljam da je morao malo u plus da ide posto je sada centrifugalni mehanizam ispravan :?
Ovako podesen trosi isto 10 lit po gradu,ali boga mi dosta jace voznje.

Post Reply