Samarine kocnice

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

xxx

Post by xxx »

U toj knjizi pise i da u menjac ide hip 90 a ja sam iz svoje kod prve zamene ulja izlio ulje koje je redje od motornog. Imam i ja tu knjigu Bojane i ubio sam se trazeci original ruski cilindar zbog samostelovanja kad sam menjao dok mi majstor nije objasnio cemu sta sluzi.Desni paknovi leze na bregu poluge rucne kocnice i habanjam klize po istom tako da odrzavaju ravnomerno ostojanje od dobosa, a ako ne verujes stavi istrosene pakne skini polugu rucne i pokusaj da nastelujes kocnice.
Ja se jos nisam sreo sa cilindrom takvog tipa(kao u knjizi) ni na jednoj samari, svaka koju sam imao prilike da vidim je imala gore navedeno stelovanje.
Ako nisi bacio cilindar koji si sekao bilo bi lepo da slikas delove bas me interesuje kako izgleda

najoB
Automobil: Lada NIVA

Post by najoB »

ajd potrazicu ga kad stignem, secam se da je bio LPR-ov, a rucnu kocnicu nemam vec neko vreme, pukla mi sajla, a za drugu moram u sabac jer ovi kreteni u loznici nemaju.... ,a ipak imam zadnje kocnice, probano i na valjcima...., koliko god zvucalo neverovatno jbga tako je i mene su jedva ubedili... i cinjenica je da sam kuburio sa zadnjim kocnicama sve dok nisam nabavio ove cilindre....
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

samara1500

Post by samara1500 »

xxx wrote:U toj knjizi pise i da u menjac ide hip 90 a ja sam iz svoje kod prve zamene ulja izlio ulje koje je redje od motornog. Imam i ja tu knjigu Bojane i ubio sam se trazeci original ruski cilindar zbog samostelovanja kad sam menjao dok mi majstor nije objasnio cemu sta sluzi.Desni paknovi leze na bregu poluge rucne kocnice i habanjam klize po istom tako da odrzavaju ravnomerno ostojanje od dobosa, a ako ne verujes stavi istrosene pakne skini polugu rucne i pokusaj da nastelujes kocnice.
Bez namere da bilo koga uvredim, mislim da je taj majstor pustio malo svojoj mašti na volju... :mrgreen:
Taj breg poluge ručne zaista ima svoju ulogu, ali samo kada je ručna u pitanju. Ne sećam se sad tačno svakog detalja kod samare jer zadnje kočnice odavno nisam radio, ali preko poluge ručne samoštelovanje slobodnog hoda neće da može, bar koliko ja znam...
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

xxx

Post by xxx »

Ajd ako nadjes slikaj bas me interesuje kakva je razlika jer i originalni cilindri na mojoj lajci su bili isti kao zastavini.
A ako breg rucne nema ulogu kao excentar( odrzavanje odstojanja izmedju pakne i dobosa) onda bi ja trebo na svakih par stotina km da podesavam kocnice sto nije slucaj, kao sto rekoh zadnjih 50 000km su mi zastavini cilindri nazad i jos nikad nisam imao problema sa zadnjim kocnicama.

samara1500

Post by samara1500 »

Bilo kakva priča sa ekscentrima se odnosi na ručno štelovanje. A čak i tamo gde je podešavanje ručno, to se ne radi pre pređenih 5-6000km. Što se tiče sile kočenja, auto koči jendako koliki god bio zazor imeđu pakni i doboša, samo što hvata kasnije... a to kašnjenje uopšte i nije naročito veliko, tek možda kad se obloge oderu skroz.
;)
Ne znam kako je kod zastave rešeno to sa samoštelovanjem, ali nije isključeno da svi ti cilidri koji se danas prodaju imaju sličan mehanizam u sebi.

ladilak90

Post by ladilak90 »

Ajd' da vidimo da li je neko imao ovakav problem i zna li ko kako da ga resim?
Zadnjih mesec dana svakog jutra kocnica propada tj. moram da je drukam ceo minut da bi pocela normalno da funkcionise. Nakon toga kocnice funkcionisu normalno i odlicno koce.
Glavni kocioni je skoro zamenjen kao i cilindri na zadnjim tockovima napred su diskovi i plocice novi, vazduh je dva puta ispustan u zadnjih mesec dana, a ulje za kocnice ne gubi.
To je sve sto bih ja znao a i majstor koji je pokusavao da mi otkloni problem.
Ima li ko kakvu ideju? :evil:
Pitao Bog Muju
-Hoces li Mujo da budes lep ili glup?
-A Mujo mu odgovori lepota je prolazna.

Pera

Post by Pera »

Nije dobro ispusten vazduh
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

samara1500

Post by samara1500 »

ako je kod zamene zadnjih cilindara istekla sva tečnost sistema, ima da se sit naispuštaš vazduha dok svi mehuri i mehurčići ne iziđu napolje. Ako je pak sve izašlo, problem je najverovatnije glavni kočioni (bez obzira što je nov) ali moguće je da mu vremenom nabubre gumice pa se i problem sam reši...
;)

Dimce
Automobil: Lada Samara

Post by Dimce »

Da li neko zna na koliko se menja kompletna tecnost za kocnice ?
Kad drzis Cekic u rukama,sve ti nekako,lici na Ekser.

Pera

Post by Pera »

Na 2 godine.

Dimce
Automobil: Lada Samara

Post by Dimce »

Ja to nikad nisam menjao tako da cu morati a koliko staje tj. koliko da kupim ?
Kad drzis Cekic u rukama,sve ti nekako,lici na Ekser.

Pera

Post by Pera »

Ako menjac celu,trebace ti sigurno pola litre.

outsider

Post by outsider »

malo je to, ako nemas prodavnicu ili pumpu u blizini kuce-bolje kupi vise pre nego sto pocnes da rasturas!
Kad Chuck Norris sece luk ne place on nego luk

samara1500

Post by samara1500 »

ja nikad nisam ispuštao tečnost pre nego prođe bar 3-4god korišćenja, i nisam primetio nikakve tragove korozije na unutrašnjim površinama...

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

ŠTA DA RADIM?
Stavio sam nove paknove MS i doboši su relativno novi i sad imam problem sve je knap selo i točak je blokiran. Unutrašnji deo paknova naleže do kraja na onu polugu što ih razdvaja tako da ne znam šta da radim. Da li da ošmirglam paknove (ali ću im smanjiti meso za pola?) :x ili da obradim (ošmirglam doboš) ili ima neka caka koju ne znam. :evil:

Post Reply