Da li je ovo moguce??? Rele ventilatora IZGOREO!!!

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

najoB
Automobil: Lada NIVA

Post by najoB »

Ma druze kako 'oces ni ja nisam imao problema sa ovim 82/68 dok nije zapalio osiguracku tablu. :?
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

kazem ti,86/83, nikakvih 68 se ne spominje... radi sasvim normalno sa tim prekidacem leti, ne pali se toliko cesto i sasvim je ok.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

najoB

Post by najoB »

odosmo mi u offtopic kolko' vidim, nemoj da se ljutish nisam mislio da ti solim pamet, znam sta si rekao 86/83, samo sam izneo svoje subjektivno misljenje. ako je rus predvideo neki temp opseg onda ga je valjda sa razlogom predvideo, svakako je radna temp veca od 86 pa treba da se koristi termoprekidac koji nece da pali vent ako je temp motora=radnoj temp.
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

daleko od toga da se ljutim, jer ko se ljuti... zna se! :lol:
slazem se s tobom, ali sam hteo da ti kazem da meni ovako radi perfektno i da nisam imao problema s tim. vent. se ne pali cesto i kad se upali, radi minut-dva i to je to... daleko od toga da se meni vent ne gasi jer ne moze da ohladi na 68...

PS. ajd sad da se isparvim jos jednom. na onom "letnjem" termoprekidaču ne vidim da li je 86/83 ili 86/93... :mrgreen: vrlo je moguce i da je ovo drugo, ali ako je ovo drugo, onda mi je "zimski" termoprekidač 95/90 jer stvarni ima razlike u paljenju vent-a a i grejanju u kabini...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

borcham

Post by borcham »

Originalni Samarin termoprekidac, koji sam skinuo je 95/100. Slikao sam ga pa cu i poslati slike. Inace je skinut zbog kvara. Do tada nisam imao nikakvih problema.

dushanero

Post by dushanero »

Evo me i ovde.Da vas nesto pitam.Resim nekako problem oko tecnosto za hladjenje kad evo relej mi pravi muke.Kad kratko spojim termostat (simuliram da je spojio usled velike temperature) ventilator bi trebao da krene da se okrece.E on se okrece ali sa prekidima od 2 sekunde rada pa 1 ne vuce (okrece se po inerciji) i tako naizmenicno.Izgleda kao da je umesto releja za ventilator, koji kad dobije pobudu preko termostata radi neprekidno,stoji relej za zmigavce.E sad brojevi sa donje strane releja odgovaraju onim na mestu za relej ventilatora.U cemu je problem.Kupio sam neki relej sa istim donjim brojevima ali sa njime ventilator ne radei.Takodje ne radi i kad stavim relej od svetla na primer.Sta da radim i sta se to dogadja.
лако било Тесле се зебава кад...

najoB

Post by najoB »

dushanero wrote:Evo me i ovde.Da vas nesto pitam.Resim nekako problem oko tecnosto za hladjenje kad evo relej mi pravi muke.Kad kratko spojim termostat (simuliram da je spojio usled velike temperature) ventilator bi trebao da krene da se okrece.E on se okrece ali sa prekidima od 2 sekunde rada pa 1 ne vuce (okrece se po inerciji) i tako naizmenicno.Izgleda kao da je umesto releja za ventilator, koji kad dobije pobudu preko termostata radi neprekidno,stoji relej za zmigavce.E sad brojevi sa donje strane releja odgovaraju onim na mestu za relej ventilatora.U cemu je problem.Kupio sam neki relej sa istim donjim brojevima ali sa njime ventilator ne radei.Takodje ne radi i kad stavim relej od svetla na primer.Sta da radim i sta se to dogadja.
cek...cek... ne kontam te najbolje pusti brojeve... nemozes da pomeshas rele svetala(ventilatora, sirene... itd) sa releom zmigavaca jer oni imaju cetri kontakta, a rele zmigavca tri i fizicki je veci....
to sto se tebi deshava moze da ima veze sa samim elektromotorom ventilatora... na vent. imash jedan dzek i dva kabla koji ulaze u njega... iscupaj ga i dovedi direktno sa akumulatora + i - i vidi onda da li ce da se okrece, ako i tada bude zezao onda motor 100%, a ako ne... proveri dzekove i kablove koji ulaze u osiguracku tablu....

dushanero

Post by dushanero »

postojeci relej ima 4 izvoda (C2,49,49a,31-slicno kao za zmigavci samo 4) i radi tako sto uklj.-isklj. ,mozda nije od lade.A kad sem kupio jedan za koji kazu da moze (sa odgovarajucim oznakama i jos jednim 5. izvodom na gore verovatno za masu koji je ostao slobaodan) ventilator uopste ne radi.Ventilator je ispravan.

najoB

Post by najoB »

dushanero wrote:postojeci relej ima 4 izvoda (C2,49,49a,31-slicno kao za zmigavci samo 4) i radi tako sto uklj.-isklj. ,mozda nije od lade.A kad sem kupio jedan za koji kazu da moze (sa odgovarajucim oznakama i jos jednim 5. izvodom na gore verovatno za masu koji je ostao slobaodan) ventilator uopste ne radi.Ventilator je ispravan.
te oznake na releu su standardne za relee zmigavaca, zato ti se tako i ponasha tebi treba rele sa 4 izvoda, a taj peti izvod ti ne treba eve opisa pinova:
30- +12v (napaja potrosac )
85-masa (- za jedan kraj kalema u releu)
86-ulaz relea (+12v za drugi kraj kalema u releu)
87-izlaz relea (kada se na kontakt 85 dovede masa,a na 86 dovede +12v onda su kontakti 30 i 87 kratkospojeni)
87a-izlaz relea (kada kontakti 85 i 86 nisu pod naponom onda su kontakti 30 i 87a u kratkom spoju)
nadji neki sa ovim oznakama
Pa da bi otklonio sumnju u rele napravi kratak spoj na vodovima 30 i 87 i vidi da li ce da radi, ako i tad ne radi nije do relea!!!!
Evo mozda ti i shema pomogne>>>

Image

dushanero

Post by dushanero »

evo jedne dobre seme (ima je na forumu ali je ova malo jasnija) sa koje se vidi i to
......................................................................................Image

Post Reply