Samarine kocnice

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Coa123

Post by Coa123 »

Koliko kostaju novi dobosi, komplet cilindri i pakne za samaru? Puk'o mi dobos (a isto ce biti i sa drugim kada ga budem skidao) kad sam ga skidao a cilindri zardjali. Majstor zaboravio vratiti jedan (od dva) federa koji drzi pakne pa se iskrivile pakne i neravnomerno istrosile...
http://i39.tinypic.com/vnoxvc.jpg

Ladilac
Automobil: Samara

Post by Ladilac »

Pera wrote:Tvrde kocione obloge,nista drugo.To nije bas dobro resenje,jer slabije koci sa njima,brze "jedu" disk i naravno zvuk koji itekako zivcira.
Koje su to plocice?
U žurbi zbog puta i zamene homokinetičkog zgloba, nisam ni obratio pažnju kad su ih doneli iz prodavnice koja je u sastavu servisa. Još veća greška je što u toj gužvi nisam stigao da se prethodno raspitam šta valja, a šta ne.
Ali, kupljene su u prodavnici autodelova u Vojvode stepe gde je i servis (znate koji).

U svakom slučaju hvala na savetu, bar da ne mislim da je nešto drugo.
Moja Lada je naširoko poznata...uglavnom u ženskom delu populacije...

samara1500

Re: "Vrištanje" kočnica i tvrdoć

Post by samara1500 »

Ladilac wrote:Naime, kada lagano pritisnem kočnicu, kočnice (izgleda više leva ili samo leva, teško je utvrditi) se čuju kao da koči "metal na metal".
Kao što reče Pera, tvrde obloge, odn. "kamenjarke" (kako sam ih nazvao u prethodnom postu) :D
"A jesu li ti tako rekli? E, neka ti onda oni ubudže, ja ne umem..."

buzald

Post by buzald »

Coa123 wrote:Koliko kostaju novi dobosi, komplet cilindri i pakne za samaru? Puk'o mi dobos (a isto ce biti i sa drugim kada ga budem skidao) kad sam ga skidao a cilindri zardjali. Majstor zaboravio vratiti jedan (od dva) federa koji drzi pakne pa se iskrivile pakne i neravnomerno istrosile...
http://i39.tinypic.com/vnoxvc.jpg
Dobosi fenox od 1450 do 2200. (1450 MAKO kragujevac, a preko 1900 do 2200 u beogradu.)
Pakne od 680 master (MAKO kragujevac) do 900 cobest *beograd).

Danas bio kod majstora da mi gleda dobose, pakne, cilindre. dobosi nemaju riseva, nisu krivi, u okviru dozvoljenih dimenzija je precnik. Pakne dobre (imaju jos "mesa" 5-6mm). sajla rucne do kraja zategnuta, ali mi ne vata kako treba i kaze da se ne moze podesavati. takodje mi je rekao da izbacim peti cilindar koji je relativno nov (on i pakne zamenjeni pre 19000km). sta li tu moze biti i sta raditi? nisam pametan
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

Rale
Automobil: Samara 1.5 21083

Post by Rale »

Na koliko zuba ti hvata rucna? Kako ti koce zadnji tockovi (nozna i rucna)? Zasto ti je rekao da izbacis peti cilindar?
Ma, pusti Kadilak bolji je Ladilak!

dejo

Post by dejo »

najbolje ti je da promijeniš majstora

Pera

Post by Pera »

Bas ovo sto ti je dejo rekao :mrgreen:

Ako su sajle rucne skoro do kraja zategnute a ne hvataju (pod uslovom da su pakne i dobosi ok),onda su se sajle istegle i tu drugog leka sem zamene nema.

Zbog cega da izbacis korektor?
Jel radna kocnica nazad ne koci dobro ili sta?

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Post by zlatkodesign »

Samo de skrenem ponovo paznju svima koji nisu do sad menjali metalne cevi kocionog sistema da izvrse proveru istih kod majstora, meni je na rutinskom pregledu istih jedna pukla kod majstora u njegovim rulkama a namoje oci, zamenjene tri cevi pozadi, bakarnim i to jedna od 30cm i dve od 80cm. COA123 ja sam skoro menjao dobose, stavio sam Fenox 1800din komad u Leskovcu, odlicno su se uklopili sa nekim italijanskim paknovima pozadi, nema skripanja ni grebanja, napred sam stavio nove diskove Ferodo a plocice su isti italijanski proizvodjac kao i za pakne pozadi ali ne mogu da se setim koji. BUZALD i ja sam imao isti problem, zadnji tockovi koce odlicno, sajla za rucnu nova, a rucna samo na jedno tocku ne hvata dobro, meni je moj majstor Koce savetovao zamenu dobosa, i meni je izgledalo malo nelogicno, ali sam ga poslusao i nisam se pokajao, rucna hvata ko luda, mogu policajke da pravim, sad sa istom sajlom jedva natezem rucnu do kraja, a i pri vrhu hvata tockove u mesto a sa starim dobosima rucku povucem do kraja i nikako da hvata zadnji levi tocak kako treba, ne vadi peti cilandar nego menjaj dobose i pakne, u pravu je DEJO promeni majstora. :D
Sledeci auto Priora coupe.

buzald

Post by buzald »

nisam bio jedno vreme blizu kompa, pa nisam odgovarao. moracu prvo otici na tehnicki, pa cu dalje videti sta. kdo ovoga majstora sam bio samo na merenju sirine dobosa i znam da je budalastina izbacivanje petog cilindra. imam jednog starijeg majstora pa cu posle tehnickog otici. hvala na pomoci.
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Bakarne cevi su zabranjene u zapadnoj Evropi, a uskoro ce i kod nas po novom pravlniku o tehnickim uslovima (ako kopiraju nemacki kao sto kazu), jer su mnogo slabije i mekse od celicnih, lako se deformisu i pucaju.
Sve je jasno kada se pogleda da nijedan auto fabricki nema bakarne cevi i da ih pravi samo mala privreda jer su najlakse i najjeftinije za izradu, dok su sve originalne celicne.

zlatkodesign
Automobil: LADA Samara 1.3

Post by zlatkodesign »

MILJAN-e hvala ma informaciji o zabrani bakarnih cevi za kocione sisteme, da budem iskren i meni je bilo cudno da su fabricke celicne a da vrsim zamenu bakarnim, da ki znas posle koliko kilometara pucaju bakarne cevi, ima li neko slicno iskustvo? Nije mi palo na pamet da potrazim celicne cevi, da li ima negde da se kupe i posto su? Hvala. Izgleda da je dobro sto sam poslusao mog majstora, koji jednostavno nije hteo da mi menja ostale celicne cevi koje su bile dobre i pored toga sto sam kupio sve bakarne, uz obrazlozenje da su celicne cevi kad su zadrave jace od bakarnih!
Sledeci auto Priora coupe.

Miljan

Post by Miljan »

Sve zavisi kakve su, to ne mozes da znas po izgledu, dovoljno je da je na jednom mestu tanji zid sto se desava cesto pri izradi ili savijanju jer su dosta mekane, i tu puca pri ostrom kocenju, kao sto je pukla drugaru na semaforu dole kod spoja sa crevom i udario auto ispred.

Celicne su vec savijene fabricki, oblikovane prema skoljci, samo ih postavis na svoje mesto. Ima ih, ne bas svuda, malo teze se nalaze, ali ih ima, cena je slicna kao za bakarne, samo treba malo ubedjivanja sa prodavcem koji ce pokusati da ti uvali bakarne jer njih ima koliko hoces, prave ih nekoliko privatnih firmi u Srbiji za vecinu automobila, a celicne su iskljucivo originalne.

Sheena

Post by Sheena »

Pozdrav!

Q: Nisam nasao ovdje... Moze li mi netko potvrditi da li zadnji kocioni cilindri
idu od Stoleta? U jednom ducanu mi tvrde da su isti, u drugom da je Stoletov
veci, a uzorak nemam da usporedim na licu mjesta. Thx!

Sheena

Post by Sheena »

Sheena wrote:Pozdrav!

Q: Nisam nasao ovdje... Moze li mi netko potvrditi da li zadnji kocioni cilindri
idu od Stoleta? U jednom ducanu mi tvrde da su isti, u drugom da je Stoletov
veci, a uzorak nemam da usporedim na licu mjesta. Thx!
Stole je kompatibilan.

Pozz...

Miljan

Post by Miljan »

Ima vise precnika cilindara, a spolja su identicni, pa treba voditi racuna, jer moze da bude slabija kociona sila ili prejaka, pa da blokira, ako je neodgovarajuci.

Ø17,5mm - Koral, Yugo 45/55/65, Florida I, Florida L
Ø17,725mm - Florida CW, Yugo Cabrio
Ø19,05mm - Z101/128, Z750/850, Lada Riva, Niva, Samara, 110, 111, 112, Fiat Uno
Ø19,5mm - Skala
Ø22,225mm - Z750 prednji
Ø23,8mm - Z750/850 prednji

Post Reply