TNG u Ladi

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Goxxy

Post by Goxxy »

Meni je najskuplji bio atest - oko 3200 dinara. Uput je bio ispod 800, možda čak oko 500 dinara. Mislim da je sve ukupno koštalo oko 50 evra i to je to.

Dobro, ja pretpostavio da čekate poslednji trenutak - više znajući kako većina njih razmišlja. Ali pošto mi nismo kao većina vozača (prvo zato što vozimo Lade) samim tim drugačije i razmišljamo.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

vigmir

Post by vigmir »

Kod nas se ne zna ko pije a ko placa (placamo mi u stvari ali ne znamo koliko).Vidim da se cene razlikuju od grada do grada.Ja sam atest uradio prilikom registracije (da ne bi dva puta isao na tehnicki).Prosle godine u januaru sam platio sledece tarife:
1.tehnicki pregled(sa naznakom za TNG) 800 din.

2.uput u SUP-u u Ljermontovoj 1050 din

3.atest u AMSS u Ruzveltovoj ul. 3600 din

4.saobracajnu nisam morao da menjam jer u staroj nisam imao upisanu masu vozila pa su mi u SUP-u ukucali novu masu (sa TNG-om) i u napomenu stavili "AUTO NA GAS".

Potvrdu o atestu dobijas odmah u AMSS. Jednu u A-4 formatu i jednu minijaturnu koju cuvas u saobracajnoj.Na bocu zalepe neku nalepnicu o duzini trajanja atesta i uglu pod kojim je boca ugradjena.Na kraju jedna mala romboidna nalepnica u uglu zadnje sajbe da se zna da si prosao sve te muke.Sve sam uradio za jedan dan.

Racunica je jasna.Treba ga uraditi zbog sebe da si siguran da su majstori OK ugradili sve,ipak to nije mala stvar.A na kraju i zbog policije i raznoraznih kazni itd.....

Esshot
Automobil: Lada Samara

Post by Esshot »

Ugradio sam bocu pre nekih 2 nedelje,3 je punio vec i ne mogu da je napunim vise od 26l.Iako na papirima pise da treba da se puni do 33.8l,kolko ej preporucljivo.Zapremina boce je 42l.Zna li neko u cemu je problem???

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Treba da stane 80% od ukupne zapremine.

Problem je u multiventilu i plovku na boci.

Esshot
Automobil: Lada Samara

Post by Esshot »

To sam i ja mislio danas otisao promenio mi covek i plovak i ventil,i otisao da napunim praznu bocu i nisam mogao da napunim do 80% tj 33.8l.Da nema to nekakve veze sa pritiskom koj se nalazi na pumpi za docenje?

vigmir

Post by vigmir »

Sa pritiskom ne bi trebalo da ima veze.Gas se sabija u bocu pod pritiskom od 12 do 16 bara i moze samo da ima veze u brzini punjenja.Proveri ti da ti nisu ugradili manju bocu(35 litara).Izgleda smesno ali svasta se danas desava.Ne vidim drugi razlog zbog cega ne bi mogao napuniti bocu do 80 %.(pretpostavljam da je u pitanju toroidna boca koja se nalazi umesto rezervnog tocka)

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Zavisi od odnosa propana i butana u TNG-u. Mom caletu se desavalo dva puta da mu u bocu od 55l stane 58l gasa. :shock:
Posle toga sve normalno, puna boca, 46l.

Nisi napisao koji multiventil imas. Mozda je neki bugarski ili turski. Onda nije cudo ako ne radi kako treba. Jos ako je EMEGas,....

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Ljudi opet napominjem da nas kradu na pumpama da je to strašno. Ja sam pre par dana na 220 km sipao 28l plina a juče na drugoj pumpi na 240 km 25l,a vožnja mi je uvek ista i relacije.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Esshot wrote:To sam i ja mislio danas otisao promenio mi covek i plovak i ventil,i otisao da napunim praznu bocu i nisam mogao da napunim do 80% tj 33.8l.Da nema to nekakve veze sa pritiskom koj se nalazi na pumpi za docenje?
A kolko je sad stalo 1-2l razlike nije strašno.

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Ja sam redovno sipao na expres gas pumpama i nisam imao nikakvih problema,,,

Poslednji put sam sipao na Lukoilu i zaprepastio sam se! Ler nemam dok se se dobro ne zagreje(a leto je!!), motor mi deluje kao da je lenj i potrosnja skocila....
Sipao sam ponovo na expres gasu kada sam ispraznio bocu i opet je sve OK.

Definitivno gas nije svuda isti!!!!

Sto se tice multiventila, bitno ti je da duzina plovka bude tacno za tu velicinu boce... proveri to, posto mnogi majstori i servisi ne vode racuna o tome.

Moja boca je 39L (Toro) a u nju mi staje 31.6 litara uglavnom.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

savke

Post by savke »

Jedno pitanje za one koji su uradili Atest:

Kuda da provucem bakar ispod auta da bi oni na masinskom fakultetu bili zadovoljni.

Iskreno, meni je na par mesta preblizu auspuha, ali kolega koji je radio pre par godina atest prosao je bez problema a prolazi mu cev isto kuda i meni. Posle je jedan drugi kolega bio da atestira i nisu mu prihvatili (na kraju nije ni uradio atest - odustao je) :?:

Da me ne bi puno zezali hocu da provucem to kako oni hoce ( nije neki posao posto kolega ima stubnu dizalicu ), ali kuda je najbolje provuci ga kod samare?

Problem je sto kod nas Atest rade samo Sredom do 12h :!: i ako ne prodjem moram cekati nedelju dana da ga teram ponovo.... :cry:

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Da ali ne zezaju kao u BG. Ovi nasi u NS su ok.

Meni nisu ni gledali odole auto.

savke

Post by savke »

Prosetao sam juce do masinskog fakulteta da vidim kako rade atest i mogu vam reci da samo namazu spojeve sapunom i gledaju da li pusta, i da li imas selne na cevima za ventilaciju (posto polovina juce nije imala). Poneki pogleda i koliko ti je udaljena bakarna cev od izduvne grane (cevi).

Inace "Atest" rade na parkingu ispred fakulteta, jedno petorica njih i to poprilicno haoticno, svaki na svoj nacin, pa koji ti zapadne....

Sledece srede idem i ja pa sta bude.

Malo me zabrinuo lik na Tehnickom kada mi je rekao da Uput od supa vazi 48h!!!!

Jel to znaci da ako ne prodjem Atest, moram opet da placam u SUP-u za Uput?

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

Plocica na karburatoru preko koje se dovodi plin ako je plasticna nista nevalja. Moja je evo izdrzala 18 meseci , a kada je prsla pre 5-6 dana imao sam najcudnije simptome na Samari dosada. Otisao sam u servis i stavili su mi metalnu (lici na aluminijum).

Preporuka ZAMENITE JE POD HITNO, moze da otkaze iznenada...

ps Izvinjavam se ako je o ovome vec pisano 8)

savke

Post by savke »

Tu placticnu plocica koja se uglavnom zove mikser ili mesac, za samaru, sam izbacio nesto malo posle ugradnje.

Posto je zatvarala kanale za vazduh u karburatoru, na benzin nisam mogao ni da vozim kako treba, a pritom mi je stalno ulazio fals vazduh, jer se nije mogla kako treba zadihtovati.

Otisao sam na pijacu i kupio aluminijumski koji ide u filter i uz dosta turpijanja, zavrsio posao. Od tada nema nikakvih problema.

Post Reply