Alternator zeza krizu :(

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Boki78

Re: Alternator zeza krizu :(

Post by Boki78 »

Skoro mi je nesto pocelo da cvili i nekako se "ispostavilo" da je klinasti.Zamenjen je, pa je na neko vreme nestalo i sada se opet cuje dok se motor malo ne zgreje.Pre zamene sam imao problem sa punjenjem akumulatora koji sa ukljucenim svetlima, grejanjem na instrument tabli pokazaivao manje i od 12V.Danas mi je igla isla debelo u levo kada god se palio ventilator na hladnjaku, sa time sto se nekad vracala na blizu 16V nakon dodavanja gasa, a nekad ne, tj vrati se dok su obrtaji visi, a kako se skine noga sa papuce opet manje od 12V.Ovo mi se sa ventlatorom se desavalo za vreme uzivanja pred Gazelom :D Sta moze da pravi problem?

xxx

Post by xxx »

Regler

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

bas tako..
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

Boki78

Post by Boki78 »

Hvala! :)

Boki78

Post by Boki78 »

Pokusao sam da skinem alternator.Pre nekih 10ak godina sam ga skidao sa ocem, ali ona je bio glavni, a ja sa strane pa sam sad naleteo na problem sa slike.

Image

Veliki sraf oko koga se alternator okrece kada se podesava zategnutost klinastog kajsa udara o lim, pa sad kontam da treba izvaditi ona dva srafa koja idu u blok motora i drze nosac alternatora.

Da li postoji propisana sila kojom se oni zatezu?

Kada sam skinuo remen, rukom sam zavrteo remenjacu na alternatoru i cuje se nekakvo cviljenje, a remenjaca vidno seta iz ose.Trenutno nisam u stanju da provalim da li je problem u njoj (moze li i biti?) ili je kriva osovina rotora, pocrkali lageri itd ... Mogu li ti mehanicki problemi davati slicne simptome kao da je crkao regler?

msenic

Post by msenic »

[quote="elektronicar"]
veoma vazno je da znas da si mogao sam prouzrokovati veliku stetu na svom autu skidanjem kleme akumulatora za vreme rada motora ! :-x

ma dobro sad, bez prikljucenog akumulatora je radio bukvalno sekundu, razumijes. Hvala u svakom slucaju na odgovoru.

Stvar je sto jos ne znam kako rijesiti problem.

Stvarno sumnjam da je do prekomjerne pohabanosti onoga sto si spominjao zato sto se nisu ni prve, originalne cetkice potrosile ni do pola.

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

Boki78 wrote:Pokusao sam da skinem alternator.Pre nekih 10ak godina sam ga skidao sa ocem, ali ona je bio glavni, a ja sa strane pa sam sad naleteo na problem sa slike.

Image

Veliki sraf oko koga se alternator okrece kada se podesava zategnutost klinastog kajsa udara o lim, pa sad kontam da treba izvaditi ona dva srafa koja idu u blok motora i drze nosac alternatora.

Da li postoji propisana sila kojom se oni zatezu?

Kada sam skinuo remen, rukom sam zavrteo remenjacu na alternatoru i cuje se nekakvo cviljenje, a remenjaca vidno seta iz ose.Trenutno nisam u stanju da provalim da li je problem u njoj (moze li i biti?) ili je kriva osovina rotora, pocrkali lageri itd ... Mogu li ti mehanicki problemi davati slicne simptome kao da je crkao regler?
iseci taj sraf brusilicom, nadji isti i ako moze malo kraci, pa ga stavi sa druge strane. (da se izbija u suprotnom pravcu, ako ne zapinje u nesto.ukoliko nemoze, onda skidas donja dva, a ovaj uopste ne odvrces (samo olabavis) mogu i mehanicki problemi izazvati takve simptome, (kao da je regler crkao), mada su dosta redji.
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

Nema potrebe seci taj dugacki sraf, kod nekih slucajeva on cak toliko izrdja i "nabrekne" da ga s mukom mozes malo izvuci a nikako cak toliko kao kod tebe na slici; sasvim je dovoljno da sa druge strane moze maticom da stegne da se ne otpusta kais i da moze kad se matica popusti da se alternator okrece oko tog srafa. Sam sraf ne moras na vozilu odmah da skidas, mozes bas ako hoces to kasnije na stolu da uradis. (Na slici se vidi da taj sraf u kucistu ima predvidjeno mesto za glavu srafa da se ne okrece, nego se stezanje vrsi maticom sa suprotne strane, mada cak stezanje tog velikog srafa i ne mora biti neko jako stezanje jer zategnutost kaisa alternatora podesavas i stezes na gornjem zakrivljenom nosacu)

Ja na samari to skidam sve sa postoljem i nisu samo ta dva srafa koja se vide nego ima i treci odozgo koji se na slici ne vidi a otpusta i skida se poslednji (prvi se montira pri montazi)[barem koliko se ja secam kad sam to zadnji put radio pre par meseci]

Sto se tice sile stezanja to ne mogu da ti kazem al smatram da mozes slobodno rukom koliko mozes da stegnes okastim ili viljuskastim kljucem (nemoj nastavljati na kljuc nikakve cevi ili sl da bi mogao jace stezati). Mozda ce neko od mehanicara dati preciznije podatke al smatram da bi ta sila stezanja mogla biti izmedju 3 - 5 Nm.

Ps. ne zaboravi prvo da odspojis akumulator da slucajno ne napravis kratak spoj jer se na alternatoru nalaze zice koje su stalno pod naponom

Boki78

Post by Boki78 »

Hvala vam na savetima.Nisam primetio treci sraf, ali verujem da postoji pa cu sutra to skinuti.Mislim da nam je neki od elektricara koji su mu pre menjali lagere rekao da je osovina ekscentricna, pa cu to nekako morati da proverim, mada ako jeste onda pretpostavljam da bi rotor morao da se menja.Koliko je to izvodljivo sa stanovista mogucnosti nalazenja istog ne znam.Lageri nisu problem za zamenu, i ovi koji je unutra su sigurno trajali preko 10000km, a oni pre su crkavali i na po 1000km ...

elektronicar
Automobil: 2108 + 21093 +2109

Post by elektronicar »

hmm ... mislim da u tavanu imam dva alternatora rastavljena pa ako ti zatreba taj rotor i ako si blizu da dodjes po njega - mogu da ti "pozajmim" jedan rotor na bezbroj godina ;)

xxx

Post by xxx »

Sto se tice srafa slobodno klestima malo zakrivi lim kako bi oslobodio alternator, sto se tice cviljenja sigurno ti je crkao jedan od lezajeva, a 10k km za lezaj mi je nekako malo moja lada je presla 300k km (za par hiljada ce biti) a recimo da lezajeve na alternatoru nisam menjao nikad

Boki78

Post by Boki78 »

elektronicar wrote:hmm ... mislim da u tavanu imam dva alternatora rastavljena pa ako ti zatreba taj rotor i ako si blizu da dodjes po njega - mogu da ti "pozajmim" jedan rotor na bezbroj godina ;)
Sada idem da ga skinem, pa cim budem imao malo vremena rasturam ga, i kad vidim sta je javljam.Hvala za rotor! Ako bude zatrebao kontaktiracu te :)

Palo mi je na pamet da malo zakrivim lim, ali kako je pocela da lagano rdja na sve strane, radije cu da se malkice maltretiram :D

Boki78

Post by Boki78 »

Upravo sam polurasturio alternator :D Imam problem, ne mogu nikako da skinem remenjacu, zapekla matica, i ne popusta ni sa wd40. Kako bi se mogla najlakse skinuti a da ne pokrivima bas svako pero na remenjaci? Donji lager nema lufta, okrece se glatko ali ispusta neke malo neuobicajene sumove.Onaj kod remenjace, se ne cuje, ali pri okretu se jasno vidi ekscentricnost.Jedino sto nisam nacisto da li baca remenjaca ili baca osovina rotora ...

Image Image

ilija90
Automobil: Samara

Post by ilija90 »

E bas ovaj posao sam radio na mojoj ladji pre neki dan,remenicu sam dosta lako odvio a odvio sam je tako sto sam ta cetiri srafa sto stezu telo alternatora gurnuo u propeler i tako ga blokirao,sto se tice lezajeva prednji je spao dosta lako i lako sam ga zamenuo a zadnji lezaj sam skinuo uz pomoc stege i male brusilice ovo ti govorim jer predpostavljam da nemas takav radapciger!

Boki78

Post by Boki78 »

E ja sam isto pokusao sa tim guranjem srafova u propeler, ali sam samo iskrivio pero.Bas se gadno zapeklo :( Za ovo nemam odgovarajuci radapciger, pa cu morati da se snalazim...

Post Reply