TNG u Ladi

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

ilija90
Automobil: Samara

Re: TNG u Ladi

Post by ilija90 »

BokeYGTi wrote:ma trazio sam i citao. ali opet, ne kontam koji je sraf za stelovanje smese a koji za dotok plina. tj. sta se podesava srafom na isparivacu a sta na onom na Y racvi. i sto mi je onaj lik u servisu okretao samo sraf na isparivacu i poremetio sve...

prelisatao sam i ovu temu od prve do poslednje stranice i dosao do zakljucka da je mozda jedan od razloga sto mi se auto ponasa tako kako se ponasa zato sto bi trebalo da menjam filter za plin. zato pitam gde se nalazi taj filter. i kako se ispusta ta plinska mast iz isparivaca, na kom srafu. zato sam rekao da cu da slikam isparivac i postavim, da bi olaksao malo stvari, i meni i vama. slika govori vise od 1000 reci. :)
Image

1 - za stelovanje lera
2-za ispustanje djubreta iz isparivaca
a na onoj Y racvi na tom srafu stelujes smesu
Filter plina ti se nalazi u elektromagnetnom ventilu,prati bakarnu cev od isparivaca i ona ce te odvesti do njega,na dnu ventila imas jedan inbus sraf njega odvijes i u toj soljici se nalazi filter i jedan mali magnetic!
Mada koliko se ja secam rekao si da si presao 20k i nista nisi menjao tako da po mom misnjenju trebao bi i membrane da menjas!

Pera

Post by Pera »

Tesko da su membrane na 20000 km vec otisle,mada moguce je ako se non-stop pali hladan na plin.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

ilija90
Automobil: Samara

Post by ilija90 »

Onda mu verovatno ili negde vuce fals vazduh na vakum crevima,na dihtunzima ili nesto nevalja oko struje nema sta drugo!

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

nije paljen na plinu zimi. mozda bi ga i palio, ali nisam mogao, jednostavno ispod -5 nije hteo da upali na plin, pa je paljen na benzin i onda kad dodje do 50-55 stepeni, prebacim na plin, i posle toga je sve ok, onda je palio i na plin. ali prvo jutarnje paljenje nije hteo. i kasnije u toku dana kad motor odstoji dok je cale na poslu, 8 sati ga ne pali, i upali na plin. ali ujutru u 6h kad polazi na posao, nece na plin.

dobro, danas sam malo gledao i provalio da se taj filter nalazi u elektroventilu. a evo i slika isparivaca:
Image

cemu sluzi broj 1, 2 i 3 (ako necemu uopste sluzi)? i gde bi, gledano iz ovog polozaja, trebalo da se nalazi onaj za ispustanje plinske masti?

danas mi se recimo desilo da sam totalno izgubio ler gas. stao ispred zgrade i gledam econ, polako odlazi u levo, motor polako smanjuje obrtaje i na kraju se ugasi. ja upalim, dok drzim gas, radi, cim pustim gas, on opet isto, ali ne ugasi se naglo, nego postepeno opada broj obrtaja. dignem haubu, upalim, i malo pomerim sraf broj 2, i povrati se.

jos jedna zanimljiva stvar je da, cak i na leru, econ ne stoji skroz u desno, kako bi i trebalo i kako je bilo ranije, vec otprilike 2 mm od te desne granice. kad dodam gas, naravno, on skoci u levo, ka zutom polju, pustim gas, on se zalepi u desnu stranu, i cim se motor smiri i dodje na ler, on se opet odlepi 2 mm u levo. moje licno misljenje je da to mozda ima neke veze s tim sto je cale poslednjih dana stalno zatezao sajlu gasa na karburatoru (podizao ler gas) i sajla sad dodje malo labava... ili gresim?

izvinjavam se sto sam malo naporan, ali plin imam tek nepunih godinu dana, i jos uvek sam nov u ovome. do sad je radio besprekorno i nikad nista nisam cackao...
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Probaj prvo da ga očistiš od đubra . Ispusti taj talog i očisti filter. Za ispuštanje taloga šraf je na sredini donjeg dela i može biti plastičan ili obična 13tica (landirenzzo), a za filter može biti ili na ključ (ili imbus) ili na onaj okrugli osigurač (ne znam kako se zove ali se skupi posebnim klještima pa izvuče iz žljeba). Ako si sliko okači.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

mislim da je pun taloga i zato membrana ne može da radi. Pročitaj gornji post (koji sam poslao u isto vreme kad i ti).
1 ti je za smešu
2 za ler gas odnosno za stepen sabijanja membrane
3 bi trebao da bude za ispuštanje vazduha iz sistema (kad menjaš antifriz pa da se ne napravi vazdušni čep ako je raspršivač višlji od posude za antifriz)

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

nisam to slikao. ali dobro, snacicu se vec nekako za filter. a znaci na ovoj slici se ne vidi taj sraf za ispustanje taloga? on je negde ispod? to cu da pokusam sutra da resim, sad je vec mrak... a mozda ce morati i da se skine isparivac onda... :?

ivaan_pancevo
Automobil: Samara 1,5 Sedan

Post by ivaan_pancevo »

BokeYGTi wrote:nije paljen na plinu zimi. mozda bi ga i palio, ali nisam mogao, jednostavno ispod -5 nije hteo da upali na plin, pa je paljen na benzin i onda kad dodje do 50-55 stepeni, prebacim na plin, i posle toga je sve ok, onda je palio i na plin. ali prvo jutarnje paljenje nije hteo. i kasnije u toku dana kad motor odstoji dok je cale na poslu, 8 sati ga ne pali, i upali na plin. ali ujutru u 6h kad polazi na posao, nece na plin.

dobro, danas sam malo gledao i provalio da se taj filter nalazi u elektroventilu. a evo i slika isparivaca:
Image

cemu sluzi broj 1, 2 i 3 (ako necemu uopste sluzi)? i gde bi, gledano iz ovog polozaja, trebalo da se nalazi onaj za ispustanje plinske masti?

danas mi se recimo desilo da sam totalno izgubio ler gas. stao ispred zgrade i gledam econ, polako odlazi u levo, motor polako smanjuje obrtaje i na kraju se ugasi. ja upalim, dok drzim gas, radi, cim pustim gas, on opet isto, ali ne ugasi se naglo, nego postepeno opada broj obrtaja. dignem haubu, upalim, i malo pomerim sraf broj 2, i povrati se.

jos jedna zanimljiva stvar je da, cak i na leru, econ ne stoji skroz u desno, kako bi i trebalo i kako je bilo ranije, vec otprilike 2 mm od te desne granice. kad dodam gas, naravno, on skoci u levo, ka zutom polju, pustim gas, on se zalepi u desnu stranu, i cim se motor smiri i dodje na ler, on se opet odlepi 2 mm u levo. moje licno misljenje je da to mozda ima neke veze s tim sto je cale poslednjih dana stalno zatezao sajlu gasa na karburatoru (podizao ler gas) i sajla sad dodje malo labava... ili gresim?

izvinjavam se sto sam malo naporan, ali plin imam tek nepunih godinu dana, i jos uvek sam nov u ovome. do sad je radio besprekorno i nikad nista nisam cackao...

Ja sam ti prijatelju imao identičan problem, prelistaj postove unazad... :?
Uradio sam isprva osvežavanje motora, pa onda remont elektroinstalacija (regler alternatora, zamena kablova itd.) I opet mi je tako "prduckao" u leru! :evil:
I šta sve nisam pokušavao, štelovao taj šraf na karburatoru, zatezao sajlu gasa, sve kao što si i ti radio.
I onda sam rešio da uradim remont isparivača, rek'o kad ide june nek ide i uže! :x
Nakon toga sve je radilo (i radi, hvala Bogu) k'o pod konac + imam AUTOMATSKI sauh koji poprilično jebava taj ler gas naročito kada se klapna zatvori a motor nije dovoljno zagrejan. Ako imaš ručni sauh onda ne bi trebalo da imaš problema. Podešavanje smeše mora da ide nežno i bez nasumičnog okretanja šrafova, sve za po 1/4 kruga, lagano. Motor mora da bude pod radnom temperaturom i obavezno upali svetla, a i možeš i ventilaciju na II stepen (čisto da bude opterećeno redovnim potrošačima, jer će ti se dešavati da sve radi super, ali kad upališ svetla i ventilaciju da padaju obrtaji). Iz ličnog iskustva smatram da je bolje i da malo više troši ali da imaš dobar i stabilan ler (bez tih prokletih prduckanja i pada obrtaja). :!:
How can I be lost if I've got nowhere to go?

xxx

Post by xxx »

Ako ti je sajla gasa labava pritegni je da bude normalana, zagrej motor na radnu temperaturu i podesi normalan ler na benzinu zatim prebaci na gas i srafom koji si obelezio brojem 2 podesi ler gas. Ako ti je auto u voznji ne pravi probleme ne diraj sraf za podesavanje smese. Sto se tice taloga u rasprsivacu za godinu dana i kilomertazu koju si pisao da prelazis nema sanse da se nakupi toliko taloga da bi ometao rad membrana. Ja sam posle 30k km prvi put ispustio talog i rasprsivaca a membrane i filter nisam menjao 120k km pa radi normalno.( cisto radi poredjenja).
Sto se paljenja po minusu tice oduvek ga palim direkno na gas, pre nove godine sam imao zez da nije hteo da pali ispod -5 i tesko je verglao ujutru(kao kad je akumulator slab) problem sam otklonio remontovanjem alansera.

BokeYGTi

Post by BokeYGTi »

isto tako je i kod mene bilo sto se paljenja ispod -5 tice, anlaser remontovan juce, mozda bi sad i palio, ali necu da pokusavam dok ne resim ovo.

ok ljudi, hvala na pomoci. videcu da to sredim u sto kracem roku pa javljam sta sam uradio.

Pera

Post by Pera »

Ja bih na tvom mestu dobro razmislio da nije problem u isparivacu,posto vidim sa slike da je neka "brendirana" marka.

msenic

Post by msenic »

e da se i ja malo ukljucim ovdje.

Ugradio sam tng u svoju samaru (1300) prije pola godine, zauvijek se pozdravio sam benzinom. Ljeti potrosnja se vrtila oko 10 l tako da se instalacija isplatila nakon 5000 km. Zimi, potrosnja je znala biti oko 15 ako ne i vise, jer sam je palio na plin itd.

Vuce fino, ali volio bih malo da se poigram, da vidim moze li sta bolje. Probavao sam sa izolir trakom na usisu. To mi je davalo snagu pri manjim obrtajima, ali otvaranje drugog grla se nije primjecivalo. Bez trake bi se osjetilo drugo grlo, ali bi slab bio na malom gasu.

Pri ugradnji tng-a skinut mi je onaj hepek za hladni/topli zrak, na kuciste vazdusnog filtera smanjen presjek ulaza zraka. Karb nije busen vec ima one prstenove iznad svakog grla. Imam samo jedan ventil koji regulise protok plina sa isparivaca, koji se racva na ta dva prstena (kako se zovu?).

Pokusao sam se i sa paljenjem igrati malo. Detonacije nikako nisam mogao postici, svejedno i ranije i kasnije paljenje su davali losije rezultate, pa sam vratio sve u prvobitni polozaj.

Ima li ko kakvih ideja? :)

Poz svima.

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

BokeYGTi wrote: to dugmence nemam, imam samo ono na koji prebacujem na plin, odnosno benzin.

Ja sam ustanovio da je ono od vitalnog znacaja, dakle ne bi bilo lose da odes da ti ugrade drugi taj deo, koji ce da ima oba potrebna dugmenceta. Jedne godine mi bese crklo to dugmence, e to bese muka...

Ipak, posto te cesto zeza paljenje posle krace stanke, nemanje ovog dugmenceta ti ocigledno nije jedini problem (posto pri paljenju auta koji je stajao sat vremena i nije potrebno koristiti ga).

Pera

Post by Pera »

To "dugmence" imaju samo vakumski uredjaji,elektronci nemaju.

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

Otkud elektronac... Cek', cek', jel' pricamo o "normalnoj" Samari ili o EFI verziji?!?

Post Reply