TNG u Ladi

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

ilija90
Automobil: Samara

Re: TNG u Ladi

Post by ilija90 »

Membrane mozes menjati i sam,mislim da ima u URADI SAM delu detaljno opisano,na isparivacu (predpostavljam da imas lovato vakumski) imas dva crna srafa jedan je za stelovanje lera a drugi onaj na naj nizoj tacki ispraivaca je za ispustanje taloga koji se nakupi u njemu pa pokusaj da odvijes taj sraf mozda ce pomoci! Svakako zimi treba paliti na benzin ne samo sto stedis membrane u isparivacu vec i akumulator!

Lenjin

Post by Lenjin »

Cesto mi se gasi Samara na leru (kad pritisnem kvacilo da bi promenio brzinu ili stao na semaforu). Ovo se obavezno desi posle zustrije voznje kada treba naglo da se zaustavim ili posle voznje na autoputu.Za sad problem resavam tako sto podignem sauh (i ako je motor skroz zagrejan) ali onda auto urla a i trosi vise.
Primetio sam i da se plinski uredjaj znatno sporije zagreva od motora. Naime kad motor tek postigne radnu temperaturu (posle 3-4km) ako bi spustio sauh do kraja ugasio bi se. Moram da cekam 5-10minuta posle postizanja radne temperature da bi spustio sauh do kraja. Namerno kazme minuta a ne kilometara jer i ako bi ugasio motor kad postigne radnu temperaturu pa sacekao tih desetak minuta onda normalno radi sa spustenim sauhom a onako iz prve ne.
Uredjaj je marke Landi (bez Renzo) mislim da je elektonac tj. prekidac ima tri polozaja plin benzin i neutralni medjupolozaj koji iskljucuje i plin i benzin. Trosi oko 12-13l gotovo iskljucivo Beogradksa voznja i relativno male relacije (5-10km).Palim na plin, leti bez problema a zimi iz drugog treceg pokusaja, ako i tada nece tek onda na benzin. Znaci benzin generalno skoro da i ne koristim.
Na sta da sumnjam rastelovanost uredjaja, filter plina, membrane, dizna ler gasa u karburatoru ili nesto trece?

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Po meni prvo filteri (vazduha i plina), pa onda falš vazduh, pa štelovanje plina....

Lenjin

Post by Lenjin »

Ok gledacu da promenim filter plina posto nisam menjao bar 2 godine (doduse prelazim jako malu kilometrazu) pa cu videti.
Filter vazduha je ok mada sam imao ogromnih problema sa karburatorom i radom na benzin posle promene. Nije hteo da radi na benzin uopste kada sam stavio novi filter za vazduh. Svaki majstor koga sam pitao mi je nudio ciscenje karburatora koje kosta kao nov karburator, dok nisam naisao na jednog postenog koji je bukvalno za desetak minuta srafcigerom nesto podesio i lada proradila na benzin bez problema, naplatio mi 200 kinti. Kad su majstori u pitanju ponekad je vaznije postenje nego znanje. Drugi bi verovatno uradili to isto (kapiram da je to rutinski posao koji svi znaju) a onda naplatili ciscenje i milion delova...
Ne razumem se mnogo u mehaniku a taj pojam "fals vazduh" sam cuo dosta puta, medjutim nikako da skapiram sta tacnao znaci, jel moze pojasnjenje? Jel postoji mogucnost da to proverim sam i kako?

choksi

Post by choksi »

Eto tu ti je problem. Stavljanjem novog filtera povećana je količina vazduha pa mora da se podesi smeša (benzin si sredio sad moraš i plin). Falš vazduh obično vuče na spoju karb. i usisne grane, najlakše se proverava kad se rukom zatvori cev usisa, motor treba da se gasi, a ako poveća broj obrtaja onda vuče falš negde.

Lenjin

Post by Lenjin »

Proverio sam cev usisa, zaprovo dva otvora. Ona palstican lula na kucistu filtera za vazduh ne sluzi nicemu (izgleda da je zapusena) ne osecam da tu uvlaci vazduh niti se ista desava kad je zatvorim rukom. Vazduh uzima posle te lule, tu postoji ono rebrasto crevo oblozeno alu folijom za topao vazduh koje je prekinuto (na vecini tng instalacija sam vidjao da se to crevo prekine pa je to valjda ok) i kada tu stavim ruku odmah padaju obrtaji i gasi se. Tako da izgleda nije fals vazduh. Sledi promena filtera za plin i stelovanje pa cu videti. Hvala na savetima.

kizahood
Automobil: Lada Niva

Post by kizahood »

A dok ne sredis to, uvezbaj kocenje levom nogom. Onda kad treba da stanes npr. na semaforu, stisnes kvacilo i izbacis iz brzine, pa levom nogom na kocnicu. Desna sve vreme drzi gas taman kol'ko treba da se ne ugasi. Pobodes se prvih nekoliko puta, posle pocnes levom da kocis k'o desnom.

msenic

Post by msenic »

kakva postoje rješenja za hladno paljenje na plin u zimskom periodu recimo -15 C, a da nemam pogon na benzin..?

moze li pri hladnom paljenju plin uzrokovati slabo verglanje, da nije do akumulatora ni do alnasera?

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

ne moze plin da prouzrokuje slabije verglanje, ali moze ulje, vec sam to pomenuo. a drugo, nije ti bas najpametnije da palis na plin po debelom minusu. na benzin ces mnogo lakse da upalis, stedis i akumulator i alnaser, i membrane u isparivacu.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

choksi

Post by choksi »

Ima fora sa grejanjem isparivača toplom vodom, mada sam ja prošle zime bio zadovoljan i sa onim sprejom za startovanje što se prska u filter.

djape1977

Post by djape1977 »

kad je sve ispravno, pali bez problema i na -25, provereno prosle zime
j***** auto bez kardana

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Gde kupiti onaj plasticni sraf sto na pumpama odvijaju da bi punili plin, mislim da mi na jednoj pumpi nisu zavili, ne verujem da je neko odvio... Trazio sam na svim pumpama u Kraljevu sto toce plin ali niko nema , cak mi je jedan radnik predlozio da skinem sa necijih kola?!?! , ja ga gledam i ne verujem.
Samo Samara Srbina Spasava

choksi

Post by choksi »

To je čep priključka za sipanje gasa (da znaš šta tražiš). U BG ima u radnjama sa delovima, na nekim pumpama i u b.potoku. Kod tebe stvarno ne znam ali ako ne nađeš nigde, može da se dogovorimo da ti pošaljemo poštom. Ima i neki lik na limundu prodaje delove za plin sa dostavom.

http://www.unionkaric.rs/dodatna_auto_g ... rijal.html

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Hvala puno, ali ici cu u BG sutra kolima jer studiram tamo pa cu kupiti... U svakom slucaju hvala ti ;)
Samo Samara Srbina Spasava

choksi

Post by choksi »

Evo ako ideš ibarskom malo posle omva ima sokače desno i tu je prodavnica delova za auto gas.

http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=26&t=669&start=75

Post Reply