Alternator zeza krizu :(

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Boki78

Re: Alternator zeza krizu :(

Post by Boki78 »

Uspeo sam da skinem remenjacu.Upotrebljena je sl naucna metoda :D

Image

Izvadio sam lager koji ide do remenjace, i ima lufta u njema, nema mnogo ali se oseca pod prstima.Mislim da je rotor u osi, zavrteo sam ga i nisam osetio da negde baca, niti sam video da bilo gde baca.Tako da mi ostaje samo mogucnost da je remenjaca losa.

Nameravam da zamenim remenjacu, pomenuti lager i regler.Ako neko ima ok remenjacu rad sam za kupiti :)

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

ne zapinji kljucem rotor (niti propeler) kad zelis da skidas remenicu.. matica remenice se skida tako sto levom rukom drzis rotor, a desnom uzmes cekic i udaris po vec namestenom kljucu na matici remenice. tako se i zateze
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

Boki78

Post by Boki78 »

Pokusao sam ja tako, ali onaj mali deo po kome klize cetkice mogu drzati u ruci, ali je jako klizav, a i da nije ne mogu da ostvarim neki moment na njemu, a magnet rotora nikako nisam uspeo da iole jako uhvatim od srafova koji "sastavljaju" alternator, jedva nekako sam ga drzao prstima u uvek mi je bezao ... Ovo resenje sa slike mi se nije toliko svidelo, ali racunao sam da moram da skinem remenicu, pa makar i bacio rotor.Sraf nije bio previse stegnut, ali je bio zapekao, prskao sam sa wd40, to je stajalo, vise puta sam pokusao i da ga cukam, i na finjaka, ali je bio uporan :D Srecom nista se nije slupalo, a slazem se sa tobom skroz.

Boki78

Post by Boki78 »

Zavrsio sam posao.Neko vreme se alternator cuo kao mlazni avion pri poletanju :D ali sad je prilicno besuman, prepostavljam da su se cetkice prilagodjavale obliku rotora i sada legle... Puni lepo, na leru imam napon od 14,3V sto je valjda ok ...

ilija90
Automobil: Samara

Post by ilija90 »

ako sa upaljenim svetlima imas 14.2 to je odlicno!

Boki78

Post by Boki78 »

Hmm, nisam palio farove kada sam merio napon, ali sutra u da probam :)

stefanm
Automobil: ford, lada

Post by stefanm »

min 13,4v - max 14,2v (tolerise se do 14,4v)
budalama uvek treba ustupiti "prvenstvo prolaza"

Boki78

Post by Boki78 »

Sada sam ponovo premerio, i u leru sa upaljenim farovima 14.10V,a bez farova 14.14V. Ne znam cega je posledica ostupanje od 0.16V u odnosu na juce, al nadam se da nece da nastavi tendenciju padanja :D

ilija90
Automobil: Samara

Post by ilija90 »

Ma to ti je ok! Bitno je da ne pada ispod 13.8 a da ne prelazi 14.5!

msenic

Post by msenic »

ljudi, zamjenio sam regler, sada puni kako treba na ~14 pri radnom gasu.

Kontrolna sijalica gori uvijek (ne jako), dok se prije mijenjala jacina dodavanjem gasa (sa reglerom koji je previse sarzirao u pulsevima neredovnih intervala)

Na standgasu, kao i prije, napon opada blizu crvenog (ispod 12V).

U uputstvu kaze da se u takvoj situaciji leme dopunski rezistori odredjenih vrijednosti na montazni blok..
Sta to znaci?

djape1977

Post by djape1977 »

znaci da je crkla jedna od dioda u alternatoru. generalno uzev, treba ti nova diodna ploca
j***** auto bez kardana

Post Reply