Mijenjač

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Post Reply
stara mo

Post by stara mo »

Onaj deo iz manjaca sto izlazi se zove birac brzina na njega se kaci ovo govance .Zaboravio sam da kazem da se nalazi u crnoj gumi koja lici na mazetnu
Сделано в СССР

Pera

Post by Pera »

Ja ti kazem da se to zove birac,ali kako god ti kazes :lol:
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

stara mo

Post by stara mo »

Pazi Peki
sto se tice sigurnosti kakvo je danas vreme nisam vise siguran ni kako se ja zovem pa tako ne tvrdim nista "sigurno" ni povodom ovog dela .Bitno je da se razumemo koji je to deo i samo kazem da je meni pravio veeeliku nepreciznost i klacenje rucke menjaca.U radnji su mi rekli:" mi to zovemo ""kalemce"" " :roll:
Tako da nebitno sija ili vrat to je to govance sto zeza 8) 8) 8) 8) 8) 8)
Сделано в СССР

Pera

Post by Pera »

Nema veze,razumemo se 8) Ja sam ga vec dva puta menjao :( i rekli su mi na dva mesta da je to birac.U svakom slucaju stvarno moze da pravi probleme,a ovi novi su katastrofalnog kvaliteta,i plasticna biksna i navoj u samom delu,malo jace stegnes i odeee... :!:

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

To bi trebalo da je zglob biraca, barem je tako vodio onaj lik u prodavnici u kojoj sam ja kupovao.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

Juznjak

Post by Juznjak »

Ja imam lajku 90' godište, četri brzine. Zeza me kad ubacim u rikverc. Sve ostale brzine normalno šalta, ali rikverc uglavnom zeza. Nekad ubaci dobro, ali to je vrlo retko.. Koj li mu je....? :?

Pera

Post by Pera »

Moguce je da taj birac ili zglob nije dobro podesen.

najoB
Automobil: Lada NIVA

Post by najoB »

Kad smo vec kod tog zgloba, "kalemceta" ili sta vec... one dve plasticne caurice kroz koje prolazi osovinica sa ricnama... jel treba da rupe u njima budu elipsastog ili okruglog oblika? jer ja skinuh moje sa starog menjaca.. da mi strugar uradi nove od neke "samopodmazujuce" plastike i vidim da su rupe elipsaste ali mi izgleda kao da je to fabricki... pa ne znam sta da kazem coveku, kako da ih pravi...???? :?
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

Pera

Post by Pera »

Kolko ja znam trebalo bi da su okrugle,a od trosenja postaju elipsaste,mada nisam siguran.

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Resio sam da sredim lajku.Danas sam joj promenio sponu I isao na reglazu trapa! Ali imam jedan problem. Kad treba da krenem iz mirovanja I dam normalan gas I pustam kvacilo,koje je visoko,ali mi pre nije pravilo ovaj problem iako je visoko, auto pocinje da se trese a I menjac I jedva krenem! To se primecuje jos malo I u drugoj brzini kad sam krenuo polako,tj kad brzo presaltam iz prve u drugu a kad se postigne neka brzina,posle je ok. Sta moze da bude problem?
Samo Samara Srbina Spasava

vigmir

Post by vigmir »

Obicno to bude ili korpa kvacila ili neki od nosaca motora.

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Da li je skupa popravka u oba slucaja?
Samo Samara Srbina Spasava

Pera

Post by Pera »

U prvom sa rukama majstora do 100 e,u drugom zavisi koji i da li su svi nosaci motora otisli,svi ti kostaju oko 4000 din,i jos koja hiljada za majstora.

najoB
Automobil: Lada NIVA

Post by najoB »

E sad jedno pitanjce....
Curi mi ulje iz menjaca i to poprilicno :evil: :evil: :evil: zamascuje mi levi tocak poluosovinu i sve komplet sa leve strane.... obrishem ja menjac i po gledam ne curi nigde , dospem ulje i opet sutradan isto, ponovim proceduru i opet isto.... i na kraju skontam da ulje izlazi "NEGDE???" iz menjaca samo dok je auto u pokretu, e sad pitanje... jel imao neko slican problem, ja sumnjam na "pohabanost zaptivaca glavne osovine ili vratila za pogon tockova" to procitah u knjizi ali kako da utvrdim da li je to i jel zna neko mere tog (tih) semeringa i kolika je procedura skinuti ga (ih).... ?????
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

Pera

Post by Pera »

da ne kazem 100 %,ali najverovatnije sa semeringa poluosovine,mere tacne ne znam,ali ih imas u svakoj prodavnici delova za Lade,nezgodna stvar je to sto levi i desni nemaju isti smer okretanja,tako da nije bitna samo dimenzija,vec i smer okretanja,u pakovanju imas crni i crveni,jedan je za jednu,drugi za drugu stranu menjaca,tacno sad ne mogu da se setim koji je za koju.
Procedura je da skines maticu hom. zgloba,otpustis ona dva srafa sto drze amortizer,izvuces poluosovinu iz rukavca,i onda pajserom nategnes unutrasnji hom. zglob o zid menjaca,sistemom poluge,cimni par puta jace i poluosovina mora da ispadne,naravno,pre svega ispusti ulje iz menjaca.Semering skidas tako sto uzmes duzi srafciger i polugom mu izbijes jedan,pa drugi kraj,pazi koliko duboko guras srafciger,da ne zakacis prsten lezaja diferencijala.To bi ti bilo to ;)

Post Reply