Mijenjač
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Pazi Peki
sto se tice sigurnosti kakvo je danas vreme nisam vise siguran ni kako se ja zovem pa tako ne tvrdim nista "sigurno" ni povodom ovog dela .Bitno je da se razumemo koji je to deo i samo kazem da je meni pravio veeeliku nepreciznost i klacenje rucke menjaca.U radnji su mi rekli:" mi to zovemo ""kalemce"" "
Tako da nebitno sija ili vrat to je to govance sto zeza

sto se tice sigurnosti kakvo je danas vreme nisam vise siguran ni kako se ja zovem pa tako ne tvrdim nista "sigurno" ni povodom ovog dela .Bitno je da se razumemo koji je to deo i samo kazem da je meni pravio veeeliku nepreciznost i klacenje rucke menjaca.U radnji su mi rekli:" mi to zovemo ""kalemce"" "
Tako da nebitno sija ili vrat to je to govance sto zeza
Сделано в СССР
Nema veze,razumemo se
Ja sam ga vec dva puta menjao
i rekli su mi na dva mesta da je to birac.U svakom slucaju stvarno moze da pravi probleme,a ovi novi su katastrofalnog kvaliteta,i plasticna biksna i navoj u samom delu,malo jace stegnes i odeee... 
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
Kad smo vec kod tog zgloba, "kalemceta" ili sta vec... one dve plasticne caurice kroz koje prolazi osovinica sa ricnama... jel treba da rupe u njima budu elipsastog ili okruglog oblika? jer ja skinuh moje sa starog menjaca.. da mi strugar uradi nove od neke "samopodmazujuce" plastike i vidim da su rupe elipsaste ali mi izgleda kao da je to fabricki... pa ne znam sta da kazem coveku, kako da ih pravi...???? 
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
Resio sam da sredim lajku.Danas sam joj promenio sponu I isao na reglazu trapa! Ali imam jedan problem. Kad treba da krenem iz mirovanja I dam normalan gas I pustam kvacilo,koje je visoko,ali mi pre nije pravilo ovaj problem iako je visoko, auto pocinje da se trese a I menjac I jedva krenem! To se primecuje jos malo I u drugoj brzini kad sam krenuo polako,tj kad brzo presaltam iz prve u drugu a kad se postigne neka brzina,posle je ok. Sta moze da bude problem?
Samo Samara Srbina Spasava
E sad jedno pitanjce....
Curi mi ulje iz menjaca i to poprilicno
zamascuje mi levi tocak poluosovinu i sve komplet sa leve strane.... obrishem ja menjac i po gledam ne curi nigde , dospem ulje i opet sutradan isto, ponovim proceduru i opet isto.... i na kraju skontam da ulje izlazi "NEGDE???" iz menjaca samo dok je auto u pokretu, e sad pitanje... jel imao neko slican problem, ja sumnjam na "pohabanost zaptivaca glavne osovine ili vratila za pogon tockova" to procitah u knjizi ali kako da utvrdim da li je to i jel zna neko mere tog (tih) semeringa i kolika je procedura skinuti ga (ih).... ?????
Curi mi ulje iz menjaca i to poprilicno
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)
da ne kazem 100 %,ali najverovatnije sa semeringa poluosovine,mere tacne ne znam,ali ih imas u svakoj prodavnici delova za Lade,nezgodna stvar je to sto levi i desni nemaju isti smer okretanja,tako da nije bitna samo dimenzija,vec i smer okretanja,u pakovanju imas crni i crveni,jedan je za jednu,drugi za drugu stranu menjaca,tacno sad ne mogu da se setim koji je za koju.
Procedura je da skines maticu hom. zgloba,otpustis ona dva srafa sto drze amortizer,izvuces poluosovinu iz rukavca,i onda pajserom nategnes unutrasnji hom. zglob o zid menjaca,sistemom poluge,cimni par puta jace i poluosovina mora da ispadne,naravno,pre svega ispusti ulje iz menjaca.Semering skidas tako sto uzmes duzi srafciger i polugom mu izbijes jedan,pa drugi kraj,pazi koliko duboko guras srafciger,da ne zakacis prsten lezaja diferencijala.To bi ti bilo to
Procedura je da skines maticu hom. zgloba,otpustis ona dva srafa sto drze amortizer,izvuces poluosovinu iz rukavca,i onda pajserom nategnes unutrasnji hom. zglob o zid menjaca,sistemom poluge,cimni par puta jace i poluosovina mora da ispadne,naravno,pre svega ispusti ulje iz menjaca.Semering skidas tako sto uzmes duzi srafciger i polugom mu izbijes jedan,pa drugi kraj,pazi koliko duboko guras srafciger,da ne zakacis prsten lezaja diferencijala.To bi ti bilo to
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.