Kako radi karburator?
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Kako radi karburator?
Pošto se živ iznevirah molio bih kompetentne kolege da mi lepo objasne neke stvari.
1.Kada automatski sauh(na vodu) zatvori leptir da li se dešava još nešto tj. da li pomera još nešto ( tipa poluge gasa i sl.)
2.Da li bi auto na plin kada se skine poklopac filtera za gorivo trebao da se ugasi ili da poveća broj obrtaja.
3.Na vakumu ima neki točkić za regulaciju pa me zanima čemu služi(šta bi trebalo da se menja kada ga okrećem?)
4. Da li bi mogao da skinem automatski sauh i da stavim na sajlu a da ne menjam ceo karburator.
Ovo sve pitam jer mi se auto na plin gasi dok se ne zagreje (znači kad ga upalim ujutru nema onako velik gas kao kad je povučen sauh a kontrolisao sam i leptir zatvara), ako pojačam gas dok je hladan posle vrišti, a ako ga naštelujem kad je topao gasi se kad je hladan.
Probao sam da skinem poklopac filtera i on onda dobije turažu a kod komšije se kec gasi kad mu to uradimo.
Takođe sam razmišljao da nije filter od plina zaprljan ali ne znam da li temp. motora ima uticaj na njegov rad jer se on nalazi pre raspršivača.
1.Kada automatski sauh(na vodu) zatvori leptir da li se dešava još nešto tj. da li pomera još nešto ( tipa poluge gasa i sl.)
2.Da li bi auto na plin kada se skine poklopac filtera za gorivo trebao da se ugasi ili da poveća broj obrtaja.
3.Na vakumu ima neki točkić za regulaciju pa me zanima čemu služi(šta bi trebalo da se menja kada ga okrećem?)
4. Da li bi mogao da skinem automatski sauh i da stavim na sajlu a da ne menjam ceo karburator.
Ovo sve pitam jer mi se auto na plin gasi dok se ne zagreje (znači kad ga upalim ujutru nema onako velik gas kao kad je povučen sauh a kontrolisao sam i leptir zatvara), ako pojačam gas dok je hladan posle vrišti, a ako ga naštelujem kad je topao gasi se kad je hladan.
Probao sam da skinem poklopac filtera i on onda dobije turažu a kod komšije se kec gasi kad mu to uradimo.
Takođe sam razmišljao da nije filter od plina zaprljan ali ne znam da li temp. motora ima uticaj na njegov rad jer se on nalazi pre raspršivača.
- savke
- Automobil: Samara i Laguna
Taj tockic na vakuumu bi trebao da bude regulacija lera kada je saug aktivan. Vakuum kod automatskog sauga bi bas trebalo da se brine o tom da spusti ler na neki razuman nivo dok se auto zagreva. Makar je tako bilo kod kolege na Reno-u 16.
Da li si siguran da se taj automatski saug uopste iskljucuje?
Da li si siguran da se taj automatski saug uopste iskljucuje?
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!
Proveravao sam sauh kada se motor ohladi on zatvori prvo grlo ali ne utiče ni malo na gas, tako da kada ga upalim neće da radi na leru dok se ne zagreje i sauh se otvori.
Kako da naštelujem taj gas uz pomoć tog točkića na vakumu da li dok je hladan, topao??? kako ide postupak korak po korak. Sutra ću slikati pa ću da okačim.
Kako da naštelujem taj gas uz pomoć tog točkića na vakumu da li dok je hladan, topao??? kako ide postupak korak po korak. Sutra ću slikati pa ću da okačim.
- aleko_tuning
- aleko_tuning
Interesantna pojava, kol'ko ljudi sa plinom znam, tol'ko razlicitih "kvakica" sa upotrebom/neupotrebom sauga za paljenje "po minusu".aleko_tuning wrote:zasta ce ti sauk za plin???
ja to ne koristim na mom autu!!!
Ja nemam sanse da upalim bez 1/3 sauga kad temperatura padne ispod +10C, ali zato i po minusu sasvim lepo pali sa tom 1/3. Sa druge strane, kad se povuce preko 1/2 nema sanse uopste da upali, a ako se na upaljenom povuce preko 1/2 ugasi se odma'.
Drugar jedan moze da upali i sa saugom "do daske".
Moja devojka na Jugicu pali i po minusu bez sauga, i to vrlo uspesno, cak saug ne koristi NIKAD.
Sve zavisi kako je ugradjeno, kako nastelovano...
- aleko_tuning
to ti ne zavisi od toga!!!
to ti sve zavisi od karburatora!!!
koji je auto u pitanju???
evo ti jedan cist primer viljuskara na plin!!!
on nema sauk, a u karburatoru ima samo leptire, koji mu sluze koliko ce vazduha da pusti u motor!!!
znaci njegov dvogli karburator se sastoji od dve cevke koje su sa strane izbusene za dovod plina i koje na kraju imaju leptire!!!
i da zaboravio sam da kazem!
kada palis auto na plin, a temperatura je ispod -10, kada ga upalis pustis ga da radi, jedno dva minut, za to vreme nemoj slucajno da mu das gas, jer ce cela istalacija za plin da se zaledi!!!
inace ja mog aleka sa moskvichevim motor sam pali na plin prosle godine kada je bilo -24 bez problema, i normalno bez sauka!
to ti sve zavisi od karburatora!!!
koji je auto u pitanju???
evo ti jedan cist primer viljuskara na plin!!!
on nema sauk, a u karburatoru ima samo leptire, koji mu sluze koliko ce vazduha da pusti u motor!!!
znaci njegov dvogli karburator se sastoji od dve cevke koje su sa strane izbusene za dovod plina i koje na kraju imaju leptire!!!
i da zaboravio sam da kazem!
kada palis auto na plin, a temperatura je ispod -10, kada ga upalis pustis ga da radi, jedno dva minut, za to vreme nemoj slucajno da mu das gas, jer ce cela istalacija za plin da se zaledi!!!
inace ja mog aleka sa moskvichevim motor sam pali na plin prosle godine kada je bilo -24 bez problema, i normalno bez sauka!
koji je to auto bolji od MOSKVICHA?
- savke
- Automobil: Samara i Laguna
Ukoliko auto zimi pali bez sauga (ladan motor) znaci da nesto nije u redu.
Ispravnom autu treba saug da bi normalno upalio.
Kad je motor hladan, gorivo ne sagoreva kako treba i logicno je da mu treba smanjiti dotok vazduha da bi se odnos vazduha i goriva koje sagoreva vratio u normalu.
Moja samara pali i bez sauga, ali treba vese verglati nego bez, a uz to se mora i stiskati papucica gasa.
Sa pola sauga, pola sekunde taster za pustanje gasa kroz isparivac i pali sa max 2 sekunde verglanja zimi.
Ispravnom autu treba saug da bi normalno upalio.
Kad je motor hladan, gorivo ne sagoreva kako treba i logicno je da mu treba smanjiti dotok vazduha da bi se odnos vazduha i goriva koje sagoreva vratio u normalu.
Moja samara pali i bez sauga, ali treba vese verglati nego bez, a uz to se mora i stiskati papucica gasa.
Sa pola sauga, pola sekunde taster za pustanje gasa kroz isparivac i pali sa max 2 sekunde verglanja zimi.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

Točkić za regul. ler gasa pomera polugu na koju je zakačena sajla i podešava se na radnoj temperaturi i na benzinu, a zatim se plin podesi uz pomoć točkića na raspršivaču.
Točkić za pod. zatvorenosti leptira sauha se podešava na hladno.

Otprilike aut. sauh radi ovako.
poluga 1 uz pomoć bi metala pomera leptir na prvom grlu i pošto kukicu na kraju pomeri omogućava poluzi 2 da pritisne polugu 3 i tako delimično otvori donji leptir i tako autu da "turažu". Kada se zagreje voda bi metal otvori leptir i pomeri kukicu koja zakači polugu 2 i tako motor vrati na normalan ler gas. Poluga 2 istovremeno reguliše (na slici desni kraj) da ne može da se otvori drugo grlo karburatora dok je aut. sauh uključen.
- aleko_tuning