Komutator

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Post Reply
choksi
Automobil: 111

Komutator

Post by choksi »

Pošto je ovo jedan od delova koji najčešće zeza kod samare, a pominje se u dosta tema rekoh da ga stavimo kao posebnu temu pa da tu razmenimo mišljenja o njima.

Pošto su svi nahvalili bosh rešio sam da ga kupim,ali(ALI) našao sam nov sa 7 konektora po ceni od 4500 din(prava sitnica).Tako da ta rabota otpada,pa sad molim za mišljenje o drugim proizvođačima. Našao sam ruski ASTRO za 1050 din i još neki ruski za 1200 din(ne znam ime) pa me zanima kakvi su ti astro ili neki drugi jeftiniji.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Kupi Bosch, vredi te pare, ili Iskra, Rudi Cajavec, jeftiniji su, a isto su odlicni, to nikad ne crkava.

Zile
Automobil: LADA 112 1.6 16V

Post by Zile »

Meni je SIEMENS komutator vec 16g i jos uvek normalno radi.Kupio sam polovan od WV pasata za 10evra i on isto radi jer sam ga probao i drzim ga u rezervi.Nemojte dzabe bacati 4500din za novi kad mozete uzeti sa stranca i radice kao nov mozda i bolje.

Pera

Post by Pera »

Kao i Zile podrzavam resenja sa VW-a,imam telefunkenov,polovan skinut sa Golfa 2 (1000 din),radi godinu i po dana besprekorno 8)
Ruske zaobidji :wink:
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Srecko

Post by Srecko »

Bosch, provereno...
Sećam se da sam u vrelo leto 2000. nadrljao jedno veče zbog komutatora. Pođeš autom, on radi 3 minuta, pa se ugasi. Ti petljaš oko kablova itd, komutator se ohladi, startuješ motor, kreneš, nema šta, radi, kad ono, opet crče! I tako, sat i po, odustaneš od puta, pa ujutro kupiš neki bugarski koji porade 5-6 godina (oko 80.000 km). Posle toga kupim nov ruski u prodavnici, on ne radi, jedva izvukoh pare nazad i na kraju spas, kod Čika Vese ugradismo polovni Bosch koji i dan-danas šljaka. Usput promenismo i konektor koji ulazi u komutator (prvo skinite šemu, tj prepišite raspored kablova i boja, za svaki slučaj).
Dakle, Bosch, bez dileme...
p.s. ako se dobro sećam, kad se izvuče iz razvodnika paljenja onaj konektor sa tri pina, srednji pin treba da ima struju, i onda je ispravan razvodnik, a neispravan komutator. Ako grešim, ili sam se loše izrazio, tu su Eksperti da me isprave...

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Kupio sam telefunkenov za 1300din. Jel ima on nekako da se provali da li je mala privreda??? Čovek mi je dao i vizit kartu jer valja delove za golfove, al mi nekako jeftin.

Pera

Post by Pera »

Jel treba da kosta-50 e? :lol: Ja sam ga uzeo za 1000 din,nemam zamerki 8) Stvar je samo gde ga nadjes,meni su na jednom otpadu za isti trazili 3000 din :shock:

Stvarno ne znam kako da se provali da li je mala privreda,ti komutatori su prilicno stari,tako da sumnjam da je tu mala privreda umesala prste :)

djape1977

Post by djape1977 »

bio sam danas u "autodiskontu" (svi podaci u sekciji "pogodnosti za clanove kluba") da pazarim platine za moj f131 i gledao sam sa draganom nesto po katalozima, ima i komutator za samaru, mislim da je magneti marelli, videcemo cenu u ponedeljak.
j***** auto bez kardana

turbo dvigatelj

Post by turbo dvigatelj »

Ja sam stavio Telefunkenov komutator sa znakom audija i šljaka bez problema.Na otpadu je bio 10 eura i evo već treću godinu radi bez ikakvih problema.Mislim da je ovaj polovan bolji od novog ukrajinskog,bugarskog,turskog...

djape1977

Post by djape1977 »

cekaj, oces da mi kazes da mogu da stavim bilo koji komutator od 4 cil motora? pod pretpostavkom da je red paljenja isti?
j***** auto bez kardana

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Moze, naravno.

djape1977

Post by djape1977 »

hmmmmmmmmmmm. nisam nikad razmisljao o tome ranije. lepo. eto resenja. siemens, bosch, telefunken, a da ne govorimo tek o japancima....
j***** auto bez kardana

mickez

Post by mickez »

Imam u rezervi dva komutatora. Jedan je masivniji starije proizvodnje a drugi je mnogo manji i vidi se da je nedavno kupljen. To sam dobio uz svoju samaru kada sam je kupio. Na oba ima pecat OTK

Na ovom starijem piše ćirilicom

КОММУТАТОР ТОКА КТ-8
ТУ25-7107.0003-89

Na drugom piše

ТУ37.464.077-89
3640.3734 ВТН

Zanima me jesu li ruski ili čiji može li se znati

mickez

Post by mickez »

evo i sličica tih komutatora za koje me zanima jesu li ruski

ovo je originalni koji se nalazi na samari

Image

ovo je novija varijanta od rezervnih

Image

a ovo je taj stariji i ujedno najveći

Image

somile

Post by somile »

Cesto mi se dogadja da mi crkava razvodna ruka. Menjao sam sa nekim rukama iz male privrede ali one ne mogu da izdrze ni mesec dana. Sada sam nabavio ruske, kazu original, ali i one 6-7meseci potraju. Nekoliko puta sam menjao i razvodnu kapu, pocrni skroz. Imam ruski komutator u kolima, koji savrseno radi (novija verzija ruskih komutatora, nije ona ogromna djunta). JEdan prodavac delova mi rece da mi komutator verovatno baca jaku struju i zato pregoreva cesto. I naravno preporucio mi je BOSCH komutator. Vredi li zameniti? Zapravo ima li svrhe ako komutator radi dobro?

Post Reply