zecepljen deo usisa za vazduh zbog auto gasa, da ili ne????
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
-
vojislavbb
zecepljen deo usisa za vazduh zbog auto gasa, da ili ne????
Ugradio sam auto gas uredjaj pre nekoliko godina, i radio je super sve dok nije napravljena generalka motora.majstor koji je radio generalku mi je nastelovao posle na benzinu sve a za plin je trebalo da se obratim servisu za auto gas posto auto vise nije imao snage,a ler mu je bio dobar.kad sam otisao u servis za auto gas zalepili mi deo izolir trake na usis.sad mi radi dobro, ali mi je smanjena snaga prilikom voznje na benzin, a i mnogi kazu da mi je zbog toga sad povecana potrosnja..hajde da vas cujem,ako neko ima vise znanja...

Ako je sve kako treba ne bi trebalo da se sužava usis vazduha (mada sam video to na nekoliko auta), mislim da bi pravi majstor to trebao da namesti kako valja vidi da odeš kod drugog majstora. Meni se dešava prilikom promene filtera za vazduh da malo pobrljavi ali se to lako sređuje na onom šrafu na raspršivaču.
- finaldesign
Ne bi se to smjelo raditi. Motor je projektiran sa određenim usisom, sužavanje istog dovodi direktno do smanjenja snage. Ono što treba napraviti je otići u kvalitetan auto-plin servis, spojiti na dijagnostiku i poštelati kako treba.
Također postoji mogućnost da su neki uređaji na instalaciji već "odradili" svoje, pa će se morati mijenjati neki od dijelova (filteri plina, isparivač ...). Kvalitetan autoplin servis bi to sve trebao uvidjeti i predložiti zamjenu pohabanih dijelova, a onda nakon štelanja, sve radi i *ništa* se ne stavlja po usisu...
Također postoji mogućnost da su neki uređaji na instalaciji već "odradili" svoje, pa će se morati mijenjati neki od dijelova (filteri plina, isparivač ...). Kvalitetan autoplin servis bi to sve trebao uvidjeti i predložiti zamjenu pohabanih dijelova, a onda nakon štelanja, sve radi i *ništa* se ne stavlja po usisu...
To sa usisom stvarno moze biti veliki problem.Skoro dok nisam uradio generalku bez trake na usisu nije nikako isao,a ni sa njom nije bilo sjajno.Posle generalke traka mu vise nije trebala,a sve je ostalo isto
.Pogledaj da ne vuce fals vazduh,i da li ima dizne ili mikser
:
.Pogledaj da ne vuce fals vazduh,i da li ima dizne ili mikser Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
- savke
- Automobil: Samara i Laguna
Ako je sve na autu ispravno i gas ce raditi ispravno. Uzrok zbog kojeg se zacepljuje usis vazduha je najcesce lose nastelovano paljenje. (pod predpostavkom da je oko gasa sve ispravno).
Jedino sto je preporucljivo je da se namesti za uvek vuce samo hladan vazduh a nikada topao sa grane.
Sto se tice stelovanja gasa procedura je sledeca: Odvrnuti sraf za stelovanje poprilicno da se motor ne gusi. Drzati gas na jedno 3000-3500 obrtaja konstantno i polako zavrtati sraf. Kada obrtaju pocnu da padaju, odvrnuti jos jedno pola kruga i to je to.
Probati u voznji i ako treba odvrnuti jos pola kruga. Ako se ovom procedurom ne dobije normalna snaga (nesto malo slabija nego na benzin), nesto nije u redu, najverovatnije sto se tice paljenja.
Ako postoje dva srafa za stelovanje(za svako grlo posebno) procedura je nesto drugacija. Mislim da imam negde zapisano pa cu probati da nadjem.
Jedino sto je preporucljivo je da se namesti za uvek vuce samo hladan vazduh a nikada topao sa grane.
Sto se tice stelovanja gasa procedura je sledeca: Odvrnuti sraf za stelovanje poprilicno da se motor ne gusi. Drzati gas na jedno 3000-3500 obrtaja konstantno i polako zavrtati sraf. Kada obrtaju pocnu da padaju, odvrnuti jos jedno pola kruga i to je to.
Probati u voznji i ako treba odvrnuti jos pola kruga. Ako se ovom procedurom ne dobije normalna snaga (nesto malo slabija nego na benzin), nesto nije u redu, najverovatnije sto se tice paljenja.
Ako postoje dva srafa za stelovanje(za svako grlo posebno) procedura je nesto drugacija. Mislim da imam negde zapisano pa cu probati da nadjem.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!
ta prica da mora da se smanji dotok vazduha da bi auto radio na plin je totalni bullshit. meni nisu hteli da ugrade plin u dva servisa jer imam kn filter vazduha (povecava protok). u trecem su najnormalnije ugradili i radi vec godinu i po dana sve ok bez ikakvih smanjenja protoka vazduha. video sam svojim ocima subaru impreza turbo kojem su izolir trakom prelepili potpuno usisnik vazduha da bi "bolje" radio na plin. vlasnik se zalio da auto slabo vuce. odlepio sam traku i prestelovao mu plin i sada ide kao blesav. sa trakom na usisu je trosio 12l plina i imao oko 100ks (moj subjektivni osecaj u voznji, prema ubrzanju) a sad trosi oko 15l plina i ima bar 150ks.
j***** auto bez kardana
- finaldesign
potpisujem. mene su isto bljedo gledali, kao ono: "kako to, pa nemože to tako...", budale. pojma nemaju.djape1977 wrote:ta prica da mora da se smanji dotok vazduha da bi auto radio na plin je totalni bullshit. meni nisu hteli da ugrade plin u dva servisa jer imam kn filter vazduha (povecava protok)
na tristacu, skodi 105l i na petici (u pocetku) cale je UVEK imao parce sundjera u usisu (vezano zicom da ne upadne skroz unutra) ali to je bilo vreme kada je on samostalno ugradjivao plin i stelovao paljenje. Kad mu je na petici majstor menjao kaiseve i platine izvadio je sundjer, podesio paljenje i plin i radila je bolje nego ranije (mirnije, lako palila na plin, smanjila potrosnju...). I u nivi je bilo sundjera neko kratko vreme ali je i ona posetila tog istog majstora i ostala bez sundjera :-) Kad su mi u samaru ugradili plin podesavali su ga oni koji su ga i ugradili. Trosila je 15+ u gradu. Zamenio sam svecice i filter vazduha i nije smanjila potrosnju (prilikom zamene filtera u servisu koji mi je ugradjivao plin, je opet stelovan plin tj isparivac i rekli su da ce sigurno da smanji potrosnju). Odem kod onog drugog majstora da mi menja kaiseve, nasteluje paljenje i plin i potrosnja sidje na 11 u gradu. U samari od kad je kod mene NIKAD usis vazduha nije zatvaran, prigusivan ili tako nesto. Radi i na plin i na benzin bez problema... Pritom, iako je na ovom forumu voltran okarakterisan kao jeres, ja u oba automobila (i u petici dok je bila kod mene) imam isparivace bas tog proizvodjaca i zadovoljan sam. Bugarka na auto-pijacu donosi i membrane za njih (1200 din) tako da sam
,zamenicu ih na 30-40.000 i teram dalje
inace, na svakoj od tri lade primenjen je razlicit metod uvodjenja plina u karburator (na petici je buseno telo karburatora, na nivi je izbusena kutija filtera i uterane su dve cevi do mesta gde vazduh ulazi u karburator, na samaru je montiran mesac) i rade BEZ prigusivanja usisa
inace, na svakoj od tri lade primenjen je razlicit metod uvodjenja plina u karburator (na petici je buseno telo karburatora, na nivi je izbusena kutija filtera i uterane su dve cevi do mesta gde vazduh ulazi u karburator, na samaru je montiran mesac) i rade BEZ prigusivanja usisa
Koji mesac imas u Samari?Jel to onaj sto ide u kuciste filtera?outsider wrote:na tristacu, skodi 105l i na petici (u pocetku) cale je UVEK imao parce sundjera u usisu (vezano zicom da ne upadne skroz unutra) ali to je bilo vreme kada je on samostalno ugradjivao plin i stelovao paljenje. Kad mu je na petici majstor menjao kaiseve i platine izvadio je sundjer, podesio paljenje i plin i radila je bolje nego ranije (mirnije, lako palila na plin, smanjila potrosnju...). I u nivi je bilo sundjera neko kratko vreme ali je i ona posetila tog istog majstora i ostala bez sundjera :-) Kad su mi u samaru ugradili plin podesavali su ga oni koji su ga i ugradili. Trosila je 15+ u gradu. Zamenio sam svecice i filter vazduha i nije smanjila potrosnju (prilikom zamene filtera u servisu koji mi je ugradjivao plin, je opet stelovan plin tj isparivac i rekli su da ce sigurno da smanji potrosnju). Odem kod onog drugog majstora da mi menja kaiseve, nasteluje paljenje i plin i potrosnja sidje na 11 u gradu. U samari od kad je kod mene NIKAD usis vazduha nije zatvaran, prigusivan ili tako nesto. Radi i na plin i na benzin bez problema... Pritom, iako je na ovom forumu voltran okarakterisan kao jeres, ja u oba automobila (i u petici dok je bila kod mene) imam isparivace bas tog proizvodjaca i zadovoljan sam. Bugarka na auto-pijacu donosi i membrane za njih (1200 din) tako da sam,zamenicu ih na 30-40.000 i teram dalje
![]()
![]()
imas ovde sliku.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=48 ... &start=285
naravno, creva NE idu kroz filter kao kod ovog indijanca a mesac izgleda skoro identicno
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=48 ... &start=285
naravno, creva NE idu kroz filter kao kod ovog indijanca a mesac izgleda skoro identicno
- savke
- Automobil: Samara i Laguna
Da nije mozda previse rano ili kasno paljenje. Sta se desava na benzinu kada vozis u 5-oj brzini oko 60km/h i das gas. Da li povuce, ili mozda uopste ne mozes da vozis 60km/h u 5-oj.Pera wrote:savke wrote:Uzrok zbog kojeg se zacepljuje usis vazduha je najcesce lose nastelovano paljenje. (pod predpostavkom da je oko gasa sve ispravno).
Kako to?
Pocele su cudne stvari da se desavaju.Prva kada ga vozim na plinu i krecem od malog gasa,a isto i kad saltam,pri dodavanju gasa kao da malo krene da se gusi,i onda tek naglo povuce.
Drugo pri manjim brzinama vuce jako dobro,a na vecim se nekako gusi,probao sam jos da odvrnem plin,ali nista se ne desava.Skroz mi je sumnjiv taj mesac mada ako i vi imate isti i nemate problema s njim,ne znam sta bi moglo da bude.
@savke
Nisam znao da paljenje ima veze sa stavljanjem trake na usis,ali kad okrenem film secam se da je bilo ranije namesteno,a kada sam radio motor,vraceno je na staro,sada stoji na onoj srednjoj crti na razvodniku.
Jedino sto mi pada na pamet,sto sam primetio,je da je crevo sto dovodi plin u prvo grlo,pri prolasku kroz kuciste malo vise savijeno nego sto treba,pa da ne vuce dovoljno plina pri vecoj brzini,tako da mu ja dzabe odvrcem ventil.Moram to da pogledam pa cu videti.Na benzinu je kolko se secam kad sam sastavio motor isao 70 u petoj bez problema,nisam probao 60,i lepo povuce,dok se ponovo nije zapusio.Neverovatno da na benzinu radi odlicno,ne palim ga 2 nedelje i vec se karb zapusio
@outsider
Jel izmedju mesaca i karba imas neki zaptivac?
Drugo pri manjim brzinama vuce jako dobro,a na vecim se nekako gusi,probao sam jos da odvrnem plin,ali nista se ne desava.Skroz mi je sumnjiv taj mesac mada ako i vi imate isti i nemate problema s njim,ne znam sta bi moglo da bude.
@savke
Nisam znao da paljenje ima veze sa stavljanjem trake na usis,ali kad okrenem film secam se da je bilo ranije namesteno,a kada sam radio motor,vraceno je na staro,sada stoji na onoj srednjoj crti na razvodniku.
Jedino sto mi pada na pamet,sto sam primetio,je da je crevo sto dovodi plin u prvo grlo,pri prolasku kroz kuciste malo vise savijeno nego sto treba,pa da ne vuce dovoljno plina pri vecoj brzini,tako da mu ja dzabe odvrcem ventil.Moram to da pogledam pa cu videti.Na benzinu je kolko se secam kad sam sastavio motor isao 70 u petoj bez problema,nisam probao 60,i lepo povuce,dok se ponovo nije zapusio.Neverovatno da na benzinu radi odlicno,ne palim ga 2 nedelje i vec se karb zapusio
@outsider
Jel izmedju mesaca i karba imas neki zaptivac?
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.