Da li je ovo moguce??? Rele ventilatora IZGOREO!!!

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

najoB
Automobil: Lada NIVA

Da li je ovo moguce??? Rele ventilatora IZGOREO!!!

Post by najoB »

Posle silnih muka koje sam imao sa automatom rikverc svetla i koji sam na kraju raskacio, krenem da trazim isti po lokalnim radnjama.... al ne lezi vraze osetim cudan miris paljevine i par sekundi posle toga vidim dim kako izbija negde ispod ....elem da ne davim... konstatujem da mi se rele ventilatora hladnjaka zapalio i isti se topi i lagano utanja u onu plastiku osiguracke table, jedva nekako uspem da smaknem klemu sa akumulatora i klestima izvadim taj rele (tj ono sto je ostalo od njega) vidim da mi je istopio onu plastiku. E sad moje pitanje je da li je se ovo desilo josh nekome, znam kad izgori rele prekinu se oni namotaji u njemu i on jednostavno ne radi, ali da se toliko zagreje i pocne da topi i gori josh nisam ni cuo ni video, pa me interesuje da li je moguce da je to do relea ili da gledam sta bi drugo moglo biti (rele je inace bio neki ruski sa metalnim poklopcem, verovatno originalni 86' god kao i ostali na tabli)

stara mo

Post by stara mo »

O O to je vec ozbiljno.Brale ako se ne varam otvarao si osiguracku tablu da negde nisi napravio spoj? Pazi to moze da bude opasno
Сделано в СССР

najoB

Post by najoB »

stara mo wrote:O O to je vec ozbiljno.Brale ako se ne varam otvarao si osiguracku tablu da negde nisi napravio spoj? Pazi to moze da bude opasno
Znam da moze da bude opasno zato i nisam hteo da stavljam drugi dok se ne konsultujem sa "FORUMOM" :wink:
A sto se tice osiguracke table sve je 200% OK, sve sam tri puta proverio i doobro ocistio, prelemio pa opet 3 puta proverio tako da sigurno nije nista sto ne treba u spoju unutar iste, a i da jeste, pa valjda bi prvo izgoreo taj "slucajan spoj, a ne 1mm debeo kontakt relea :?:

borcham

Post by borcham »

Otvori taj metalni relej i vidi koliko je debela zica kojom je namotan elektromagnet. Rusi imaju obicaj da stavljaju zice koje su veoma debele (ostalo im visak od dalekovoda :) ). Ako je debela zica onda je moguce da se namotaj grejao a da nije pregoreo, a posto ti je metalno kuciste sva se toplota prenela na tablu i topila plastiku. Da je negde kratak spoj prvo bi izgoreo osigurac. Jedino ako nisi umesto osiguraca stavio ekser :)
Takodje ako imas unimer, isproveravaj sve kontakte na osigurackoj tabli gde se bode relej.

najoB

Post by najoB »

ah da ne zaboravim mozda i nije bitno za ovaj moj problem, ali za svaki slucaj da napomenem... ventilator se inace retko kad gasio odkad imam samaru, jedino ako je jako hladno napolju ili ako se spustam niz neku duuuugu nizbrdicu pa ubacim u 3. i pustim gas ili ako ukljucim grejanje i unutrasnji ventilator na najjace inace ona postigne temperaturu i upali ventilator i ako nema nekog od gore navedenih faktora ne gasi ga koliko god trajala voznja...bilo na otvorenom putu ili u gradu.
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

najoB

Post by najoB »

borcham wrote:Otvori taj metalni relej i vidi koliko je debela zica kojom je namotan elektromagnet. Rusi imaju obicaj da stavljaju zice koje su veoma debele (ostalo im visak od dalekovoda :) ). Ako je debela zica onda je moguce da se namotaj grejao a da nije pregoreo, a posto ti je metalno kuciste sva se toplota prenela na tablu i topila plastiku. Da je negde kratak spoj prvo bi izgoreo osigurac. Jedino ako nisi umesto osiguraca stavio ekser :)
Takodje ako imas unimer, isproveravaj sve kontakte na osigurackoj tabli gde se bode relej.
Osugurace sam stavio po PS-u tj. svi su 8A sem cini mi se 2kom koji su 16A kako i pise na samoj tabli. A zica od koje je namotaj je *bem li ga normalnog preseka recimo oko 0.2mm odokativno posto nemam mikrometar :?
Jedino se kajem sto sam bacio taj rele, zbog temperature, ali vise zato sto me iznervirao, pa nisam video da li su se mozda kontakt od mase i kontakt od 12v spojili negde pre namotaja na samom ulazu u rele jer je i podnozje relea plasticno, pa je se mozda ono prvo istopilo... ali to mi zvuci malo verovatno.... :?:

borcham

Post by borcham »

Eeeeeee to ne valja. Tebi nesto nije u redu sa sistemom za hladjenje. Da li si menjao termoprekidac koji se nalazi na hladnjaku. Mnogi kada ga menjaju ne mogu da nadju original i kupe Zastavin koji je u mnogo nizem temperaturnom rasponu nego Ladin. Ako me secanje ne vara Zastavini su od 86 do 92 *C a Ladin je 97-102*C. Tako da ventilator radi non stop sto naravno opterecuje i greje relej. Jeste to jak relej ali je namenjen da rad kratko, inace ce da se greje (kao u tvom slucaju). Verovatno su ti se i kontakti izmedju njega i table od silnog rada razlabavili pa su poceli da "smercuju" i time izazvali topljenje plastike.
Moj prijatelj je letos isao Samarom u CG na more. Uz uspone mu je ventilator dugo vrteo pa mu je par puta pregorevao osigurac ventilatora. To pokazuje koliko jaka struja tada prolazi jer je ventilator veliki potrosac.

najoB

Post by najoB »

borcham wrote:Eeeeeee to ne valja. Tebi nesto nije u redu sa sistemom za hladjenje. Da li si menjao termoprekidac koji se nalazi na hladnjaku. Mnogi kada ga menjaju ne mogu da nadju original i kupe Zastavin koji je u mnogo nizem temperaturnom rasponu nego Ladin. Ako me secanje ne vara Zastavini su od 86 do 92 *C a Ladin je 97-102*C. Tako da ventilator radi non stop sto naravno opterecuje i greje relej. Jeste to jak relej ali je namenjen da rad kratko, inace ce da se greje (kao u tvom slucaju). Verovatno su ti se i kontakti izmedju njega i table od silnog rada razlabavili pa su poceli da "smercuju" i time izazvali topljenje plastike.
Moj prijatelj je letos isao Samarom u CG na more. Uz uspone mu je ventilator dugo vrteo pa mu je par puta pregorevao osigurac ventilatora. To pokazuje koliko jaka struja tada prolazi jer je ventilator veliki potrosac.
Verovatno si u pravu, ja se vodim jeftinijom logikom : "kad je radilo do sad, zasto nece sad?" nisam siguran koji je termoprekidac na mojoj samari, jel postoji neka oznaka na njemu ili je mozda drugacieg oblika od zastavinog, kako da prepoznam koji je????

borcham

Post by borcham »

Ispisan je pemperaturni raspon na samom termoprekidacu. Ako se ne vidi odozgo uzmi ogledalce kako ga ne bi skidao. Mene je tako zeznuo majstor, pa mi je rekao da moze i zastavin da se stavi, pa mi se ventilator u gradu palio na svaka dva minuta.
Kolika ti je temperatura na instrument tabli kada ti se upali ventilator, t.j. gde stoji kazaljka a gde kada se ugasi?

najoB

Post by najoB »

kazaljka u 99% slucajeva stoji na nekih 2mm desno od one bele crtice koja je negde na polovini instrumenta i tada ventilator radi, a ako spadne malo ispod te bele crtice (jako retko secam se mozda 5-6 puta :( ) ventilator se gasi
Ma sta ce ti pumpa za benzin, to su izmislili privatnici da uzmu sirotinji pare! Prvi auti je nisu ni imali, nego su se napajali prirodnim padom , bash kao ti sad! :-)

borcham

Post by borcham »

Polozaj gde ti se pali je OK. Ali meni kada se ugasi ventilator nikada ne spadne ispod bele crte, vec joj se kazalja briblizi sa desne strane kao da je dodirne.
Mozda se bimetal u samom termoprekidacu deformisao pa ne iskljucuje kada treba, sto nije retkost jer sam ja promenio par komada do sada.
Drugo sta moze da te zeza je hladnjak. Pogledaj kakvo mu je sace i dali vazduh slobodno prolazi kroz njega. Desava se da se na sacu nakupi mnostvo bubica koje ga zapuse, narocito ako vozis vise nocu.

najoB

Post by najoB »

hvala druze ujutru krecem u akciju ,
... izvini josh jedno pitanje jel normalno da se cim ugasim auto ugasi i ventilator, tj. da ne radi bez kontakta kolika god bila temperatura?

borcham

Post by borcham »

Da, kod Samare je tako izvedena instalacija. Nije kod svih automobila isto. Mada je pravilo da ako je ventilator upaljen auto radi u mestu dok se ne ugasi. Time si siguran da je ohladjena tecnost iz hladnjaka dospela u motor i ohladila ga na normalnu radnu temperaturu.

najoB

Post by najoB »

hvala

stara mo

Post by stara mo »

vi se vec ispricaste ali evo i da dodam nesto >To sto non stop radi ventilator ukazuje da nesto ne valja.Pazi ja sam na moju samarau stavio zastavin termoprekidac tako nekako kao sto borcham rece oko 95 stepeni .Stavio sam ga bas zato sto ruje su stavile visu temperaturu zbog njihovih zimskih uslova a kad se to upari sa tim da cesto osigurac ventilatora omane (kod nas i nase temperature) kuvanje je vrlo blizu.Zato sam stavio zastavin dostize punu temp. ali cim mrdne desno od pola kazaljke pali se ventilator ali max da radi 1-2. Uz Zlatibor do mora sve OK. Po Beogradskoj gradskoj voznji(znaci kreni stani jedno sat i po) radi 1-2 pa ne radi 1-2 pa tako.
Proveri ti prijatelju hladnjak termostat i termo prekidac da on nije crko pa spaja non stop.Sve u svemu detaljan pregled
Сделано в СССР

Post Reply