Otkaz sistema za pranje prednjeg i zadnjeg stakla

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

vaz_mashina

Otkaz sistema za pranje prednjeg i zadnjeg stakla

Post by vaz_mashina »

Baš u ovim hladnim danima otkazao mi je sistem za pranje stakla. Na putu je mnogo soli i vode koju bacaju vozila sa kojim se mimoilazim ili iza kojih idem pa je potreba za čistim staklima tim još veća. Kad ga aktiviram čujem zvuk pumpe a takođe čujem još jedan zvuk koji se nije javljao dok je sistem radio. Taj bi zvuk opisao kao zvuk nekog releja ili kontakta. Interesuje me šta bi mogao da bude uzrok otkaza?
[size=75]TYPE 210930-20[/size]
[size=75]ENGINE 2111[/size]

Goxxy

Post by Goxxy »

Proveri: releje prskalica, proveri motorić i obavezno proveri ventile prskalica. Najlakše za ovo je da kratko spojiš napon sa akumulatora istovremeno na ventil prednjih prskalica i motorića - ako prska, znači da su ti elementi u redu i da nemaš problema sa njima. Ako to radi kako treba ostaju samo 2-3 moguća uzroka: relej, osigurač i onaj u tvom slučaju nemogući - automat iza volana za aktiviranje prskalica (pošto on radi, otpada iz kobinacije).

Dakle: motorić, ventil, relej ili osigurač. Meni se čini da je ventil, pošto se meni slično dešavalo (to cakanje i zvuk motorića). Relej pokrene motorić ali se ventil ne otvori i na tome se završi - ni kapi nije izbacivao.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

djape1977

Post by djape1977 »

a da nije samo zaledilo negde u cevima za vodu pa motoric vrti a ne moze da izgura?
j***** auto bez kardana

vaz_mashina

Post by vaz_mashina »

Hm, u posudi je modrički Mosol koji smrzava tek na -22 celz. bar tako proizvod deklariše proizvođač. I ja sam mislio da je to u pitanju, ali javlja se to cakanje kako je Goxxy opisao. Ono što me zanima je, gje se nalazi taj relej?

Goxxy

Post by Goxxy »

Trebao bi da je ovaj relej koji je na tabli pod oznakom K1. K3 je za brisače, mislim da je K1 za prskalice, možda i grešim... moguće je da je K3 i za jedno i za drugo.

Proveri te pod K1 i K3 - to ti je kada gledaš skroz gore levo, i drugi do njega - sa 4 i 7 nogica.

Image Image
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

vaz_mashina

Post by vaz_mashina »

Svaka čast majstore. Čim prođe ova ledena kiša ima da to sredim.

E da, prije nego što je došlo do totalnog kvara, prilikom pokretanja ispirača stakala, voda nije odmah prskala već je trebalo više puta pomjerati ručicu pa sačekati da se sistem smiluje i da počne da prska.

Pera

Post by Pera »

Zvuk aktiviranja releja bi trebao da se cuje kada se upali,verovatno je zaglavio ventil.
K1 je za prskalice-gornji levo,ali ti je on ispravan cim radi motor.
Pre svega proveri jos jednu stvar,meni se desava kada se skroz isprazni posuda da tesko povlaci tecnost kada se ponovo sipa,ostane vazduh u sistemu,i povuce tek kada vise puta uzastopno palim,gasim prskalicu i onda radi.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Goxxy

Post by Goxxy »

Pera wrote:Pre svega proveri jos jednu stvar,meni se desava kada se skroz isprazni posuda da tesko povlaci tecnost kada se ponovo sipa,ostane vazduh u sistemu,i povuce tek kada vise puta uzastopno palim,gasim prskalicu i onda radi.
Ovo se meni više puta dešavalo. Od tada ne dozvoljavam da mi se dogodi da posuda za tečnost za pranje stakala ostane prazna ni u kom slučaju.

Vaz - no frx, tu smo da se pomažemo kada znamo kakav je kvar. Kao što je Pera rekao, skoro sigurno je zaglavio ili crkao ventil.

vigmir

Post by vigmir »

Ja sam izgubio volju da to popravljam.Mislim da Rusi nisu mogli da smisle gluplji sistem od ovoga.Meni prskalice ne rade vec 2 godine.Imam pored sebe uvek onu bocu sa prskalicom na sebi i kada vise ne mogu da vidim ja zastanem,ocistim i picim dalje.Uzeo sam posudu od Yuga i nju cu montirati cim malo popusti ova zima.Video sam na par Samara takvu modifikaciju i radi bez greske.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

I ja sam kod mog starca na samari montirao tu posudu od Yuga i radi vec dve godine perfektno, jedino je malo manja zapremina kese.

Stvarno su to na samari napravili glupo, da gluplje ne moze biti.

Pera

Post by Pera »

Najbolje bi tu bilo da se izbace ti ventili i da se stavi motorcic posebno za zadnju,a posebno za prednju prskalicu,ja imam noviji tip posude i pored ulaza za jedan motor postoji ulaz i za drugi,koji samo treba izbusiti i staviti gumicu i vise nema potrebe za ventilima :)
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Najbolje je uzeti od golfa bocu sa motorom stavish i ne mislish jedino sipash technost
ja sam stavio 2 komada jedan napred do ventilatora za grejanje u onam praznom prostoru a drugi pozadi u gepek jedino shto je taj zadnji od passata 3 pljosnat pravljen za gepek . ;)
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Goxxy

Post by Goxxy »

josif visarionovic wrote:Stvarno su to na samari napravili glupo, da gluplje ne moze biti.
Ljudi - glupo ili ne, taj sistem radi. To što prokleti ventili riknjavaju često je najveći problem sistema. Kod mene je kada sam kupio auto ovo bilo boga pitaj kako povezano a onda sam vratio na fabrički sistem - kako je bilo u originalu. Motor nisam menjao, samo prskalice (umesto jednog, dva izlaza) i ventile jednom u dve godine. Obzirom da su ventili jeftini - po meni se ne isplati konverztovati sistem - pogotovo onaj sa posudom u gepeku, kada su ventili već toliko jeftini.

Inače - čisto da se pohvalim, kupio sam komplet hidrokoretkora farova iz zlatnih zaliha SSSR-a i to će uskoro da se menja na Ladi. Čim malo otopli. Cena? Pf.... 600 dinara ;)

gorstak

Post by gorstak »

danas ja gledao u jednoj radnji u Cacku,u "Fiat',i pazario sledecu stvar..relej brizgalica -120 dinara,ali je fazon sto mi covek dade sa sest nozica(na njemu neka oznaka 8 L) a ono ide 4 nozice....posto mi se cini da ventili ne valjaju(poprilicno oksidirali,a unutra da i ne gledam,njih cu da kupim u utorak,cena,prava sitnica - 280 din komad.A s obzirom da mi onaj motorcic radi kad sam ga konektovao direktno na akumulator,dakle,problem je ili relej,ili ventili.Posto cu u utorak kod majstora da mi to skalabudzi,jer oko elektronike necu previse da se guram,zna osnovne stavri,a onde kod one gudze ima dosta onih zicica pa ne bih da nesto prespojim...ali vama iskusnim samardzijama to i nije proble,jel tako.Nego ako bude tebalo da se menjaju cevcice,jel ima ko predstavu koliko treba u metrima duznim?
TNG?.....Aaaaa,plin,tj LPG!!! ....Ugradio!

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Gde si nasao te hidropodizace?

Jel ima toga jos, da ja kupim?

Post Reply