Bendiks
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Bendiks
Auto mi je zreo za veliko spremanje. Malo sam ga zapustio pa sad stize kazna. Nakupilo mi se vise stvari ali bendiks je jedna od onih koje me najvise muce.
Letos sam menjao bendiks neki Ukrainski, ali jedva da je izdrzao 6 meseci.
Jedan majstor kaze nemoj ruski, drugi nemoj ukrainski...
Kakva su vasa iskustva? Kakav bendiks da uzmem a da ne moram da ga menjam za par meseci?
Letos sam menjao bendiks neki Ukrainski, ali jedva da je izdrzao 6 meseci.
Jedan majstor kaze nemoj ruski, drugi nemoj ukrainski...
Kakva su vasa iskustva? Kakav bendiks da uzmem a da ne moram da ga menjam za par meseci?
Pitao Bog Muju
-Hoces li Mujo da budes lep ili glup?
-A Mujo mu odgovori lepota je prolazna.
-Hoces li Mujo da budes lep ili glup?
-A Mujo mu odgovori lepota je prolazna.
- josif visarionovic
- Site Admin

Re: Bendiks
Nemoj Ukrajinski.ladilak90 wrote:Jedan majstor kaze nemoj ruski, drugi nemoj ukrainski...
Bendiks je mali cilindricni deo na alnaseru. To je starter alnasera koji kada palimo auto gura viljuskom vratilo alnasera, uzubljuje ga sa zamajcem i istovremeno prespaja kontakt alnasera sa strujom i pocinje verglanje.
Bendiks nije nista drugo do obican elektromagnet. Najcesci problrm kod njega je sto se vremenom nakupi prasina. I na njemu ali i na alnaseru pa ili ne ukopca zupcanik dobro ili se ne vrati nazad na vreme kada prestanemo sa verglanjem. Moze i toliko da se zaprlja da nemoze ni da se pokrene.
Naravno postoji i opcija pregorevanja kalema bendiksa kada se on i menja.
Bendiks nije nista drugo do obican elektromagnet. Najcesci problrm kod njega je sto se vremenom nakupi prasina. I na njemu ali i na alnaseru pa ili ne ukopca zupcanik dobro ili se ne vrati nazad na vreme kada prestanemo sa verglanjem. Moze i toliko da se zaprlja da nemoze ni da se pokrene.
- milicevicv
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
To nije bendiks, to je automat anlasera, a bendiks je ono sto on gura.borcham wrote:Bendiks je mali cilindricni deo na alnaseru. To je starter alnasera koji kada palimo auto gura viljuskom vratilo alnasera, uzubljuje ga sa zamajcem i istovremeno prespaja kontakt alnasera sa strujom i pocinje verglanje.

To je bendiks.borcham wrote:gura viljuskom vratilo alnasera, uzubljuje ga sa zamajcem

master sport bendix u Nisu je oko 900 din, automat (isto MS) je 1250
nisam kupovao nista njihovo ali mislim da su drugi imali pozitivna iskustva sa tim proizvodjacem (tako su pisali po forumu).
inace, automat cesce ima problem sa topljenjem delova koji provode struju prilikom verglanja nego sa prasinom. to su dva srafa sa velikim glavama, jedan dovodi struju od akumulatora, drugi je odvodi u alnaser. spaja ih jedna pokretna plocica. sve se to greje prilikom verglanja i onda se glave srafova smanje i deformisu pa ih plocica ne pipa dobro i nema verglanja. za aleksin automat postoji kit za popravku ali za samarin, na nasem trzistu, ne postoji
nisam kupovao nista njihovo ali mislim da su drugi imali pozitivna iskustva sa tim proizvodjacem (tako su pisali po forumu).
inace, automat cesce ima problem sa topljenjem delova koji provode struju prilikom verglanja nego sa prasinom. to su dva srafa sa velikim glavama, jedan dovodi struju od akumulatora, drugi je odvodi u alnaser. spaja ih jedna pokretna plocica. sve se to greje prilikom verglanja i onda se glave srafova smanje i deformisu pa ih plocica ne pipa dobro i nema verglanja. za aleksin automat postoji kit za popravku ali za samarin, na nasem trzistu, ne postoji
Kad Chuck Norris sece luk ne place on nego luk