Menjanje antifriza

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Menjanje antifriza

Post by Gago »

Pogledam slucajno danas ima li antifriza,kad ono samo malo pri dnu posude! Kupio sam litar antifriza,i 2 litra destilovane vode,i moze li mi neko objasniti proces menjanja antifriza posto to do sada nikad nisam radio!?! :oops:

Darkomol

Post by Darkomol »

Kada otvoris haubu u levom donjem uglu na hladnjaku imas mali plastican cepic,odvrnes i cep na posudi i na hladnjaku,pusti tecnost!Kada iscuri,upali malo masinu da radi(30sek)da izbaci jos malo tecnosti,pozavrci cepove i sipaj u posudu!polako sipaj da bi se tecnost ravnomerno razlivala!Kasnije upali motor,kako bi vodena pumpa progurala vazdusne cepove,proveris nivo,i po potrbi dolijes jos malo i to je to!Ja kada sam menjao rashladnu tecnost,stalo mi je oko 6l.

Goxxy

Post by Goxxy »

Ne, to ti je samo jedan deo procesa. Pogotovo što nikako ne treba ni u ludilu paliti motor "da bi izbacio rashladnu tečnost". Veću besmislicu nisam čuo - to ti je kao kada bi rekao nekome da treba da upali motor pri menjanju ulja, da bi sve iscurilo...

Osim što treba da odvrneš plastični šraf na hladnjaku treba još par stvari da odradiš: otvoriš "grejanje" kabine na maksimum, otvoriš čep ekspanzionog rezervoara (tj. bocu gde ti stoji rashladna tečnost - što je Darko već rekao), i onda odšrafiš taj šraf na hladnjaku, ali obavezno i šraf na bloku motora (sa leve strane mislim da je - možda i desno od merača ulja - videćeš da malo štrči, u pitanju je 10-ka šraf). Tek onda si izbacio svu rashladnu tečnost.

Ja praktikujem nakon svega ovoga da zatvorim ceo sistem, sipam samo destilovanu vodu koliko treba, pustim da radi jedno minut-dva da bi se iščistili kanali od stare rashladne tečnosti (što je bitno ako se menja proizvođač i tip rashladne tečnosti), ponovim malopređašnji proces, zatvorim sistem i sipam polako rashladnu tečnost da ne bude previše vazduha posle u sistemu. Naravno, provera oko toga da izbaci vazduh se podrazumeva kako je Darko rekao - ostaviš otvoren čep na boci dok radi, i dospeš posle ako treba.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

ladilak90

Post by ladilak90 »

Ne mogu da verujem da ni posle ovoliko godina nisam znao za taj cepic na hladnjaku.
Do sada sam tecnost menjao tako sto sam prvo otvorio grejanje na max. zatim otvorio cep posude za rashladnu tecnost a onda cep na bloku motora. (nalazi se sa desne strane meraca ulja). Do sada nikad nisam imao problema niti mi se desavalo da smrzne. Ustvari mislim da i na ovaj nacin izadje sva tecnost jer kasnije mi stane 3,5l sto mislm da je i maximum.
Pitao Bog Muju
-Hoces li Mujo da budes lep ili glup?
-A Mujo mu odgovori lepota je prolazna.

buzald

Post by buzald »

Ja sam menjao na dva nacina. Ili odvojim crevo za tecnost od hladnjaka ka bloku motora (donje debelo crevo) i kroz njega ispustim, ili odspojim creva koja idu ka slavini grejaca (jer sam mislio da je to najniza tacka kroz koju ide tecnost). nikad cuo za saraf pored sipke za ulje i saraf na hladnjaku.

pozeljno bi bilo, nakon ispustanja tecnosti (podrazumeva se da je motor zagrejan), nasuti destilovanu vodu, pustiti motor da radi pa ispustiti tecnost. i to ponoviti 2-3 puta (isprati sistem za hladjenje od necistoca).

Pitanje: koja je najniza tacka kroz koju ide tecnost, a da se tu moze ispustiti tecnost?
Sto nas je vise to nas vise ima.
[img]http://www.smiliegifs.de/SMILIES/Aliens/1a.gif[/img]

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

A da li motor treba da radi za sve vreme tog procesa sto si ti Goxxy opisao ili ne???
Samo Samara Srbina Spasava

Goxxy

Post by Goxxy »

Gago wrote:A da li motor treba da radi za sve vreme tog procesa sto si ti Goxxy opisao ili ne???
Ni u ludilu! Samo kada motor ima rashladnu tečnost i ulje za podmazivanje sme da radi. Da radi na suvo, zaribao bi vrlo, vrlo, vrlo brzo.

Dakle - nikakva creva ne treba skidati, nikakve šelne otvarati i tome slično. Jeste najniža tačka sistema za hlađenje to crevo koje vodi ka kabini ali se tu može zadržati jako malo tečnosti, da se to može zanemariti u potpunosti.

Da ponovimo: otvoriti grejanje na maksimum, otvoriti bocu sa rashladnom tečnošću, odšrafiti šraf na bloku i na hladnjaku i to je to.
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Pera

Post by Pera »

Najniza tacka je na grejacu kabine i treba skinuti crevo koje ide do njega,odvrnuti cep na hladnjaku,bloku motora i onda je cela tecnost ispustena.
Motor bi prvo trebalo da se zagreje,pa onda da se ispusti tecnost.Pri tom ne bi bilo lose da se sipa neko sredstvo za ispiranje sistema,da procisti kanale i hladnjak.
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Raziel

Post by Raziel »

ako nisi majstor ne pametuj i ne skidaj creva. da se creva moraju skidati nebi postojali cepovi na bloku i hladnjaku koji bas za svrhu imaju ispustanje rashladne tecnosti.
[url=http://www.limundo.com/ref/Raziel38/][img]http://www.limundo.com/fajlovi/BannerAff/Limundo-468x60.png[/img][/url]

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Pera wrote:Najniza tacka je na grejacu kabine i treba skinuti crevo koje ide do njega,odvrnuti cep na hladnjaku,bloku motora i onda je cela tecnost ispustena.
Motor bi prvo trebalo da se zagreje,pa onda da se ispusti tecnost.Pri tom ne bi bilo lose da se sipa neko sredstvo za ispiranje sistema,da procisti kanale i hladnjak.
Jeste jeste pa sipash onaj jaki antifriz pa samo gledash odakle ce poceti da curi !!! :kez
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Pera

Post by Pera »

Samar-Guja i Raziel vi nadjite drugi nacin da ispustite CELU tecnost,ako ste toliki strucnjaci.Ispustite iz cepova tecnost i odvrnite creva i izlazi litar,provereno.

Samar-Guja
Automobil: Lada Samara 1.3S

Post by Samar-Guja »

Pera wrote:Samar-Guja i Raziel vi nadjite drugi nacin da ispustite CELU tecnost,ako ste toliki strucnjaci.Ispustite iz cepova tecnost i odvrnite creva i izlazi litar,provereno.
Shraf na bloku mesingani i shraf na hladnjaku i sve isitce a ako bash hocesh da promenish ceo antifriz , odvrnesh cep na motoru (mesingani ) nabijesh crevo sa vodom (sa slavine cesme) u preliv bocu i uklucih motor onda sve shto je bilo u motoru i sistemu grejanja ce izaci , posle samo natocish antifriz i to je to . ;)
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu !!! :)

Raziel

Post by Raziel »

menjao sam antifriz na samari bar 20 puta, nikada nisam odvrtao nista osim cepa na boci i cepa na hladnjaku. bukvalno promenim tecnost bez alata jer se i onaj cep na hladnjaku odvrce rukom. da li istece sve ili 80% ili 70% ili 95% to ne znam i ne zanima me. znam da je isteklo dovoljno i da kad sipam staje koliko treba da stane.
[url=http://www.limundo.com/ref/Raziel38/][img]http://www.limundo.com/fajlovi/BannerAff/Limundo-468x60.png[/img][/url]

vigmir

Post by vigmir »

Da ne otvaram novu temu malo cu da ozivim ovu.
Problem je sledeci:Do sada mi je nestajao antifriz iz ekspanzione posude jer mi je slavina grejaca pukla i nju sam,uz malo muke, zamenio.Medjutim problem i dalje postoji.Antifriz i dalje nestaje iz posude.Nigde ne vidim fleke ispod kola pa sam uvelikoj dilemi sta se desava?Postoji li mogucnost da negde curi na vruc motor pa odmah ispari?Neko mi kaze da je otisao dihtung glave.Ona uopste ne dize temperaturu i sasvim se normalno ventilator pali i gasi za vreme voznje.Polako vec pizdim i trazim vase savete i eventualna iskustva!!!

Pera

Post by Pera »

Pogledaj sve selne i creva,verovatno negde malo curi i odmah isparava,mada moze biti i zaptivac glave,da malo propusta,pa to sagori.
Pogledaj dobro hladnjak,da ne curi negde i ono prelivno crevo sto ide od ekspanzione posude do hladnjaka,nekad hoce da curi na spoju sa hladnjakom.
I jos jedna stvar,mozda je kada si menjao slavinu,ostalo vazduha u sistemu,pa on izlazi i povlaci jos vode,mada ne verujem.

Post Reply