Prosvir'o dihtung glave

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Goxxy

Prosvir'o dihtung glave

Post by Goxxy »

Eto, lepa vest za sve ljubitelje Samare :) Posle dobrog puta pretprošlog vikenda u Novi Sad i nazas sa maksimalnom brzinom od 160km/h i optimalnom od oko 120-130km/h, prosvirao dihtung glave. Merili smo i kompresiju u cilindrima i rezultati su sledeći:

1. 11,5
2. 11,5
3. 10,5
4. 7,5

Znači da je negde kod četvrtog a verovatno i kod trećeg cilindra dihtung otišao u q. Da su karike, kompresija bi bila mnogo manja od 7,5. Ovo je savršena prilika da motor dovedem u perfektno stanje i sredim ga da prede kao malo mače :) Trenutno tačno u momentu rada četvrtog cilindra zabruji i jače baci uljanu paru na iberlauf.

Osim toga, našao sam i polovne 5-krake 14" felne za Sputnika, na koje ću montirati Barum Bravuris gume. Celokupan izveštaj o kompletnoj operaciji uskoro. Sve će ovo da se radi sutra i prekosutra.

Wish me luck! :)
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

vaz_mashina

Post by vaz_mashina »

Što bi se u našem narodu reklo - srećan rad!

Goxxy

Post by Goxxy »

Fala :)

Evo, prvih informacija koje sam sakupio, a to je cena delova u Pančevu. Da napomenem na samom početku da sam odlučio još neke delove da menjam pošto im se uskoro bliži period zamene, a još neke menjam ili svojevoljno (sigurnosti radi) ili zato što su crkli, a opet nemaju veze sa zamenom dihtunga :) Kupljeno je sledeće:

- Dihtung glave
- Dihtung poklopca ventila
- Dihtung usisne i izduvne grane
- Dihtung auspuha
- Zupčasti kaiš (blizu je period zamene)
- Klinasti kaiš (blizu je period zamene)
- Gumice razvodnika
- Semering bregaskog vratila
- Gumice ventila
- Prednji semering radilice
- Svećice NGK BPR6ES (blizu je period zamene)
- Razvodna kapa (svojevoljno)
- Razvodna ruka (svojevoljno)
- Nove First kablove (eto, baš juče počeše velike probleme da prave stari kablovi - ne htede upaliti, na prvoj svećici je izbijala varnica pa sam odmah zamenio ceo set - hteo sam Lika Sistem da kupim, obiđoh celo Pančevo zabadava... Nigde nema da se kupe za Samarićanku...)
- Kompletna bravica kontakta (već 2 godine me zeza, kada upalim auto moram da vratim ključ malo unazad da bih dobio oborena svetla i još nešto, a bogami - sada neće ni da zaključava volan :? )
-----------------------------
Total: 6.150,00 dinara
Od čega je na bravicu otišlo 1500 dinara, ČAK, dok su kablovi oko 860 dinara. Sve u svemu, da nije ta dva, i nije skupo, makar za mene.

Pojedinačne stavke, biće uskoro ako vas baš zanima ;) Danas počinjemo rastavljanje i sastavljanje. Fotke svega ovoga, kao i video zapisi... pa, sutra ili u ponedeljak najkasnije. :wink:
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

Alekre

Post by Alekre »

Hehe, pa dihtung glave se zameni vrlo brzo. Samo nabavi moment kljuc.
Da li sam radis?

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Spaner zupcastog kajsa?

Goxxy

Post by Goxxy »

Menjan pre 7-8000km, kada je požeo da zviždi, ne brini. Sada se ništa ne čuje, a ako bude pravio probleme - promenićemo i njega, šta da mu radim :)

Alekre, ne radim sam, nemam ni uslova, ni dovoljnog alata da radim sam, a bogami - ni znanja. U suštini, pomagaću drugaru koliko god mogu, kako bih što više upoznao automobil i motor, a i da njemu olakšam sve muke :)

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Preporucujem ti svecice NGK BPR6E V-line 4 sa V zarezom na centralnoj elektrodi, ja imam ove kao tvoje ES i prezadovoljan sam sa njima, ali sledeci put cu da kupim V-line, kao daju bolju varnicu i smanjuju potrosnju goriva 5-10%, svi kazu da su najbolje.

Pozdrav

Alekre

Post by Alekre »

Hm, zavisi da li koristite plin ili benzin. Pogresnim izborom svecica nece raditi normalno.
Zakon su iridijumske, bacaju visoku koncentrisanu varnicu. Rascep prstena je povecan i u njemu se odvija elektricno praznjenje a onaj garez i ta jalovina se svodi na minimun sto je bitno za trajnost svecice. Bitna je preciznost varnice :)Nemojte me drzati za rec, mislim da se kod iridijumskih svecica ne steluje zazor. Jeste da kostaju mnogo, ali su fantasticne.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

:D jeste. Samo nadji original. NGK sa V elektrodom imam na 2103 i stvarno sam prezadovoljan.

Alekre

Post by Alekre »

Istrajace garant 100 000 km. Otprilike je tu negde generalna, zavisi od maziva i nacina voznje.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Alekre wrote:Istrajace garant 100 000 km. Otprilike je tu negde generalna, zavisi od maziva i nacina voznje.
U vezi cega ti to. Nije mi bas jasno ko ce istrajati 100 000? :?:

Alekre

Post by Alekre »

U vezi iridijumskih svecica, mogu da traju preko 100 000km.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Nisu iridijumske nego samo imaju V elektrodu.

Alekre

Post by Alekre »

Kapiram, kapiram. Lose sam se izrazio.

Miljan
Automobil: Skala 55, Koral 65

Post by Miljan »

Obicne su BPR6ES, sa V elektrodom su BPR6E V-line 4, a iridijumske su BPR6EIX.

Post Reply