Hvala svima na konstruktivnim predlozima.
Samar-Guja wrote:To je zato shto kazaljku drzi okrugla spiral-opruga drzi je nategnutu na taj siljak , kad si skidao skalu trebao si da je premestish da predje preko siljka ka nuli................Vec sam jednom objasnio ovo !!!
Poštovani Samar-Guja, jako mi je žao što preko "search"-a nisam našao to objašnjenje, jer bi mi uštedelo puno vremena i živaca. Trazio sam postove o instrument tabli (pre diranja), ali sam nasao samo za neka modovanja osvetljenja.
Interesantno je da mi je vozač na poslu (pre nego što sam pročitao tvoj post), ispričao da je njegov deda na jugu (valjda), vraćajuči skazaljku, istu stavio iza graničnika, a onda se žalio da mu neradi brzinomer! E TAD meni "sine" ideja da je možda trebalo da prethodno, ukoliko je moguće, prebacima skazaljku preko graničnika i da obeležim gde će se zaustaviti.
Juče poslepodne (i dalje nisam stigao da pročitam tvoj post), dođem na sledeću ideju (pomislio sam možda je glupo, ali to je bio već očaj): Da postavim osovinu u "nulti položaj", a onda stavim skazaljku na O km/h (inače stoji na 10km/h, jer je tu graničnik) i probam da je prebacim je preko graničnika. Vodio sam se logikom da ovi Rusi pri montiranju verovetano stave skazaljku na nulu (ovo je bitno jer imam pitanje u vezi toga), pa onda zanitnuju graničnik na 10 km/h i tu stave skazaljku, ili obrnuto.
Rezultat: Broj obrtaja po zvuku motora kada menjam stepen prenosa, približno odgovara brzini kretanja u tom trenutku kao i ranije. Naravno, kažem približno.
Zatim sam proverio brzinu kretanja (što je opet ne tako precizno) sa vozilom ispred mene, kada se krećem 50 km/h, odnosno 60 km/h (probano posebno sa modelima Punto i Clio). Brzine kretanja su bile istovetne, kao i vrednosti na skalama (Clio digitalna). Nisam probao poređenje za brzinu 100 km/h i 120km/h,
jer mi je tu malo sumnjivo, mada bi po logici stvari trebalo da, ako je sve u redu sa mojim brzinomerom, skala raste linearno sa povećanjem brzine. To ćemo još videti. U svakom slučaju, sigurno postoji na greška +-5 km/h i na nižim brzinama (samo je radar jedino merilo

, a ta provera nije bas jeftina, plus kazneni poeni).
Imam pitanje: Da li imate "latentni" period u pomeranju skazaljke kada se krećete sasvim sporo (ispod 10km/h), ili se skazaljka odmah pomera pri polasku? Ne sećam se kako je bilo ranije kod mene, ali mi se čini logično da se ne pomera prvih 5-10 metara dok se ne postigne brzina 10km/h, jer je početni položaj skazaljke inače 10km/h. Trenutno se kod mene ne kreće dok ne dostignem brzinu od 10km/h.
Da sam znao kako će se ovo iskomplikovati, ja tu ništa ne bih dir'o!
Hvala ljudi.
P.S. Kad sve sredim, napisaću thread šta sve
ne treba raditi kod instrument table (a ja sam radio), za one koji imaju nameru da pokusaju bez dovoljnog znanja, misleći da mogu da se oslone na intuiciju. Pametni se uče na tuđim greškama. Imam i fotografije svog naučno-istraživačkog rada

. A sve je počelo zbog otkazivanja dve desne lampice na instrument tabli i slabog osveljenja....a hteo sam da stavim i LED diode...

"Primio" sam se na neke koji su to uradili, ali su znali šta rade.
Moja Lada je naširoko poznata...uglavnom u ženskom delu populacije...