Kad kupiš polovnu samaru...
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Kad kupiš polovnu samaru...
Nedavno sam kupio ladu samaru 1.3 1989 godište, znači petostepeni menjač, prešla preko 120000. I kao što je red odma sam zamenio motorno ulje i filter. Sad bi hteo da proverim nivo ulja u menjaču al nikako ne mogu da provalim gde se to radi. Može li neko da me uput precizno na poziciju šrafa koji tome služi ? 
Prvo i prvo - trebao bi da se predstaviš a ako možeš i da predstaviš svoj auto kako bi te ostali članovi upoznali, a ne odmah da se postavljaju pitanja tek tako. Lepo piše u pravilniku kluba.
Ali dobro, ne zameramo baš toliko.
Evo, odgovora gde šta i kako, objašnjenje ne mogu da ti dam jer je sve bilo na ruskom a karaktere nisam mogao da prebacim da budu čitljivi. Mislim da ćeš se snaći gde se nalazi merač nivoa ulja u menjaču (tu negde ispod termostata). A što se tiče šrafa za ispuštanje, tu je negde kod nosača motora, blizu levog krila. I sam možeš da vidiš manžetne na zglobovima.

Ali dobro, ne zameramo baš toliko.
Evo, odgovora gde šta i kako, objašnjenje ne mogu da ti dam jer je sve bilo na ruskom a karaktere nisam mogao da prebacim da budu čitljivi. Mislim da ćeš se snaći gde se nalazi merač nivoa ulja u menjaču (tu negde ispod termostata). A što se tiče šrafa za ispuštanje, tu je negde kod nosača motora, blizu levog krila. I sam možeš da vidiš manžetne na zglobovima.

[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
- josif visarionovic
- Site Admin

Opet ja.
Ne radi mi svetlo u kabini (plafonjera tako reći). Autoelektričar tvrdi da nedostaju delovi mehanizma za paljenje i gašenje, a i struja ne dolazi. Ima li neko alternativno rešenje za ovu zezalicu. Jel ugrađivo neko "plafonjeru" od nekog drugog vozila.
Možda neko ima neku bolju ideju...? :idea:
P.S. Podsećam radi se o starijem modelu samare. Uzgred ja ne primećujem da nešto fali samoj plafonjeri pre bi reko da samo ne dolazi struja. (prekidače na vratima sam već proverio).
Ne radi mi svetlo u kabini (plafonjera tako reći). Autoelektričar tvrdi da nedostaju delovi mehanizma za paljenje i gašenje, a i struja ne dolazi. Ima li neko alternativno rešenje za ovu zezalicu. Jel ugrađivo neko "plafonjeru" od nekog drugog vozila.
Možda neko ima neku bolju ideju...? :idea:
P.S. Podsećam radi se o starijem modelu samare. Uzgred ja ne primećujem da nešto fali samoj plafonjeri pre bi reko da samo ne dolazi struja. (prekidače na vratima sam već proverio).
Eh, tuge... Isti problem imam samo sa desnim vratima i plafonjerom. Reći ću ti samo da je najčešći problem u prekidačima a skoro nikada u svetlu na nebu. Meni odlično radi svetlo kada otvorim leva vrata a desno je radilo pre par meseci i to samo kada padne kiša. Sada uopšte ne radi. Znam da nije do prekidača, jer kada stavim drugi prekidač - koji je radio na levim vratima, ne radi.
Verovatno je kod tebe u pitanju da ili baš oba prekidača zezaju i traže dobro čišćenje i špricanje sa WD-40 ili je u pitanju da je kompletna struja do oba prekidača zeznuta (ređi slučaj) ili je kablaža do same plafonjere otišla...
Pitanje - da li ti plafonjera radi kada ručno uključiš, a ne radi samo kada otvoriš vrata? Ako da - prekidači su. Ako ne, najverovatnije je sijalica, odnosno plafonjera. Uzgred, jesi li proverio da nije u pitanju crknuta sijalica?

Verovatno je kod tebe u pitanju da ili baš oba prekidača zezaju i traže dobro čišćenje i špricanje sa WD-40 ili je u pitanju da je kompletna struja do oba prekidača zeznuta (ređi slučaj) ili je kablaža do same plafonjere otišla...
Pitanje - da li ti plafonjera radi kada ručno uključiš, a ne radi samo kada otvoriš vrata? Ako da - prekidači su. Ako ne, najverovatnije je sijalica, odnosno plafonjera. Uzgred, jesi li proverio da nije u pitanju crknuta sijalica?
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]
- josif visarionovic
- Site Admin

Malo edukacije, moji Samaricani.Goxxy wrote:Eh, tuge... Isti problem imam samo sa desnim vratima i plafonjerom. Reći ću ti samo da je najčešći problem u prekidačima a skoro nikada u svetlu na nebu. Meni odlično radi svetlo kada otvorim leva vrata a desno je radilo pre par meseci i to samo kada padne kiša. Sada uopšte ne radi. Znam da nije do prekidača, jer kada stavim drugi prekidač - koji je radio na levim vratima, ne radi.
Pitanje - da li ti plafonjera radi kada ručno uključiš, a ne radi samo kada otvoriš vrata? Ako da - prekidači su. Ako ne, najverovatnije je sijalica, odnosno plafonjera. Uzgred, jesi li proverio da nije u pitanju crknuta sijalica?![]()
Struja, tj napon je uvek prisutan u takozvanoj "plafonjeri".
Prekidaci na stubovima vrata prekidaju MASU, tako da na njima nikada nema struje. Ako prekidac sa jedne strane radi, a sa druge ne, znaci da nije dobro povezan sa masom ili da saraf koji drzi prekidac ne moze od gita ili neke zastite da ostvari kontakt sa karoserijom, a trebao bi.