Koje ulje ide u Samaru?
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
-
SamaraBG
- Automobil: Samara 1300 5V 1991g
Koje ulje ide u Samaru?
Otac se ne seca sta je ranije sipano. Sa obzirom da je vreme i za zamenu ulja, koje ulje treba uzeti za Samaru? Polusinteticko ili mineralno? I koji proizvodjac ima jeftino a kvalitetno ulje?
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Re: Koje ulje ide u Samaru?
kupi bergoline u konzervi i zavrsio si, ja sam zadovoljan, imas i modricina ulja, dobra su pogotovu za starije masine.
FAM FENIX UNIVERZAL 15W40,menjaj na 5000km i uzivaj
-
Boki78
Jelz na neko nesto o uljima koje se prodaju na euro petrolovim pumpama (Triumph LION dynamic) ? 
Ovo koristim i jako sam zadovoljan ,menjam ga na 7000km .Kad menjam ulje obavezno i filter za ulje ide novo,to obavezno ..
Total Quartz 7000 10W40 API SL/CF;ACEA A3/B4;VW 500 00,505 00;MB 229.1 Visokokvalitetno polusinteticko ulje za savremene benzinske i dizel motore poslednje generacije sa ili bez turbo punjaca.Omogucuje punu zastitu i rad motora cak i prilikom ekstremnih uslova eksploatacije.
Total Quartz 7000 10W40 API SL/CF;ACEA A3/B4;VW 500 00,505 00;MB 229.1 Visokokvalitetno polusinteticko ulje za savremene benzinske i dizel motore poslednje generacije sa ili bez turbo punjaca.Omogucuje punu zastitu i rad motora cak i prilikom ekstremnih uslova eksploatacije.
Za samaru ide modricino mineralno 15w40. imam i tehnicku knjigu za nju u kojoj to pise. Aleksa ovo polusintecko 10w 40 je odlicno, ali je mana u mom gradu sto ga nema bas cesto a cenu su mu nabili malo. Inace kod lada koje su presle 100 000 kao moja menjanje ulja i filtera na 5000 km. i nemas brige...
Nisam bas siguran da je modrica idealno ulje. Ni za Samaru, ni uopste...
Po karakteristikama jedno od losijih mineralnih ulja...
Samo Samara Srbina Spasava
- aleko-2141
drugar je mogricu long life sipao u samaru 10 godina i nista joj nije bilo i skoro ni grama nije trosila tako da ne znam sta joj fali a to cu i ja sad da sipam, znam ljude da je total i modrica jedno od cistijih ulja kod nas a ostalo su sve malo po malo muljevine
- aleko-2141
to jeste al motor ko nov i sa tim sta mu fali

Ja kad sam prodavao ulje znam ljude koji su u automobile stalno sipali SAE30 točenog iz bureta. I bili prezadovoljni.
-
travelman
Gresis ...Nisam bas siguran da je modrica idealno ulje. Ni za Samaru, ni uopste...
U ovoj samari preferiram long lajf i zadovoljan sam. Predhodnu samaru sam gazio za obicnom optimom jer joj je motor bio extra, cak me je par prodavaca u radnji savetovalo da pre uzmem optimu nego total. Na njoj sam 5 god koristio iskljucivo FAM ulje po preporuci jednog drugara i bio sam zadovoljan.drugar je mogricu long life sipao u samaru 10 godina i nista joj nije bilo i skoro ni grama nije trosila tako da ne znam sta joj fali a to cu i ja sad da sipam, znam ljude da je total i modrica jedno od cistijih ulja kod nas a ostalo su sve malo po malo muljevine
Naravno, nije IN koristiti optimu i FAM ulja ali cisto da se zna podatak da je jedno vreme jedna strana armija odkupljivala celokupnu proizvodnju ulja za podmazivanje naoruzanja. Toliko o kvalitetu ...
U zavisnosti od kvaliteta ulja ,samo je interval zamene duzi.Kod nekih ulja je ranije izrazenije gubljenje viskoziteta ,i tada se javlja potrosnja na nekoj odredjenoj kilometrazi (ovo sto je travi spomenuo),sto opet pa zavisi i od stanja motora ....
Po meni ,pije vodu i Optima ,i FAM i sve druge marke koje nisu toliko zvucne ,ali traze cesce zamene .Optima na nekih 5 hiljada je za bacanje .....Ona ima boju ,i medju prstima kada se protrlja ima masnocu ,ali to posle 5 hiljada nema pojma sa podmazivanjem kako treba da bude na temperaturama koje motor pravi.
Matematika je prosta ....odnos cene i kvaliteta ,u odnosu na kilometrazu koja se prelazi - i svako se nadje negde u toj prici .
@ Dejca .....ti sto su sipali 30icu i bili prezadovoljni ,imaju malo "sarene" motore...nacete
Po meni ,pije vodu i Optima ,i FAM i sve druge marke koje nisu toliko zvucne ,ali traze cesce zamene .Optima na nekih 5 hiljada je za bacanje .....Ona ima boju ,i medju prstima kada se protrlja ima masnocu ,ali to posle 5 hiljada nema pojma sa podmazivanjem kako treba da bude na temperaturama koje motor pravi.
Matematika je prosta ....odnos cene i kvaliteta ,u odnosu na kilometrazu koja se prelazi - i svako se nadje negde u toj prici .
@ Dejca .....ti sto su sipali 30icu i bili prezadovoljni ,imaju malo "sarene" motore...nacete
- Miljan
- Automobil: Skala 55, Koral 65
Optima nije ni za mazanje trule daske...