Pumpa za vodu

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Post Reply
turbo dvigatelj

Pumpa za vodu

Post by turbo dvigatelj »

Pošto sam i ja nov na ovom forumu,pozdrav svima!

Pročitah da pumpa za vodu može da napravi probleme na Samari,pa me interesuje kada se manja i kako.Nisam tehnički nepismen ali Samaru još nisam provalio (za razliku od YUGO-a i RIVE).Ako neko zna gde ima knjiga za Samaru neka mi javi jer za navedene automobile imam.

Goxxy

Post by Goxxy »

Tako je - prvo da upoznamo čoveka iz Čačka, pa tek onda može pomoć ;)
[url=http://www.flickr.com/photos/goxxy][img]http://www.goxxy.net/vaz/2.gif[/img][/url]

turbo dvigatelj

Marko wrote:Hmm, prvo predstavljanje, u odgovarajucoj rubrici...
Nema kod nas nista pravo sa ulice :mrgreen:
Marko,drago mi je da baš ti tražiš da se predstavim jer i ja sam po rođenju vrščanin (Sarajevska ulica) ali odavno živim u Čačku.
Što se tiče vozila LADA imao sam RIVU,a sada SAMARU i uglavnom većinu kvarova sam otklanjam.Nema poverenja u "majstore" koji zaborave da vrate šelnu za plin,koji prilikom ugradnje zajebu ležaj (IKL) točka i on predje čitavih 80km, a pošteno ostane i neka kinta.Pa,zato sam se učlanio na ovaj forum i mislim da je super.
Ne znam da li je ovo dovoljno ali ja trenutno nemam više vremena,pa ako hoćete vi odgovorite .

Wolf66

Re: Pumpa za vodu

Post by Wolf66 »

turbo dvigatelj wrote:Pošto sam i ja nov na ovom forumu,pozdrav svima!

Proèitah da pumpa za vodu može da napravi probleme na Samari,pa me interesuje kada se manja i kako.Nisam tehnièki nepismen ali Samaru još nisam provalio (za razliku od YUGO-a i RIVE).Ako neko zna gde ima knjiga za Samaru neka mi javi jer za navedene automobile imam.
1.Kada ti auto počne da diže temperaturu a sve ostalo što je za to vezano si proverio (vidi topic Pregrejavanje)
2. ako utvrdiš da ti rashladna tečnost ne curi iz creva i hladnjaka nego direktno ispod auta
3. kada čuješ čudne zvukove od rasturenih lagera a nisu od alternatora ili iz direktno iz motora. Duži šafciger u ruke pa ga prisloni prvo na blok, pa na alternator pa prema vodenoj pumpi pa će ti njegovo vibriranje reći gde je problem odnosno odakle potiče čangrljajući zvuk.

Knjigu o Ladi Samari možeš kupiti u Beogradu u Tehničkoj knjizi u ulici kuda prolazi tramvaj iznad Auto komande (velika i poznata ulica ali ne mogu trenutno da se setim). :oops: :wink:

Wolf66

Post by Wolf66 »

PS Kada šafcigerom proveravaš na uvce čiji ležajevi krljaju, čuvaj se da ti remen ne zahvati metalni deo šafcigera jer nebi bilo veselo! :lol: Uzgred, predstavi se jer zaista to je osnovni red. Pozdrav!

Winux

Re: Pumpa za vodu

Post by Winux »

turbo dvigatelj wrote:Pošto sam i ja nov na ovom forumu,pozdrav svima!

Proèitah da pumpa za vodu može da napravi probleme na Samari,pa me interesuje kada se manja i kako.Nisam tehnièki nepismen ali Samaru još nisam provalio (za razliku od YUGO-a i RIVE).Ako neko zna gde ima knjiga za Samaru neka mi javi jer za navedene automobile imam.
Nema posebnog pravila kada se menja ali kako, to je poprilicno jednostavno
skines zastitnu plastiku kaisa koja se drzi na tri srafa 6mm
Dovedes motor "u fazu" to jest povedes racuna da ti se "reperi" na kaisniku bregeste i radilice poklope sa svojim odgovarajucim oznakama.
Oznaka na kaisniku bregaste se nalazi na jednom od zuba kaisnika ili ispod njega i uglavnom je samo jedna crta...ona mora da dodje u vodoravni polozajj da se izjednaci sa "nosom" onog lima sto ide ispod kaisnika:)
oznaku na radilici mozes videti i preko menjaca to jest zamajca....skines onaj gumeni cep:)
Tek tada skidas kais i ako se dobro secam kaisnik bregaste jer moras skinuti i lim koji ide ispod da bi izvadio pumpu

Vadjenje pumpe je malko problem na samari.....

Moraces da otkacis motor sa bocnog nosaca i da ga podignes malo jer pumpa ce ti udariti u sasiju i nece moci napolje

Posle sve to isto samo obrnutim redosledom
:)
lako je....uzivaj:)

P S ovako je kod desetke....osim deo o podizanju motora.....davno bese kad sam na samari menjao....zaboravio sam:)

turbo dvigatelj

Hvala na pomoći,a ovu knjižaru ću sigurno posetiti.Hvala!

Post Reply