Da li se zbog smrzavanja kutije za hladnjak nesto pokvarilo
Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja
Da li se zbog smrzavanja kutije za hladnjak nesto pokvarilo
Ovako nedavno sam sipao 2 litre antifriza koncentrata i 2 litre vode.Ukupno 4l.To je oko -38 C.Medjutim kako je radio dosta je povukao pa sam trebao dosuti jos.Oko 1 litru vode sam dosipao znaci na -30 stepeni C.Radio je jos minut pa sam ga ugasio mislio sam da se to sve promesalo.Sad ujutru trenutno je napolju -13 stepeni i kutija za vodu mi je smrzla.Nije se promesalo dobro.Sad gledam crevo do hladnjaka savija se znaci tu nije smrzlo.Nisam ga ni pokusavao paliti.Plasim se da se nesto ne pokvari ako vec nije.
- aleko-2141
- Automobil: Moskvic Aleko
Re: Da li se zbog smrzavanja kutije za hladnjak nesto pokvar
okreni motor rucno ako se okrene pumpa pali
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
Prvo je trebalo da napraviš mešavinu u nekoj flaši, pa tako da sipaš. Ako si već naknadno dolio vodu, trebalo je da sačekaš da se motor zagreje na radnu temperaturu i da otvori termostat.
Učini kako ti je Aleko kazao i kad upališ, pogledaj da li negde curi tečnost
Učini kako ti je Aleko kazao i kad upališ, pogledaj da li negde curi tečnost
Pokusao sam i uspeo da okrenem rucno motor.Znaci vodena pumpa je verovatno ispravna.Medjutim malo bolje sam pogledao crevo do hladnjaka i ipak je i ono zaledilo ali ne potpuno.Vidim malo vode ispod hladnjaka plasim se da mi nije hladnjak pukao.Ako je pukao sta mislite da li naci polovan ili odneti kod majstora da zalemi.Sta je isplatljivije?A ono ste u pravu da sam trebo sacekati da dostigne radnu temperatoru to je kod samare oko 90 C.Kad mi je bilo mrsko mesati vodu i antifriz...
Zavisi od kvara i koliko će majstor tražiti da ga zakrpi. Kad otopli i vidiš štetu tad je lakše procetini šta je bolje.
I ja ga nisam merio koliki minus može antifriz u mojoj ladi da izdrži i jotros sam proveravao i nije zaledio a temperatura bila -21.
I ja ga nisam merio koliki minus može antifriz u mojoj ladi da izdrži i jotros sam proveravao i nije zaledio a temperatura bila -21.
- Dare
- Automobil: Niva 1.7 4×4
A osim što se zaledilo i možda puklo, moglo je da se desi i da čist antifriz izgrize neke delove sistema i da opet imaš curenje. Najbolje je prvo pomešati, pa sipati. Ili ako baš nećeš da mešaš, onda je trebalo malo da se voziš posle toga...
Kod mene je antifriz jutros bio zgrusan,i onda sam dosuo 100% antifriz (nekih pola litre),ali mi je motor pre toga radio 20minuta,a nakon sipanja vozio sam ga jos pola sata da bi se izmesao sto bolje.
Stay cool
Drive old school...[img=http://img23.imageshack.us/img23/4916/2012062420.th.jpg]
Drive old school...[img=http://img23.imageshack.us/img23/4916/2012062420.th.jpg]
Nisam znao da bas mora da se promesa.Mislio sam da se samo izmesa u hladnjaku i bloku motora.Kad sam sipao prvih 2+2 litre sipao sam ga tako sto sam flasu vode i flasu antifriza istovremeno sipao u kutiju.Sto se tice nagrizanja antifriza neznam kako onda u Rusiji(Lada je inace ruska sto svi znamo)sipaju gde su temperature ispod -50C pa i do -70C.Verovatno ceo bez dodavanja vode.
Nisi znao ali normalno je da se sve prvo izmesa i sipe ali se mora i vazduh ispustiti iz instalacije i otvoriti slavina za grejanje. Sve to ovde pise samo si trebao naci i procitati ili pitati.
- bruyoni
- Automobil: Lada 112 1.5 16v
Nema preke potrebe mešati sve pre sipanja, sipaš litar antifriza pa litar vode i tako u krug dok ne uspeš sav antifriz koji si zacrtao.
Najbitnije ko što dejca kaže je da upališ grejanje, kod auta gde treba, i da ispoštuješ postupak odzračivanja sistema što podrazumeva da kada uspeš koliko staje upalip auto i pustiš da dostigne radnu temperaturu, otvori termostat i upali ventilator.
Veoma je bitan i kvalitet antifirza, ako si sipao neku domaću malu privredu poput viskol, adelko, yuco, impuls... srećno!
Najbitnije ko što dejca kaže je da upališ grejanje, kod auta gde treba, i da ispoštuješ postupak odzračivanja sistema što podrazumeva da kada uspeš koliko staje upalip auto i pustiš da dostigne radnu temperaturu, otvori termostat i upali ventilator.
Veoma je bitan i kvalitet antifirza, ako si sipao neku domaću malu privredu poput viskol, adelko, yuco, impuls... srećno!
-
dr.scelt
- Automobil: vaz 2105
Najbolje:ispustiti tecnost iz hladnjaka,iz bloka motora-ima seraf na bloku pri dnu.Usuti original vec napravljen Permant,koji se ne treba razblazivati vodom-ima oko -30 do -35 ja mislim.A ima i koji se razblaziva ali to je komplikacija,gotovi je najbolji.Zavrnu se cepovi na hladnjaku i bloku i to se naspe,upali motor,ceka se da dostigne radnu temperaturu,upali se grijanje do kraja,onda se lijepo naspe/dospe hladnjak do cepa a prelivna posuda do oznake max i stvar je rijesena.Zacepi hladnjak,zacepi prelivnu posudu,ugasi auto i pjevaj ako imas dobar glas,ako nemas nemoj pjevati mislice ljudi da se nekome otrglo govedo...Onda cuti i uzivaj.
- aleko-2141
Originalno,nema sta
Stay cool
- aleko-2141
Pa Bosanc, ljudi su ti cudo, njima nikad nije dosadno