Generalka

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Post Reply
JozvanKg

Generalka

Post by JozvanKg »

Pregledao sam dosta postova u vezi sa potrosnjom ulja kod Samare i dosao sam do sledeceg zakljucka-doslo vreme da se ova moja lada rastane od starih (fabrickih) klipova i karika jer je pocela da jede ulje ko popaj spanac.Generalka nije jos radjena kompletno samo pojedidni delovi i zamena filtera za ulje i vazduh.Dakle saveti,jos saveta,predloga,primedbi i sve sugestije su dobro-dosle.Ako znate gde se otprilike u blizini Kragujevca mogu naci kvalitietniji delovi za Samarin motor - recite obavezno jer mi je jedan prodavac nudio komplet set karika,klipova i dihtunga za 5900 din ?!?Kao originali,mada sam ja ubedjen da su to originali my ass.Planiram jos da odnesem i karburator na ultra-zvucno ciscenje (10e)jer je crn ko noc(drugar odneo sa WV Bube star 29-kusur godina i kad ga je doneo zamal ne oslepesmo koliko je sljastao).Dakle sve sto imate da kazete recite-bez ustrucavanja.Sto se tice mog iskustva oko motora uopste sa caletom sam radio generalku na kecu i fici bar jedno 6 puta ukupno i neverujem da je Samarin motor nesto komplikovaniji za popravku.A da i jedna napomena cisto da se zna-probao sam sve moguce fore sto se tice ulja i maziva ali kad sam video da pre neki dan ostavljam plavo-sivi dim iza sebe pri voznji video sam koliko je sati i resih da se nezezam pre nego sto sve ode u p.... m.......Sa radom krecem u subotu i obavestavacu vas o napretku.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

U Kragujevcu se nalazi Mako, jedan od vodecih uvoznika delova za Lade u Srbiji.

Originalni klipovi, karike i bolcne uopste nisu skupi.
Cena je u Rusiji otprilike 20 do 30 dolara za komplet.

Kod nas se tesko nalaze.

Kako prepoznati VAZ-ov klip za samaru?

Ceo klip je neobicno sjajan, kao da je poliran.
Sa unutrasnje strane odmah pored rupe za bolcnu mora da ima utisnut zig VAZ velicine oko 1,5x1 cm.
Pakovani su u foliju ili mastan papir, poredjani jedan na drugi, sva cetiri zajedno, sa velikom plavo-belom etiketom VAZ i ostalim podacima.

U novije vreme dolaze i u kartonskoj kutiji, ali veoma retko.

Kao dobra alternativa, ali skuplja je Kolben-Schmidt, ali zahtevaju hilznovanje cilindara, jer je materijal ovih klipova i karika dosta tvrdji od zida ladinog cilindra, pa ih brzo pojede(vec posle 20 000km). Ako uradis tako, miran si vise od 150 000km.

Prava generalna popravka, sa obradom radilice, hilznovanjem, obradom glave i sedista ventila nije ni malo jeftina. Sa druge strane, vaditi motor, a ne uraditi cestito su bacene pare.

Price da su nasi Motinsovi klipovi bolji, mislim da nisu istinite.

Postoji i Bugarska Druzba, koja radi veoma solidne klipove, pa ako ne nadjes Vazove ili ako ne zelis da ulazes pare u Kolben-Schmidt, oni su najbolje resenje.

Koliko se secam Goxxy je skoro radio veoma kvalitetnu generalnu, a sve je potkrepio slikama i pricom, pa pronadji na forumu tu temu i slobodno pitaj sta te jos zanima.

Pozdrav.

JozvanKg

Post by JozvanKg »

Hvala puno na savetima.Sto se ttice delova,vec sam poceo da se opremam sa potrepstinama ali to ce mlo vise da potraje (eh taj budzet).
Set karika,klipova i dihtunga je u Mako-u negde zajedno oko 5,500 din sto se uklapa u to navedeno.Ako bude prilike da se dohvatim nekog digitalca,postavicu na forum slike kako je motor izgledao pre i posle generalke.Svaka sugestija je dobrodosla.A da, da ne zaboravim u Mako-u sam nasao samarine amortizere koji su 610 din/kom dok kod jednog drugara u auto-shopu sam naleteo na Fenox amortizere koji su 1650 din/kom.Sta vi predlazete?(Ujedno je u istoj radnji jedna opruga 700din/kom dok u Mako-u nisam pitao)

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Fenox zaobidji u sirokom luku.
Kvalitet je ocajan.
Ako ti nije tesko da skocis do Mako-a i da zapises sta sve pise na amortizeru i kakav je znak utisnut na donjem delu i da vidis da li je kapa plasticne ili ne, pa da javis.
Tako cu znati da li valja ili ne.
Kolika je garancija na te amortizere?

Pre par meseci sam Marku poslao dva prednja amortizera, koja su isla na prvu ugradnju za 2101-2107 - Pristinski. Ostali su u nekoj radnji jos iz doba SFRJ. Cena je bila oko 1600 din svaki.
Neka ti to bude orijentir za stvarnu cenu originala.
Ipak bih na tvom mestu stavio neku poznatiju marku. Ima ih po Beogradu za slicne pare.

JozvanKg

Post by JozvanKg »

Ok pogledacu za amortizere i za oznake.U drugoj radnji sam gledao i na amortizeru je samo utisnuto FENOX i Made in Belorussia i nista vise nema od oznaka a kosta 1650din.
Ionako cesto dolazim za Bg pa cu pogledati nesto od amortizera kod njih

JozvanKg

Post by JozvanKg »

Prvo,veliko izvinjenje na dugom nejavljanju :oops: .Imao sam veoma velikih problema sa netom u poslednja dva meseca,tako da ga prosli mesec nisam ni uplatio.Ovi iz sbb-a ubise u pojam totalno mat.. im j...m.
E sad da se vratim tekucem pitanju.Generalka odradjena u kompletu i samara sad ide kao zmaj.Ljudi ovo je za nevericu kako dobro sad radi i ide.Naravno pukao sam silne pare da joj dovedem motor u perfektno stanje ali mi nije zao nimalo datih para.
Tehnikalije:promenjen set klipova,karika,radilica,bregasta,obradjen blok motora(ispirao sam i kanale za protok vode,sta je samo djubreta izaslo nisam mogao da poverujem)prestelovano paljenje i karburator ociscen ultrazvucno.Mada je to samo deo onoga al to je najbitnije sto sam radio oko motora.Ulje sam za sad uzeo Optima long life sae 20-60w i auto trosi nekih 0,2-0,3l na 1000 km(otprilike) dok je pre generalke isao do 2l na 1000 km.Usto sam bio resio da malko i podvozje doteram u pristojno stanje tako da sam odradio i sledece popravke:promenjena lamela,korpa i druk-lezaj(lamela pojedena skoro do kraja a ovo ostalo u slicnom stadijumu je bilo),promenjeni diskovi,plocice,dobosi(kad je bal,nek je maskembal),paknovi i kocioni cilindri na dobosima,creva kociona i glavni kocioni cilindar.Promenio sam i amortizere i opruge napred,jabucice,ramena,spone i homozglobove i odredjen miler.
Ostalo mi je jos da sredim zadnje amortizere i opruge i da se eventualno nabace neke lepe alu felnice al otom-potom.Limarija mi je ok(nema ni naznake rdje i truljenja) tako da nista nisam dirao,sem sto cu da udarim korube do kraja oktobra.Ako imate jos neku sugestiju ili savet recite slobodno.Jos jedno izvinjenje na dugom nejavljanju :)

vaz_mashina

Post by vaz_mashina »

Svaka čast. Sad samo po gasu i "vozi Miško"!
[size=75]TYPE 210930-20[/size]
[size=75]ENGINE 2111[/size]

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Velika je to potrosnja ulja posle generalne. Verovatno joj ne prija ta Optima.

Probaj da sipas neko Mobilovo ulje ili Valvoline MaxLife.

Pera

Post by Pera »

Zavisi koliko je presao posle generalne,mozda karike jos nisu legle.Kod mene kada su menjane karike dok nisu legle trosio je 0,3-0,4 a kada su legle posle otprilike 1000 km 0,1.Samo strana ulja,nista domace :D
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

savke
Automobil: Samara i Laguna

Post by savke »

Koje si klipove i karike uzeo?

Inace moja samara je presla 135000, jos uvek bez generalke i trosi oko 0,5l na 5000 (na toliko ga obavezno menjam), a koristim neko jeftinije za motore sa pogonom na LPG.
Samo zamisli da je svaki novi dan bolji nego juče a lošiji od sutra....!

sasar

Post by sasar »

Izbaci tu Optimu posle 5000km i sipaj Shell helix 15w40 ja ga koristim i prezadovoljan sam,potrošnja kod moje Samare je oko 1l na 10000km.

JozvanKg

Post by JozvanKg »

Klipove sam uzeo VAZ-ove(Josife izgledali su kao sto si ih opisao-doslovce-cak je i mastan papir bio tu sa etiketom plavo-belom).Tek sam presao nekih 1200-1300 km od generalke pa cu videti da promenim ulje cim stignem.Mada naravno morace da se cacka jos malo oko motora ali sad je uopste mnogo bolji i zvuk i pokretanje.Pre generalke nije hteo na plin da upali(tek iz treceg puta)a sad pali na pola kljuca nebitno dal je plin ili benzin.

JozvanKg

Post by JozvanKg »

E da evo jedne zanimljivosti na koju sam naleteo.Diskove koje sam ugradio su americki-da americki(made in USA - ne in China ili tako nesto)
al zaboravih tacan naziv.Plocice Nacalo naravno i sad koci kao zmaj.Al bas mi je bilo smesno kad sam video ko pravi diskove.

Pera

Post by Pera »

Americki diskovi za Samaru,veoma cudno :shock: Daj Boze da ne bude kao americki homokineticki zglob koji sam uzeo i poceo je da krcka posle 5 dana.Moje iskustvo sa tom optimom pri voznji na plin je da ga JEDE.Cim sam ga promenio potrosnja ulja se vratila u normalu.Sto kazu ljudi, stavi Shell ili tako nesto ali SAE 15-40,ovo je mnogo gusto,pogotovo za zimu.A inace meni je moj majstor,kada sam menjao karike, rekao da kada se radi motor ulje treba ispustiti posle otprilike 2000 km da se izbace metalni opiljci koji nastaju dok se novi delovi ne razrade,tako da taman tada izbaci Optimu :D
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

Kobac SPO

Post by Kobac SPO »

Svaka cast, dobro odradjen posao, ali upamti da kocione elemente najmanje jednom godisnje pregledas i po potrebi zamenis (moj slucaj, 12-13.000km godisnje, gradska voznja), u zavisnosti od eksploatacije.

Post Reply