Farbanje petih vrata

Moderators: BokeYGTi, tommy, Goxxy, elektronicar, vojvoda, Samar-Guja

Pera

Farbanje petih vrata

Post by Pera »

Ljudi imam par nedoumica oko farbanja vrata:
1.Vrata su nova i zasticena su onom crnom farbom za konzerviranje,da li se ta farba skida ili ne, a ako da cime
2.Da li se izmedju spric gita i laka radi jedan sloj osnovnom farbom
3.Koja je finoca smirgle kojom se smirgla spric git?
Svaka pomoc ili savet je dobrodosao,unapred zahvalan :D

vigmir

Post by vigmir »

Ne moras da skidas tu crnu farbu sa vrata.Kada nabacis spric git na nju i presmirglas na vodeno i deo te farbe ce spasti.Nema potrebe da stavljas osnovnu farbu.Kad naneses spric git dobro zasuci rukave i smirglaj do besvesti :D da bi ti povrsina lima bila sto glatkija.Moras dobro da izravnas da ti se ne bi videle neravnine posle farbanja.
Ja sam tako radio sa mojim autom prosle godine,jer sam menjao i prednja i zadnja leva vrata,naravno kupio sam nova kao i ti.
Srecan rad!!!!! :D :D :D
Ne mogu da se setim koji je broj smirgle za vodeno brusenje :(

Pera

Post by Pera »

Viqmir zahvaljujem na savetu :DTako nesto sam i pretpostavljao,al reko bolje da proverim :) ,a snacicu se za broj smirgle,bar to nije problem :) Moram ta vrata pod hitno da ofarbam i montiram,jer mi CURI voda u gepek :twisted: :twisted:
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Post by josif visarionovic »

Ja savetujem da se ta crna boja skine do lima. Treba vremena i puno vode, ali se isplati.

Menjao sam prednje blatobrane na vise lada i svaki put sam smirglao do lima, vodenom smirglom, sto finijom, da ne ostanu risovi u limu.

Ako se to ne uradi, ta crna osnovna boja posle nekoliko godina zna da se podigne, a onda sa njoim otpada i spritz git i boja.

Majstori to izbegavaju da rade, jer ih mrzi. Ja sam dobio savet od jednog vrhunskog farbara (Marko je upoznao deo te ekipe na sajmu) i tako sam radio.

Na bivsoj 2105 sam krila menjao 1999. god, a farba stoji dan danas, kao fabricka.

Pera

Post by Pera »

[quote]
Ja savetujem da se ta crna boja skine do lima. Treba vremena i puno vode, ali se isplati.
Pretpostavljam da je tako,to mi je i komsija s kojim treba da farbam vrata rekao,nisam mu verovao :lol: ,sad ce da mi se smeje :roll: ,nego Josife sta da radim sa tom farbom unutra (dupli lim),jer nju mogu da ismirglam, sem na malom delu gde ide onaj poklpoac?Da ostane tako i da uduvam kompresorom onaj Body vosak ili sta?
A da zaboravio sam da kazem da je moj pomenuti komsija tu zastitnu farbu skidao nekim specijalnim sredstvom za skidanje farbe,pa pretpostavljam da bismo manje smirglali :lol:

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

To je ok. Skida sto vise mozes, a vosak trazi da bude na istoj bazi, tj. kompatibilan sa tom crnom bojom, da se ne bi ta crna boja odvojila. Znaci proveris na kojoj je bazi, nitro ili uljanoj.

Pera

Post by Pera »

Hvala,hvala :D Mislim da je bodijev vosak na uljanoj bazi,a za vrata cu jos morati negde da se raspitam,mada bi trebalo da su i ona na uljanoj bazi,al opet...Hvala jos jednom :)

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

sredstvo za skidanje boje zove se "skidboj" i neutrališe se vodom...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Zato sam ja smirglao.

KamAZ driver

Post by KamAZ driver »

Од свих са којим сам се петљао, "Дугин" скидач фарбе, онај геласти плави, ми се чини да је најефикаснији.

Od svih sa kojim sam se petljao, "Dugin" skidač farbe, onaj gelasti plavi, mi se čini da je najefikasniji.
KamAZ je dobra mašina.
Kupio sam ga i ne žalim... NIKOGA!

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

pa ima ih više vrsta i više naziva (ovi gelasti su stvarno najbolji)
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

Dacha

Post by Dacha »

Slazem se da treba skinuti crnu boju, ako zbog nista drugog onda zbog potencijalne opasnosti da ispod nje "radi" korozija, nema veze sto su nova vrata, pa tako kad vec radis nesto uradi ga tako da ne moras ponovo za par meseci. Nakon skidanja crne boje i eventualne korozije, ako ima vecih kratera kituje se spahtl kitom, koji se obradjuje smirglom krupnije granulacije, recimo 60 ili 80 (obicno je crvene boje, radi se na suvo). Nakon toga pistoljem se nanosi spric kit koji se smirgla vodenom smirglom, preporucujem granulaciju 220 ili visu. Naravno, spric kit mora biti dobro osusen pre smirglanja. Znaces da je dobro osmirglano ako pod prstima ne osecas neravnine ili prelaze. Farbanje ide u dva sloja, prvo osnovni i drugi sa lakom, zavrsni, naravno, odgovarajucim pistoljem za farbanje. Lak se nakon susenja moze dodatno obradjivati smirglom granulacije 2000 i poliranjem, ako ima kratera u laku. Time se postize visok sjaj cak i ako se koriste manje kvalitetne farbe, a i farba je zasticena par meseci, nakon toga opet poliranje.
http://caribrod-city.myminicity.com/

http://www.operacijatrijumf.net/operacija-trijumf-studenti/orde-gogov.htm

josif visarionovic
Site Admin
Site Admin

Ja sam na go meral nanosio spric git, neki Body dvokomponentni, osmirglao vodenom 600, pa 1000 i farbao. Stoji boja vec sedam godina. Ako je nov lim nema potrebe gitovati.

Pera

Post by Pera »

Kolko vidim dobro je da sam pitao,inace bi bilo svasta :shock: Jos jednom hvala svima :D

vigmir

Post by vigmir »

Kada zavrsis postavi slike da vidimo kako si uradio.Valjda ce ispasti nesto od ovolikih saveta :D

Ubice me ovi moji na poslu.Celo jutro nista ne radim samo visim na forumu :wink:

Post Reply