Ljudi imam par nedoumica oko farbanja vrata:
1.Vrata su nova i zasticena su onom crnom farbom za konzerviranje,da li se ta farba skida ili ne, a ako da cime
2.Da li se izmedju spric gita i laka radi jedan sloj osnovnom farbom
3.Koja je finoca smirgle kojom se smirgla spric git?
Svaka pomoc ili savet je dobrodosao,unapred zahvalan
Ne moras da skidas tu crnu farbu sa vrata.Kada nabacis spric git na nju i presmirglas na vodeno i deo te farbe ce spasti.Nema potrebe da stavljas osnovnu farbu.Kad naneses spric git dobro zasuci rukave i smirglaj do besvesti da bi ti povrsina lima bila sto glatkija.Moras dobro da izravnas da ti se ne bi videle neravnine posle farbanja.
Ja sam tako radio sa mojim autom prosle godine,jer sam menjao i prednja i zadnja leva vrata,naravno kupio sam nova kao i ti.
Srecan rad!!!!!
Ne mogu da se setim koji je broj smirgle za vodeno brusenje
Viqmir zahvaljujem na savetu :DTako nesto sam i pretpostavljao,al reko bolje da proverim ,a snacicu se za broj smirgle,bar to nije problem Moram ta vrata pod hitno da ofarbam i montiram,jer mi CURI voda u gepek
Ne moze se on kvariti,koliko ga ja mogu popravljati.
[quote]
Ja savetujem da se ta crna boja skine do lima. Treba vremena i puno vode, ali se isplati.
Pretpostavljam da je tako,to mi je i komsija s kojim treba da farbam vrata rekao,nisam mu verovao ,sad ce da mi se smeje ,nego Josife sta da radim sa tom farbom unutra (dupli lim),jer nju mogu da ismirglam, sem na malom delu gde ide onaj poklpoac?Da ostane tako i da uduvam kompresorom onaj Body vosak ili sta?
A da zaboravio sam da kazem da je moj pomenuti komsija tu zastitnu farbu skidao nekim specijalnim sredstvom za skidanje farbe,pa pretpostavljam da bismo manje smirglali
To je ok. Skida sto vise mozes, a vosak trazi da bude na istoj bazi, tj. kompatibilan sa tom crnom bojom, da se ne bi ta crna boja odvojila. Znaci proveris na kojoj je bazi, nitro ili uljanoj.
Hvala,hvala Mislim da je bodijev vosak na uljanoj bazi,a za vrata cu jos morati negde da se raspitam,mada bi trebalo da su i ona na uljanoj bazi,al opet...Hvala jos jednom
Slazem se da treba skinuti crnu boju, ako zbog nista drugog onda zbog potencijalne opasnosti da ispod nje "radi" korozija, nema veze sto su nova vrata, pa tako kad vec radis nesto uradi ga tako da ne moras ponovo za par meseci. Nakon skidanja crne boje i eventualne korozije, ako ima vecih kratera kituje se spahtl kitom, koji se obradjuje smirglom krupnije granulacije, recimo 60 ili 80 (obicno je crvene boje, radi se na suvo). Nakon toga pistoljem se nanosi spric kit koji se smirgla vodenom smirglom, preporucujem granulaciju 220 ili visu. Naravno, spric kit mora biti dobro osusen pre smirglanja. Znaces da je dobro osmirglano ako pod prstima ne osecas neravnine ili prelaze. Farbanje ide u dva sloja, prvo osnovni i drugi sa lakom, zavrsni, naravno, odgovarajucim pistoljem za farbanje. Lak se nakon susenja moze dodatno obradjivati smirglom granulacije 2000 i poliranjem, ako ima kratera u laku. Time se postize visok sjaj cak i ako se koriste manje kvalitetne farbe, a i farba je zasticena par meseci, nakon toga opet poliranje.
Ja sam na go meral nanosio spric git, neki Body dvokomponentni, osmirglao vodenom 600, pa 1000 i farbao. Stoji boja vec sedam godina. Ako je nov lim nema potrebe gitovati.