Homokineticki zglobovi

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Re: Homokineticki zglobovi

Post by Dare »

bruyoni wrote:Ček, pa šta ti onda nije jasno?
Pa sve ovo su bile moje pretpostavke na osnovu iskustva ali nikada nisam imao ladu 11x. Ti si dokumentovao slikom
Image
i sad je sve jasno. :)

Ostaje da čovek zameni zglobove pa da javi šta je i kako...

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

aaa OK. Ali čisto da znaš, ne drži ga taj uskočnik uopšte. Jednostavno, poluosovina sa homokinetičkima je toliko dugačka da u vožnji nema šanse sama da ispadne ako je spoljni zglob stegnut onom navrtkom u glavčini točka i ako je zadržana propisna geometrija trapa. Ali ako razulpaš trap o neku rupčagu u recimo slomiš rame poluosovina će samo da iskoči iz diferencijala. Čista mera sigurnosti, jer da je nešto baš čvrsto drži pri takvoj nezgodi pokidala bi diferencijal i kućište, a verovatno i menjač.

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Evo da napišem rezultate. Vozim već dva dana sa novim zglobovima pa evo dojmova.
Kao prvo cijena, ovo zadovoljstvo koštalo me je malo ispod 290 najnovoijih eura. Problem je bio što nisam mogao naći zamjenske unutarnje zglobove, a ovi "original" ruski su 3 puta skuplji. Samo razlika u cijeni za ta dva zgloba je preko 100eur. Inače, netko je pitao za cijenu untarnjih. Cijena je ista za vanjske i unutarnje ruske, dakle pretpostavljam da bi unutarnji zamjenski koštali isto kao i vanjski zamjenski.
Rezultati su kao što sam i očekivao. Svi problemi koje sam pripisivao zglobovima su riješeni. Lupkanje u svim režimima vožnje je prestalo. Krčanje pri punom desnom je prestalo. Čak su i neki zvukovi za koje sam mislio da su iz mjenjača, a vjerojatno su onda bili od unutarnjih zglobova prestali. Čak je prošao i test na uzbrdici kada izlazim iz garaže, tu se inače najglasnije čulo, jer se zvuk odbijao od zidova sa strane. Sada se penje uzbrdo bez zvukova lupkanja.
Ponovo sam napravio test sa micanjem poluosovine pomoću papagajki. Kada je mjenjač u brzini poluosovinu ne mogu pomaknuti niti u jednom smjeru. Kada je mjenjač u leru poluosovinu mogu zarotirati jako malo. Pomak se ne bi niti primjetio na samoj poluosovini, nego se primjeti micanje ručki papagajki tek koji milimetar. Da podsjetim prije promjene sam mogao micati poluosovinu i kada je mjenjač bio u brzini.
Naravno moj subjektivni osjećaj je daleko bolji sada, jer sada smijem stisnuti gas, a nemam osjećaj da će se nešto raspasti.
U svakom slučaju zadovoljan sam rezultatima.
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

altinjanin
Automobil: lada 112 16v

Post by altinjanin »

Drago mi je sto si resio problem,i platio si posteno,ali bar si miran sad.
...a trojke su Djuro sta?-Osnovne jedinice diverzantskih grupa..

bruyoni

Post by bruyoni »

Ako nekome zatreba, prepoznaće. GKN broj 300390 cena 430rsd sa sa svime potrebnim. Za Mazdu je.
Kvalitet u odnosu na "ruske", Ruske i Руске; k'o dupe i oko

Image

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Ja treba na Samari uskoro da menjam manzetnu? Gde bi ovo moglo da se kupi?
Samo Samara Srbina Spasava

rascho

Post by rascho »

bruyoni wrote:Ako nekome zatreba, prepoznaće. GKN broj 300390 cena 430rsd sa sa svime potrebnim. Za Mazdu je.
Kvalitet u odnosu na "ruske", Ruske i Руске; k'o dupe i oko
Je li to za unutarnje ili za vanjske?

BTW. ove ruske što sam stvaio na unutarnje zglobove mi pukle nakon prve zime, a unutarnji zglobovi čak niti ne šetaju puno gore dolje (u usporedbi sa vanjskima). Dok Febi na vanjskima kao nov. Pa sam morao naručivati i za unutarnje iz Njemačke. Ne znam koja je marka, ali se vidi da su od gume, a ne plastike.

bruyoni

Post by bruyoni »

Za unutrašnje

Meni su prodali u jednoj maloj prodavnici radnje gde inače kupujem metlice brisača a takođe sam uzeo i spoljnu od golfa 2 (to mi je bilo primarno jer vidim da je trenutna pireli počela da popušta). Na deklaraciji vidim da je uvoznik RV trade iz NS. Mada GKN/Lobro/Spidan prodaju mnogi: Euroauto, Gazela, Euro07...
Ko hoće može da skine njihov katalog zglobova, u njemu su i kompleti manžetna sa dimenzijama istih pa se može pretraživati i upoređivati

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Da li su isti homokinetički na samari i 110kama.

bruyoni

Post by bruyoni »

Isti

bruyoni

Post by bruyoni »

"Kvalitet" manžetni za ladu: obe UNUTRAŠNJE kaput a ni godinu dana nisu stare! I to sva sreća leva pukla kada sam izvadio poluosovinu i natgao unutrašnji homokinetički. Bolje da sam kupio dve ove GKN nego samo jednu, nije kvarljiva roba.
Sada mi auto ostao kod drugara na kanalu rekoh kada smo rasturili da ne vraćamo kilavo stanje. Sad treba čekati da dođe druga.
"Što nisi gledao da vidiš kakva je desna?" pa zato što ide ispod menjača a od dole je zaklanja šuspleh... a mene mrzelo da se valjam po betonu
Popizditis!

rascho

Post by rascho »

Kad rade manžete od plastike, a ne gume. Čim temperatura padne manžeta se stisne i izgubi elsticitet pa počne pucati. Ja sam skužio da one ne prežive više od dvije zime, a nerjetko ih već jedna dokrajči.

bruyoni

Post by bruyoni »

Nabavljena, skoro. Imao sam sreće jer im oko 12 dolazi roba od dobavljača pa su mi nabavili, zvao oko 9 odmah po otvaranju. Sada samo da je pokupim oko 4.
Ma, guma je to ali neka veoma niskog kvaliteta, kao kod naših kineza u prodavnici. Ko što ti reče kako im unutrašnja izdrži godinu dana?! Zaštićena maltene sa svih strana a i značajno radi samo aksijalno, mogu misliti kako im se spoljne raspadaju! Kod mene su original pukle na nekih 110k km tj desna a ni leva ne bi dugo trajala. Ove što nisu ogdinu dana trajale su kupljene kod ovlašćenog jer sam im verovao da su "Odlične ruske, mi ih stavljamo."
Sve mislim da preko neta probe radi uzmem neki baš kinesku da je terorišem jer sam nekom njihovom robom što sam preko neta naručio prijatno iznenađen kvalitetom.

rascho

Post by rascho »

Što se Kineza tiče oni imaju od vrlo kvalitetnih do vrlo nekvalitetnih proizvoda. Fora je što i ove kvalitetne možeš naručiti za malo novca, samo treba naći koji su. A drugi problem je što i kada nađeš, ne znači da ako naručiš isti proizvod (koji isto izgleda) da ćeš uistinu i dobiti isti proizvod. Proizvođača nikako ne možeš skužiti, tako da razni proizvođači imaju isti vizualni izgled, ali različitu kvalitetu.
Zbog svega toga od Kineza naručujem samo stvari za koje si mogu priuštiti da riknu. Mada sam u pravilu zadovoljan sa robom iz Kine (doduše još nisam ništa za auto naručio).

rascho

Post by rascho »

Još jedna tužna priča o (keruši i sedam malih kučića) ruskim gumama. Negdje oko nove godine sam stavio nove Fenox krajnike (Fenox su ruski zar ne?) i evo već nakon jedne zime (manje od 3 mjeseca) ona zaštitna guma je popucala na lijevom krajniku, a na desnom izgleda da ne može preživjeti još jednu zimu. Pa, majke im ga svirnem u čarapu, ja se kladim da proizvodna cijena krajnika ne bi bila veća niti jedan euro ako bi stavili kvalitetnu gumu na njega. Nije mi jasno zašto štede tamo gdje se ne može uštedjeti, ili namjerno prave šrot dijelove, pa da više prodaju.

Post Reply