Mehanizam brave
Moderators: dejo, dejca, Miljan
- KardanPower
- Automobil: Lada 2107
Mehanizam brave
Vidim da se pisalo dosta o samarinim bravama i kvakama a nista nema o istim za 2107-icu. Imam problem da se jedna vrata trebaju jace zalupiti a neka slabije, na nekim kvaka ,,hvata,, nize a negde vise, neka recimo ne mogu skroz da se zatvore nego kad se gleda sa strane prosto vire malo, mislim da ne moze zub da naidje do kraja. Uglavnom zanima me kako se to podesava ako moze da se podesava i kako doci do samog mehanizma iznutra naravno? 
Re: Mehanizam brave
Skini tapacir i prostudiraj sta i kako. Ja sam bio stelovao kvaku na vozacevim vratima ali kako bese ne secamse.
- KardanPower
Mislio sam da je neko to sigurno radio do sad pa da mi moze pomoci savetima oko stelovanja mehanizma jer su brave same po sebi specificna materija u koju se ne razumem dosta. A u svakom slucaju moram jos jednom prostudirati kad skinem tapacire sa vrata.
Meni se ujele sarke sa vozaceve strane .... A sto se tice podesavanje, podesava se na stub, odvtnes nez kolko srafa tamo i samo malo gurnes na unutra tu plocicu...
ima dosta nacina stelovanja. evo redom:
1tapacir- dve verzije -kartonska se skida tako sto ossrafis rukohvat( gornji sraf ima poklopac), iscupac sa rucice za otvaranje onaj ukrasni deo. onda skidas rucicu stakla tako sti zabijes osrenji srafciger izmedju plasticnog prstena, koji je do tapacira i osiguraca rucice.kadih malo razdvois videces mali nokat. osigurac izvuces i to je to. zatim tapacir skidas. on se drzi zabicama i isto se cupa( uvek polomis koju zabicu, u prodavncama imas rezervnih , oko 15 din komad)
Plasticni tapacir se skida : iz rukohvata izvadis cep i odsrafis ga .skines isto masku rucice za otvaranje(isto kao i predhodni tip).e sad klun za zakljucavanje ima , kada je u odklucanom polozaju mali poklopac sa prednje strane koi se nezgodno skida malim srafciferom. ispod tog poklopca je osugurac koji cupas nekim tankim klestima. rucicu stakla kao u predhodnom slucaju.i ovaj tapacir je na zabice tako da se i on cupa.neki modeli imaju i vidljive srafove u gornjem delu
Kada skines tapacir videces unutra sta i kako , nista komplikovano. pogledaj zica koja pritiska mehanizam(koja spaja spoljnu rucicu i bravu nije li se pojela. mozes i da joj navuces neko tanko crevce, ja sam tako uradio)
kljun na stubu moze da ide unutra- spolja ali ako nikad nije diran , ne bi ga trebalo dirati. na satkama se steluje visina vrata, ali ti srafovi u 95% slucajeva moraju brenerom da se greju da bi se otegli
ako te jos nesto zanima , evo moj broj pa me pozovi, objasnicu ti
062 312543
1tapacir- dve verzije -kartonska se skida tako sto ossrafis rukohvat( gornji sraf ima poklopac), iscupac sa rucice za otvaranje onaj ukrasni deo. onda skidas rucicu stakla tako sti zabijes osrenji srafciger izmedju plasticnog prstena, koji je do tapacira i osiguraca rucice.kadih malo razdvois videces mali nokat. osigurac izvuces i to je to. zatim tapacir skidas. on se drzi zabicama i isto se cupa( uvek polomis koju zabicu, u prodavncama imas rezervnih , oko 15 din komad)
Plasticni tapacir se skida : iz rukohvata izvadis cep i odsrafis ga .skines isto masku rucice za otvaranje(isto kao i predhodni tip).e sad klun za zakljucavanje ima , kada je u odklucanom polozaju mali poklopac sa prednje strane koi se nezgodno skida malim srafciferom. ispod tog poklopca je osugurac koji cupas nekim tankim klestima. rucicu stakla kao u predhodnom slucaju.i ovaj tapacir je na zabice tako da se i on cupa.neki modeli imaju i vidljive srafove u gornjem delu
Kada skines tapacir videces unutra sta i kako , nista komplikovano. pogledaj zica koja pritiska mehanizam(koja spaja spoljnu rucicu i bravu nije li se pojela. mozes i da joj navuces neko tanko crevce, ja sam tako uradio)
kljun na stubu moze da ide unutra- spolja ali ako nikad nije diran , ne bi ga trebalo dirati. na satkama se steluje visina vrata, ali ti srafovi u 95% slucajeva moraju brenerom da se greju da bi se otegli
ako te jos nesto zanima , evo moj broj pa me pozovi, objasnicu ti
062 312543
- KardanPower
U redu, hvala vam snacicu se pa ako negde zapne zovem te ,,schnell,,.
Interesuje me brava za gepek. Pokusao sam ulozak da zamjenim i kako god stavim on upada unutra, da li ima neki osigurac koji drzi ulozak ili se okrene kada se stavi. Uglavnom ja se ne mogu snaci on lijepo stoji i otkljucava ali cim kljuc se stavi on upane unutra.
Dajte ljudi spasavajte, ostao sam tri sata oko brave za gepek. Ulozak sa kljucem nikako da stoji kako treba. Znate li da li postoji neki osigurac koji ga drzi, jer kad stavim ulozak i zavrnem bravu ulozak upada i nece da radi.
Unaprijed hvala.
Unaprijed hvala.
postoji plasticna (kao cevcica) da kazemo sajbna Fi 8-10 mm duzine oko 10 mm(ne znam tacno). ocigledno si nju izgubio , jer ona drzi raspon ozmedju brave i uloska. Pozz
Hvala ti, uspio sam završiti.