Različiti su menjači kod samare i 11x. U 11x ide menjačko GL4/4+ ili GL4/5 (znači baš da piše 4/5 ne čisto GL5) ulje. Kod samare u menjač ide motorno ulje, e sad kod nekih menjača u koje ide motorno ulje (Honda) može da se stavi gl3 menjačko a trebalo bi da može i u samaru. Tu postoji zez jer je menjačko ulje, tj aditivi u njemu, agresivnije na neke legure na koje motorno nije. Naj sigurnija varijanta je sipati neko GL3 ulje ali bi ipak prokrstario netom da vidim šta Rusi kažu na tu temu.
Last edited by bruyoni on Tue Dec 16, 2014 7:44 pm, edited 1 time in total.
ne znam da li znate, ali postoje i menjacka ulja u 10W-40 gradaciji...mnogi su greskom mislili da u honde ide motorno(cak i zaljubljenici) a fabrika ga je prodavala pod svojim imenom u hondinoj ambalazi(i ljubomorno cuvali kao poslovnu tajnu, a drali sa cenom)..ali ajde da vam odam tajnu...
.http://www.maperformance.com/motul-moty ... 01222.html
ali to nije nista novo. autoindustrija je puna trikova za otimanje para od naroda,izmedju ostalog zato i vozim ono sto vozim...
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "
Honda je do, čini mi se 94-95, zahtevala da se u manuelne menjač sipa polusintetičko motorno ulje gradacije 10W30/40 u zavisnosti od klime pošto su menjače projektovali za to ulje. A i svaka iole bolja polusintetika osrednje zadovoljava GL3 standard za menjače i ima gotovo identičnu viskoznos kao 75w80 menjačko ulje. Potom do negde 2004-5. primenjuju IDM-Kosan GL3 75w80 menjačko koje imenuju "Honda MTF" a od tada do sada koriste MTF II koje je 75w90 GL4/5 ali sada pakuju i druge proizvođače osim Kosana (Eneos, Mobil, Penzoil, Repsol...)
To što Motul prodaje je obično, čak zastarelo, motorno ulje sa molibden i olovnim aditivima namenjeno za iznađale menjače koji koriste motorno ulje ali su sad već toliko potrošeni da im ne škodi višak aditiva.
ovo ulje postoji na trzistu min. 30 -tak godina (imam originalna uputstva za hondu toliko stara i tek ponegde je naveden viskozitet(uglanom pise idite u ovlasceni servis i sipajte iz originalne hondine kantice"honda translube" ) nigde napomena da je to motorno ulje(moze i motorno ,ali kako kazu"moze i prst u oko ali boli" ). a kod motula nema izanjdjalog i otpisanog, sve sto ne prodaju u roku ide na reciklazu. radi se o firmi koja je mala(za taj biznis) i ide samo na kvalitet bez kompromisa...drugo je ako negde natrcis na "pakovano" ulje jer i njih zadnjih par godina kopiraju ali ne kao castrol 90-tih koliko sam ga se nagledao u "originalnim"kanticama i danas ga ne kupujem zbog toga a generelno original spada u top 5 po kvalitetu...
Ako ulje nosi API gradacije SG/SH onda je zastarelo ma ko da ga pravi i gde pošto SH završava sa 1996. godinom.
Ako neki Hondaš naiđe
Civic EG, EH
Accord CD do '95
Concerto MA1/2/3
Prelude BA/BB
Legend KA7/8
U uputstvima štampanim nakon 1995 tj za modele koji su se proizvodili od te godine jer su se neki proizvodili do '98 uvek stoji napomena
"Gearbox oil grade
-> 1995 ; SF/SG 10W-30/40
1996 -> ; Honda MTF"
Nesto ne mi se baca veci novac na velike i poznate brendove za ulje. Interesuje me iskustvo bilo da je dobro,loso ili cisto onako informativno za Modricino ulje HC POWER 10W-40.Cena nu je
pennasol? kao i ostali proizvodi made in germanu a "low budget"... ne znam kakva ti je tu usteda 4l kvalitetne polusintetike ti je oko 2000 din ne vidim ustedu...100 km ti dodje 1000 za gorivo, tu mozes da ustedis. ako se stedi na ulju obicno se odbije po dzep-u...
Pennasol 10w-40 polusintetika od 4 litra kantica u Skopje-MKD prodaje se po ceni istoj kako i ELF Copettion 10w-40 od 4 litra.Sto nije logicno.
Imaosam kratku debatu sa zastupnilom Pennasla za MKD.Da su malo vise preterali sa cenam.A u ducanima gi daju ispod cene(nabavnim) samo da se otarase od zalixe.Ima jaku konkurenciju ulja,cene su im previsoke.
jeronimo wrote:pennasol? kao i ostali proizvodi made in germanu a "low budget"... ne znam kakva ti je tu usteda 4l kvalitetne polusintetike ti je oko 2000 din ne vidim ustedu...100 km ti dodje 1000 za gorivo, tu mozes da ustedis. ako se stedi na ulju obicno se odbije po dzep-u...
Cenu sam naveo kao sporednu stvar, inace ne stedim na redovnom odrzavanju jer sam do pre nekoliko god. sipao valvoline a onda shvatio da dzabe bacam pare kad ima jeftinije da se nadje ulje istog kvaliteta, ili cak boljeg. Pogotovo sto moja lada trosi ulje redovno.