Alexa wrote:Jel moze neko malo da mi pojasni proceduru kupovine tj prebacivanja auta na moje ime...
Evo ja cu
Prvo moram da te ispravim,odnosno da ti objasnim da se ovaj auto NE prebacuje na tvoje ime kao sto je to u praksi poznato (kad ima tablice),VEC auto ide direktno na ime kupca .
Sta to znaci u praksi???
To znaci da je auto uvezen i ocarinjen na ime neke firme,koja moze biti neka spediterska kuca,auto plac i tome slicno,I KAO TAKAV ne potpada pod obavezno placanje poreza na promet sto je kod kupovine auta sa tablicama slucaj.
Dakle na ovom primeru je firma (uvoznik) platila PDV, i posto je uvoznik pravno lice,konacni kupac treba samo da ponese licnu kartu kako bi se njegovi podaci uveli u sistem.Naravno predhodno je obavezno uplatiti kompletnu registraciju sa polisom, tehnickim i ostalim uplatnicama koje ide uz to.
Prilikom preuzimanja ovog auta,od prodavca ces dobiti
- Fakturu (u zaglavlju ti stoji koja ga je firma uvezla) i svi podaci sa OCITAVANJA (br.motora,sasije itd)
- Carinsku dekleraciju (zeleni papir)...imas datum kad je auto usao...
- Uplatnice !!!! Kao dokaz da je placena carina i pdv......Pazi bilo je laznjaka !!!!!
- Kopiju resenja firme koja ga je uvezla
- Izvod iz registra firme koja ga je uvezla (njihov PIB broj)
- i ostalu dokumentaciju koju budu hteli da ti daju a potice iz inostranstva(servisna 99% LAZNA,i sve ostalo sto su dobili)
Sa svim ovim papirima ides na tehnicki,dodajes ga na ove papire,onda uplacujes dazbine za registraciju,i sve to dajes u MUP-u na salteru.Registracija ti je skuplja za 4000din od produzetka,zato sto prvi put registrujes pa kupujes 2 tablice po 2000din
P.S.
Na carinskoj dekleraciji (zelenom papiru),stoje ti dva podatka koja su tebi bitna.
- 1. Kilometraza na koju je auto carinjen .Obavezno je SRAVNI sa onom NA SATU !!!!
- 2. Podatak dali je auto usao na tockovima ili na prikolici/kamionu.Ako nije dosao na sopstvenim tockovima MORA da stoji reg.broj prikolice na kojoj je uvezen.
Nadam se da sam pomogao.....ako treba jos nesto ,slobodno pitaj