Lada 111 DA ili NE?

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

turbo dvigatelj

Lada 111 DA ili NE?

Post by turbo dvigatelj »

Treba na "Samari" da menjam pragove (sajtne),iskrpim pod,pomalo izbija korozija i sa strana,zadnji levi koš je podlupio i požuteo,prešla je oko 280 000 km.i malo prosipa ulje na semerinzima,štelovanje ventila,zamena gumica... : :evil:
Zbog svega navedenog,imam nameru da opet kupim Ladu ali slušam oprečna mišljenja,pa me interesuju i mišljenja iz prve ruke.Razmišljam o kupovini Lade 111 ali nemam o njoj relevantnih informacija i ocena.Jedni se hvale,dižu je u nebesa dok drugi kažu da je loša,"džigeričar",promašena invasticija,a ja sam u dilemi. :?
Molim vas da mi pomognete i napišete svoja iskustva sa pomenutim autom. :?

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Re: Lada 111 DA ili NE?

Post by aleko-2141 »

Kupis ladu od naseg drugara Imrea i bog da te vidi :)

Alexa
Automobil: Lada 2106

Post by Alexa »

Nemam ladu 111 ali ja je iskreno ne bi uzeo,pogotovu kad vidim kolko puta jedna te ista dolazi u servis zbog raznoraznih kvarova,a meni se licno ni dizajn ne svidja pogotovu ne unutrasnjost...

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

1.6 16v.
Za godinu dana 3 bobine po 3700din (trebalo bi da traju makar 3 godine), step motor 1000 din, distanceri pozadi 800din, i to je to od vanrednog održavanja.
Gume oko 4500din, felne 4 čelične 9000din, Filter vazduha 300 din, ležajevi, paknovi od samare, ulje polusintetika (malo skuplje od samarinog), filteri plina 300 i 100din.
Ja sam zadovoljan, potrošnja plina 7.5-10, benzina 5l mesečno, udobnija brža i tiša od samare, geeeepek ko bunar, vozio sam je do 140 bez ikakvih trzaja i vibracija.
Korozija mestimično izbila po vratima, zadnje sijalice gube kontakt od lupanja vratima, pukla maska između zadnjih svetala, te bobine su me zezale prvih par meseci ali sad su ok, prednje sijalice 1 izgorela za god. dana.
Registracija sve sa teh. pregledom izašla 17040din juče.

Po meni dosta dobar auto naročito ko ima malo iskustva u čačkanjima oko nekih sitnica (ko na samari), ja sam je uzeo da je vozim više godina i mislim da će gubitak biti manji nego na drugim kolima uzsolidan kvalitet vožnje. Pitaj ako te nešto konkretno zanima.

PS: Tako i da ih pitaš za samaru imao bi hiljadu iskustava od 5 ljudi.

Imre
Automobil: Honda Civic Tourer

Post by Imre »

Ako desetku,ili bilo koja druga kola odrzava kreten,nece dugo,i sad ne mislim na vlasnike koji su uzeli macku u dzaku.A mislite da su zapadna kola bolja?Opel i VW su u proteklih par godina (Opel konkretno vec deset godina) krsevi.Ako vec nemci polako prelaze na francuze i korejce onda je to ocigledno.Ovo nisam pisao da bih se prepirao sa bilo kim,i ja sam bio ubedjen da je nemac najbolji,ali sam otvoreno pristupio iskustvima vlasnika,a posto konkretno razmisljam da uzmem kola koja nisu starija od 2-3 godine,zbog toga sam i takve vlasnike trazio.
Ja sam sa svojom desetkom presao 120k,neke stvari sam i prevenciono menjao,ulje uvek na vreme,nikad me nije na putu ostavio.Dali je u kabini tiho?Nije.Da li u kabini uvek nesto zvecka?Zvecka.Da li ima klimu?Nema.Da li je lep?Zavisi,dizajn je vec u startu bio zastaren 7-8 godina,ali golf 2 ne moze mu ni pod prozor pljunuti.Da li me je ikad ostavio na putu?Nije.
Trosi 5.2 na otvorenom,zimi na -27 pali iz prve.O cemu pricamo?
Sigurno ima felericnih serija,ali to se sad vec vidi koja je kakva.Ako menjas nesto i to zavisi sta stavljas i da li utice na ostale delove.Npr. neko je imao problema sa Gates kaisevima,spanerom i rolerom.Znajuci to,ja sam iste nabavio od nemacke firme koja ima ispostavu u madjarskoj,ulje sam isto nabavljao iz inostranstva (Castrol),posto u Srbiji nisam nasao nigde original.U stvari nisam nista kupovao za kola u Srbiiji...a zasto?Kao klinac sam prodavao na pijaci a mnogo sam isao i na kinesku pijacu u Pancevo,pa znam na sta su sve ljudi sposobni.Ne kazem da tamo nema kvalitetnih delova,ali treba biti izuzetno oprezan!Mnogi stavljaju najjeftinije delove,pa kao "Lada je to,boli me dupe,a ni onako necu dobiti neke pare za nju..." pa posle uvali nekome,a taj na_ebe i psuje svugde okolo.Jel su kola kriva?Ne,krivi su kreteni,i to u poslednje vreme ne samo za Lajke nego i za ostale brendove.
A sad da preduhitrim pitanje "Zasto onda ne uzmes ponovo Ladu".Na uvoz bilo cega van EU se placa carina,na to treba jos staviti i troskove transporta pa izadje lepa suma za novu Ladu.Zbog toga slaba je prodaja (ali se jos uvek prodaju,cak i Granta),servisna mreza je slaba,a nabavka delova jos slabija.Nemam nikog u Nemackoj ko bi mi pozajmio kola na nedelju ili dve dok deo ne stigne.Bilo bi apsurdno uzeti takva kola,isto apsurdno kao ako bih uzeo bilo kojeg amerikanca,koji se maltene poklanjaju.
Last edited by Imre on Sat Apr 12, 2014 9:41 pm, edited 1 time in total.

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

I meni se svidja 111 lada, posebno bi mi idgovarao ogroman prostor pozadi. Vozio si samaru sa karburatorom, ovde ti je elektronika i moraš biti spreman da se boriš sa sasvim drugačijim delovima i otklanjanju kvarova. Ja je lično nebih zbog toga kupio, ne samo ladu 111 nego bilo koji auto sa ubrizgavanjem. Riva koju vozim i kad stane sve je tu i sve se vidi. Za nekoliko hiljada dinara moze se kupiti komplet paljenje ako nešto zakaže, a kod ove elektronike sve je to drugačije i mnogo skuplje.
Što nevidiš ladu 2104 i one nisu loše.
Opet ti biraš, ako si spreman za prelazak sa karburatora na direktno ubrizgavanje kupi je, nećeš se pokajati.

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Vozim Samaru 1.3, a vozio sam drugarovu Ladu 110 1.5 8v i mnogo bolje ide od Samare. Ima i mesta dosta i meni se bas svidja. Njemu se nista nije kvarilo otkad je kupio pre par meseci, ali je malo i vozena. E sad, skuplja je sto se tice odrzavanja od Samare, ali je to posledica modernijeg auta sto je i normalno...

A ovo sto se tice Opela, ne znam, moj drug sto radi u Nemackoj je doterao nekoliko Astri g 1.7 i rade mu na taxiju, uopste nema problema vecih problema...
Samo Samara Srbina Spasava

vazman
Automobil: Lada 111+2103

Post by vazman »

Gledaj, sa jednom ladom 111 (g. 2000) sam ja prošao 100 000 km(bilo nešto sitnica, ništa od elektronike menjano osim regulator ler gasa, potenciometer, neznam kako se srpski zove - 2-3 puta... ali jest jeftin, otišla tihtunga na glavi i koje sitnice).

Ovo sadašnju (g. 2001) sam uzeo isto polovno (imala je 80 000 km augusta 2012, veoma očuvana) do sad sam ja prošao 28 000km i vozim doslovno skoro kao nov auto.. menjao sam auspuh, manžetne, opet potenciometer, stavio sam onog od master sporta za 5 eura (ili još manje :) i vozim (traje godinu dana sad). Zadnje pola godine ne ide ispod 2000 mjesečno... Napravili smo veleiki servis, podešavanje ventila, ulje i filtere menjam na 10 000 km... sad opet polako dolazi vreme da menjam filter vazduha jer se menja na 30 000 km i ja sam ga menjao kad sam auto kupio ... redovito održavanje... Možda bude trebalo polako amortizere da menjam... Vozit ću ovu ljepoticu dok se bude ovako lepo ponašala. I ja se veoma trudim da se lepo ponašam do nje - lepo vozim, nema treanja, nema makadama i loših puteva..

Prvu 111 sam uzeo samo zbog cijene i zbog toga jer je naprosto LADA, i meni se nije svidjala vizualno, ali polako sam je zavoleo,... Lada zvanićno nema više u Sloveniji više od 2002 godine, i ozbiljno razmišljam, da opet kupim ladu, uvezem iz inostranstva kdije se prodaje. Jer ove nove (i novije) jesu kvalitetnije i kad pogledam na iskustvo sa 111 za 11 godina kad sam ono bivšu uzeo.. nemam razloga da se bilo ćega bojim, zaista i auto vozim svaki dan. Sa bivšom 111 sam obišao pola europe (Njemaćka - Berlin, Poljska, Češka, Austrija, malo u Italiju, Balkan, Slovačka... ), ova još nije išla na duži put, ali čeka ju Beograd kraj mjeseca i Prag idućeg mjeseca... i nadam se da će se priča nastavljat srećno .. ako ne, isplatila se mi ona već davno, platio sam nju 450 eura :D Šta se estetike tiće - lepa je na neki svoj naćin - isto se i nekome vjerovatno ćini i ružna žena koju voliš, jel tako? :) Svijet malo mora da bude u bojama, šta se tiće automobila, on odavno nije više- sve je isto i sivo, možda malo bjelo.. Na žalost, i Lada se trudi da postane siva - ljudi su ovce. Svi više cjene ono što se većini sviđa, što većina misli da je dobro, kul, da vrijedi ... ajmo, probaj, raskiraj i oboji život bojama.. i sudi na temelju vlastitih iskustva a ne predrazsudama.

Malo sam lud i doslovno moram da vozim ruska kola- ovo je dio mene.. Nekako, ništa, ništa i ništa mi ne znače ovi zapadnjaci, možda me Volvo zna malo da povuće.. bila su kod kuće 2., .. Dacia dolazi u obzir ako razmišljam strogo racionalno, ali šta bih bio čovjek ako bih samo racionalno razmišljao - robot.
Image
"Službeno vozilo": Astra - čeka da bude zamjenjena sa Vestom :)
Ponosan vlastnik:
Lada 1500 SL/2103, g. 1979, certifikat oldtimera
Lada Riva 1600/2107, g. 1985, certifikat oldtimera

Imre
Automobil: Honda Civic Tourer

Post by Imre »

vazman wrote: Malo sam lud i doslovno moram da vozim ruska kola- ovo je dio mene.. Nekako, ništa, ništa i ništa mi ne znače ovi zapadnjaci, možda me Volvo zna malo da povuće.. bila su kod kuće 2., .. Dacia dolazi u obzir ako razmišljam strogo racionalno, ali šta bih bio čovjek ako bih samo racionalno razmišljao - robot.
100% se slazem.

Boki78

Post by Boki78 »

Imre wrote:Mnogi stavljaju najjeftinije delove,pa kao "Lada je to,boli me dupe,a ni onako necu dobiti neke pare za nju..." pa posle uvali nekome,a taj na_ebe i psuje svugde okolo.Jel su kola kriva?Ne,krivi su kreteni,i to u poslednje vreme ne samo za Lajke nego i za ostale brendove.
Apsolutno si u pravu, doduse to ne vazi samo za ladu vec za vecinu jeftinih starih vozila. Samo u odnosu prema njima vlasnici pokazuju svoju inherentnu kulturu, u ovom slucaju aspekt odnosa prema stvarima. Nigde druge se ne vidja popravka iskljucivo polovnim delovima, sipanje istrosenog motornog ulja u menjac, cesmovace u hladnjak i sl. originalnih primeraka jajarenja i primitivizma ...

turbo dvigatelj

turbo dvigatelj wrote:Treba na "Samari" da menjam pragove (sajtne),iskrpim pod,pomalo izbija korozija i sa strana,zadnji levi koš je podlupio i požuteo,prešla je oko 280 000 km.i malo prosipa ulje na semerinzima,štelovanje ventila,zamena gumica... : :evil:
Zbog svega navedenog,imam nameru da opet kupim Ladu ali slušam oprečna mišljenja,pa me interesuju i mišljenja iz prve ruke.Razmišljam o kupovini Lade 111 ali nemam o njoj relevantnih informacija i ocena.Jedni se hvale,dižu je u nebesa dok drugi kažu da je loša,"džigeričar",promašena invasticija,a ja sam u dilemi. :?
E sada ima još jedna novost!Proklizala mi remenica zupčastog kaiša na remenici radilice!! :evil: :cry: Stajao sam na semaforu i samo se ugasila.Pokušao sam da upalim i ništa...Velike su šanse da su se pokrivili neki ventili iako se nije čulo ništa neobično (jer je 1300 ccm).Registrovana pre dva dana :cry: .Da li je pametnije da kupim polovnu glavu jer sam u dubokom razmišljnju o kupovini druge Lajke.Novi ventili,ravnanje glave,dihtunzi,ruke majstora-koštaće đavo i po,a ovo mi je možda bolja varijanta?

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Boki78 wrote:
Imre wrote:Mnogi stavljaju najjeftinije delove,pa kao "Lada je to,boli me dupe,a ni onako necu dobiti neke pare za nju..." pa posle uvali nekome,a taj na_ebe i psuje svugde okolo.Jel su kola kriva?Ne,krivi su kreteni,i to u poslednje vreme ne samo za Lajke nego i za ostale brendove.
Apsolutno si u pravu, doduse to ne vazi samo za ladu vec za vecinu jeftinih starih vozila. Samo u odnosu prema njima vlasnici pokazuju svoju inherentnu kulturu, u ovom slucaju aspekt odnosa prema stvarima. Nigde druge se ne vidja popravka iskljucivo polovnim delovima, sipanje istrosenog motornog ulja u menjac, cesmovace u hladnjak i sl. originalnih primeraka jajarenja i primitivizma ...
Dobro si napisao. A da malo i proširim razmišljanje. Mene čudi kako ljudi, kada kupe novi auto, bez problema daju 200eur za tzv redovni servis u ovlaštenom servisu (čitaj, ono što sam napraviš kod kuće za 15min), a ako ima iole malo više posla, bez 300eur ne smiju niti parkirati pred ovlašteni servis. Nadalje, kod nas je trend uz novi auto uzeti i kasko (više protiv krađe nego protiv sudara), koji opet zna doći i preko 400eur godišnje. A ako tome pribrojimo i kamate na kredit, koje za neki srednji auto dođu oko 700eur (u prosjeku, onaj tko zna kamatni račun, zna da su u početku, veće, a na kraju manje, ali računajmo s prosjekom) godišnje dobijemo lijepu sumicu godišnje (glavnicu, odnosno cijenu auta niti ne računam). Ali, rekli bi neki, novi je auto pa se ne kvari. Ali brate, izračunaj koliko plaćaš luksuz da se ne kvari (odnosno imaš garanciju, pa je popravak besplatan).
S druge strane kada treba majstoru platiti neki konkretan popravak na starom autu, a cijena je samo jedna od onih gore nabrojanih suma onda nema šanse, jer se ne isplati (a banci se isplati dati 700eur godišnje za ništa, jer za kamatu dobiješ upravo to), pa se poseže za tim jajarenjima. I onda mi je najžešće, kada auto ne vuče, trese, zacukava, ulje curi, a antifriz se dolijeva češće od benzina pa kažu "pa to je star auto šta očekuješ od njega".
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Boki78

Post by Boki78 »

rascho wrote:Mene čudi kako ljudi, kada kupe novi auto, bez problema daju 200eur za tzv redovni servis u ovlaštenom servisu (čitaj, ono što sam napraviš kod kuće za
15min), a ako ima iole malo više posla, bez 300eur ne smiju niti parkirati pred ovlašteni servis.
Taj deo sa 200e nije cudan jer je uslov za garanciju. Sve ostalo zavisi od konteksta primanja pojedinca. Postoje ljudi koji zaradjuju dobro i mogu sebi da priuste da frljaju sa parama i to je ok, ono sto je meni npr. zanimljivo jesu granicni primerci ludila koji do jednog trenutka voze kola ala porucnik draguljce, u sledecem se nategnu ko mutavi da pazare polovni primerak D segmenta i onda u njega upumpavaju lovu do besvesti i od sebe naprave osobu koja radi da bi se hranila i vozila autom... No tesko je vozili stari jeftini auto, retko koji majstor je u stanju da u vozacu matorog auta prepozna musteriju kojoj nije problem da plati kvalitetan servis, a obicno se tom klasom kola na nasim prostorima bave prakticno samo prevaranti i muvare. Da je sa boljim kolima situacija svetlija i nije , ali tamo se barem lakse nadje cestiti majstor. Naravno cast izuzecima u svakom slucaju.

turbo dvigatelj

turbo dvigatelj wrote:
turbo dvigatelj wrote:Treba na "Samari" da menjam pragove (sajtne),iskrpim pod,pomalo izbija korozija i sa strana,zadnji levi koš je podlupio i požuteo,prešla je oko 280 000 km.i malo prosipa ulje na semerinzima,štelovanje ventila,zamena gumica... : :evil:
E sada ima još jedna novost!Proklizala mi remenica zupčastog kaiša na remenici radilice!! :evil: :cry: Stajao sam na semaforu i samo se ugasila.Pokušao sam da upalim i ništa...Velike su šanse da su se pokrivili neki ventili iako se nije čulo ništa neobično (jer je 1300 ccm).Registrovana pre dva dana :cry: .Da li je pametnije da kupim polovnu glavu jer sam u dubokom razmišljnju o kupovini druge Lajke.Novi ventili,ravnanje glave,dihtunzi,ruke majstora-koštaće đavo i po,a ovo mi je možda bolja varijanta?
Situacija je sledeća:Obrada glave i se što uz to ide-8400,00 din.demontaža i montaža glave 3000,00 din.,dihtunzi oko 1700,00 din.Suma sumarum nešto više od 130,000 din.!Gumice su bile propale,jedan ventil (pre krivljenja) progoreo,ventili nenaštelovani,tako da se sada oseća znatna razlika.Listam oglase jer još uvek nisam odlučio šta da kupim,a ne radi mi se limarija na Samari jer je prešla oko 280 000 km.

Boki78

Post by Boki78 »

a nov zupcasti, vodena pumpa, spaner, ulje i antifriz idu gratis? :mrgreen:

Post Reply