Felne/felge

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

Post Reply
Martin Skopje
Automobil: lada 110

Re: Felne/felge

Post by Martin Skopje »

rascho wrote:Da se malo kurčim. Dao sam ofarbati felge u mat crnu boju (moram poslikati pa staviti ovdje da vidite). Ranije sam već onaj donji dio Lade što je kod mene bio tamno sivi pofarbao u mat crnu, tako da sada Lada izgleda odlično. Kao neki mafijaški auto (još ja ćelav kada izađem iz nje), samo još da zatamnim stakla.

brate postavi slike kad mozes zanima me kako izgleda :)
LADA VOZI DADA

rascho
Automobil: Lada 112 1.5 16V

Post by rascho »

Evo danas slikano. Bilo je mraza u jutro, a ni Lada nije baš čista, ali se vidi osnovno.

Sa strane
Felga
Telefon je izumio Aleksandar Graham Bell 1875. godine...
kad ga je sklopio vidio je da ima dva propuštena poziva....
zvao ga je Chuck Norris...

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Svaka čast!

jeronimo
Automobil: vaz21214-20

Post by jeronimo »

jos da kupis kao ja, crnu adidas trenerku sa belim prugama.... :D posle mi nije jasno sto me rusi ispred ambasade cudno gledaju dok se parkiram... :mrgreen:
" :) Prva,druga,kuplung,treća ruski ti je menjač sila :) "

belipotok2
Automobil: lada111 1.5 8v

Post by belipotok2 »

bruyoni wrote:postoje i modeli sa 13" felnama u principu su to samo 8v motori
ja ima 175/70r13 lajka 111 8v
Šta da ti kažem,kad ništa neznam

banche1986
Automobil: Lada112 1600 16V

Post by banche1986 »

Gde mogu da se kupe nove orginalne felne 14ice za ladu 112 ? Znaci nista kinesko , italijansko , samo sa ukucanim VAZ na felni ?

djape1977

Post by djape1977 »

vidjao sam ih kod "autolada" u zemunu, potrazi po forumu ima negde broj telefona, ali su bile 4500din komad i ni nove ne valjaju, mekane su kao od zvake i lako se krive
j***** auto bez kardana

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Jel mogu ove felne na 111 ?

https://www.kupujemprodajem.com/Alu-fel ... id=4975849

I da li mogu čelične 14 sa stila (piše da je et 48) ?
Hvala.

rascho

Post by rascho »

Ako su rupe 4x100 onda ti idu oni konusni šarafi (tako ja imam) i sve bude u redu.
Bitna ti je centralna rupa, pa pripazi i na tu dimenziju.
ET je udaljenost u milimetrima. Npr. ja imam gumu 195/60/14 i ET 37 (ili 38 ne sjećam se točno). Pošto je ta guma 175, što će reći 20mm tanja od moje, znači 10mm sa svake strane, a ET48 je otprilike 10mm uvučeniji unutra od moje felge, što će reći da bi ta guma na toj felgi bila na unutarnjoj strani otprilike kao i moja guma na mojoj felgi. A kod mene nigdje ne zapinje tako da bi trebalo biti OK (teoriju je naravno dobro provjeriti i u praksi prije kupnje :)). Jedino što bi ti onda točkovi ulazili malo previše pod blatobrane pa bi (po mom mišljenju) izgledalo malo preružno, posebno što su i te gume dosta uže od mojih.
Ali ako ti estetika nije od prevelikog značenja, mislim da bi trebalo biti u redu.
Ja bih radi estetike ciljao ET negdje oko 37 (mislim da je tu tvornički) i na njega bez problema stane guma 195, a ako stavljaš užu gumu onda možeš i manji ET tako da ti gume odu malo u širinu.
Ili još jednostavnije izmjeri na postojećim gumam koliko imaš mjesta na koju stranu (ne zaboravi mjeriti pri punom desnom i lijevom motanju da ne bi poslije zapinjalo), nađi dimenzije felgi (trebale bi pisati sa unutarnje strane) i onda računaj koji efekt želiš postići i koliko pomaknuti na koju stranu.

stolex
Automobil: Lada 112 16v

Post by stolex »

Jel moze da mi kaze neko sta bi trebao da gledam prilikom kupovine felni i koje su tacno dimeznije za Ladu 112 1.5 16V? Bio sam kod vulkanizera pa mi je rekao da dve felne moram pod hitno da promenim. Ali ja sam mislio odmah sve cetiri. Samo sto se jos razmisljam da li celicne ili neke aluminijumske ali ne neke skupe.

Znam da treba da bude raspon srafova 4x98, e sad da li trebaju da budu 5,5J ili 6J i ET koliko moze da varira? I da li odgovaraju sve Fiatove felne 14 ili ne?

rascho

Post by rascho »

Mislim da je 5,5J originalno, ali npr. moje su 6J. U gornjem postu sam malo detaljnije objasio kako se računa, a imaš na internetu nacrtano šta znači koja mjera, pa izračunaš koji efekt želiš postići.
Moje felge su 6J ET37 a gume 195 i to stane bez problema. To znači da bi ET mogao ići između 30 i 40 ovisno o širini felge i gume

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

5 cola je originalna širina ali bolje uzeti 5,5 ili 6. ET u originalu je 35 pa se po tome treba rukovoditi, Staju i felne ET43 ali je onda bolje staviti distancere od 5 mm koji su išli na neke jugiće i to na otpadima prodaju budzašto.

stolex
Automobil: Lada 112 16v

Post by stolex »

Aha, ok. Hvala. :)

A jel treba da gledam i koliki je otvor centralnog srafa za Ladu 112 i koliki bi trebao da bude taj otvor?

Nasao sam neke alu felne od Fiata 5,5J i ET35. Mada se razmisljam da stavim celicne. Inace gume su mi 175/60/14 tako da hocu da gledam da uklopim prema njima. I koliko se otpirlike krecu celicne felne sve cetiri, koja je neka realna cena za njih? Da znam okvirno ovako. I sta bih jos trebao da gledam kod felni prilikom kupovine, kako da znam odokativno da li su dobre ili lose? :)

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Ja sam ekstra od punta platio 9000din sve 4, čelične. Od punta alu ti pasuju 14ice ko dete na nošu.
Unutrašnji otvor kod punta je možda pola mm manji nego kod lade ali to se sredi sa malo šmirgle.

bacushka
Automobil: 21113

Post by bacushka »

nekog muci gvozge a nekog gake
http://www2.fluoridealert.org/Alert/Canada/Ontario/Fluoride-sharing-the-same-legacy-as-asbestos
najbolje dane u zivotu sam proveo nocu

Post Reply