BA3 2109

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

Post Reply
skora

BA3 2109

Post by skora »

Clan "dejca" me je u predstavljanju uputio na ovaj podforum,pa evo da ispostujemo i to.

Nemam Vas puno cime inpresionirati ali nesto osnovno za pocetak bi bilo ovo:
- Sedim pre neko vece i listam oglase ...i jedan mi privuce paznju.Opis je delovao suvise iskren (a auto na slikama delovao korektno),i ja pozovem.Momak od dvadesetak godina prodaje auto pokojnog oca (zavrsena ostavina),i laicki (ali maksimalno iskreno) mi da neke servisne informacije koje se mogu ocekivati.Pitam jel nije kasno da dodjem odmah da ga pogledam,dobijem zeleno svetlo ,i za 15min minuta sam bio pored kola.Na lampu sa mobilnog telefona bacim pogled na par mesta koliko je i dali je trula (dok je on palio).....cuo je kako radi,..... i dao mu svoju ponudu.Momak pristao,ja mu dao pare i rekao da cu doci za neki dan po kola (sam sam bio drugim autom pa nisam mogao omah da je poteram).Preksinoc ga okrenem i pitam jel mogu da dodjem po kola,on decko kaze naravno,i to je to....
Juce malo krenem da guglam (nisam vozio ladu do sada),narucim neke radionicke knjige (na CD-u) za nju,bacim malo ozbiljniji pogled na lajku da bih video u kakvom je stanju,u medjuvremenu natrcim i na forum.....i eto me kod vas.

Ako treba jos nesto ....tu sam.Ne znam sta treba da pisem :(

P.S.
Verovatno cu imati dosta pitanja u narednim danima,pa mi samo recite jel pitam ovde (u ovoj temi koju sam sad zapoceo) ili u zavisnosti od problematike otvaram nove topice.

Hvala

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Re: BA3 2109

Post by Gago »

Ima u podforumu Samara verovatno dosta odgovora na tvoja pitanja, pa prvo potrazi probleme na search opciju, a ako ne nadjes mislim da je svejedno da li ces tamo postavljati pitanja ili u svojoj temi...
Samo Samara Srbina Spasava

dejca
Automobil: Nekad lada 2107.

Post by dejca »

Imaš pod forum za samaru i tamo vec otvorene teme oko kocnica, struje itd. U ovoj temi postavi slike auta i tu mozes pisati kako te sluzi lada, ako izvodis neke radove na njoj kao promene farova, guma, radove nalimariji, farbanje i slično. Tako ćemo biti svi upoznati šta se radi.
Uzgred dali je ta lada bila na oglasima i koje je godište lada i sa kojom kilometražom. Koliko je tražio predjašnji vlasnik i na kojoj ceni ste se mašli.

skora

Post by skora »

Dejca….. Sto se tice lade ….. evo mog vidjenja ako je takav kucni red.

Samara je iz oglasa (zapravo tamo sam je video vece uoci 1.maja) i napisana cena je bila 300 eura.Preko telefona kada sam ga pitao sta je planirao oko cene ....... rece momak - 250e zadnja!....i ja seo u kola krenuo da je vidim.Na licu mesta (po mraku) ,za auto sam ponudio 150e(i za toliko ga i kupio) jer smatram da vredi duplo vise..........Mislim da je to OK.

LADA je :

- Bela....91vo....5vrata....motor 1.3......navodno presla 70 hiljada……Dali je ili nije…. jbm-li ga .....

- OPSTE STANJE – Po meni solidno……na skali od 1 do 5…..recimo jaka 3ka.

- ELEKTRIKA - Radi sve ....(a i nema puno toga).Farovi ,migavci ,brisaci,svetla , lampice na tabli,sirena…..sve sljaka za sad…..Komutator Ruski (fabricki /onaj zuti /7 pinova)…..akumulator domaci (obavijen stiroporom) - vergla normalno.Alternator ne pali lampicu,kais ne pisti,remenica ne baca.Alnasuje normalno,bendiks vraca (ne zaglavljuje),ulozak brave ima ona valjda tri regularna hoda (nulti,kontakt i zaverglaj) i to valjda tako treba.Prekidac od farova ima dva hoda (rade oba)…..brisace sam probao – rade ,ali ne obratih paznju dali rade sve brzine.Ventilator u kabini nisam ni palio jbg…sad se setih dok vam pisem……..To je valjda sve.

- LIMARIJA - Bez havarija,svojevremeno radjena (po meni davno),na nekoliko mesta prisutna povrsinska rdja,na nekoliko mesta potrebana reparacija ali generalno prolazi.
Kosevi (prednji)zdravi,zadnji u zoni amortizera radjeni sa unutrasnje strane (iz gepeka) pa zasticeni (po meni moze to i bolje).Kutije vrata gledano odozdo - “sarene” (kako koja - neka se ljuspaju neka ne).
Peta vrata zdrava (za neverovati).
Patos - nisam jos zalegao ali sudeci po svemu ostalom - treba da je OK.
Trebale bi i sajtne da zadovoljavaju …ovako na oko su ok ,ali nisam ih cukao i detaljisao…….Sad cu za vikend da je pretresem detaljno. Sve u svemu - ravna,u liniji,pristojno stoji ali po meni,morace da se pali brener uskoro.......recimo pred zimu.Primera radi vidim da nikad nije imala korube (one plasticne) i pravo je cudo kako nije vise propala tada pre nego sto je radjena.
Valjda je bila garazirana ili malo vozena ...odkud znam……

- MEHANIKA - Pa sta znam sta da vam kazem…….Sve radi,sve funkcionise,neocekivano spiluje po rupama i neravninama, koci, ne vuce, ne trese.......ALI .....Taj auto je stajao skoro godinu dana(redovno paljen i pomeran) ali ne i koriscen.....
Sve vam je jasno sta me ceka…..Svi filteri,sva ulja,full kocnice,sajle ,ciscenje karburatora (drugo grlo verovatno nije videlo benzin ko zna od kad) itd.....
Motorcic 1.3...... miran,ne drobi,ne lomi i bez pratecih zvukova,sauh kad se vrati ne gasi se auto ,nije mastan…….Valjda ima zivota jos u njemu.
Trapovi skroz ok u voznji (mozda eventualno manzetne na zglobovima- nisam ih gledao),menjac je 5b, cini mi se skroz ok (nema krcanja,zadrske i nekih zvukova),korpa lamela i druk su ok, volan (letva) cini mi se u redu…….
Posuda za tecnost za pranje soferke nije na broju.Cenim da je svojevremeno pustala pa je izbacena i nikad nije kupljena druga.Motorcic je tu - na broju.
Plin nikad nije imala pa da pomislim da je posuda izbacena zbog isparivaca (zbog mesta).
Jedan lezaj tocka se cuje (za sad blago)...ali mislim da je gotov,jer kad pocne da se vozi zviznuce skroz.

Pitanje - kakav je lezaj prednjeg tocka kod samare.Jel ide sa sve glavcinom,ili se izbija na presu iz nje, ili se vadi ovako slobodno pa tovatna mast i teraj dalje......

ENTERIJER - Paaaa .......vise dobar nego los.Nebo belo, uredno (deluje ne pusacki).
Sedista fabricka "socijalana" ali nedeluju mi propala.
Presvlake one "komunisticke" (tako mi deluju po dezenu) ali mi se cine kvalitetnije od ovih „najbudjavijih“.Mozda i gresim ali svakako ce zavrsiti u kanti za vikend ......ja ne volim presvlake u kolima.
Prednji panel sa jednom pukotinom na sredini (valjda od sunca - ne deluje mi da je mehanicki ostecen).
Ovo drugo sve na broju,sve u funkciji...mislim na unutrasnje brave,rukohvate,tapacire itd....
Zadnja polica cela,na njoj zvucnici,ali mi jedan cosak (uz peta vrata)cini mi se nekako „sugavo“ stoji.Kao da se ne oslanja na onu plastoku nego tezi da upadne u gepek.Mozda nije lepo oslonjena,a mozda je i taj karton (ili od cega je vec napravljena) u tom cosku pukao pa ga samo drzi onaj itison sto ide preko.........Videcu to sve za vikend pa cu vam pisati.....

EKSTERIJER – Joj !!! ..... NI JEDNA BRAVA NE RADI SA SPOLJNE STRANE !!!!!! .....(osim petih vrata)....a na njima amortizeri u maleru.Ne valja ni jedan.....zapravo moraju da se drze vrata rukom kad su otvorena.
Spoljni retrovizori fabricki,na broju,ogledala cela,ali sam ubedjen da jedan (suvozacev) ne stoji kako treba.Ovako gledano spolja kao da je polu zatvoren i nekako na dole ...prema asfaltu.Prekontrolisacu pa cu vam napisati sta je u pitanju.
Fabricki alat sa dizalicom stoji u torbi okacen gumenim tregerima na zadnji vezni lim (u gepeku).
Lajsne nema nikave unaokolo auta (a ne znam ni dali treba da ima)

DODATNA OPREMA - Kasetofon neki praistoriski (na vadjenje iz svog lezista - za poneti),zvucnicu kockasti (manji), ugradjeni u zadnjoj polici (isto neki bez veze) , unutrasnja antena za radio sto se lepi na soferku (ona kraca kao sa pojacivacem).....pa jos zalepljena po vertikali sa suvozaceve strane uz ivicu soferke....
Sva stakla cela.....bez naprslina.
Svetlosna signalizacija takodje.
Krovni gepek (mislim da je onaj dobar - Fadip Becej ako se ne varam), zavesice na zadnjim tockovima (gumene), i naravno u skladu sa do sad nabrojanim,ona kuka za volan protiv kradje ( ali ona najbudjavija varijanta sto se kaci na volan i kocnicu).Znate na koju mislim ... budalastina...ma u stvari slikacu je.......Ima tu jos onih suncobrana sto se razvuku po sofer sajbni,onih mrezica sto se lepe na vakum na bocna stakla (isto za sunce)......pa recimo litar neotvorenog antifriza,litar neotvorenog ulja (valjda ostatak od servisa)....ko zna od kad to stoji......ali sve to nekako nabacano neuredno pa sam samo onako bacio oko i zatvorio jer cu to sve da povadim i ocistim za vikend.

GUME – Tigruse (recimo one 621),letnje, imaju neku dubinu sare,ravnomerno potrosene, nisu krive ....... ali ja kazem da su za djubre.

PAPIRI - Prvi vlasnik (pokojan),sin naslednik po resenju o ostavini,ne registrovana skoro godinu dana,nove tablice ali moraju da se odjave.Tako kaze zakon...jbg-a...neregistrovan vise od 30 dana.
Sledi ugovor,porez,tehnicki,registracija,nova saobracajna,nove tablice,nalepnice,prve pomoci,prsluci ….i sve ostalo sto su izmislili da zveci po gepeku……

Sliku imam trenutno jednu u telefonu,a jos slika ako nije problem za vikend (kad se budem igrao oko nje) pa da mozemo da komentarisemo .Recite samo STA posebno da slikam pa da obratim paznju na to.

Image

Zamolio bih za par informacija koga ne mrzi da mi odkuca
- gde nabavljate nove delove ,
- koje proizvodjace koristite ,
- koje prodavnice preporucujete
- i ako nije problem preporuka za nekog mehanicara koji je KOREKTAN (a poznaje lajke) i nebitno dali radi na livadi ili ima servis sa tri dizalice…. (moze i na PP ako se ne sme javno zbog reklame)

Naravno - hvala u napred.

dejca

Post by dejca »

E tako se predstavlja auto i imas pohvalu. Sa samarom nisi na gubitku jer manje od toga i nisi mogao da je platis e sad sto te ceka dalje investiranje i rad oko nje to te ceka i morace da se odradi i dovede stanje za u saobracaj.
Za prodavnice i delove inas nesto vec pisano ovde na forumu a moze i neko ko je iz bg-a da ti da neku licnu preporuku.

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

U BGu imas ove tri, pa biraj sta ti je blize:

"SARITA COMERC" d.o.o. , Zemun , Aleksandra Dubceka 9
tel: 011/2106 196; fax: 011/2109 827; mob: 063/ 86 14 788

Autodisk
Vojvode Stepe 113, Beograd
tel: 0113972101
tel/fax: 0112495331
mob: 0641689822
web: http://www.autodisk.co.rs

Mobil Auto
Dimitrija Tucovica 70b, Zvezdara
0112427417

Za kvalitet delova kako ti se zalomi, ali u principu uvek mozes sa prodavcem da se posavetujes koji deo je bolji :)
Samo Samara Srbina Spasava

Boki78

Post by Boki78 »

skora wrote: - gde nabavljate nove delove ,
tamo vamo tuda svuda :D

Sad ozbiljno, mesavina prodavnica, bubanj potoka, oglasa i drugara iz vojvodine :)
skora wrote: - koje proizvodjace koristite ,
Ovo je u osnovi pitanje za preporuku proizvodjaca. To ce ti neko danas tesko dati, jer svi umeju da brljaju pogotovu kada su delovi za ladu u pitanju. Medjutim ono sto je za izbegavati daklem antiprporuka jeste fenox, sbr, master sport, "originalni ruski" itd. ...
skora wrote: - koje prodavnice preporucujete
nemas ih previse tako da ovih nekoliko kojih ima ces svejedno koristiti bile za preporuku ili ne :D
skora wrote: - i ako nije problem preporuka za nekog mehanicara koji je KOREKTAN (a poznaje lajke) i nebitno dali radi na livadi ili ima servis sa tri dizalice…. (moze i na PP ako se ne sme javno zbog reklame)
Altinjanin ima neke momke u Zelezniku i neke u Zemunu pa nek ti on napise. Inace generalni princip jeste da ides u normalan servis i bezis od kleptajucih eksperata livadasa, krajputasa i alternativnih "narodnih" majstora. Prvo treba ti covek kome je to primarni poziv daklem radi kola i zivi od toga. Drugo ako taj za sve godine rada nije uspeo da se skrpi za prostor i dizalicu onda ima neki debeli problem te zaobidji.

Dare
Automobil: Niva 1.7 4×4

Post by Dare »

Boki78 wrote: Medjutim ono sto je za izbegavati daklem antiprporuka jeste fenox, sbr, master sport, "originalni ruski" itd. ...
Ne slažem se da je "original ruski" za izbegavanje ali samo uz uslov da umeš da prepoznaš stvarni original.

Inače, svaka čast pokretaču ove teme na "izlicitiranoj" ceni. Ja se nebih ni setio da mu ponudim 150€.

Boki78

Post by Boki78 »

Zato sam i stavio znake navoda :) Gomila delova koji ni prosli pored Rusije nisu se vode kao iriginalni ruski ...

dejca

Post by dejca »

Dare wrote:
Inače, svaka čast pokretaču ove teme na "izlicitiranoj" ceni. Ja se nebih ni setio da mu ponudim 150€.
A mene bi taj isti gadjao šta mu padne pod ruku. Prošle godine sam zvao tako u vezi nekih lada i čim bi pokušao da smanjim cenu razgovor bi se i završio uz priču "a zašto bih skidao cenu kad auto vredi toliko" a na oglasu pisalo cena nije fiksna.
Dobar majstor je i djepe uzto ima i delove.

skora

Post by skora »

Gago - hvala ti puno za info......sad cu da ih zovem cim otkucam poruku

Boki - :D ..... tuda svuda .... :D Ajd onda,tako cu i ja kad se mora..... :mrgreen:

Uzgred - objasni mi sta znaci - od drugara iz Vojvodine -
Jel tamo postoji neki specijalni izvor delova ili......

Za proizvodjaca sam pitao da se nebi lomio po netu i izmisljao toplu vodu kad vi svi to vec znate napamet......primera radi......kazete mi kupi svecice NGK te i te,namesti zazor toliki,zasrafi i zaboravi na svecice .....pa sad dal cu ih kupiti u MASS-u ili na buvljaku to je druga prica....ali uglavnom te su se pokazale kao dobre i to ti je to.Pa tako za filter za ulje,pa za svasta nesto.....

E DA -Dajte mi kataloski broj dela BOSCH-ovog komutatora ako znate....da ga pojurim.... :)

Sto se tice majstora - kapiram te skroz....ali ne patim ja od servisa sa belim rukavicama i uredno poslaganim alatom.....ima dosta entuzijazista,zaljubljenika,poznavaoca,trkaca u lokalnim kucnim varijantama koji fantasticno poznaju materiju jer im je to hobi i ljubav a ne osnovna delatnost.Nije to neko sveto pismo kad je koncepcija vozila stara pola veka.....nego samo da je covek normalan ,korektan,da ne moras da ides iza njega da dotezes srafove ili da zalezem ispod kola kad dodjem sa popravke......Nemam alata,dizalicu itd....pa je to muka.....inace sve se to resava .......Mislim da sam citajuci forum snimio dva tri takva kod vas ,ali zaboravih imena pa je sad to muka naci......natrcacu valjda opet ....nigde ne gori......

Elem....imam nesto novo za priiijaaHviiit . :D

Stigao disk sa redionickim knjigama i tehnickim upustvom u PDF formatu.Nadjoh ga na oglasima i kupih za 600din.Cenim da je to ok.

Image

Dve radionicke knjige sa po 240 i 241 stranom

Image Image

...i jedno tehnicko uputstvo sa 90 strana

Image

Prodavac se kune da ima svaki sraf u slici i reci (jezik Ruski).........Videcemo ....samo sam ga ubacio da vam slikam......Javljam utiske naknadno

Uzgred - zainteresovan sam da kupim slicnu knjigu sa nasih prostora ,pa ako nekome skuplja prasinu neka mi sibne PP sa ponudom
Primera radi

Nova

Image

Polovna

Image

To je to....sto se kaze - stanje redovno ;)
....trebalo bi da odnesem tablice prodavcu da ih odjavi (ali me mrzi u pm).....lajka pase travu......i evo jedna slika sa prozora ali je daleko pa sam je zumirao ali mutna... :mrgreen:

Image

P.S.

Dare - napisacu ti kako sam se ja setio da mu ponudim taj iznos ;) .......samo da rucam pa nastavljam .....

Boki78

Post by Boki78 »

skora wrote: Uzgred - objasni mi sta znaci - od drugara iz Vojvodine -
Jel tamo postoji neki specijalni izvor delova ili......
Imas momke dajko3 i bruyoni na forumu. Oni znaju nekog rusa koji radi u Novom Sadu i hoce da donosi delove iz Rusije po narudzbini. Zahvaljujuci njima sam uzeo zglob poluge biraca.
skora wrote: Za proizvodjaca sam pitao da se nebi lomio po netu i izmisljao toplu vodu kad vi svi to vec znate napamet......primera radi......kazete mi kupi svecice NGK te i te,namesti zazor toliki,zasrafi i zaboravi na svecice .....pa sad dal cu ih kupiti u MASS-u ili na buvljaku to je druga prica....ali uglavnom te su se pokazale kao dobre i to ti je to.Pa tako za filter za ulje,pa za svasta nesto.....
NGK zaobidji jesu vrhunske ali su u Srbiji uglavnom samo kopije/falsifikati. Imas Brisk svecice koje su odlicne a na forumu imas zastupnika pa neces imati problem sa kopijama. Zazor ti je 07-08 namesti i barem 30000 si miran ...
skora wrote: Sto se tice majstora - kapiram te skroz....ali ne patim ja od servisa sa belim rukavicama i uredno poslaganim alatom.....ima dosta entuzijazista,zaljubljenika,poznavaoca,trkaca u lokalnim kucnim varijantama koji fantasticno poznaju materiju jer im je to hobi i ljubav a ne osnovna delatnost.Nije to neko sveto pismo kad je koncepcija vozila stara pola veka.....nego samo da je covek normalan ,korektan,da ne moras da ides iza njega da dotezes srafove ili da zalezem ispod kola kad dodjem sa popravke......Nemam alata,dizalicu itd....pa je to muka.....inace sve se to resava .......Mislim da sam citajuci forum snimio dva tri takva kod vas ,ali zaboravih imena pa je sad to muka naci......natrcacu valjda opet ....nigde ne gori......
Ajd ovako iz iskustva :) Entuzijasti, trkaci i ostali zaljubljenici u kola od lade uglavnom beze kao od djavola. Znam nekoliko njih i na svaki pomen lade im padne mrak na oci, komentari koji prate to su neprilicni da se iznose na forumu ljubitelja lade :mrgreen:

Bele rukavice nisu problem, treba ti samo normalan majstor sa normalnim uslovima za rad i profesionalnim integritetom, daklem neki koji cuti radi i daje garanciju na rad, imas fiskalni, a ne prica kao navijen i sve sto pipne unakazi. To medju livadasima neces naci. Naravno niko ti ne brani da probas ali kad zakosta, konkretno kad se posle nekog vremena presaberes videces da je i ruski kao otrovno skup servis za njih smejurija od cene :)

BokeYGTi
Automobil: Lada 112 1.6 16v

Post by BokeYGTi »

prvo da ti pozelim dobrodoslicu. :) drugo, svaka cast na opisu i volji da sve to tako lepo opises. mene bi iskreno mrzelo :D trece, cestitam ti na kupovini i zelim ti da te Lajka lepo sluzi i da slusa :)

e sad, sto se tice preporuke proizvodjaca, ja koristim dugo godina unazad NGK svecice i stvarno mi dugo traju. ako se odlucis za NGK svecice, oznaka je BP6ES. sto se tice filtera, FRAD. Master Sport-neki ga hvale a neki kude, ja licno nemam losa iskustva. Metelli je skroz ok. Gates kaiseve izbegavaj, ali to ce ti reci vec oni koji su se opekli, a ima ih na forumu, nazalost :mrgreen: za ostalo ces vec vremenom da skapiras ili pitas

Bosch komutator ja imam i mislim da je to najbolje ulozenih 20 evra ikad :D kataloski broj ne znam, ali otvoricu haubu kasnije ili sutra pa cu da prepisem sve sto pise na njemu i iskucacu ti ovde.
http://lada-klub.com/viewtopic.php?t=2091 ex Samara
http://lada-klub.com/viewtopic.php?f=15&t=5516 112 1.6 16V
moj problem lezi u neskladu mojih bruto navika s mojim neto prihodima.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Može komutator i telefunken, prodavao lik koji prodaje delove za golfa (isti su) na b. potoku isto oko 20e cena i ne misliš na njega više (lično preko 50000km).
U D.tucovića (ova prod. za delove) radi Sreten koji privatno popravlja lajke (negde oko zmaja na autoputu ima garažu) pa možeš da vidiš i sa njim oko popravki (mada uz nas i malo volje može da se završi samostalno 80% popravki).

skora

Post by skora »

Ja malo dremnuo posle rucka :mrgreen: :mrgreen:

choksi - da ne znas slucajno broj dela tog telefunkena.......a ovo za majstorisanje se slazem.....aj videcemo sta sve bude trebalo pa cemo razmisljati na glas .....Hvala ti u svakom slucaju za info

BokeYGTi - hvala puno ......zamislio sam da ova tema ima neki hronoloski niz desavanja,a da pritom bude interesantna i laka za citanje.......pa jednog dana (ako sve bude onako kako mi je kvrcnulo u glavi) i ako me motivacija bude drzala do kraja........bice ovo dobra osnova za rad spakovana i u forumske stranice.....
:xixi
Otom potom......samo da se zaukcem :D :D http://youtu.be/op0iPtifwrw

Boki78 - ziv bio ....primljeno k znanju

dejca - daj neki kontakt (tel,mail,FB - bilo sta) od tvog majstora "djepe"

Dare prijatelju - tebi ostadoh duzan objasnjenje za kupovinu..... pa posto je to bilo kao tragikomicna serija,evo onda u detalje izvestaja koji je kao film da gledate.....

Skuvajte kafu ....bice dugacko ali interesantno......krecem odmah da vam kuckam :mrgreen: :kez

Post Reply