Zupcasti kais

Moderators: BokeYGTi, elektronicar, pesadinac, letnjikovac, milanovic986

tomo 110
Automobil: lada 110 1.5 16v

Re: Zupcasti kais

Post by tomo 110 »

Danas sam promenio rebrasti kais,zategaca i vodenu pumpu.Promenjen je originalni fabricki set (prva ugrdnja) sa 41606 km.
Nesto sto me je mnogo iznenadilo je to sto rebrasti kais je bio GATES :
VAZ 2112 1006040-03 GATES POWER GRIP 40934x25.4mm HSN.(tako pise na kaisu) 8)
Ocekivaosam da ce biti neki ruski ali ni je.
Spaner je VBF-RUSSIA 2112 10010620
Roler je RBS 2112-1006135-01
Oba su bili pri kraju zuje kada ih okrenes.
Vodena pumpa je bila najlosa od svih (procurila ) :roll:

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

Nude mi dayko set za oko 5000din i vodene pumpe 1500-2500, da li valja dayco i koju pumpu da gledam?

Gago
Automobil: Samara 1.3s

Post by Gago »

Mozda je dobro da pogledas da li imaju pumpu za vodu Valeo u Gazeli, jer se clan Skora raspitivao za Samaru i za nju su imali...
Samo Samara Srbina Spasava

skora

Post by skora »

@choksi - prijatelju..... NAJtoplije preporucujem da zaobidjes DEYKO kais i jednostavno ga izbrises kao opciju jer je to klasicno brendirano djubre BEZ OBZIRA sto ima mnogo korisnika kojima nije pukao ili je odsluzio svoj radni vek.

Ja bih gadjao INA proizvodjaca i to onu malo zahebaniju varijantu - plavu

Image

Prvo nadji VAZ-ov broj dela svega sto ti treba,onda potrazi kompatibilnost sa ostalim markama automibila,pokupi brojeve svih proizvodjaca do kojih dodjes,i onda kreni u potragu preko telefona.

Dakle razumeo si me.......kad zoves bilo koga NE KAZES treba mi kais za LADU nego kazes treba mi kais pa im onda nabrajas proizvodjace i brojeve kod tih proizvodjaca...npr.

- GATES - xxxxx
- MAPCO - xxxxx
- INA - xxxxxx

...nigde u komunikaciji ne spominjes ladu,vec samo pricas sifrovano sa prodavcima/uvoznicima.Ako nemaju to sto ti njima trazis,onda ce ti reci sta oni nude.......Ti samo zapisi cenu i brooj dela i teraj dalje kod sledeceg.Kad pokupis sve sto je u opticaju posto ti se zuri.....ti napisi pa cemo izglasati najbolju soluciju.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

INA.. Nemačka INA? Deo Schalffer grupe? Oni pakuju Contitech kaiševe, a plava ina ne postoji, plavi gates već da ali to u ovoj dimenziji neš naći jer ne ide ni na šta što ima zajednicu sklonu ozbiljnom tjuniranju. Ako hoće ozbiljan kaiš kod nas onda Contitech. Ja imam Dayco i šta reći osim da trpi i da sam zadovoljan brzinom degradacije (skidam poklopac kaiša svako menjanje ulja) sada ima za sobom nešto preko 40k km planiram da ga menjam na 50k. Sa Gates-om smo ovde već imali zanimljiva iskustva, moje je opisano tamo negde na početku pa bih ga izbegao ako se kupuje kod nas.
Roleri španeri... FAG, INA (ne znam ko ima u BG ja ovde imam jednu firmu sa kojom radim industrijski program pa od njih mogu da nabavim), Ruville recimo ima u u KIT-u ali opet kod njih je ležaj INA ili SKF zavisi od serije ali opet mora se proveriti jer nekada zna prva ruka da bude skuplja od druge ruke, cenovno kvalitet je isti.
Pumpa... Luzar jbg znam da ti je sad frka jer je auto nepokretan ali ovako sad iz glave da biram ako nađeš VAZ original super (mogu da pitam kod mene, neki Rus otvorio radnju pa ima zanimljivu ponudu, sutra ujutru ali ti samo mogu reći cenu jer idem u zavičaj po rodni list i vraćam se u petak), ako ne metelli ili Bugatti valeo bih izbegao, nisu mi sigurni. Mada šta se i ja žalim trošim MS kao i kaiš 40k km i još joj ne huči ležaj.

skora

Post by skora »

bruyoni wrote:INA.. Nemačka INA? Deo Schalffer grupe?

Daa daa......Image
bruyoni wrote:Oni pakuju Contitech kaiševe,

Jeste - da ......mada nekad u kit-u bude stampa na kaisu INA a nekad Contitech .......sve zavisi od zemlje gde se kupuje,modela kaisa koji se kupuje itd...

Image Image

Schalffer grupa posluje sa INA-om,LUK-om i FAG-om,zapravo ova tri su u okviru Schalffer grupacije...medjutim tu sad postoji nesto sto oni zovu Distribution Partner Konzept i u okviru tog sistema poslovanja ti kad otvoris INA kutiju unutra je Contitech,a taj Contitech je cini mi se ispostava Continentala koja se bavi aftermarket proizvodnjom.Kada pricamo o kaisevima,i kada recimo kupujemo PK kais za neki auto,a hocemo Contitech-ov,dobicemo ga u Continental/Contitech pakovanju.Ovako recimo

Image

....a ako pricamo o zupcastom ,dobicemo ga u INA pakovanju (kao na gornjoj slici) ili recimo ovako za ceo kit

Image
Tu sad samo treba obratiti paznju na dobavljaca odnosno onog od koga ga kupujemo.Ako ima indicije da nas slaze,onda je totalno nebitno sta pise na kutiji ili kaisu,kad i Kinezi i Turci umeju to sve lepo da spakuju kao ORG.Poenta cele price je u carinskoj dekleraciji.....Ako vam je uvid u nju dostupan,onda nema zime.Tamo sve lepo pise.Sve drugo je lov u mutnom........izuzev ove opcije koju spomenu bruyoni - kad se poslovno saradjuje sa proverenim uvoznikom pa je onda svaka sumnja suvisna.
bruyoni wrote:a plava ina ne postoji, plavi gates već da

Moja greska....na brzaka sam samo ulazio na forum kad sam kucao poruku,videh logo na slici i nisam obratio paznju na sam kais odnosno na proizvodjaca........sorry
bruyoni wrote:ali to u ovoj dimenziji neš naći jer ne ide ni na šta što ima zajednicu sklonu ozbiljnom tjuniranju.
Ja to ne mogu da tvrdim.....ja ne znam ni broj dela o kom pricamo,ali ako ti je to poznato,onda nema vise dileme oko plavog kaisa za lajku
bruyoni wrote:Ako hoće ozbiljan kaiš kod nas onda Contitech.
Image .... to sam odmah predlozio cim sam procitao sta se desilo......samo rekoh INA da ne komplikujem puno ali sad sve objasnih....
bruyoni wrote:Ja imam Dayco i šta reći osim da trpi i da sam zadovoljan brzinom degradacije
Uz svo duzno postovanje ,kad je u pitanju DAYCO ,ja kazem Image
bruyoni wrote:Sa Gates-om smo ovde već imali zanimljiva iskustva, moje je opisano tamo negde na početku pa bih ga izbegao ako se kupuje kod nas.
Nisam procitao ali predpostavljam.......verovatno je bila u pitanju neka prevara
bruyoni wrote:Roleri španeri... FAG, INA
Image....tj. Schalffer,pa sta uleti......
bruyoni wrote:Pumpa... nađeš VAZ original super , ako ne metelli ili Bugatti
MetelliImage
Bugatti nikad nisam trosio
.....o VAZ-u sam ja najmanje kompetentan da pricam.Znamo se tek 15tak dana Image
bruyoni wrote:valeo bih izbegao, nisu mi sigurni.
Po meni Valeo Image
.....ja sam u donosenju definitivne odluke za vodenu pumpu bio vise naklonjen njemu nego Bugatti-ju.Ne zbog 100din razlike vec zbog ne trosenja Bugatti-ja do sad.Kako mi rekose da obratim paznju na tvoje savete,eto na moju odgovornost nek bude konacni izbor za moju samaru - Bugatti.Da probijemo led......

.....ali ako pocne da mi kmeci ili propisa brzo, spominjacu te(da znas) :D :D :D dok ga budem ponovo zubcio ...pu pu pu da ga ne ureknem :D

Grof 85
Automobil: Lada 110 1.6 16v

Post by Grof 85 »

Da sve je to lepo ali Ina za Ladin 1.6 16v ne postoji.

skora

Post by skora »

Proveri ovo ako nisam omasio INA 530 0536 10

Ilu baci pogled na sliku ako mozes da prepoznas

Image

Grof 85

Post by Grof 85 »

Nije to to spaneri drugacije izgledaju videcu da nadjem sliku pa da stavim.

Grof 85

Post by Grof 85 »

Oznake su:2112-1006135-02roler,2112-1006120-02spaner.E sad za ova dva postoje zamene ali za ovaj zatezac PK kaisa 2110-1041056 zamena nema postoji samo ruski.Ja sam bio kupio ove Ina kao sto si mi ti pokazao ali nisu odgovarali.Na kraju sam sa majstorom gledao po katalozima i sublerom merio ove moje stare dok nisam nasao odgovarajuce.

choksi
Automobil: 111

Post by choksi »

E ovako morao sam odmah da reagujem.
Roler i španer dayco po 1600din, pumpa vaz 2800din i kaiš 2100din gates ali u crvenoj kutiji powergrip.Kaiš uzet po preporuci i uz ubeđivanje (jer sam čuo da gates nisu ok). Naime u original vazovoj kutiji za 8v su powergrip kaiševi, a isti se sad ugrađuju u proizvodnji umesto nekih ruskih (btv ili nešto slično su se zvali). Inače dayco je 1700din, a powergrip 2100, a boš 3000 (svi u bivšem ukr u d.tucovića), a šampion ima samo u setu sa rolerima 6400din (u kit komercu).

Inače na autu je pre 26700km menjan kaiš i stavljen je bio ms kaiš i roleri i fenox pumpa za vodu i to je trajalo, pa valjda će i ovo jer ću sigurno menjati sve na 25000km preventivno.

skora

Post by skora »

Hmm...... interesantna kombinacija......naprosto sam siguran da nema omaske za tih planiranih 25 hiljada......ali bih svakako voleo da cujem sta ce reci bruyoni za ovu kombinatoriku.

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

Zna li neko da mi kaže koliko treba da bude zategnut zupčasti kaiš? Ako ja dobro razumem ovo: http://www.autoprospect.ru/vaz/2110-zhi ... -2112.html
prilikom montaže nov kaiš treba da ima raspon ugibanja 5,4 mm. A da li se to odnosi samo na nov kaiš ili i u toku eksploatacije treba po potrebi da se dotegne ako je više?
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

skora

Post by skora »

Ajvanho wrote:Zna li neko da mi kaže koliko treba da bude zategnut zupčasti kaiš?
Iz osnovnog polozaja (namontiran/zategnut),treba da ima mogucnost rotacije za 90 stepeni.

Jel si me skapirao??? :?

Ajvanho
Automobil: Lada 111 1.5 16v

Post by Ajvanho »

Pa nisam baš siguran da sam dobro razumeo. Misliš da može da se uvrne za 90 stepeni?
Kad ništa ne pomaže - pročitaj uputstvo.

Post Reply