Vaz 2101 1971 " STREET MACHINE"

Moderators: BokeYGTi, finaldesign, djape1977

SERZAS

Re: Vaz 2101 1971 " STREET MACHINE"

Post by SERZAS »

Ako smo vec kod hibrida takve vrste, dal se isplati sav taj trud? Prvo mislim na papirologiju? Na primer ovde je do nedavno jos bilo dozvoljeno prebacivati dizel motore u benzinska vozila cisto iz ekonomskih razloga. Sada to vise nije moguce. Sto se tice benzinca jos uvek je moguce ali motor ne sme biti jaci negde oko 20% uporedo sa motorom koji menjas. Jacinu mere po broju kw a ne ks. Za takvu proceduru treba da su i slicne tezine i imaju isti broj cilindara cija dimenzija nije bitna. A najbitnija stvar je da koze motor samo istog proizvodjaca, to je isto novo

Kad se sve svede isplatise odma uzeti audi :-D
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,
TO ROLL IT TILL THE WHEELS FALL OFF!!!
http://public.fotki.com/SerzasLive/

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

Ako je taj tip agregata ugrađivan serijski model onda je procedura krajnje jednostavna i onda se motor računa kao rezervni deo i sve se radi u SUP-u tj samo se u ode do dežurnog organa da se utvrdi da je agregat sa tim brojem i u građen i onda radi nova saobraćajna sa odgovarajućim podacima za taj agregat. Ako se želi ugraditi agregat koji nije serijski išao u dotični model onda se radi detaljan atestni pregled svega i svačega od rezervoara, pumpe, položaja vodova, kablova, izduva, nosača... i onda auto dobija novi naziv modela.
Znam za nekoliko tahvih kombinacaij ali su samo dve bile rađene sa ciljem da se dobije registracija pa su one i bile odrađene vrhunski i po svim propisima dok su ostale bile rađene namenski za pistu i zabavu te tu nije bilo potrebe za bilo kakvom registracijom osim što je FIA inspektor morao odraditi pregled kako bi se videlo da se zadovoljavaju bezbednsoni standardi, slično kao tehnički ali detaljnije.

aleko-2141
Automobil: Moskvic Aleko

Post by aleko-2141 »

Pa po ks motor je jaci 10ks a po kubikazi 200ccm, benzinac je isto, ovo glupa drzava, u aleka je isla paleta motora od 1.6-2.0 a ja hocu da ubacim 1.8 i kako ja to da dokazem nego da otvorim wikipediu i da im pokazem a da ubacim nivin 1.7 opet bi mi trebao atest.

bruyoni
Automobil: Lada 112 1.5 16v

Post by bruyoni »

A da li je išao taj motor koji ti hoćeš da ubaciš?

SERZAS

Post by SERZAS »

aleko-2141 wrote:Pa po ks motor je jaci 10ks a po kubikazi 200ccm, benzinac je isto, ovo glupa drzava, u aleka je isla paleta motora od 1.6-2.0 a ja hocu da ubacim 1.8 i kako ja to da dokazem nego da otvorim wikipediu i da im pokazem a da ubacim nivin 1.7 opet bi mi trebao atest.
Nije sve do drzave. Ovde ima isto limitacija nenormalnih, i to sto ti kazem, na kraju da legalizujes tako nesto jeftinije je da uzmes auto drugi, bar toga ima ko blata. A najgori je scenarijo kada dolazi tehnicki svake 2 godine, koji nisam svestan kako da prodjes ako je auto nelegalan po pitanju motora. U slucaju sudara sa takvim automobiliom problemi mogu da dovedu i do celije ako neko nastrada ili bude povredjen jer automatski ti krsis pravila. Osiguranje ne zna za tu tvoju mucku sa motorom i u slucaju sudara nemas nista od toga, a oni imaju pravo na zalbu... zatvoren krug. Jedino gde to sve nevazi je ako je sportski auto i ima sportski pasos i odredjenu grupu. Takvih sportsko legalnih varijanti ima dosta izmedju dragstera i driftera. Eto moj kolega ima Ladu 2101 sa VW motorm od 300 ks. :)
evo i slika:
Image
Image

Estonci su pa jos i ludji po svim ovim pitanjima, kod njih je jos stroze. A evo na primer kod finaca, milina. Slobodno mozes da ubacis v6 legalno prijavis i vozis, i ne samo to. Englezi su pa cak i najslobodniji po ovim pitanjima. Cini mi se da su cak usvojili ustav da automobili proizvedeni do 1965 (godinu bas nepamtim tacno ali tu je negde) ne moraju ici na MOT to jest tehnicki. A propisi za motor u klasicna stara vozila su isto usustini jednostavna samo o tome mora znati osiguranje.
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

Motor nije isti, planiram audijev, tj nije se ubacivao u aleka al jeste fordom dizel, 1.7 neki ruski, 2.0 renoov, razmisljam da nadjem 1.7 iz nive i da budem zadovoljan, imacu tih 90 ks malo jacu kubikazu i za jedan dan mogu da ga ubacim

SERZAS

Post by SERZAS »

Ako pricas za francuske motore u nivi to su iz XUD serije. Iste takve motore su trpali i u jedne iz poslednjih Poloneza. Nije ih tesko naci.
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

1.7 iz nive ko sto si ti uradio

SERZAS

Post by SERZAS »

aleko-2141 wrote:1.7 iz nive ko sto si ti uradio
A 1.7 benzinac. Mislijo sam da si imao u vidu dizel cim si spomenuo pezo.

Inace kod mene nije nivin i nije 1.7 :) Sada stoji 1.5cc malko doteran.
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

Nije niko spomenuo pezo :P
reno 2.0 :)
dizel sam hteo kas sam bio mali a sad ni u snu, bar u aleku, fiesta mi je dizel i ako bog da bice pezo ili citroen 2.0hdi

SERZAS

Post by SERZAS »

aleko-2141 wrote:Nije niko spomenuo pezo :P
reno 2.0 :)
dizel sam hteo kas sam bio mali a sad ni u snu, bar u aleku, fiesta mi je dizel i ako bog da bice pezo ili citroen 2.0hdi
Da, ja sam automatski pomislijo na pezo citroen te XUD dizelase. Inace to bi se fino ususkalo i jeftino vozilo.
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

A neka, i ovaj 1.6 mi je bucan ko dizelas :D

Marety
Automobil: Lada Vaz 21063

Post by Marety »

Kako rece bruyoni moja Zastava 750 bi sada trebala da se zove Zastava 903? Moj motor je regularan u Fici, a u saobracajnoj mi pise Zastava 750 i dalje a kod kubikaze pise 903, nego treba mi jos jedno misljenje, dali je procedura laksa posto ja vec imam taj 903 motor upisan i kada bih ga menjao, menjao bih ga opet tim istim 903 motorom?
Drive with style,drive like a BOSS,drive Old school

SERZAS

Post by SERZAS »

Evo na brzinu samo da se pohvalim da je Lada ovog leta bila u SRB, jes da je na kratko ali sta se moze, kad vremena imam sve manje za odmor.

Preshisano nesto vise od 3600km pri tome sa potrosnjom 8.2l/100km.

Koliko sam primetijo putovajuci kroz drzave starog bloka Lade su naj poluparnije u Srbiji, i to svih modela. Od klasike do ovih vec ''modernijih''. Nive su vishe rasprostanjene, njih jos ima dosta i u drzavama is okoline. Ali evo na granici Madjarske i Slovacke jedna 21011.

Image

Na ovo sam naisao u BG'u tu negde u okolini Teslinog muzeja:

Image

Image

Jeste da nije Lada ali primetijo sam da ovakvih lepo sredjenih Yugo ili Zastava varianti jos ima i to u solidnom broju.
Image

U poseti novom tornju na Avali imao sam priliku da naidjem i na Ficu:

Image
Koliko sam cuo auto je stigao iz centralne Srbije. Nisam siguran ali mislim da je problem bijo pregrejavanje.
a, na ovu Volgu 24 sam naisao kod mene u kraju:
Image
Image

Strasno mi je bilo krivo jer sam bijo bez auta u tom trenutku, a vlasnik Volge nije imao nista od alata jer se vracao iz servisa. Auto je spremao za put. Koliko sam posle sasvim slucajno putem FB grupe Oldtimers saznao, auto je bijo uslikan u Grckoj.
Bez alata nema zanata, pa prema tome nisam mogao nikako da mu pomognem da upali auto, a problem je bijo starter. U servisu je bijo zbog generatora, koji nisu mogli ili pre, umeli da poprave, pa su mu nabudzili nesto ov vw garniture.
Koliko sam razgovarao sa vlasnikom, on nepripada ni jednom oldtimer klubu ali bi zeleo, prvi je vlasnik auta i ima ga skoro 37 godina. Licno je isao u Zagreb da naruci auto od oficialnog zastupnika. Auto je prefarban, ali sve ostalo je neprikosnoveno dorbo ocuvano. Do ovog trenutka kako tvrdi vlasnik, auto ga nikad nije ostavijo na putu.

Na ovu staru pumpu sam naisao na putu za Sentu ako se dorbo secam.
Image

Po povratku za Litvaniju u severnom delu Madjarske prema severu uperene rakete. ''ozbiljna'' pretnja.

Image

Ovo je veoma neuobicajna situacija u Litvi kada se na parkingu sretnu dve Lade, i to se sigurno desava jednom u 5 godina :)

Image

Toliko o putovanju, a novosti iz garaze su za sada skromne. Za buduci projekat se polako pripremam, pa krecem od glave motora. Odabrao sam ovog puta veoma solidnu 21011 glavu koja vec duzi niz godina ceka svoj red na polici. Do sada na glavi nista nije bilo radjeno, i jos uvek ima udaren pecat sa donje strane prema kojem se uspostavlja dal je bila strugana povirsina ili ne.
Uobicajan prizor:
Image

Posle pranja:
Image

Hemiju koju sam prvi put isprobao je fenomenalna. Prodaje se kao koncentrat pa za razne potrebe se razradjuje po uputstvu. Ja sam koristijo litar na 5l vruce vode. Pri pranju glave potrosijo sam oko 1litra razradjene tecnosti. Sam naziv je neprikosnoven :D kao i sam preparat pa ako negde naidjete na ovo u svojim krajevima verujte da radi:

Image

Eto toliko za sada, Lada je ponovo spakovana u garazu i ceka bolje vreme ili ponovo neko putovanje.
IF YOU CANT BUY IT,
BUILD IT!
IF YOU CANT BUILD IT,
LEARN IT!
SO YOU CAN BUILD IT,

aleko-2141

Post by aleko-2141 »

:prvi trebao si se javiti pa makar na 5 min :P